AnasayfaBlogİlham Veren Genç Girişimci: Jan Koum
Genç Girişimciler

İlham Veren Genç Girişimci: Jan Koum

14 Mayıs 2019
Saçlarını arkaya toplamış bir kadın kameraya gülümsüyor. Yüzünden yayılan parlak, sıcak bir gülümsemesi var. Gözleri neşe içinde kapalı ve yanakları hafifçe kızarmış. Göğsünde siyah bir V harfi olan beyaz, uzun kollu bir gömlek giyiyor. Dudakları kırmızımsı pembeye boyanmış ve cildi sağlıklı, doğal bir ışıltıya sahip görünüyor. Boynu görünüyor ve göğsüne dağılmış küçük çiller var. Başı yana doğru eğik, bu da gülümsemesine ekstra bir çekicilik katıyor. Mutlu ve memnun görünüyor, bu da anı güzel ve unutulmaz kılıyor.
YılOlaySonuç
1976Jan Koum Ukrayna'da doğdu.Zor yaşam koşulları altında büyüdü ve bilgisayar kitaplarına ilgi duydu.
1992ABD'ye göç etti.Yemek fişleriyle geçim sağladı. Bilgisayar kitapları sayesinde gelecek hakkında hayaller kurdu.
1997Yahoo'da Brian Acton ile tanışarak işe başladı.9 yıl boyunca Yahoo'da çalıştı ve yönetici pozisyonuna yükseldi. Daha sonra ise işi bıraktı.
2007Güney Amerika gezisine çıktı.Daha sonra Facebook'a iş başvurusunda bulundular ve ret cevabı alındı.
2009WhatsApp'i kurdu.WhatsApp kısa sürede hızlı bir büyüme elde etti. Kullanıcılarının mahremiyetine değer veren bir uygulama oldu.
2014Facebook, WhatsApp'i satın aldı.Jan Koum, Facebook'un yönetim kuruluna dahil oldu ve WhatsApp'in geliştirilmesine devam etti.
2015WhatsApp aylık 400 milyon kullanıcı sayısına ulaştı.Şu an 1,5 milyarın üzerinde kullanıcıya ulaştı.
2021Jan Koum, WhatsApp'i daha iyi bir yere getirmeye çalışıyor.Gösterişsiz bir yaşantı sürdürmeye devam ediyor.
2021Genç girişimciler için ilham veren biri haline geldi.Zor koşullara rağmen başarıya ulaşılmasına bir örnek oldu.

Jan Koum ismini çok duymamış olabilirsiniz fakat bu genç girişimci hayatımıza öyle bir uygulama kattı ki hepimiz bağımlısı olduk. Evet bahsettiğim uygulama WhatsApp. Şimdilerde dünyanın sayılı zenginleri arasında gösterilen ve milyarlarca insanın kullandığı WhatsApp uygulamasının kurucularından biri olan genç girişimci Jan Koum’un WhatsApp’i kurma öyküsü ve ilham veren hayat hikayesi okumaya değer.

Zorlu Yaşam Mücadelesi

1976 yılında Sovyetler Birliği zamanı Ukrayna’da doğan Jan Koum su bile akmayan bir evde büyüdü. Genç girişimci ilkokul yıllarını ‘Kiev yakınlarında bulunan yerde o kadar zor şartlar altında yaşıyorduk ki okulumuzda tuvalet dahi bulunmuyordu. Kışın -20 dereceye varan soğuk havalarda tuvalet için okulumuzun karşı tarafında bulunan otoparka yürümek zorunda kalıyorduk. O dönem insanları oldukça içe kapanıklardı. 1984 adlı kitapta anlatılanları yaşamak gibi bir şeydi hayatım.’ sözleriyle anlatıyor.

Genç girişimci annesiyle birlikte 16 yaşından sonra ABD’ye göç etti. California’da küçük bir eve taşındılar. Burada geçimlerini yemek fişleriyle sağladılar. Lise yıllarında evine yakın olan bir kitapçıdan ödünç olarak aldığı bilgisayar içerikli kitaplar onun gelecekle ilgili hayatını şekillendirmesinde etkili oldu. Zor bir şekilde de olsa liseyi bitirip San Jose Üniversitesi’ne başlamış ve aynı zamanda Ernst and Young’da denetimci olarak iş bulmuştu.

Genç girişimci 1997 yılında aynı yerde çalışırken yolu Yahoo’da çalışan Brian Acton’la kesişti. Birkaç ay sonra Acton, Yahoo’da Jan Koum ’a bir iş ayarladı. Burada yaklaşık 9 yıl çalışıp yöneticilik pozisyonuna kadar yükselmişken 2007 yılında Acton’la birlikte işi bırakıp Güney Amerika gezisine çıkmaya karar verdiler.

İlgili blog yazısı: Başarı İçin İlham Verecek 5 Film Önerisi 

Dönüm Noktası

Güney Amerika gezisinden döndükten sonra genç girişimciler Facebook’a iş başvurusunda bulundular ve ikisinin de başvuruları ret cevabı aldı. Aldıkları bu olumsuz cevap belki de hayatlarının en olumlu sonucunu doğurmuş oldu. Nitekim kendi adına çalışmayı aklına koyan genç girişimci Jan Koum bir uygulama geliştirmek üzere işe koyuldu. Bu düşüncesini 24 Şubat 2009 günü hayata geçirip WhatsApp’i kurarak girişimcilik nedir, nasıl başlanır? diye düşününlere ilham veren örneklerden biri oldu.

İlgili eğitim: Dijital Girişimcilik Eğitimi

İlk ofisi ufak bir depoydu. Burada da çok iyi şartlarda çalışıldığı söylenemezdi. Çalışanları soğuk havalarda ısınmak için battaniyeyle oturmak mecburiyetinde kalıyordu. Jan Koum’un çalışma prensibinde hiçbir zaman ‘ reklam yapmak için insanların bilgilerini kullanmak ‘ yer almıyordu. Genç girişimci kullanıcı mahremiyetine oldukça önem veriyordu.

Ürünlerinde reklam istemediğinden kullanıcılarının kişisel bilgilerine gereksinim duymuyordu. Bu şekilde bile WhatsApp PR, reklam ve pazarlamaya ihtiyaç duymaksızın hızlı bir büyüme sağladı. Özellikle kısa mesajın daha az kullanıldığı ülkeler WhatsApp’e daha çok ilgi gösterdi.

WhatsApp Büyüyor 

WhatsApp’in kısa sürede beklenenin üzerinde bir başarı göstermesi dikkatleri de üzerine çekti. Yine bir genç girişimci ürünü olan Facebook, 2009 yılında iş başvurusunu reddettiği Jan Koum’un geliştirdiği WhatsApp’i 2014 yılında 20 milyar dolar gibi bir fiyata satın aldı. Satış sırasında yapılan anlaşmaya göre genç girişimci, Facebook’un yönetim kuruluna dahil olup, WhatsApp’ın geliştirilmesinde ekibiyle birlikte çalışmaya devam edecekti.

İlgili blog yazısı: En Çok Kullanılan 4 Sosyal Medya ve Kuruluş Hikayeleri

Satın alındığı dönemde aylık ortalama 400 milyon kullanıcı sayısına sahipken kaydettiği hızlı büyümeyle şu an 1,5 milyarın üzerinde kullanıcıya ulaşmıştır. Uygulamanın büyümesinde etkili olan en büyük pazar payı ise günümüzde Hindistan’dadır.

Genç girişimci Jan Koum geçtiğimiz yıl “Şu an uygulama üzerine çalışmakla ve onu nasıl daha iyi bir hale getirebileceğimi düşünmekle meşgulüm” diyerek WhatsApp’i dünya genelinde daha iyi bir yere getirmeyi hedeflediğini belirtti. Genç girişimci büyük bir serveti olmasına rağmen gösterişten tamamen uzak bir yaşantı sürüyor. Aynı dairesinde yaşayıp, aynı arkadaşlarıyla birlikte zaman geçiriyor.

Umuyorum ki anlattığım bu başarı öyküsü genç girişimcilere ilham verip hayatlarında zor koşullarda bile başarılı olacaklarına inanmaları konusunda girişimci adaylarını cesaretlendirir. Siz de bir girişimci adayı iseniz Genç Girişimciler İçin İpuçları yazısını mutlaka okuyun.

İlgili blog yazısı: Genç Girişimciler İçin İpuçları

1976, Jan Koum Ukrayna'da doğdu, Zor yaşam koşulları altında büyüdü ve bilgisayar kitaplarına ilgi duydu, 1992, ABD'ye göç etti, Yemek fişleriyle geçim sağladı Bilgisayar kitapları sayesinde gelecek hakkında hayaller kurdu, 1997, Yahoo'da Brian Acton ile tanışarak işe başladı, 9 yıl boyunca Yahoo'da çalıştı ve yönetici pozisyonuna yükseldi Daha sonra ise işi bıraktı , 2007, Güney Amerika gezisine çıktı, Daha sonra Facebook'a iş başvurusunda bulundular ve ret cevabı alındı, 2009, WhatsApp'i kurdu, WhatsApp kısa sürede hızlı bir büyüme elde etti Kullanıcılarının mahremiyetine değer veren bir uygulama oldu , 2014, Facebook, WhatsApp'i satın aldı, Jan Koum, Facebook'un yönetim kuruluna dahil oldu ve WhatsApp'in geliştirilmesine devam etti , 2015, WhatsApp aylık 400 milyon kullanıcı sayısına ulaştı, Şu an 1,5 milyarın üzerinde kullanıcıya ulaştı , 2021, Jan Koum, WhatsApp'i daha iyi bir yere getirmeye çalışıyor, Gösterişsiz bir yaşantı sürdürmeye devam ediyor , 2021, Genç girişimciler için ilham veren biri haline geldi, Zor koşullara rağmen başarıya ulaşılmasına bir örnek oldu
genç girişimci jan koum whatsapp reklam yapmak için insanların bilgilerini kullanmak facebook
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Papyonlu bir adam, çeşitli çizimlerin yer aldığı bir duvarın önündeki masada oturmaktadır. Yan tarafa bakmaktadır ve yakın planda boynu görünmektedir. Beyaz bir gömlek giymiş ve siyah bir kravat takmıştır ve gözleri sağındaki bir şeye odaklanmıştır. Elleri masanın üzerinde durmaktadır ve önünde bir kalem ve bir kâğıt vardır. Duvardaki çizimleri inceliyor ve kendi yaratımı için ilham arıyor gibi görünüyor.
Genç Girişimciler

Genç Girişimciler Başarıya Nasıl Ulaşıyor?

10 Haziran 2019
Bu fotoğrafta yeşil ve pembe dairelerden oluşan bir yığının yanında duran bir cep telefonu görülüyor. Telefonun siyah kenarlıklı beyaz bir ekranı var ve dairelerin hepsi farklı boyutlarda. Daireler rastgele bir şekilde dizilmiş ve bazı yeşil daireler pembe olanlarla üst üste binmiş. Telefon yığının biraz üzerinde konumlandırılarak görüntüye derinlik hissi kazandırılmıştır. Dairelerin parlak renkleri ve telefon ile daireler arasındaki kontrast gözü içeri çekerek göz alıcı bir görüntü oluşturuyor.
Sosyal Medya

WhatsApp ve Google Sosyal Medya Mıdır?

07 Haziran 2021
Bu görsel, bir teknede duran, beyaz gömlekli ve kırmızı kravatlı, bir elinde uzun gri bir nesne ve diğer elinde saplı kahverengi bir evrak çantası tutan bir adamın karikatürünü tasvir etmektedir. Bir çift güneş gözlüğü takmaktadır ve diğer elinde bir teleskop vardır. Adamın etrafı mavi sularla çevrilidir ve gökyüzü parlak mavidir. Teknesi beyazdır ve mavi bir yelkeni vardır. Adam sanki bir şey arıyormuş gibi yüzünde kararlı bir ifadeyle ufka bakmaktadır. Çevresindeki güzellikleri seyrediyor gibi görünüyor.
Genç Girişimciler

Genç Girişimciler İçin İpuçları

08 Mayıs 2019
Takım elbiseli bir adam elinde kağıt para dolu bir sulama kabı tutmaktadır. Üzerinde toprak yığını olan bir masanın önünde durmaktadır. Yüzü arka planda hafifçe bulanıktır ve ön planda kırmızı kravatının yakın çekimi vardır. Kutudaki para da yakın plandadır ve banknotların değerini göstermektedir. Adam yaptığı işe odaklanmış, parayı doğrudan tenekeden dikkatle suluyor. Her banknotun yeterince ıslandığından emin olurken yüz ifadesi ciddi ve niyetlidir. Parayı tenekeden titizlikle boşaltıyor ve her bir banknotun hassasiyetle sulandığından emin oluyor.
Genç Girişimciler

Genç Girişimciler İçin 10 Öneri

13 Eylül 2015