AnasayfaBlogHayal Kurmak Mı, Hedef Belirlemek Mi?
Hedef Belirleme

Hayal Kurmak Mı, Hedef Belirlemek Mi?

07 Mayıs 2019
Tanımlanamayan bir arka plan ile dart tutan bir elin yakın çekimi. El kadrajın ortasındadır ve dart elin kavrama yerinde durmaktadır. Parmaklar dartın etrafına sıkıca sarılmış ve başparmak hafifçe üstüne yerleştirilmiş. Dartın mavi bir sapı, beyaz bir tüyü ve sivri çelik bir ucu vardır. Mavi ve beyaz renkler parlak ve canlıdır. Resmin arka planı bulanıktır, bu da elin yerini belirlemeyi zorlaştırır.
Hedef Belirleme AdımlarıTasarımUygulama
Hayal KurmakHayallerimizi belirleriz ve hedefe dönüşmesini istediğimiz hayallerimizi seçeriz.Hayallerimizi düşünmeye ve hayal kurmaya gerçekleştirmek istediğimiz hayalleri belirleyip üzerinde odaklanmaya zaman ayırırız.
İnanmakKendimize ve hedeflerimize inanırız.Hedeflerimize gerçekleşeceğine dair kendimizi ikna ederiz ve bunun için pozitif düşünürüz.
Plan YapmakHedeflerimize ulaşabilmek için bir plan yaparız.Planimizi uygulamaya koyarız, eyleme geçeriz.
ÇalışmakHedefe ulaşmak için ne gerekiyorsa onu yaparız.Belirlenen hedefe ulaşabilmek için gereken çalışmaları yaparız.
Sorumluluk AlmakHedefine ulaşabilmek için gerekli sorumlulukları alırız.Hedeflerinin ulaşılabilmesi için gerekli adımları atar ve bu konuda sorumluluk alırız.
Sonuç OdaklılıkHedeflerin sonucunu tahmin etmek.Hedefe ulaştığımızda ne olacağını düşünerek motivasyonumuzu artırırız.
SüreklilikHedeflere ulaşma sürecinde sürekliliği sağlamak.Planlamayı hayatımıza geçirerek hedeflerimize ulaşma sürecinde sürekliliği sağlarız.
5N1K SorularıHedef belirlerken 5N1K sorularını kendimize sormanın önemi.Hedeflerimizi belirlerken kendimize Ne, Neden, Nasıl, Nerede, Ne Zaman, Kim sorularını sorarız.
Hayalci, Eleştirmen ve Gerçekçi Yönden FaydalanmaHedef belirlerken bu üç yönü kullanma.Hayallerimizi belirlerken hayalci, eleştirmen ve gerçekçi yönlerimizi dikkate alırız.
Öğrenme ve UygulamaKişinin hedeflerine ulaşma sürecinde öğrenmesi ve bunları uygulaması.Hedef belirlenen alanla ilgili gerekli bilgi ve becerileri edinir ve bunları uygulamaya koyarız.

Hayal edelim. Çünkü hedef belirleme ve hedefe giden yol hayalden geçer. Hayal edersek o hayalleri hayata geçirebilmek için çaba sarf ederiz. Bu çabanın sonucunda eğer ulaşılabir ise hayalimiz, elbette ki hedefe dönüşür. Peki Hedef Belirleme Hayatımız İçin Neden Önemlidir?

Hedef belirleme odaklanmamızı artırır. Yani, bir hedef belirlediğimiz zaman o hedefe ulaşabilmek için bütün dikkatimizi o hedefe çeviririz ve böylece odaklanmamız artar. Hedefimize giden yolda plan yapma becerimiz gelişir. Bir zaman çizelgesi kullanarak plan yaparız ve hedefimize ulaşabilmemiz için bir yol haritası çizmiş oluruz. Bu bizi daha aktif kılar. Bu sayede hedefimize ulaşabilmemiz daha kolay ve pratik olur.

Hedeflerimize sevdiklerimizi, ailemizi, yakın çevre ve dostlarımızı da dâhil edersek, onların desteği ve yardımıyla kendimizden daha emin bir şekilde hedefimize ulaşırız. Hedeflere ulaşmaya başladıkça, doğru hedef belirleyip doğru yol haritası çizip başardığımızı görünce motivasyonumuz artar. Ne kadar çok hedef koyarsak ve tamamlarsak, o kadar çok motive oluruz. Motivasyonumuz artınca başarma olasılığımız yükselir.

Başardıkça da öz güvenimiz artar. Hayatımızdaki herkesin bize inanması için yapmamız gereken ilk şey kendimize inanmaktır. Kendimize inancımız tam olursa özgüvenimiz daha çok artar ve böylece hedeflerimize ulaşmada daha başarılı oluruz. Hedefleri belirlerken önce hayal edelim demiştim yazının başında. Evet, önce hayal edelim. Hatta zaman tutalım. 1 dakika boyunca gözlerimizi kapayıp hayal edelim. Neler yapmak istiyoruz? Gelecek için nasıl hayaller kuruyoruz?

İlgili: 5N1K Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hayalleri Hedefe Dönüştürürken Yapılacaklar

Kurduğumuz hayalleri hedefe dönüştürmek için bunları gerçekleştirebilmek gerekir. Bunun için yapılması gereken 6 madde vardır. Bunlar;

  • Hedef belirleme

  • İnanmak

  • Çalışmak

  • Sorumluluk

  • Sonuca odaklılık

  • Süreklilik

Hedef Belirleme

Hayatın her alanında hedefler belirlemeliyiz. Sadece eğitim ve kariyer alanında değil. Yaşamı bir bütün olarak kabul edip ona göre hedefleri belirlediğimizde her alanda başarılı ve mutlu oluruz. Eğitim ve kariyer alanı da dâhil olmak üzere hedef belirlemede 9 alan vardır. Bunlar; ruhsal gelişim, kariyer, maddi durum, sağlık, yardımlaşma, eğitim, saygınlık, ilişkiler ve hobi.

İnanmak

Belirlediğimiz hedefi hayatımıza geçirebilmek için önce o hedefi gerçekleştireceğimize kendimiz inanmalıyız.

Çalışmak

Çalışmalıyız, hedefe ulaşabilmek için çalışmalıyız. Hedeflediğimiz şeyi hayata geçirebilmek için, ne gerekliyse yönde çalışmalıyız. Ama tabii ki kendimizi hayatın güzelliklerinden de mahrum bırakmayalım.

Sorumluluk

Hedef belirleme konusunun hayatımız için önemini anlatırken planlamadan bahsetmiştim. Eğer çizdiğimiz yol haritasında zamanı doğru kullanmayı bilirsek hedefimizi başarabilmek için kendimizi sıkmadan sorumluluklarımızı yerine getirebiliriz.

Sonuca Odaklanmak

Hedefi belirlerken sonucunu az da olsa tahmin etmemiz gerekir. ‘Ben bunu yaparsam, sonucunda benim için ve başkaları için yararlı olabilecek mi? Bu soruları kendimize sormak, bize sonuca odaklanmamızda yardımcı olur.

Süreklilik

Son madde süreklilik. Süreklilik nasıl olmalı? Tabi ki doğru bir yol haritasıyla, yani planla. Hep planlama diyorum. Eğer planlamayı hayatımıza geçirebilirsek bütün işlerimizde ve bütün hedeflerimizde sürekliliği sağlamış oluruz.

5N1K Soruları

İşte tam da bu noktada, hedef belirlerken kendimize şu soruları sormalıyız:

  • Ne?: Konuyu verir.

  • Neden?: Amacı verir.

  • Nasıl?: Yöntemi belirler.

  • Nerede?: Mekan ve yer kavramları verir.

  • Ne zaman?: Süre – süreç kavramları

  • Kim, kimler?: İlgili ve sorumlu kişileri belirler.

Alıştırma Zamanı

Şimdi bir alıştırma yapalım. Aklımıza gelen tüm hedeflerimizi bir kağıda yazmaya başlayalım. 1 saat zaman ayıralım kendimize. 1 saat boyunca yapmak istediğimiz hedeflerimizi yazalım. Önceliklerimizi, nedenlerimizi, nasıllarımızı ve zamanlamasını belirleyelim. Kısa, orta ve uzun vade şeklinde gruplandıralım. Bu alıştırmayı yapmak bize yol haritamızı belirlemede yardımcı olacaktır. Bu arada hedef belirleme kadar hedefi doğru belirlemenin önemli olduğunu biliyor muydunuz? Bizi başarıya ve mutluluğa götürecek olan şey aslında doğru bir şekilde belirlediğimiz hedeflerdir. Peki, bunu nasıl yapacağız? Doğru hedefler belirleyebilmek için;

  • Hayalci yönümüzden

  • Eleştirmen yönümüzden

  • Gerçekçi yönümüzden faydalanabiliriz.

Hayallerden yola çıkarak hedeflerimizi belirliyorduk öyle değil mi? Öyleyse benim bir hayalim var!

benim hayalim, bir blog yazarı olmak. yazmak istediğim blogun ana teması da kişisel gelişim. Kişisel gelişim ve blog birbiriyle nasıl ilişkilendirilebilir? Bunun üzerine İstanbul İşletme Enstitüsünden kişisel gelişim eğitimleri ve özellikle de blog yazarlığı eğitimi aldım. Kendimi oldukça geliştirmeye çalıştım. Öğrendiklerimi başkalarına aktarmak istiyorum. İlk olarak sizlere hayallerden hedefe giden yoldan bahsetmeye çalıştım. Bir sonraki yazımda kişisel gelişimin aşamalarından bahsedeceğim.

Yazar: Funda Korkman

Hayal Kurmak, Hayallerimizi belirleriz ve hedefe dönüşmesini istediğimiz hayallerimizi seçeriz, Hayallerimizi düşünmeye ve hayal kurmaya gerçekleştirmek istediğimiz hayalleri belirleyip üzerinde odaklanmaya zaman ayırırız, İnanmak, Kendimize ve hedeflerimize inanırız, Hedeflerimize gerçekleşeceğine dair kendimizi ikna ederiz ve bunun için pozitif düşünürüz, Plan Yapmak, Hedeflerimize ulaşabilmek için bir plan yaparız, Planimizi uygulamaya koyarız, eyleme geçeriz, Çalışmak, Hedefe ulaşmak için ne gerekiyorsa onu yaparız, Belirlenen hedefe ulaşabilmek için gereken çalışmaları yaparız, Sorumluluk Almak, Hedefine ulaşabilmek için gerekli sorumlulukları alırız, Hedeflerinin ulaşılabilmesi için gerekli adımları atar ve bu konuda sorumluluk alırız, Sonuç Odaklılık, Hedeflerin sonucunu tahmin etmek, Hedefe ulaştığımızda ne olacağını düşünerek motivasyonumuzu artırırız, Süreklilik, Hedeflere ulaşma sürecinde sürekliliği sağlamak, Planlamayı hayatımıza geçirerek hedeflerimize ulaşma sürecinde sürekliliği sağlarız, 5N1K Soruları, Hedef belirlerken 5N1K sorularını kendimize sormanın önemi, Hedeflerimizi belirlerken kendimize Ne, Neden, Nasıl, Nerede, Ne Zaman, Kim sorularını sorarız, Hayalci, Eleştirmen ve Gerçekçi Yönden Faydalanma, Hedef belirlerken bu üç yönü kullanma, Hayallerimizi belirlerken hayalci, eleştirmen ve gerçekçi yönlerimizi dikkate alırız, Öğrenme ve Uygulama, Kişinin hedeflerine ulaşma sürecinde öğrenmesi ve bunları uygulaması, Hedef belirlenen alanla ilgili gerekli bilgi ve becerileri edinir ve bunları uygulamaya koyarız
hedef belirleme hayal kurmak hedef 5N1K soruları Hayal Kurmak Mı Hedef Belirlemek Mi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbiseli ve kravatlı bir adam bir merdivenden çıkarken görülüyor. Lacivert bir takım elbise, beyaz bir gömlek giymiş ve kırmızı bir kravat takmıştır. Merdivenleri zarif bir şekilde çıkarken sağ elini trabzanın üzerine koymuştur. Sağ ayağı bir sonraki adımı atarken sol ayağı havaya kalkmış ve dengede durmaktadır. Yukarı doğru ilerlemeye devam ederken gözleri önündeki basamaklara odaklanmıştır. Arka planda, uzaktaki bir binanın penceresi görülebiliyor. Güneş pırıl pırıl parlıyor ve ışığını merdivenlerin taş yüzeyine yansıtıyor. Adamın ayakları odakta, ayakkabısının ve taş yüzeyin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntü hafif bulanık, sahnede birkaç ışık çizgisi var.
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme Başarıyı Arttırıyor

20 Mayıs 2019
Resimde bir dart tahtasının yakın çekimi görülmektedir. Tahtanın ortasında üçü solu, biri sağı ve biri de aşağıyı gösteren beş ok bulunmaktadır. Oklar dairesel beyaz ve turuncu bir desenle çevrelenmiştir. Dart tahtasının üzerinde bulutların olmadığı parlak mavi bir gökyüzü var. Görüntü, okların ayrıntılarının tam olarak görülmesini sağlayacak şekilde yakın bir perspektiften çekilmiştir. Arka plan hafifçe bulanıklaştırılarak tahtanın ortasındaki oklar daha da vurgulanmıştır.
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme Nedir? Neden Önemlidir?

29 Ekim 2015
Bu resim, elinde boya fırçası olan bir elin yakın çekimini göstermektedir. Boya fırçası bir yüzeye bir kelime boyamak için kullanılıyor. El, işaret parmağı görünecek şekilde konumlandırılmış ve başparmak uzakta tutulmuştur. Sözcük siyah boyayla yazılmış gibi görünüyor ve boya fırçası bunu dikkatlice ve hassas bir şekilde yüzeye uygulamak için kullanılıyor. Arka plan bulanık, bu da resmin odağının el ve kelime olduğunu gösteriyor. Görüntüdeki renkler çoğunlukla beyaz ve grinin tonlarından oluşuyor.
Kişisel Gelişim

Bir Hayalin Varsa Önce Kendini Geliştir

02 Mayıs 2018