AnasayfaBlogEğitim Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Eğitim Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

02 Temmuz 2021
Bir grup insan aydınlık bir odada ahşap bir masanın etrafında oturmaktadır. Masanın ortasında bir dizüstü bilgisayar vardır ve her ikisi de takım elbise giymiş bir kadın ve bir erkek masanın iki yanında oturmaktadır. Kadın heyecanla ellerini çırpmaktadır. Sağ tarafta bir şişenin bulanık görüntüsü görülüyor. Ayrıca bir masanın etrafında oturan bir grup insan var ve bir dizüstü bilgisayarın bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Bir kişi dizüstü bilgisayarı kullanıyor ve sağ tarafta kırmızı ve beyaz bir nesnenin bulanık görüntüsü var. Grup birbirleriyle etkileşim halindeyken mutlu ve memnun görünüyor.
Eğitim Uzmanı GörevleriGörev DetaylarıÖnem Derecesi
Eğitim İhtiyaç AnaliziÇalışanların eksik olduğu alanları ve gelişim ihtiyaçlarını belirler.Yüksek
Eğitim PlanlamaBelirlenen ihtiyaçlara yönelik eğitim takvimini hazırlar.Yüksek
Eğitim İçeriği OluşturmaEksik görülen konular için hedefe yönelik eğitim materyalleri oluşturur.Orta
Eğitim Yönetim MaliyetiEğitim ihtiyaçlarına bağlı olarak bütçe belirler ve yönetir.Yüksek
Eğitimlerin KoordinasyonuEğitimlerin düzenli ve verimli geçmesini sağlar, eğitmenleri denetler.Yüksek
Eğitim Ölçme ve DeğerlendirmeVerilen eğitimlerin başarısını ve etkisini ölçer ve değerlendirir.Yüksek
Bireysel Performans TakibiÇalışanların eğitimleri sonucu kişisel performansını takip eder ve raporlar.Orta
Risk DeğerlendirmesiPotansiyel riskleri belirler ve bu risklere yönelik önlemler alır.Orta
Eğitim Prosedürlerinin HazırlanmasıEğitimlerin standart bir şekilde sürdürülmesi için prosedürler hazırlar.Orta
Eğitmen ve Çalışan İletişimiÇalışanların eğitimler hakkındaki bilgilenmesini ve eğitim süreçlerini yürütür.Yüksek

Son yıllarda şirket ve kurumların ihtiyaç duyduğu bazı meslek grupları ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda ortaya çıkan bu meslek grupları bireyler tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Popülerliklerini ise uzun süredir korumaktadır. Bu meslek grupları arasında “eğitim uzmanı” da yer alır. Bu meslek grubu özellikle şirketlerin son zamanlarda oldukça ihtiyaç duyduğu ve aradığı bir meslektir. Günümüzde özellikle şirketler eğitim ve gelişim alanlarında nerede olduklarını görmek, şirketin hedeflerini gerçekleştirebilmesi için personelinden beklediği bilgi ve beceri ile personelde olan bilgi ve beceriyi ortaya çıkarmak ister. İşte tam bu noktada devreye eğitim uzmanları girer.

eğitim ihtiyaç analizini, eğitim materyalini, eğitim planlamasını ve eğitim yönetim maliyetini eğitim uzmanları gerçekleştirir.

En genel anlamıyla eğitim uzmanı, çalıştığı şirket ya da kuruluş içerisinde olan personelin eğitim durumunun belirlenmesini sağlayan uzman kişidir. Aynı zamanda saptanan eğitim durumu doğrultusunda personelin eğitim ihtiyacı alanlarını da yöneten ve çalışma yürüten kişidir. Günümüzde özellikle kurumsal anlamda çalışmalar yürüten şirketler personelinin eğitim alanında bilgi ve becerilerinin ölçülmesini istemektedir. Personelinin eksik olduğu alanların farkına varılıp eksiklerinin giderilmesi için çalışmalar yürütülmesini istemektedir. Yazıya giriş yaptıktan sonra hep beraber günümüz popüler mesleklerinden biri olan eğitim uzmanı hakkında detaylı bilgiye sahip olalım.

Eğitim Uzmanı Nedir?

Çalıştığı şirketin eğitim ihtiyaçlarını saptayıp eğitim programlarını gerçekleştirmekle yükümlü olan kişiye denir. Çalıştığı şirkette hangi alanda bir eksiklik varsa o alanda çalışan personelin gerekli eğitimi almasını sağlayan kişidir. Eksiği görülen personelin gerekli eğitimi almasını sağlamanın yanında o eğitimi koordine etmekle de yükümlü olan kişidir. Çalıştığı şirket için gerekli eğitim programları oluşturan, sunan ve eğitimleri koordine eden kişidir. Aynı zamanda eğitim uzmanı, personele eğitim veren eğitmeni denetleyen kişidir.

Çalıştığı şirketteki personellerin becerilerini değerlendiren kişidir. Şirketteki tüm çalışanlar için aylık, yıllık vb. uygun eğitimi organize etmekten sorumlu olan kişidir. Bir kuruluşta ya da şirkette çalışan personelin performansının günlük anketlerini yöneten uzman kişidir. Bunun yanında eğitim seanslarını planlaması ile de üzerine büyük sorumluluk düşen kişidir. Mükemmel iletişim becerileri ve analiz yeteneğine sahip olan ve bu noktada çalıştığı firmaya büyük kazanımlar sağlayan kişidir.

Cümleleri toparlayacak olursak bir firmanın kuruluş ilkeleri doğrultusunda personellerin bireysel ve mesleki yeterliliklerini geliştirmek için farkındalık yaratan ve bu doğrultuda gerekli eğitimlerin alınmasını sağlayan kişidir. Son olarak eğitim planlama çalışmalarını yürüten, eğitim programlarını geliştiren, eğitimlerin uygulanmasını sağlayan ve sonuçlarını ölçen nitelikli kişidir. Bu konu başlığı hakkında bilgi sahibi olduktan sonra bu uzmanların ne iş yaptıkları hakkında bilgi sahibi olalım.

Eğitim Uzmanı Ne İş Yapar?

  • Genel haliyle eğitim uzmanı görevi, şirketin eğitim ihtiyacını belirleyip, gerekli eğitim programlarının gerçekleştirilmesini sağlamaktır.

  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kuralları takip etmek eğitim uzmanı görevi arasında yer alır.

  • Eğitim uzmanı görevi arasında kişisel güvenlik ve güvenli çalışma yöntemlerini takip etmek yer alır.

  • Karşılaşabileceği riskleri belirleyerek risk değerlendirmesi yapar.

  • Eğitim uzmanı görevi arasında yaptığı işin yasal süreçlerinin yasal mevzuata, kalite sistemine ve şirketin kuruluş ilkelerine uygunluğunu sağlamak yer alır.

  • Çalıştığı şirketin insan kaynakları uzmanı ile koordineli biçimde çalışmalar yürütmek eğitim uzmanı görevi arasında yer alır. İnsan kaynakları bilgi sistemleri eğitim modülünün yönetimini sağlamakta yaptıkları önemli işler arasında yer alır.

  • Çalıştığı şirketteki personelin alması gereken eğitimle ilgili bütçe çalışmalarını yürütmek eğitim uzmanı görevi arasındadır.

  • Eğitim prosedürlerini hazırlayarak eğitimin standartlarının belirlenmesine katkı sağlamakta eğitim uzmanı görevi olarak tanımlanır.

  • Çalıştığı firmadaki personele göre eğitim ihtiyaç analizi yapar. Aynı zamanda eğitimlerin takvimini hazırlar.

  • Şirkette yapılacak olan eğitimin içeriğini ve genel ilkelerini belirlemek eğitim uzmanı görevi olarak kabul edilir.

  • Eğitime gelen eğitmenlerin çalışmalarını organize eder ve ölçme ve değerlendirme aşamasına yardım eder.

  • Şirkette verilen eğitimler hakkında çalışanları bilgilendirmek ve eğitim süreçlerini yürütmek eğitim uzmanı görevi arasında yer alır.

  • Çalıştığı şirketin tüm departmanlarında eğitim analizi yapar.

  • Çalışanların almış oldukları eğitimde verimlilik hesabı yapmak en önemli görevleri olarak görülür.

Genel olarak uzmanın görevleri yukarıda belirtildiği gibidir. Uzmanın görevleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra eğitim uzmanı maaşları hakkında bilgi sahibi olalım.

Eğitim Uzmanı Maaşları

Eğitim uzmanı maaşları hakkında bilgi verirken kariyer sitelerinden yararlandım. Bu sitelerde eğitim uzmanı olarak çalışan kişilerin belirttiği verilere göre maaş bilgileri yer almaktadır. Çalışılan coğrafi konum, AGİ, şirketin kurumsallığı, prim, deneyim vb. etkenler eğitim uzmanı maaşları arasında farkın oluşmasında etkilidir. Kariyer sitelerinde belirtilen verilere göre en düşük eğitim uzmanı maaşları 3.000 TL’dir. En yüksek eğitim uzmanı maaşları ise 11. 250 TL’dir.

Verilen bilgiler ışığında ortalama eğitim uzmanı maaşları 5.800 TL olarak belirtilmiştir. Eğitim uzmanı maaşları genel olarak kariyer sitelerinde belirtildiği gibidir. Eğitim uzmanı maaşları hakkında bilgi verdikten sonra şimdi de nasıl eğitim uzmanı olunacağı hakkında bilgi verelim.

Eğitim Uzmanı Nasıl Olunur?

Eğitim uzmanı olmak isteyen bireylerde özellikle belirtilen bir eğitim durumu bulunmamaktadır. Lise, ön lisans ya da lisans mezunu olan biri bu mesleği yapabilir. Ancak firmalar genel itibariyle lisans mezunu olan kişileri tercih etmektedir. Özellikle insan kaynakları yönetimi bölümü, halkla ilişkiler bölümü ya da eğitim bilimleri alanından mezun kişiler tercih edilmektedir. Herhangi bir lisans bölümünden mezun olan kişiler de bu mesleği yapabilir. Yukarıda üç bölümün yazılmasının nedeni bu meslekle yakından ilişki içerisinde olması ve mesleği icra ederken yardımcı olmasıdır. Şirketler eğitim durumunun yanı sıra bu mesleği icra edecek olan kişilerde sertifikada aramaktadır. Bu alanda verilen sertifika eğitimini başarı ile tamamlayarak eğitim uzmanı olabilirsiniz.

Eğitim ve sertifikanın yanında bu mesleği yapmak isteyen kişilerde etkili iletişim becerileri, MS Office programlarında yeterlilik, zaman yönetimi becerisi, analitik düşünme vb. yetkinlikler aranmaktadır. Etkili sunum teknikleri yapabilme, topluluk önünde konuşabilme, karmaşık bilgileri herkesin anlayabileceği bir dille aktarma, planlama ve organizasyon becerisi, konsantrasyon, raporlama ve sorumluluk sahibi olma bu meslekte aranan diğer yetkinlikler arasındadır. Başlığı toparlamak gerekirse gerekli eğitimleri almak ve istenilen yeterliliklere sahip olmak bu mesleği icra etmeniz için gereken temel özellikler olarak adlandırılabilir.

Eğitim İhtiyaç Analizi, Çalışanların eksik olduğu alanları ve gelişim ihtiyaçlarını belirler, Yüksek, Eğitim Planlama, Belirlenen ihtiyaçlara yönelik eğitim takvimini hazırlar, Yüksek, Eğitim İçeriği Oluşturma, Eksik görülen konular için hedefe yönelik eğitim materyalleri oluşturur, Orta, Eğitim Yönetim Maliyeti, Eğitim ihtiyaçlarına bağlı olarak bütçe belirler ve yönetir, Yüksek, Eğitimlerin Koordinasyonu, Eğitimlerin düzenli ve verimli geçmesini sağlar, eğitmenleri denetler, Yüksek, Eğitim Ölçme ve Değerlendirme, Verilen eğitimlerin başarısını ve etkisini ölçer ve değerlendirir, Yüksek, Bireysel Performans Takibi, Çalışanların eğitimleri sonucu kişisel performansını takip eder ve raporlar, Orta, Risk Değerlendirmesi, Potansiyel riskleri belirler ve bu risklere yönelik önlemler alır, Orta, Eğitim Prosedürlerinin Hazırlanması, Eğitimlerin standart bir şekilde sürdürülmesi için prosedürler hazırlar, Orta, Eğitmen ve Çalışan İletişimi, Çalışanların eğitimler hakkındaki bilgilenmesini ve eğitim süreçlerini yürütür, Yüksek
Eğitim Uzmanı Eğitim Uzmanı nedir Eğitim Uzmanı ne iş yapar Eğitim Uzmanı maaşları Eğitim Uzmanı nasıl olunur
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir erkek ve bir kadın bir odada masa başında oturmaktadır. Adam sağ elinde bir kalem tutmaktadır ve sol kolu masanın üzerindedir. Kadın yüzünde bir gülümsemeyle adama bakmaktadır. Önlerindeki masanın üzerinde kapaklı sarı bir kap var. Masanın sağında bir insanın kafasının bulanık bir görüntüsü, solunda ise dikdörtgen bir nesnenin bulanık bir görüntüsü vardır. Hem erkek hem de kadın profesyonel kıyafetler giymektedir. Adamın üzerinde düğmeli bir gömlek ve pantolon, kadının üzerinde ise bir bluz ve etek vardır. Oda parlak bir şekilde aydınlatılmış ve duvarlar açık bir renge boyanmıştır.
Kişisel Gelişim

Eğitim Uzmanı Nedir?

16 Şubat 2021
Bir kadın elleriyle ağzını kapatıyor, gözleri kapalı ve başı hafifçe aşağı eğik. Kırmızı bir ceket ve gözlük takıyor, açık kahverengi saçları omuzlarına dökülüyor. Yüzü yakından çekilmiş, yüz ifadesi şaşkınlık ve endişe dolu. Elleri narin ve tırnakları açık pembeye boyanmış. Ağzı şok içinde hafifçe açık, elleri onu korurken dudakları hafifçe ayrılmış. Düşünceli ve savunmasız görünüyor, ifadesi bir belirsizlik duygusu taşıyor.
Kişisel Gelişim

Nasıl Eğitmen Olunur?

10 Şubat 2021