AnasayfaBlogGençleri Anlamak Gerek
Genç Girişimciler

Gençleri Anlamak Gerek

28 Haziran 2019
Bir grup insan fotoğraf çektirmek için bir araya gelmiş. Çekimin odağı, merkezde genişçe gülümseyen ve arkasında bir kadın duran adamdır. Arka planda birbirlerine sarılmış iki kişi daha var. Bir kişi bir elinde beyaz bir kitap tutuyor ve kafasında güneş gözlüğü var. Çekimde küçük, bulanık bir turuncu daire de var. Grup mutlu ve rahat bir ruh hali içinde, birlikte geçirdikleri zamanın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.
NoktalarAçıklamaEk Bilgi
Gelecek ve geçmişGelecek, geçmiş tecrübelere dayanır.Dolayısıyla, geçmişte yaptığımız hatalardan ders çıkarabiliriz.
Planlamaİnsan, istediği yolda plan yaparak mutlu olmayı hedefler.Planlama, amaçlara daha etkili bir şekilde ulaşmayı sağlar.
Doğru yol haritasıMutlu olmak için doğru bir yol haritasına ihtiyaç vardır.Bu, bireyin hedeflerine ve isteklerine uygun bir yol izlemesini sağlar.
Gençlerin hedefleriYol haritası gençlerin hedeflerini içermelidir.Bu, gençlerin amaçlarını ve tutkularını anlamayı ve onları desteklemeyi içerir.
Ebeveynlerin rolüEbeveynler, gençlerin yol haritasıdır.Ebeveynler, gençlerin hayatlarındaki en önemli rehberler rollindedir.
MutlulukYarın mutlu olmayı herkes ister.Bunun için planlı ve hedef odaklı olmak önemlidir.
TecrübeGeçmişin tecrübesi, gelecek planlarının temelini oluşturur.Bireyler, yaşadıkları deneyimlerden öğrenir ve bu öğrenme gelecekteki kararlarında yardımcı olur.
HedeflerHedefler, gençlerin ve ailelerin odaklanması gereken bir noktadır.Hedeflere ulaşma süreci, gençlerin kişisel gelişimini ve bireysel yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur.
Kişisel gelişimDoğru yol haritası, gençlerin kişisel gelişimine katkıda bulunur.Bu süreçte, gençlerin çeşitli beceri ve yetenekleri gelişir.

Gelecek geçmiş tecrübelerin ışığını yansıtır. İnsan planladığı yolda yarın mutlu olmak ister. Bunun için de doğru bir yol haritasına ihtiyacı vardır. Eğer harita gençlerimizin hedeflerini kapsıyorsa bu yol haritası ebeveynlerdir. 

Gençleri Anlamak İçin Ne Yapmalı?

Gençleri anlamak seçimlerini ve nedenlerini heveslerini kırmadan dinlemek ebeveynlerin yapması gereken davranışlardır. Ne yazık ki tam bu noktada büyük bir hataya düşülüyor. Aile içinde kimse kimseyi anlamıyor ve çatışmalar ortaya çıkıyor. Peki, gençleri anlamak için ne yapılmalı?

Empati Kurun

Gençleri anlamak için yapılacak ilk adım empati kurmayı başarabilmektir. Dünyaya onların çerçevesinden bakmayı başardığınız an onlara bir adım daha yaklaşmış, onları anlamış ve onların seçimlerine değer vermiş olursunuz. Unutmayın seçtiği bu hayatı kendileri yaşayacak ve sizler sadece rehberleri olacaksınız. O yüzden gençleri anlamak şarttır. ‘’Benim çocuğum, benim kurallarım’’ anlayışını bir kenara bırakın. Çünkü onlar artık çocukluk döneminden gençliğe terfi ettiler. Sizin kurallarınızla onların hayat anlayışını harmanlamanın vakti geldi.

Hemen ‘Hayır’ Demeyin

Gençleri anlamak ve doğru rehber olabilmek sizlerin altın bileziğidir. Bir yandan kimlik bulma bocalaması yaşayan gençler bir yandan da geleceği şekillendirmek amacıyla seçimler yapmak zorunda. Bu seçimleri yaparken onlarla beraber hareket edin. Peşin hükümlü olmayın. Yaptıkları seçimlerin 5 yıl veya 10 yıl sonraki dönüşlerini birlikte analiz edin. Göreceksiniz ki gençleri anlamak sizin de anne baba olarak işinizi daha da kolaylaştıracak. Böylece sizler de çocuklarınızla aranızdaki ilişkinin gün ve gün geliştiğini ve birbirinizle daha rahat iletişim kurduğunuzu yakından hissedeceksiniz.

Yetenek Ve Değerlerini İyi Belirleyin

Gençleri anlamak için onları iyi tanıyın. Kendi ilgilerinizi onlara empoze etmeyin. Bilmelisiniz ki sizin ilginiz olan konuya belki onun hiç yeteneği yok. Bu yüzden yetenekleri ölçüsünde onlara hedef koymaya yardımcı olun. Onların yeteneklerinin üstünde bir performans göstermelerini beklerseniz hem kendinize hem de çocuğunuza haksızlık edersiniz. 

Çünkü çocuğunuz bu dayatmaya ile yetersizlik duygusunu öğrenecektir. Hiçbir zaman sizin istediğiniz ölçülerde bir birey olamamanın psikolojisi ve yetersizliği ile seçimlerini yapmak zorunda kalan çocuklarınız çok üzülerek söylemek isterim ki hayat karşısında başarısız olacaktır. Yapılan araştırmalar aile baskısı ile seçim yapmaya zorlanan gençlerin % 82 gibi bir çoğunluğu hayatlarını mutsuz sürdürmekte olduğunu göstermekte. Gençlerin ilgi alanlarını doğru tahlil etmek, gençleri anlamak ve yardımcı olmak için hayat şarkısını birlikte söylediğinizi lütfen aklınızdan çıkarmayın. Burada önemli olan ses değil uyumdur.

Bağımsız Karar Verebilme Alanı Yaratın

Karar verme ve özgür irade birlikte faydalıdır. Gençleri anlamak için onlara yalnız kalabilecekleri bir alan bırakın. Müdahaleniz olmadan onları bu alanlarda izleyin. Neyi ne kadar gerçekleştiriyorlar, hangi konularda başarılı oluyorlar ya da başarılı olduklarında nasıl hareket ediyorlar, bunları görmeye çalışın. Çünkü bu gözlemleriniz onların meslek seçiminden eş seçimine kadar her türlü yol ayrımlarında sizin de fikirlerinizi etkileyecektir.

Gençlerin ayakları yere basan yetişkinler olmalarını istiyorsanız onları güvenli ve korunaklı dünyanızdan biraz dışarı çıkartın. İkilem arasında bırakın ve seçim yapmaya zorlayın. Daha sonra yaptığı seçimlerin ileriye dönük artı eksi tablosunu beraber değerlendirin. 
Yaşadığınız tecrübeleri onlarla paylaşın. İyi bir kaptanın fırtınada gemiyi limana yanaştırıp yanaştırmamasıyla anlaşılacağını onlara öğretin.

Korkmayın! Gençleri anlamak zor değil. Siz biraz çocuk olun. Onlar biraz yetişkin olsun. Bu rol değişimleriyle birbirinize yaklaşmanız veya birbirinizle empati kurmanız daha kolaylaşacak. Tüm bunları yaparken birlikte büyüdüğünüzü de aklınızdan çıkarmayın.

Gençleri Anlamak İçin Ne Yapılmalı?

Gençleri anlamak için yapılacak ilk adım empati kurmayı başarabilmektir. Sonraki adımlar ise hayır dememek, onları iyi tanımak ve bağımsız karar verebilecekleri ortam yaratmak. 

Gençleri Anlamak Nasıl Kolaylaşır?

Siz biraz çocuk olun. Onlar biraz yetişkin olsun. Bu rol değişimleriyle birbirinize yaklaşmanız veya birbirinizle empati kurmanız daha kolaylaşacak. Tüm bunları yaparken birlikte büyüdüğünüzü de aklınızdan çıkarmayın. 

Gençlerle Empati Kurmak Neden Önemlidir?

Gençleri anlamak için yapılacak ilk adım empati kurmayı başarabilmektir. Dünyaya onların çerçevesinden bakmayı başardığınız an onlara bir adım daha yaklaşmış, onları anlamış ve onların seçimlerine değer vermiş olursunuz. Unutmayın seçtiği bu hayatı kendileri yaşayacak ve sizler sadece rehberleri olacaksınız. 

Yazar: Duygu Şirvanlı

Gelecek ve geçmiş, Gelecek, geçmiş tecrübelere dayanır, Dolayısıyla, geçmişte yaptığımız hatalardan ders çıkarabiliriz, Planlama, İnsan, istediği yolda plan yaparak mutlu olmayı hedefler, Planlama, amaçlara daha etkili bir şekilde ulaşmayı sağlar, Doğru yol haritası, Mutlu olmak için doğru bir yol haritasına ihtiyaç vardır, Bu, bireyin hedeflerine ve isteklerine uygun bir yol izlemesini sağlar, Gençlerin hedefleri, Yol haritası gençlerin hedeflerini içermelidir, Bu, gençlerin amaçlarını ve tutkularını anlamayı ve onları desteklemeyi içerir, Ebeveynlerin rolü, Ebeveynler, gençlerin yol haritasıdır, Ebeveynler, gençlerin hayatlarındaki en önemli rehberler rollindedir, Mutluluk, Yarın mutlu olmayı herkes ister, Bunun için planlı ve hedef odaklı olmak önemlidir, Tecrübe, Geçmişin tecrübesi, gelecek planlarının temelini oluşturur, Bireyler, yaşadıkları deneyimlerden öğrenir ve bu öğrenme gelecekteki kararlarında yardımcı olur, Hedefler, Hedefler, gençlerin ve ailelerin odaklanması gereken bir noktadır, Hedeflere ulaşma süreci, gençlerin kişisel gelişimini ve bireysel yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur, Kişisel gelişim, Doğru yol haritası, gençlerin kişisel gelişimine katkıda bulunur, Bu süreçte, gençlerin çeşitli beceri ve yetenekleri gelişir
gençleri anlamak yetersizlik karar verme özgür irade empati
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam, üzerinde beyaz yazılar olan mavi bir tabelanın önünde duruyor. Gülümsüyor ve sağ eli ağzının önündeyken sol elinde bir mikrofon tutuyor. Adamın yüzü yakın plandadır ve sol bileğinde siyah bir bant takılıdır. Gömleğinin yakasında da yakın çekimde bir düğme vardır. Burnu da yakın plandadır ve gülümsemesinden dolayı hafifçe kırışmıştır. Kendinden emin ve rahat görünüyor ve gözleri kameraya dönük.
İş Arama Teknikleri

İş Arayanlar İçin 2022 Nasıl Geçecek?

15 Aralık 2021
Mezuniyet cübbesi giymiş bir kadın çimlerin üzerinde yüzüstü yatıyor. Ellerini yüzüne koymuş, burnu ve gözleri yakın çekimle görülebiliyor. Mezuniyet kepi gibi kolu da yakın çekimde görülebiliyor. Üzerinde siyah kuşaklı beyaz bir cüppe var ve gözleri kapalı. Huzurlu bir pozda, görünüşe göre etrafındaki güneş ışığının tadını çıkarıyor.
Yeni Mezun

Yeni Mezun Ne Demek?

07 Ekim 2019
Beyaz bir bluz giyen genç bir kadın aşağıya doğru bakarken resmedilmiştir. Kucağındaki, bir şehir silüetini gösteren resme dikkatle konsantre olmaktadır. Şehir manzarası, birçoğu karmaşık ve detaylı tasarımlara sahip yüksek binalarla doludur. Kadının elinde bir kalem var ve çizime karmaşık detaylar ekliyor. Etrafı, çizimine hayat vermek için kullandığı bir dizi renk ve malzemeyle çevrili. Pencereden içeri süzülen güneş ışığı çizime ekstra bir parlaklık katıyor. Kadın kendini tamamen çizimine kaptırmış, şehrin özünü yakalayan güzel bir sahne yaratıyor.
Genç Girişimciler

Yeni Nesil Girişimcilik Nedir?

24 Ağustos 2021