AnasayfaBlog3 Ay Tasarruf Yaparak Tatile Çıkın
Hedef Belirleme

3 Ay Tasarruf Yaparak Tatile Çıkın

16 Mayıs 2019
Ahşap bir yüzey üzerine serpiştirilmiş çeşitli eşyaların yer aldığı bir plaj sahnesi. Sahnede açık bej renkli hasır bir şapka ve farklı boyutlarda birkaç denizyıldızı yer alıyor. Ayrıca, bir çift parlak sarı parmak arası terliğin üzerine tünemiş bir çift güneş gözlüğü de görülebiliyor. Ayrıca, yakınlarda bir hasır sepet ve bir yığın renkli havlu var. Güneş gözlüğüne yakından bakıldığında yuvarlak, siyah bir çerçeve görülüyor. Bir başka yakın çekimde turuncu bir deniz kabuğu da görülüyor. Son olarak, şapkanın yakın çekimi açık kahverengi renkte geniş bir kenarı ortaya çıkarıyor. Bu görüntü, çeşitli eşyaların bulunduğu harika bir plaj günü sahnesi örneğidir.
Tasarruf YöntemleriYararlarıİpucu
Kötü Alışkanlıkları KısmakBütçeye ve sağlığa yarar sağlar.Sigara ve alkol tüketimini azaltın veya kesin, tütün ile pazarlık yapın.
Dışarıda Yemek YememekHem maddi hem de sağlık açısından tasarruf sağlar.Evde yemek yapın ve dışarıda yemeği sınırlayın. Gıda alışverişini az ve öz yapın.
Her Ay Gelen Faturalardan TasarrufTüketimlerinizi azaltarak maddi tasarruf sağlar.Gereksiz kullanımlardan kaçının ve faturalarınızı düşürün.
Yeni Kıyafetler AlmamakEkonomik açıdan büyük tasarruf sağlar.Eski kıyafetlerinizi dönüştürün veya ikinci el kıyafet satın alın.
Minimalist YaşamDaha az harcamayı sağlayarak huzurlu bir yaşam sunar.Gereksiz ihtiyaçları kısıtlamak ve sade bir yaşam sürmek.
Dışarıda İçecek AlmamakEkstra harcamaları özellikle lüks kafe ve restoranlarda düşürür.Evde hazırladığınız içeceklerle dışarı çıkın.
Ek Gelir Kaynakları OluşturmakMaddi durumu iyileştirir ve bütçeyi rahatlatır.Giymediğiniz kıyafetleri satmak gibi ek gelir kaynakları oluşturun.
İndirimleri Takip EtmekBüyük miktarda tasarruf sağlar.Alım gücünüzü yükseltir ve en düşük fiyatta satın almak için indirimleri takip edin.
Toplu Alışveriş YapmamakGereksiz alışverişin önüne geçer ve paranızı korur.Yiyeceğinizi ve içeceğinizi yeterli miktarda alın, aşırıya kaçmayın.
Ücretsiz Aktiviteleri Tercih EtmekFazladan eğlence masraflarını ortadan kaldırır.Ücretsiz müze ziyaretleri, parklar ve diğer aktiviteleri tercih edin.

Tatile çıkmak için bir sürü sebebimiz var: Stresten kaçınmak için etkilidir, depresyonu azaltır, tükenmişlik sendromu yaşamamızı önler ve bize olumlu bakış açısı kazandırır, hatta yaptığımız tatil organizasyonu sayesinde problem çözme yeteneğimiz gelişir. İşe döndüğümüzde daha motive olmuş bir vaziyette çalışmaya başlarız. Üstelik birkaç tasarruf ve pazarlık yöntemiyle cebinizden para çıkmadan ya da asgari seviyeye indirerek tatil yapabilirsiniz. Yapacağınız tatilin çeşidine ve süresine göre bunu siz belirleyeceksiniz. O halde adım adım başlayalım!

Kötü Alışkanlıklarınızı Kısmayı Öğrenin

Şimdi kötü alışkanlıkları olanlarla beraber tekrarlıyoruz: "Tasarruf dönemim boyunca günlük içtiğim bir paket sigarayı yarım pakete düşüreceğime, o yarım paket sigaranın da en ucuzunu kullanacağıma ya da tütün tercih edeceğime, belki de tadı o kadar kötü gelecek ki tamamen bırakacağıma ant içerim!" diyor ve uyguluyoruz.

Üç aylık tasarruf döneminizde yetecek şekilde tütüncüden toplu olarak ve tabii ki olmazsa olmaz pazarlık yöntemiyle çok ucuza kapatabilirsiniz. Alkole gelince de aslında hiç gelmeyelim o bir gitsin öteye. Bu tasarruf döneminde ağzımıza almıyoruz. Unutmayın bu şekilde hem bütçe için tasarruf yapmış hem de bedenimiz için diyet yapmış oluyoruz. Yok, illa ben tatile su toplamış bir bedenle çıkmak istiyorum diyorsanız siz bilirsiniz.

Dışarıda Yemek Yemeyin

Tasarruf döneminde farklı dünya mutfaklarından yeni tatlar denemeyeceksek dışarıda yemek yememizin de bir anlamı yok. Dışarıda uzun vakitler geçirmeniz gerektiğinde evden çıkmadan önce diyet ekmekle sandviçinizi hazırlayın. Dışarıdaki koşuşturmalarınıza ara verip soluklanmak için restoran ve kafeterya gibi mekânlara gitmek yerine bulunduğunuz şehirdeki bir parka gitmeyi tercih edin. Böylelikle gereksiz yere sağlıksız beslenip kalori almamış ve gürültülü bir ortama da maruz kalmamış olacaksınız. 

Tasarruf döneminizde evinizdeki gıdaları tüketmeye çalışın. Evinizde bulunan nohut, fasulye, mercimek gibi bakliyatları tüketmek hem sağlıklıdır hem de gıdaya harcayacağınız para cebinizde kalacaktır. Yapacağınız gıda alışverişlerinizi de bittikçe az ve öz yapın. Ucuz zincir marketleri tercih edin. Belki de tatil terciniz her şey dâhil bir sistemde olur ve böylelikle acısını çıkartırsınız. Cebinizden ekstra para çıkmadan kıstığınız bütçenizle yapacağınız tatili düşünün.

Her Ay Gelen Faturalarınızdan Tasarruf Edin

Dönemlik gelen elektrik, su, yakıt gibi tüketimlerinizi azaltın. Gereksiz sarfiyattan kaçınarak faturalarınızı %50’ye kadar düşürmeniz ciddi tasarruf yaptığınızı gösterir. Bu dönemde internetinizi dondurabilirsiniz. Komşunuzla üç aylık süre için pazarlık yaparak interneti ortak kullanabilirsiniz. Böylelikle internet için de çok az bir ücret ödemiş olursunuz.



Yeni Kıyafetler Almayın

Eski kıyafetlerinizi kesip biçerek yeni kıyafetlere dönüştürebilirsiniz. Giymediğiniz kıyafetleri satabilir, yerine beğendiğiniz kıyafetleri alabilirsiniz. Kıyafet alırken de mutlaka indirimleri takip ederek alın. Kıyafetlerinizde ikinci el tercih ederseniz ciddi anlamda tasarruf etmiş olursunuz. Birçok insan sadece birkaç kere giydiği pahalı markaların kıyafetlerini ikinci el kıyafet uygulamaları aracılığıyla satıyor. Bu uygulamaları kullanarak kıyafet alırken tasarruf yapabilirsiniz.

Bugünden Başlayın

Bu yöntemleri sadece bahsedilen tasarruf döneminde değil, her zaman için uygulayabilirsiniz. Minimalist yaşam tarzını benimsediğinizde daha mutlu olacaksınız. Borç içinde de tatil yapabilirsiniz fakat tatildeyken huzurlu olamayacaksınız öyle değil mi? O halde bugün minimalist yaşam tarzını benimsediğiniz ve tasarruf yapmaya başladığınız ilk gününüz olsun.

Tasarruf Nasıl Yapılır?

Tasarruf sosyal hayatımızdaki bazı alışkanlıkları değiştirerek yapılır. Her ay gelen faturalardan tasarruf edilebilir. Dışarıda yemek yemeyerek, yeni kıyafetler almayarak ve sigara gibi bazı alışkanlıklardan kısarak tasarruf edilebilir. 

Yemekten Tasarruf Olur Mu?

Evde yapılan yemekten tasarruf olmaz. Ancak dışarıda yemek yemeyerek tasarruf edilebilir. Dışarıda uzun vakitler geçirmeniz gerektiğinde evden çıkmadan önce diyet ekmekle sandviçinizi hazırlayın.

Ne Zaman Başlamalıyım?

Ertelemeden hemen başlayın. Tasarruf sadece tatil için değil daha rahat bir hayat için de yapılabilir.
Yazar: Neslihan Şahin

Kötü Alışkanlıkları Kısmak, Bütçeye ve sağlığa yarar sağlar, Sigara ve alkol tüketimini azaltın veya kesin, tütün ile pazarlık yapın, Dışarıda Yemek Yememek, Hem maddi hem de sağlık açısından tasarruf sağlar, Evde yemek yapın ve dışarıda yemeği sınırlayın Gıda alışverişini az ve öz yapın, Her Ay Gelen Faturalardan Tasarruf, Tüketimlerinizi azaltarak maddi tasarruf sağlar, Gereksiz kullanımlardan kaçının ve faturalarınızı düşürün, Yeni Kıyafetler Almamak, Ekonomik açıdan büyük tasarruf sağlar, Eski kıyafetlerinizi dönüştürün veya ikinci el kıyafet satın alın, Minimalist Yaşam, Daha az harcamayı sağlayarak huzurlu bir yaşam sunar, Gereksiz ihtiyaçları kısıtlamak ve sade bir yaşam sürmek, Dışarıda İçecek Almamak, Ekstra harcamaları özellikle lüks kafe ve restoranlarda düşürür, Evde hazırladığınız içeceklerle dışarı çıkın, Ek Gelir Kaynakları Oluşturmak, Maddi durumu iyileştirir ve bütçeyi rahatlatır, Giymediğiniz kıyafetleri satmak gibi ek gelir kaynakları oluşturun, İndirimleri Takip Etmek, Büyük miktarda tasarruf sağlar, Alım gücünüzü yükseltir ve en düşük fiyatta satın almak için indirimleri takip edin, Toplu Alışveriş Yapmamak, Gereksiz alışverişin önüne geçer ve paranızı korur, Yiyeceğinizi ve içeceğinizi yeterli miktarda alın, aşırıya kaçmayın, Ücretsiz Aktiviteleri Tercih Etmek, Fazladan eğlence masraflarını ortadan kaldırır, Ücretsiz müze ziyaretleri, parklar ve diğer aktiviteleri tercih edin
3 Ay Tasarruf Yaparak Tatile Çıkın Tasarruf Yaparak Tatile Çıkmak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.