AnasayfaBlogHalkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü
Bölümler

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü

23 Temmuz 2020
Siyah maske ve gözlük takan bir adamın yakın çekimi. Üzerinde kırmızı bir tabela olan bir pencerenin önünde durmaktadır. Tabelanın üzerinde siyah bir yazı vardır ve yanındaki duvarda da üzerinde siyah yazı olan kırmızı bir daire vardır. Pencerenin diğer tarafında, duvarda yeşil bir üçgen var. Arka planda mavi bir kravatın bulanık bir görüntüsü var. Adamın gözleri odaktadır ve merakla kameraya bakmaktadır. Sahnenin renkleri soluktur ve ışıklandırma hafiftir. Huzurlu ama gizemli bir an.
KonuDetaylarÖnemli Noktalar
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü TanımıKişi, kurum ve organizasyonların marka değerlerinin halka ulaşabilmesini hedefleyen bir bölüm.Hedeflenen markanın olumlu imajını oluşturmak ve bu imajı korumak.
Bölümün Eğitim Süresi ve Diploması2 yıllık ön lisans programı veya 4 yıllık lisans bölümü olarak okutulur.Ön lisans diploma veya lisans diploması alınabilir.
Halkla İlişkilerin İşletmelerdeki YeriSayısal sonuçları belgeleyemese de kurumun halkla ilişkilerini sağlayan departmandır.Halkla ilişkiler hizmetinin mutlaka işletmelerde bulunması gerekmektedir.
Bölümün Ülkemizdeki DurumuHalkla ilişkiler ve tanıtım bölümü, ülkemizde hak ettiği değeri tam olarak görememektedir.Halkla İlişkiler henüz tam anlamıyla bir meslek olarak karşımıza çıkmıyor.
Halkla İlişkilerin Yurtdışındaki DurumuAvrupa ülkelerinde, İngiltere ve Amerika'da hem bölümün içeriği kapsamlı, hem de iş imkânları fazla.'Placement' programları sayesinde büyük şirketlerde tecrübe edinebiliyorlar.
Staj İmkanlarıÜlkemizde genellikle yaz stajı yapılmakla beraber, yurtdışında 'placement' programa dahil olunabiliyor.Staj, karmaşık pazar anlayışını ve iş dünyasını tanıma fırsatı sunar.
Halkla İlişkilerin Eğitim FarklılıklarıUygulama ve eğitim alanındaki farkın dengelemesi gerekiyor.Kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler arasındaki farkın bilinmesi önemlidir.
Erasmus İmkanıErasmus programı ile yurtdışında eğitim alma şansı.Bu program öğrencinin bakış açısını genişletiyor ve kariyerine farklı bir noktadan bakma olanağı sağlıyor.
Bölümün GeleceğiHalkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü, gelecek vaat eden mesleklerin başında geliyor.İş hacmi arttıkça daha fazla şirket bu bölüm mezunlarına kapılarını açacak gibi görünüyor.
Halkla İlişkilerin İletişimle İlişkisiİletişimle doğrudan ilişkili olan bir bölümdür, hedef kitleye mesajların doğru iletilmesi gerekir.Doğru iletişim stratejileri kullanılmalıdır.

Halkla ilişkiler ve tanıtım, adını sıkça duyduğumuz ama tanım noktasında pek fazla fikir sahibi olmadığımız bir kavram. Genellikle bir bölüm olmasından dolayı aşina olduğumuz halkla ilişkiler, iş dünyasının vazgeçilmez departmanlarından biridir. Belli bir hedef kitleye ulaşmayı amaçlayan iletişim ve tanıtım çalışmaları, halkla ilişkiler bölümü ile ilgilidir.

Ülkemizde eğitimi de verilen halkla ilişkiler, iletişim sektörü ve dijitalleşme ile yakından ilişkili olarak geleceğin en gerekli iş alanlarından biri olarak da görülüyor. Her ne kadar ülkemizde uygulama eksikliğine sahip bir alan olsa da halkla ilişkiler, iş yapacak her işletmenin kullanması gereken bir işleve sahiptir. Üstelik Avrupa merkezli ülkelerde ve ABD'de halkla ilişkiler; karşılığını alabileceğiniz ve yükselebileceğiniz bir  iş alanı.

İletişim çağında yaşadığımız sıklıkla vurgulanıyor. Üstelik iletişim yaşadığımız süreçte, birbirinden farklı mecra ve türleri olan bir etkileşim biçimi olarak da görülüyor. İletişimin bu özellikleri ve etki alanının genişliği, haliyle halkla ilişkilerin geleceğine de bir vurgu yapıyor. Temel olarak kurumun; iletişim, organizasyon, hedef kitle ve kurum çalışmalarını üstlenen halkla ilişkilerin, her dönem yaşayacağını rahatça söyleyebiliriz.

Yeniliğe ve değişime de ayak uydurabilen bir alan olduğunu da unutmayalım. Bununla birlikte ülkemizdeki halkla ilişkiler anlayışının da değişmesi gerek. Özellikle kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler arasındaki fark nedir, bunu anlamak lazım. Daha da önemlisi halkla ilişkiler eğitimi ile uygulamadaki halkla ilişkiler arasında bir dengenin var olması gerekiyor. Lafı fazla uzatmadan sözel bölümler arasında neden halkla ilişkiler ve tanıtım öne çıkıyor, neden bu bölüm okunmalı ve kimler okumalı, bunlara biraz yakından bakalım.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Nedir?

Halkla İlişkiler ve Tanıtım, kişi, kurum ve organizasyonların marka değerlerinin halka ulaşabilmesini hedefleyen ve sağlayan bir bölüm olarak tanımlanıyor. Bu bölümün temel amaçlarının başında, halkın gözünde markanın olumlu imajını oluşturabilmek ve aynı zamanda oluşturulan bu imajı koruyabilmek geliyor. Aslında özetle, bu bölümden mezun olan kişiler, çalışacakları şirketlerde halk ile temsil ettikleri değer arasında köprü görevi görüyor. Aslolan, kişilerin temsil ettiği ürün ya da değeri, hedef kitlelere doğru şekilde iletebilmeyi başarması oluyor. Bu bölüm, Halkla İlişkiler kavramının İngilizce dilindeki karşılığı olan Public Relations teriminin baş harflerinden oluşan ''PR'' ismiyle de karşımıza çıkabiliyor.

Üniversitelerde Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü hem ön lisans hem de lisans olarak okutuluyor. Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans programı veya üniversitelerin İletişim Fakültesi' ne bağlı olan 4 yıllık lisans bölümü olarak tercih edilebiliyor. 2 yıllık ön lisans programından mezun olan öğrenciler 'ön lisans diploması' alırken; 4 yıllık lisans bölümünden mezun olan öğrenciler ise 'lisans diploması' alıyor. 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü ülkemizde tam anlamıyla hak ettiği değeri görmüyor. Bunun sebebi ise Halkla İlişkilerin henüz gerçek bir meslek olarak görülmemesidir. Çünkü Halkla İlişkiler departmanı kuruma olan faydasını sayısal olarak ifade edememektir. Örneğin, bir Satış Departmanı yapılan satışı ve kurumuna kazandırdığı ciroyu ya da karı belgeleyebilirken; Halkla İlişkiler Departmanı maalesef ki somut bir belge koyamıyor. Bir diğer sebebi ise; sektördeki işinin ehli yöneticilerin azlığı ve bu yöneticilerin de başarılı çalışanları ellerinde tutamamalarıdır. Bütün bu nedenlerden ötürü de maalesef ki sektörde bir büyüme gerçekleşmiyor. Fakat gün geçtikçe daha da önem kazanmaya başlıyor.

Yurtdışında, özellikle Avrupa ülkelerinde, İngiltere ve Amerika'da, hem bölümün içeriği çok daha kapsamlı hem de mezun olduktan sonra çok daha fazla iş imkânı sunuluyor. Öğrenciler eğitimlerinin ikinci ya da üçüncü yıllarında 'placement' adı verilen bir programdan faydalanabiliyor. Bu program dâhilinde, ülkenin bilinen büyük şirketlerinde tam 1 yıl boyunca tam zamanlı çalışma imkânı buluyor. Tabii ki bu imkân, mezun olduktan sonra öğrencilere daha kısa sürede, daha iyi çalışma şartlarına sahip şirketlerde iş fırsatlarının kapılarını aralıyor. 

Ülkemizde ise, üniversitesine bağlı olmakla beraber, genel olarak yaz stajı zorunlu oluyor. Dolayısıyla, öğrenciler birkaç ay staj yapma imkânı buluyor. Birkaç ay da olsa, öğrenciler bu süreyi mümkün olabildiğince verimli şekilde kullanırlarsa, edinilmiş bu tecrübe iş bulmalarında yardımcı oluyor. Ayrıca Erasmus imkânı veren üniversiteler de üniversite seçenekleri arasında yer alıyor. Erasmus programına katılan öğrenciler yurtdışı deneyimi de kazanıyor ve bu program öğrencinin bakış açısında büyük fark yaratıyor. Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü ülkemizde gelecek vaat eden mesleklerin başında yer alıyor. İş hacmi çok daha büyüyüp; daha fazla şirket bu bölüm mezunlarına kapı açacak gibi görünüyor. Halkla İlişkiler sadece iletişimle ilgili alanları kapsamıyor. Bunun yanı sıra, psikoloji, pazarlama, sosyoloji, edebiyat gibi birçok alanı da kapsıyor. Bu alanlar da eğitime dâhil ediliyor. Dolayısıyla, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü oldukça kapsamlı bir bölüm haline geliyor.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Nedir?

Bu başlığı atmamızın nedeni, halkla ilişkilerin diğer sözel bölümlere göre geleceğinin daha net olmasıdır. Günümüzde geleceği olan meslekler ve iş alanları araştırılıyor. Ülkemizde sözel alanlara yönelik eksik ve az iş imkanları da sözelin gelecek vaat eden bölümlerini araştırmayı gerektiriyor. Üzülerek söylemek gerekir ki sözel bölümler, ülkemizde pek yatırım yapılmayan alanları oluşturuyor.

Dünyada da bunun böyle olduğunu söylemek gerek. Sayısal meslekler; sağlık, endüstri, savunma ve teknoloji alanlarını meydana getirdiğinden ve bu alanlar da temel ihtiyaç ve isteklere yanıt veren bölümler olduğundan daha çok yatırım yapılıyor. Yine de halkla ilişkilerin iletişim, kurum ve hedef kitle ile olan daimi ilişkisi her zaman var devam edeceğinden bu alanın gerekli olduğunu da bilmek gerekiyor. 

Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümüne geçersek ülkemizde bu bölüm; ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim olarak karşımıza çıkıyor. Halkla ilişkiler, halkla ilişkiler ve reklamcılık ile halkla ilişkiler ve tanıtım, lisans düzeyinde eğitim verilen bölümlerdir. 4 yıllık lisans eğitiminde; halkla ilişkilerin tarihi, halkla ilişkilerin geniş tanımları, iletişim kuramları ve iletişim araçları ayrıntılı olarak öğretilir.

Halkla ilişkilerin birden tanıtım olduğunu da bölümü okurken öğreneceksiniz. Kısa bir tanımlama yaparsak kurumun ya da şirketin hizmet vereceği hedef kitle ile sürdürülebilir ilişki ve iletişimi yöneten, strateji üreten birim, halkla ilişkilerdir. Halkla ilişkiler için hedef kitle, her şeydir. Bütün strateji, etkinlik, organizasyon ve iletişim aracı, hedef kitleye göre seçilir. Bölümü tercih etmeden önce bilmeniz gereken önemli bir şey daha var. Halkla ilişkilerdeki halk, dar hedef kitle anlamına gelir. Public Relations, Pr olarak da geçen halkla ilişkiler, Türkiye'de ilk kez devlet kurumlarında görüldüğü için bu tanım yerleşerek günümüze gelmiştir. 

Tekrar bölüme dönecek olursak halkla ilişkiler ve tanıtım, hem devlet hem de özel üniversitelerde olan bir bölüm. Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü, SÖZ alanından öğrenci aldığından Türkçe, Edebiyat ve Sosyal bilimleri testine öncelik vermeniz gerekir. Hem örgün hem de ikinci öğretim düzeyinde eğitimi bulanan bölüm, sözel testlerde ve matematik testinde başarılı olmanız durumunda üst sıralardaki üniversitelerde okuma isteğinize de yanıt veriyor.

Özellikle yurtdışı bağlantılar, reklamcılık ve halkla ilişkiler sektörünün Büyükşehirlerde olduğu düşünüldüğünde İstanbul, Ankara ve İzmir'deki üniversiteleri kazanmak büyük öneme sahip. Bununla birlikte bölümü olurken staj yapmak ve referans bulabilmek ,Pr sektöründe önemseniyor. Halka ilişkiler ve tanıtım bölümünü okuyacaksanız öğrencilik yıllarınızda sektöre yakın alanlarda iş ve staj yapmayı hedefleyin. Müşteri hizmetleri, reklam ajansları, tanıtım ve organizasyonlarda iş bulma, sizi o büyük ve kendi içinde daralan sektöre hazırlayacaktır.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünü Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümüne tercih listelerinde yer vermeyi planlayan öğrencilerin üniversitelerin tanıtım günlerine katılmaları tavsiye ediliyor. Her üniversitenin başarılı eğitmen kadrosu sayesinde güçlü olduğu belli başlı bölümler bulunuyor. Ders programı haricinde üniversitedeki eğitim sistemi de büyük önem taşıyor. Ezbere değil de araştırmaya dayalı eğitim sistemini benimseyen üniversite seçmek de büyük fayda sağlıyor.

Tanıtım günlerinde, fakültenin başarısını, eğitimin kapsamını, eğitim sistemini, sağlanan ek olanakları ve detaylarını öğrenebiliyor ve mezuniyet sonrası istihdam imkânları hakkında da fikir edinilebiliyor. Özellikle staj zorunluluğu ve Erasmus imkânının olup olmadığı önem taşıyor. Örneğin, Bahçeşehir Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünü tercih eden öğrencilerin, bir dönem Amerika'da bulunan BAU'da okuma ve aynı zamanda da yine aynı üniversitede yaz okulu programına katılma hakları bulunuyor. Öğrencilik esnasında yurtdışı deneyimi kazanabilmek muhakkak öğrencileri bir adım öne taşıyor.

Yurtdışı deneyimini sadece özgeçmişte yaratacağı avantaj olarak sınırlandırmamak gerekiyor. Öğrencilerin yurtdışında bir dönem de olsa eğitim görmesi vizyonlarını genişletiyor. Hayata ve kariyer hedeflerine bakış açılarını geliştiriyor. Farklı bir kültürü deneyimlemek, oradaki öğrencilerin eğitim sistemlerini ve eğitimlerinden beklentilerini gözlemlemek mutlaka öğrencilerin en azından kişilik özelliklerine katkı sağlıyor. Sonrasında, iş hayatları başladığında öğrenciler için bu deneyim şüphesiz ki gelişmiş bir yaklaşım ve bakış açısı olarak dönüyor.  

Halkla İlişkiler, rekabetin çok fazla olduğu bir alan olması sebebiyle, üniversite eğitimi dışında ek eğitimlere de vakit ayırmayı gerektiriyor. Genel itibariyle çok fazla mezun oluyor ve mezunları da yetersiz kalan bir iş dünyası karşılıyor. Dolayısıyla rekabet çok daha fazla büyüyor. Yeni mezun olan öğrencilerin istisnalar dışında herhangi bir iş deneyimi bulunmuyor. Dolayısıyla, yeni mezun olarak bir iş başvurusunda bulunurken; özgeçmişinizi farklı kılabilmeniz gerekiyor. Artık özgeçmişlerde yer alan eğitim hayatı ve kişisel yetkinlikler maalesef ki yeterli olmuyor.

Özgeçmişlerde ciddi bir farkındalık yaratmak gerekiyor. Bu farkındalığı ise öğrenciyken sağlayabilmek, diğer öğrencilerden bir adım daha öne çıkmaya yardımcı oluyor. Peki, bu farkındalık öğrencilik devam ederken nasıl sağlanıyor? Örneğin, İstanbul İşletme Enstitüsü'nde online ve çoğu ücretsiz olan Yabancı Dil, Fotoğrafçılık Eğitimi, Halkla İlişkiler ve İletişim Eğitimi ve daha birçok eğitim alınabiliyor. Eğitimlerin sonundaki sınavlarda başarı gösterilirse, öğrenciler başarı sertifikası almaya hak kazanıyor. Bu alınan başarı sertifikaları da özgeçmişlerde büyük fark yaratıyor ve İnsan Kaynakları Departmanının sizi fark edebilmesine yarıyor. 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen ve akademisyenlerden ve sektör profesyonellerinden oluşan 163 kişinin katıldığı anket sonuçlarına bakacak olursak; Halkla İlişkiler departmanında görev yapacak olan profesyonellerden beklenen bazı kişisel özellikler öne çıkıyor. Bu özelliklerin başında, güncel olayları takip etme, sosyal trendleri takip etme ve iletişim yeteneğine sahip olmak geliyor. Bu özelliklerin devamına bakacak olursak;

  • Kişilerarası iletişimde yetenekli olma

  • Organize olma

  • Olumlu tutuma sahip olma

  • Gerçekleri kişisel fikirlerden ayırabilme

  • İş pratiklerini anlama

  • Esnek olma

  • Basın bülteni yazma

  • Haber bülteni yazma

  • Pragmatik olma

  • Rapor ve memorandum yazma

  • Eleştirel düşünme ve problem çözme

  • İnterneti ve araçlarını etkili kullanabilme

  • Eleştirileri kabul etme

  • Kelime işleme/ E-posta yazabilme

  • Yazı yazma (dakikada 45 kelime)

  • Temel kitle iletişimi bilgisine sahip olma

  • Kitle iletişimi kurallarını anlama

  • Stratejik düşünebilme

  • Yaratıcı olma

  • Enerjik olma

  • Sağlam bir referans sahibi olma

  • Medya satın alma bilgisine sahip olma

  • Üniversite stajını kaliteli bir yerde yapmış olma

Bütün bu özellikler, başlangıç düzeyi Halkla İlişkiler çalışanlarından bekleniyor. Dolayısıyla, öğrencilerin mezun olmadan önce bu özelliklerini gözden geçirip, zayıf olan yönlerini geliştirmeleri gerekiyor. Bu anketin katılımcılarının %72'sinin sektör deneyimine sahip olması ise bu listenin öğrenciler için gerçek bir kılavuz olabileceğini gösteriyor. 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü MYO Nedir?

Halkla ilişkiler ve tanıtım myo, TYT puanını esas alan, iletişimin merkezde olduğu bir bölümdür. Bölüm, lisans eğitimden farklı olarak İletişim Fakültesine bağlı eğitim sunmamaktadır. Bununla birlikte halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünde; pazarlama, iletişim, marka yönetimi  ve reklamcılığa yönelik dersler aynı içeriğe sahiptir. Bölümü tercih etme noktasında da lisans düzeyinde eğitim görmek istemiyorsanız ön lisans halkla ilişkiler seçeneği size yetecektir. Yine de DGS yoluyla çeşitli iletişim bölümlerine geçiş hakkınızı da değerlendirebilirsiniz. İlgili lisans bölümlerini de aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.

İlgili lisans programları tercih etmek için öncelikle bir ön lisans diploması edinmek ve DGS'den başarılı bir puan elde etmek gerekiyor. İş olanaklarınızı daha da artırmak adına lisans bölümlerine geçiş hakkınızı değerlendirmeniz doğru bir karar olacaktır. Bunun yanında 2 yıllık bölümü okumanız da size ciddi bir dezavantaj sağlamamaktadır.

Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü, halkla ilişkiler ile reklamcılık alanına yetkin iletişimciler yetiştirme amacındadır. Bölüm ,yurtdışında karşılığı olan ve gerekli bir alanken ülkemizde halkla ilişkiler, çeşitli sıkıntılarla karşılaşmaktadır. Bu sıkıntılardan biri, her birim ve kurumun etkili bir halkla ilişkiler departmanına ihtiyaç duymasına rağmen kurumların  henüz bunun farkında olmamasıdır. Ülkemizde halkla ilişkiler, yeterince kavranamamış bir iş alanı olarak genellikle danışma, pazarlama-satış ve Yönetici Asistanlığı gibi kavramlarla karışmıştır. Halkla ilişkiler geniş bir iş alanı olarak belirli hedef kitleye ulaşan bir iletişim dalıdır. Ülkemizde bu kavramın yeterince anlaşılamaması iş alanlarını da daralmaktadır. Aslında her işletmenin ihtiyacı olan bir departmanda, halkla ilişkiler adı geçmemekte ve bölüm mezunları da kendi alanlarında iş bulamamaktadır. Yine de halkla ilişkiler ve tanıtım kavramından haberdar olan ve buna yönelik çalışanlar arayan farklı iş alanları da vardır. 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Dersleri Nelerdir?

Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü ile ilgili merak edilen konulardan biri de ders içeriğidir. İletişim Fakültesinin bir bölümü olarak HİT; gazetecilik, yeni medya ile radyo televizyon ve sinema bölüm derslerini ortak veya ders seçmeli alabilir. Hatta HİT okurken yan dal olarak gazetecilik, yeni medya, fotoğrafçılık ve radyo, televizyon, sinemadan ders alabilirsiniz. Tekrar ders içeriğine dönersek genel itibariyle halkla ilişkiler dersleri şunlardır: 

  • Halkla İlişkiler Tarihi

  • Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri

  • Halkla İlişkilere Giriş

  • Bilgi Kaynakları

  • İletişim Tarihi

  • İletişim Kuramları

  • Grafik Tasarım

  • Halkla İlişkiler Stratejileri

  • Pazarlama

  • Reklam Yazarlığı

  • Sağlık İletişimi

  • Sosyal Psikoloji

  • Kişiler Arası İletişim

  • Sunum Teknikleri

  • Reklamcılığa Giriş

  • Medya ve Etik

  • Marka Yönetimi

  • Halkla İlişkiler Uygulamaları

İlgili eğitim: Sunum Teknikleri Eğitimi

Genel olarak yukarıdaki dersler görülse de ders programı, üniversiteden üniversiteye değişebilmektedir. Halkla ilişkiler dersleri kuram ve uygulama ağırlıklıdır. Aynı zamanda İletişim Fakültesinin diğer bölümlerinden de ders alarak bilgi birikiminizi artırabilirsiniz. Örneğin, gazeteciliğe özel bir ilginiz varsa seçmeli olarak basın dersleri alabilir, sinema bölümüne ilgi ve alakanız varsa fotoğrafçılık, kamera dersleri, kısa film yapımı, film kuramları derslerini edinebilirsiniz. Bu noktada size farklı bakış açısı sunan ve sizi sektöre hazırlayabilecek dersleri seçmeniz daha doğru olacaktır. 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü MYO Dersleri Nelerdir?

Halkla ilişkiler dersleri, genel olarak teori ağırlıklı olmakla birlikte uygulamalı içeriklere de sahiptir. Bölüm; halkla ilişkiler tarihi, halkla ilişkiler teorileri ve halkla ilişkilerin diğer alanlarına yönelik dersler vermektedir. İletişim ağırlıklı dersler, kitle iletişim araçları ve kuramlarını ele alarak öğrencilere bu alanı tanıtmaktadır. Ayrıca halkla ilişkiler dersleri, halkla ilişkilerin diğer alanlarla olan ilişkisine yönelik de içerikleri sunmaktadır. Her üniversitenin ders müfredatı farklı olmakla birlikte genel olarak dersler şu şekildedir:

  • Kitle İletişime Giriş

  • Pazarlama İlkeleri

  • İşletmeye Giriş

  • Halkla İlişkilerde Temel Kavramlar

  • Reklama Giriş

  • İngilizce

  • Kurumsal İletişim

  • Siyasal İletişim

  • İletişim Tasarımı

  • Yönetim ve Organizasyon

  • Metin Yazarlığı

  • Marka Yönetimi

  • Halkla İlişkiler İlkeleri

2 Yıllık Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Halkla ilişkiler ve tanıtım taban puanları, TYT'den alınan puanlar neticesinde düzenlenmektedir. Sıralama ve puanlar her yıl değişmekle beraber öğrencilerin o yılki puanları ve tercihleri bölüm puanlarını belirlemektedir. Puanlar ve sıralamalara halkla ilişkiler açısından bakarsak bölüm puanları fazla yüksek olmamaktadır. Bölümün, daha çok özel üniversiteler bünyesinde olduğu ve devlet üniversitelerindeki puanların da düştüğü bilinmektedir. Geniş imkânlar ve sektörün geleceği açısından İstanbul merkezli özel üniversitelerdeki burslu eğitim seçeneğini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Halkla ilişkiler ve tanıtım puanları ile sıralamaları açısından ilk 5'te yer alan üniversiteleri de aşağıdan inceleyebilirsiniz.

  • İstanbul Bilgi Üniversitesi Burslu Sıralama 146. 410- Puan 367

  • Yaşar Üniversitesi Burslu Sıralama 557.395 - Puan 280

  • Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu Burslu  Sıralama 612.749 - Puan 274

  • İstanbul Medipol Üniversitesi Burslu  Sıralama 620.935-  Puan 273

  • İstanbul Gedik Üniversitesi Burslu Sıralama- 629.428 Puan 272

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Taban Puanları ve Sıralama

SÖZ alanından öğrenci alan Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü, sözel bölümler arasında sık tercih ediliyor. Sözel alan içinde Halkla ilişkiler ve reklamcılık ile halkla ilişkiler ve tanıtım bazen karıştırılabiliyor. Genellikle aynı dersler görülse de reklamcılığa özel bir ilginiz varsa halkla ilişkiler ve reklamcılık daha doğru bir tercih olacaktır. Halkla ilişkiler taban puanları, Sözel alanda iyi bir sıralama ile elde edebilecek değere sahiptir. Sektörün geleceği İstanbul, Ankara ve İzmir'de olduğundan buralardaki üniversiteleri tercih listesinde mutlaka bulundurmalısınız. En yüksek puana sahip ilk 5 üniversiteyi ise aşağıda bulabilirsiniz.

  • Yeditepe Üniversitesi (İngilizce)Puan 449,01188- Sıralama 1.706 (Burslu)

  • Başkent Üniversitesi (İngilizce) Puan 431,82818- Sıralama 3685 (Burslu)

  • Kadir Has Üniversitesi (İngilizce) Puan 422, 68145-Sıralama 5587 (Burslu)

  • Maltepe Üniversitesi (İngilizce) Puan 421, 82497- Sıralama 5820 (Burslu)

  • Maltepe Üniversitesi Puan 385, 54611- Sıralama 26219 (Burslu)

Görüldüğü üzere ilk 5 üniversitede Özel üniversiteler var. En yüksek puana sahip ilk 5 devlet üniversitesinde ise şunlar yer alır: İstanbul Üniversitesi (sır. 41.044), Marmara Üniversitesi ( 51.580), Ankara Üniversitesi( 54.493), Ege Üniversitesi ( 65.231), Akdeniz Üniversitesi ( 104. 908). Üniversite sıralama ve taban puanlarına baktığımızda HİT bölümünü kazanmak zor değildir. Sadece Özel Üniversitede okumak isteğiniz varsa burs kazanmak için daha sıkı çalışmanız gerekir. Yıllar içinde devlet üniversitelerinin düşen puanları, adayların bölümü tercih etmesini de kolaylaştırıyor. Fakat bu durum da her yıl mezun sayısının artmasına neden oluyor ve bölümün öğrenci kalitesini düşürüyor. 

Halkla İlişkiler ve tanıtım bölümünü gerçekten tercih etmek istiyorsanız üniversitenin ve fakültenin olanaklarına ve ders programına mutlaka göz atın. Fakültenin atölyeleri var mı, staj imkânı ve sektör tanışıklığı ne durumda, Erasmus olanakları neler ve ders programı 21.yüzyıl becerilerini kapsıyor mu? Bütün bunları merak ederek üniversitenin ve fakültenin web sitesini kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda yalnızca yaptığınız sıralama için değil, iletişim alanında çalışma niyetiniz için de bölümü tercih etmelisiniz. İnsan ve iletişim ilişkileri, halkla ilişkiler için büyük öneme sahiptir. Bundan dolayı tercihte bulunurken kendinizi de değerlendirmelisiniz. 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

halkla ilişkiler ve tanıtım, iletişim odaklı bir alan olduğundan hedef kitle olan her yerde iş bulabilmektedir. buradaki hedef kitle, ulaşılmak istene insan grubudur. hem kamu hem de özel sektörde de hedef kitle olduğuna göre halkla ilişkiler ve tanıtım mezunları da buralarda gerekli işleri yapabilmektedir. bununla birlikte yukarıdaki bölümde de bahsettiğimiz üzere halkla ilişkiler ve tanıtım, yeterince istihdam yapılamayan bir alandır. yine de ön lisans halkla ilişkiler mezunlarının hiç istihdam edilmediğini söylemek de doğru olmayacaktır. kamu özelinde halkla ilişkiler alımları yapılmakla birlikte alımlar oldukça seyrektir. kamuda halkla ilişkiler mezunları; büro memuru olarak çalışabilmektedir. kpss puanına bağlı olarak yapılan atamalar daha çok  üniversitelere ve devlet kurumlarına yapılmaktadır. 

Halkla ilişkiler, kamu dışında daha çok özel sektörde karşılığı olan bir bölümdür. Eğitim kurumları, şirketler, reklam ajansları, işletmeler ve danışmanlıklar belli başlı iş alanlarıdır. Halkla ilişkiler ve tanıtım mezunları, halkla ilişkilerin geniş kapsamına uygun olarak etkinlik yöneticisi, reklam yazarı, metin yazarı, koordinatör, insan kaynakları elemanı ve kurumsal iletişim uzmanı olarak çalışabilirler. 

Tercih döneminde her bölüm, iş imkânlarının genişliği neticesinde tercih edilir. Özellikle sözel bölümler söz konusu olduğunda, iş imkânları büyük önem taşıyor. Halkla ilişkiler ise bu konuda diğer sözel bölümlere göre daha şanslı. Yine de bu, her mezunun iş bulduğu anlamına gelmiyor. İşsizliğin yoğun olduğu ülkemizde, her bölüm dahilinde belli başlı sıkıntılar bulunmakta. Halkla ilişkiler ve tanıtım mezunları, kurumların ve şirketlerin halkla ilişkiler departmanında halkla ilişkiler uzmanı olarak çalışabilir durumdadır. Reklam ve dijital ajanslarda; reklam ve metin yazarlığı, sosyal medya uzmanı, marka yöneticisi, sanat yönetmeni ve müşteri temsilcisi pozisyonunda iş yapabilir. Yine kamu sektöründe KPSS şartı ile medya ve devlet kurumlarında çalışma olanağı vardır. 

Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü, geniş ders içeriğinde öğrencileri iletişim ve medya sektörüne hazırlar. Mezunlar, kurumun halkla ilişkiler ve organizasyon çalışmaları için bilgi toplar, etkinliği organize eder ve gerekli denetlemeyi yapar. Halka ilişkilerin alan genişliğinin bir sonucu olarak mezunlar; etkinlik yöneticisi, pazarlama uzmanı, sağlık iletişimcisi, STK çalışanı ve yönetici asistanı olabilirler.

Aynı zamanda diğer bölümlerden alınan derslere bağlı olarak gazeteci, haber editörü, muhabir ve fotoğrafçı olarak da çalışma imkanı vardır. Farklı ve geniş iş imkânlarını yaratma yollarından biri sizden geçiyor. Gerçekçi olmak gerekir ki kendini geliştirme hevesinde olmayanların sektör içinde yer almaları ve ilerlemeleri kolay değildir. Elbette iş bulmak sadece kendini geliştirmek ile ilgili değildir. Yine de bu bölümden yeni mezun biri olarak sizlere ufak tavsiyem farklı yetkinlik ve beceriler edinerek sektöre hazırlanmanızdır.

Dijital iletişim, dijital pazarlama, editörlük, fotoğrafçılık ve ajans deneyimi sizi sektör içinde öne çıkaracaktır. Özellikle halkla ilişkiler ve reklam ajansları, ajans deneyimini fazlasıyla önemsiyor ve iş ağına bağlı olarak iş alımına öncelik veriyor. Yani bir iletişimci olarak iletişim ağınızın güçlü olması iş bulmanızı kolaylaştırıyor. Bundan dolayı da öğrencilik yıllarında yer aldığınız projeler, gönüllü etkinlikleri, atölye çalışmaları, akademisyen referansı ve ajans stajı, iletişim ağınızı kuvvetlendiriyor. Kısacası halkla ilişkiler ve tanıtım, farklı yetkinlik, beceri ve referanslarınıza bağlı olarak iletişim sektöründe iş bulmanızı kolaylaştırabiliyor.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü, ilk hedef olarak iletişimci yetiştirir. Bölüm mezunları da buna uygun olarak çalıştıkları kurumun gerekli iletişim faaliyetlerini üstlenir. Bu faaliyetler; tanıtım, reklam, sosyal medya içerik üretimi, etkinlik organize etme ve hedef kitle ile ilgili çalışmalardır. Halkla ilişkiler çalışanları öncelikle hedef kitle ile olan iletişimi yaratma ve sürdürme görevini üstlenir. Bunun için de gerekli tanıtım, etkinlik ve geri dönüşleri harekete geçirir. Kurumu, hedef kitle gözünde tercih edilebilir kılan faaliyetleri, halkla ilişkiler departmanı yürütür. Bununla birlikte kurum içindeki her departmanın da halkla ilişkiler birimine destek olması ve iletişimi koparmaması gerekmektedir. 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Tanımı, Kişi, kurum ve organizasyonların marka değerlerinin halka ulaşabilmesini hedefleyen bir bölüm, Hedeflenen markanın olumlu imajını oluşturmak ve bu imajı korumak, Bölümün Eğitim Süresi ve Diploması, 2 yıllık ön lisans programı veya 4 yıllık lisans bölümü olarak okutulur, Ön lisans diploma veya lisans diploması alınabilir, Halkla İlişkilerin İşletmelerdeki Yeri, Sayısal sonuçları belgeleyemese de kurumun halkla ilişkilerini sağlayan departmandır, Halkla ilişkiler hizmetinin mutlaka işletmelerde bulunması gerekmektedir, Bölümün Ülkemizdeki Durumu, Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü, ülkemizde hak ettiği değeri tam olarak görememektedir, Halkla İlişkiler henüz tam anlamıyla bir meslek olarak karşımıza çıkmıyor, Halkla İlişkilerin Yurtdışındaki Durumu, Avrupa ülkelerinde, İngiltere ve Amerika'da hem bölümün içeriği kapsamlı, hem de iş imkânları fazla, 'Placement' programları sayesinde büyük şirketlerde tecrübe edinebiliyorlar, Staj İmkanları, Ülkemizde genellikle yaz stajı yapılmakla beraber, yurtdışında 'placement' programa dahil olunabiliyor, Staj, karmaşık pazar anlayışını ve iş dünyasını tanıma fırsatı sunar, Halkla İlişkilerin Eğitim Farklılıkları, Uygulama ve eğitim alanındaki farkın dengelemesi gerekiyor, Kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler arasındaki farkın bilinmesi önemlidir, Erasmus İmkanı, Erasmus programı ile yurtdışında eğitim alma şansı, Bu program öğrencinin bakış açısını genişletiyor ve kariyerine farklı bir noktadan bakma olanağı sağlıyor, Bölümün Geleceği, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü, gelecek vaat eden mesleklerin başında geliyor, İş hacmi arttıkça daha fazla şirket bu bölüm mezunlarına kapılarını açacak gibi görünüyor, Halkla İlişkilerin İletişimle İlişkisi, İletişimle doğrudan ilişkili olan bir bölümdür, hedef kitleye mesajların doğru iletilmesi gerekir, Doğru iletişim stratejileri kullanılmalıdır
halkla ilişkiler ve tanıtım halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü halkla ilişkiler dersleri halkla ilişkiler taban puanları sözel bölümler halkla ilişkiler ve tanıtım myo halkla ilişkiler ve tanıtım mezunları halkla ilişkiler dersleri halkla ilişkiler ve tanıtım taban puanları
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resimde mavi bir arka planın önünde gözlük takan bir kadın görülüyor. Üzerinde kahverengi bir ceket var ve saçları küt kesilmiş. Gözleri, gözlüklerinden yansıyan ışıkla birlikte yakın çekimde görülebiliyor. Göğsü de yakın çekimde görülebiliyor ve boynunu bir kolye süslüyor. Mavi arka plan canlı ve kadının ifadesi nötr. Kadın dik ve gururlu duruyor, bakışları ileriye odaklanmış. Görüntü iyi aydınlatılmış ve kadının yüz hatları ayrıntılı bir şekilde yakalanmış. Gözlükleri yüzünü çerçeveliyor ve mavi arka plan görüntüye belli bir derinlik katıyor.
Bölümler

En İyi Sözel Bölümler

05 Ekim 2021
Mezuniyet cübbesi giymiş bir grup insan sevinçle keplerini havaya fırlatıyor. Sahne, ön plandaki figürleri ve arka plandaki gökyüzünü görmemizi sağlayan alçak bir açıdan tasvir edilmiştir. Odak noktası grubun ortasında, uzun kumral saçları rüzgârda dalgalanan bir kadın. Havada uçuşan birkaç kep görülebiliyor ve görüntü hafifçe bulanıklaştırılarak sahnenin hareketine katkıda bulunuluyor. Sağ üst köşede bir mezuniyet kepinin yakın çekimi ve sol altta kepi fırlatmak için uzanan bir el var. Ayrıca siyah cübbe giyen bir kişi, siyah ve kırmızı cübbe giyen bir kişi ve mezuniyet cübbesi giyen bir kişi de var. Sahne genel olarak mutluluk ve başarı hissi uyandırıyor.
Yeni Mezun

Deneyimsiz Mezun Ne Yapmalı?

27 Mart 2019
Resmin ortasında takım elbiseli bir adam duruyor ve etrafı bir grup insanla çevrili. Bir elini çenesine koymuş ve kravat takmış. Arka planda birinin kolunun bulanık bir resmi var. Adam görüntünün odağıdır ve resmi bir kıyafet giymektedir. Arka plandaki insanlar biraz bulanık ve odak dışı iken o sakin ve toplu görünüyor. Görüntünün renkleri sıcak ve davetkâr, sahnenin genel atmosferine katkıda bulunuyor.
Etkili İletişim

Halkla İlişkilerde Yaratıcılık

18 Nisan 2021
Bu resim siyah metinli bir grup yeşil insanı göstermektedir. Grup ön planda bir adam ve arka planda birkaç kişiden oluşuyor. Adam üzerinde siyah yazılar olan yeşil bir gömlek giyiyor. Yüzü yakın plandadır ve doğrudan kameraya bakıyor gibi görünmektedir. Görüntünün alt kısmında siyah metinli yeşil bir logo, sağ tarafında ise beyaz arka planlı yeşil bir daire var. Yeşil insanların renkleri siyah metinle güzel bir kontrast oluşturarak göz alıcı bir görüntü yaratıyor.
Bölümler

Halkla İlişkiler Bölümü

26 Temmuz 2020