AnasayfaBlogCorona Günlerinde Duygusal Zeka
Kişisel Gelişim

Corona Günlerinde Duygusal Zeka

01 Temmuz 2020
Bu karikatür resimde, parlak ve renkli bir sahnede iki beyin ve bir kalp yer almaktadır. Sol beyin mavi bir arka planla pembe görünürken, sağ beyin pembe bir arka planla mavidir. Kalp görüntünün merkezinde, iki beynin arasında yer almaktadır. Mavi bir arka plana sahip pembe renktedir ve beyinlerden biri tarafından tutulmaktadır. Çizgi film parlak ve canlı renkleriyle genel olarak neşeli ve eğlenceli bir havaya sahiptir. Karakterler merkezdeki kalbe bakarken dostça ve sevimli bir ifadeye sahiptir. Karikatür dostluk, arkadaşlık ve sevgi mesajı veriyor.
KonuAçıklamaÖneriler
Duygusal Zeka Nedir?Duygusal zeka, kişinin kendisine ve başkalarına ait duygu belirtilerini sezinleme, yönetme, yönlendirme yetisi, anlama, kapasite ve becerisini ölçme durumlarına denir.Düşüncelerinizi ve duygularınızı kontrol altında tutun. Empati yeteneğiniz geliştirin.
Duygusal Zeka ve IQDuygusal zeka (EQ) ve zeka (IQ) birbirini tamamlayan iki alandır. Yalnızca IQ değil EQ değerlendirmesi de önemlidir. Hem zekanızı hem de duygusal zekanızı geliştirin.
Duygusal Zeka GeliştirmeDuygusal zekayı geliştirmenin birkaç yolu vardır: Duygular kontrol altında olmalı, mizah hayattaki anahtar olmalı, stresli ortamlardan uzak durulmalı, duygusal bağlara önem verilmeli, sözsüz iletişim hayata yerleştirilmeliBu maddelere hayatta yer verin
Duygusal Zeka ve CoronaSalgın dönemde duygusal zekamız zarar görmüştür. İnsanlar psikolojik olarak etkilenmiştir.Motivasyonu yüksek tutunuz, olumlu düşünüz, duygularınızı paylaşınız.
Normalleşme Süreci2-3 aylık evde kalma sürecinden sonra normalleşen döneme geçiş olmuştur. Kendinizi korumanız önemlidir.Sağlıklı yaşam biçimine dönün, sosyalleşin
Corona Virüs ve Duygusal ZekaCorona virüs sürecinde duygusal zeka önemlidir. Kişinin psikolojik durumu bu süreçte ciddi bir rol oynamaktadır.Olumlu düşünün, başkalarıyla aynı duyguları paylaşın, sosyalleşin
MotivasyonBu süreçte motivasyon seviyemizi yüksek tutmamız önemlidir.Başarı hikayelerini okuyun, başarılı filmler izleyin
SosyalleşmeSosyalleşme ve sosyalleşme sürecini normal hayata uyarlama önemlidir.Duyguları başkalarıyla paylaşın, sosyal etkinliklere katılın.
Psikolojik DurumCorona virüs süreci psikolojik olarak bizi etkiledi ve stres seviyemizi artırdı.Meditasyon yapın, olumlu düşünün, stresle başa çıkmak için yöntemler bulun.
Geleceğe İlişkin BeklentilerBu süreci iyi atlatan kişiler için ileri de daha iyi günler olacağı belirtiliyor.Motivasyonu yüksek tutun, bazı konularda sabırlı olun.

Dünya olarak şu an sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu sıkıntılı sürecin en önemli tarafını da duygusal zeka oluşturuyor. Yaşadığımız salgın hastalık yüzünden insanların duyguları farklı haller aldı. Duygusal zekanın yoğun yaşandığı bu bu dönemde neler yaptık? Yaşantımızın büyük çoğunluğu evde geçerken neler yaşadık? En sonunda normalleşme süreci bizlere neler getirdi?

2020 senesinde bizleri büyük bir felaketin beklediğini kimse bilemezdi. Birçok insana göre 2020 yılı iyi geçmesi bekleniyordu. Ancak süreç hiç de öyle gelişmedi. Dünyada virüs salgını yayılım gösterdi. Artık corona virüs hakkında yazılmayan ve çizilmeyen konu kalmadı. Herkes kendince bir yorum kattı ve değerlendirdi. Kimi bir salgın olarak görürken kimi ise biyolojik silah olduğunu düşündü. Ancak tek bir gerçek var ki her geçen gün durum kötüleşti.

Salgının başladığı günden beri yaklaşık 7 ay geçti. Bölge bölge düzelmeler yaşansa da dünya ortalamasında halen bir virüs tehdidi var. Hatta virüsü yendiğini söyleyen Çin de ikinci dalga paniği şimdiden başladı bile. Bu süre zarfında insanlar belli süre içinde evlerinde kalmak zorunda kaldı. Özellikle Çin, İtalya, İspanya gibi birçok ülkede ciddi kısıtlamalar geldi. Neredeyse insanların hayatı durma noktasına geldi.

Hayatımızın durduğu bu sürede insanların duygusal zekası daha çok önem kazandı. İnsanlarda endişe ve bekleyiş sürekli arttı. Corona, insanlara belli başlı şeyler anlattı. Ancak insanlar ciddi ve bir zor süreçten geçti. İşte bu dönemde daha rahat hissetmemiz ve hayata tutunmamız için kendimizi belli başlı koşullara hazırlamamız gerekir. Bunların başında da psikolojik ve duygusal zeka gibi faktörler geliyor. Bu yazımızı da kafanızı dağıtabileceğiniz ve kendinizi toparlayabileceğiniz önerilerde bulunacağız. Öncelikle duygusal zeka nedir? Kısaca tanımına bakalım.

Duygusal Zeka Nedir?

Duygusal zeka, kişinin kendisine ve başkalarına ait duygu belirtilerini sezinleme, yönetme, yönlendirme yetisi, anlama, kapasite ve becerisini ölçme durumlarına denir. İngilizce de EQ (Emotional Quotient) olarak ifade edilir. Dünya genelinde en çok EQ ismiyle yaygın şekilde kullanılmaktadır. EQ kavramı dönem dönem değişiklik göstermektedir. Kavram sürekli güncellenmekte ve değişmektedir.

EQ, psikologlara göre iki ayrılmaktadır. Birincisi duygusal zeka, ikincisi ise duygusal bilgidir. EQ, zihinsel zekaya göre daha farklıdır. IQ da zeka ölçümü değerlendirmesi yapılmaktadır. Bilgi ve zeka farkı IQ da oldukça açıktır. Ancak EQ sisteminde bu fark daha yakın olarak gözükmektedir. Hatta bilgi ve zeka arasındaki fark belirsiz olarak söylenmektedir.

uzmanlara göre eq, iq kadar önemli. i̇nsanlar sadece iq testine göre değerlendirilmemeli görüşü hakim. en başarılı insanlar sadece zeki kişilerden oluşmamaktadır. durumu bir örnekle açıklamak daha mantıklı olacaktır. örneğin bir sınava gireceksiniz. bu sınava girerken hem zeki olmanız gerekir. hem de stres sahibi olmamanız lazım. Zeki olup stresli biri iseniz, o zaman başarı gelmeyecektir. Aslında IQ ve EQ birbirini tamamlayan iki kavramdır. Duygusal zekayı önleminin ise birkaç yolu vardır.

  • Duyguları kontrol altına alın.

  • Yaşamda mizah anahtar kapınız olsun

  • Stresten uzak durun ve stresin bulunduğu ortamlardan uzak durun

  • Duygusal bağlara önem verin ve bağlantı kurun

  • Sözsüz iletişim hayatınızda yer edinsin

  • Yaşanılan çatışmaları olumlu ve güven verici şekilde çözümleyin

Salgın Döneminde Duygusal Zeka Halimiz

Yukarıda anlattıklarımızdan yola çıktığımızda salgın döneminde duygusal zekamızın biraz zarar gördüğünü söyleyebiliriz. Çok iyiyiz, mükemmeliz demek biraz polyannacılık olur. Yaşanılan corona virüs sürecinde insanlar ister istemez psikolojik olarak zedelendi. Ancak bu süreci atlatmak insanın kendi iradesinde. Bu süreci iyi atlatan kişiler için ileri de daha aydınlık günler olacağı kesin. Ayrıca bu dönemde başarı öyküleri okumanız sizleri motive edebilir. En iyi başarı filmlerini de buna dahil edebiliriz.

Şu an ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde normalleşme sürecinin de başladığını biliyoruz. Normalleşen süreçte de duygusal zeka önemli. 2 – 3 aydır evde vakit geçirenler için yeni bir süreç çoktan başladı. Bu normalleşme süreci aynı zamanda bizlerin yeni bir hayata geçiş yapmamızı sağladı. Normalleşme adı altında eski dönem geride kaldı. Salgın dönemi halen devam ederken kendinizi hem psikolojik hem de fiziksel olarak korumamız gerekir.

Korona virüs içinde birkaç konuya da dikkat etmekte fayda var. Öncelikle motivasyonumuzu yüksek tutmamız gerekir. Her ne yaşanıyorsa yaşasın olumlu düşünmemiz lazım. Başkalarıyla aynı duyguları paylaşmalıyız. Sözlü ya da sözsüz aynı duygular içinde olmak psikolojik olarak sizleri rahatlatabilir. Sosyalleşme ve bunu normal sürece uyarlamak da son derece önemlidir.

Corona Virüs İçin Duygusal Zeka Önerileri

Corona virüs duygusal zeka konusuna ilaç olacak iki farklı öneriyi sizlere sunacağım. Bu önerilerle ister okuyabilirsiniz isterseniz de izleyebilirsiniz. Kitap okumayı sevenler için duygusal zekaya önem veren 11 kitabı sizler için önereceğim. Sinema tarafına baktığımızda da 11 film önerisi yapacağım.

Umarım yapılacak olan öneriler bu süreci biraz daha hafifletir. Önerilere geçmeden önce duygusal zekayı yükseltmenin nasıl mümkün olacağını da kısaca söylemek isterim. Öncelikle duygusal zeka birazda karar yeteceğine bağlı. İnsanın karar mekanizması düzgün çalışmalıdır. İnsan zekasını ve duygularını bir araya getirerek doğru kararı vermeyi bilmelidir.

Karar yeteneğini geliştirenler için süreçte belli bir iyileşme söz konusu olacaktır. Yaşanılan duyguları doğru anlamak ve yönetmek gerekir. Bu süreci herkesin yaşadığı unutulmamalıdır. Her birey hemen hemen aynı süreci yaşamaktadır. Corona virüs insanlarda aynı ama farklı duygularda belirmiştir. Buradaki yapılacak en doğru hareket soğukkanlı kalabilmektir. Duygularına yenik düşen insan bulunduğu durumdan kurtulamaz ya da insanın kurtulması için belli bir zaman geçirmesi gerekir. Şimdi sizlerle iki farklı konu üzerinde önerilerimi paylaşayım. Herkese iyi okumalar ve iyi seyirler.

Duygusal Zeka ile İlgili Kitap Önerileri

  1. Mutluluk Beyinde Başlar / Daniel Gilbert

  2. Kendine İyi Davran Güzel İnsan / Beyhan Budak

  3. Duygusal Zeka / Daniel Goleman

  4. Beden Kayıt Tutar: Travmanın İyileşmesinde Beyin, Zihin ve Beden / Bessel A. Van Der Kolk

  5. Etkili İnsanların 7 Davranışı / Stephen R. Covey

  6. Pozitif Psikoloji / Averil Leimon

  7. Duygusal Zeka 2.0 /Travis Bradberry – Jean Greaves

  8. Psikiyatrinin Kara Kitabı: Beyninizi Yakmaya Hazır Mısınız / Oytun Erbaş

  9. Küçük Başlayın Büyük Düşünün / Steve Jobs

  10. Akılgözü: Bilinçli Farındalık ve Kendini İyileştiren Beyin / Daniel J. Siegel

  11. Kendin Olmanın Dayanılmaz Hafifliği / Ferhat Jak İçöz

Duygusal Zekayla İlgili Film Önerileri

  1. Looking For Eric – 2009

  2. Insıde Out – 2015

  3. Jerry Maguire – 1996

  4. Welle Die – 2008

  5. Shawshank Redemption – 1994

  6. The King’s Speech – 2010

  7. Hitch – 2005

  8. Wall E – 2008

  9. A Beautıful Mınd – 2001

  10. The Iron Giant – 1999

  11. Angel A – 2005

Duygusal Zeka Nedir?, Duygusal zeka, kişinin kendisine ve başkalarına ait duygu belirtilerini sezinleme, yönetme, yönlendirme yetisi, anlama, kapasite ve becerisini ölçme durumlarına denir, Düşüncelerinizi ve duygularınızı kontrol altında tutun Empati yeteneğiniz geliştirin, Duygusal Zeka ve IQ, Duygusal zeka (EQ) ve zeka (IQ) birbirini tamamlayan iki alandır Yalnızca IQ değil EQ değerlendirmesi de önemlidir,  Hem zekanızı hem de duygusal zekanızı geliştirin, Duygusal Zeka Geliştirme, Duygusal zekayı geliştirmenin birkaç yolu vardır: Duygular kontrol altında olmalı, mizah hayattaki anahtar olmalı, stresli ortamlardan uzak durulmalı, duygusal bağlara önem verilmeli, sözsüz iletişim hayata yerleştirilmeli, Bu maddelere hayatta yer verin, Duygusal Zeka ve Corona, Salgın dönemde duygusal zekamız zarar görmüştür İnsanlar psikolojik olarak etkilenmiştir, Motivasyonu yüksek tutunuz, olumlu düşünüz, duygularınızı paylaşınız, Normalleşme Süreci, 2-3 aylık evde kalma sürecinden sonra normalleşen döneme geçiş olmuştur Kendinizi korumanız önemlidir, Sağlıklı yaşam biçimine dönün, sosyalleşin, Corona Virüs ve Duygusal Zeka, Corona virüs sürecinde duygusal zeka önemlidir Kişinin psikolojik durumu bu süreçte ciddi bir rol oynamaktadır, Olumlu düşünün, başkalarıyla aynı duyguları paylaşın, sosyalleşin, Motivasyon, Bu süreçte motivasyon seviyemizi yüksek tutmamız önemlidir, Başarı hikayelerini okuyun, başarılı filmler izleyin, Sosyalleşme, Sosyalleşme ve sosyalleşme sürecini normal hayata uyarlama önemlidir, Duyguları başkalarıyla paylaşın, sosyal etkinliklere katılın, Psikolojik Durum, Corona virüs süreci psikolojik olarak bizi etkiledi ve stres seviyemizi artırdı, Meditasyon yapın, olumlu düşünün, stresle başa çıkmak için yöntemler bulun, Geleceğe İlişkin Beklentiler, Bu süreci iyi atlatan kişiler için ileri de daha iyi günler olacağı belirtiliyor, Motivasyonu yüksek tutun, bazı konularda sabırlı olun
duygusal zeka corona korona virüs salgın dönemi corona virüs duygusal zeka nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.