AnasayfaBlogNe Kadar Bilinçli Bir Tatilcisiniz?
Kişisel Gelişim

Ne Kadar Bilinçli Bir Tatilcisiniz?

20 Haziran 2021
Sarı ve kırmızı çizgili minderlere sahip parlak renkli iki plaj sandalyesi, güneşli bir plajda pembe bir şemsiyenin altında oturuyor. Arka planda uzun bir palmiye ağacı yapraklarını parlak mavi gökyüzüne doğru uzatıyor. Yakın planda, tek bir palmiye yaprağının dokusu yumuşak çıkıntıları ve yumuşak kıvrımlarıyla görülebiliyor. Sahilin ilerisinde, güneşin ve kumun tadını çıkaran insanlar görülebiliyor. Dinlendirici bir plaj günü için mükemmel bir gün, sandalyeler ve şemsiye güneşten kaçmak isteyenlere gölge sağlıyor.
Konaklama TürüYıldız/Mevzuat GereklilikleriÖnemli Bilgiler
Bir Yıldızlı OtellerBelirtilen nitelikleri taşıyan ve en az 10 oda kapasiteli olmalıdırlar.Oda sayısının %30'u kent içinde, %50'si kent dışında oturma imkanı sağlamalıdır.
İki Yıldızlı OtellerBir yıldızlı otellerin şartları ve belirtilen nitelikleri taşıyan en az 20 oda kapasiteli olmalıdırlar.Bir yıldızdan daha fazla hizmet kalitesi beklenir.
Üç Yıldızlı Otellerİki yıldızlı otellerin şartları ve belirtilen nitelikleri taşıyan en az 40 odalı otellerdir.Çok fazla beklentiye girmeden gidilip, konaklanacak otellerdir.
Dört Yıldızlı OtellerÜç yıldızlı otellerin şartları ve belirtilen nitelikleri taşıyan en az 80 odalı otellerMisafir asansörleri ve servis merdiveni veya asansör bulunması gerektiği belirtilmiştir.
Beş Yıldızlı OtellerDört yıldızlı otellerin şartları ve belirtilen nitelikleri taşıyan en az 120 odalı otellerYerleşim durumu, yapı, tesisat, donatım, dekorasyon ve hizmet standardının üstün olması beklenir.
Termal Turizm TesisleriMineralize termal sular, içme suyu, deniz suyu, çamur gibi uygulamaların hekim gözetiminde yapıldığı tesislerSağlık turizmi için idealdir.
MotellerAğırlıklı olarak yerleşim merkezlerine uzak olan mekanlarda, en az 10 odalı konaklama tesisleriSeyahat halinde olanların ihtiyaçlarını karşılayan tesislerdir.
Tatil KöyleriTabiatla iç içe, en az 60 odadan ve en fazla iki katlı bloklardan oluşan tesislerKırsal turizm için idealdir.
Sağlık TurizmiTermal oteller, kaplıcalar, sağlık merkezleri gibi tesislerSağlık ve tedavi amaçlı konaklama için mükemmel olanaklar sağlar.
Şehir OtelleriGenellikle büyük şehirlerde bulunan ve belirli yıldız standartlarına sahip otellerÜst düzey konfor ve hizmet sunarlar.

Türkiye’de tatil için mevsim fark etmediğini baharda, yazda ya da kışta hangi dönemde olursanız olun gidilecek, gezilecek yerler olduğu herkesin bildiği bir gerçek. Özellikle yazın hareketli olan tatil beldelerinde bulunan otellerin dünya genelinde şöyle bir karşılaştırma yapıldığında ne kadar gelişmiş ve ilerlemiş olduğu da bilinen bir diğer gerçek. Burada herkese hitap eden oteller kategorisinden bahsederken elbette Dubai’de, Abu Dabi'de bulunan şatafatlı otelleri bu değerlendirmeye katmak adaletli olmaz.

Yaz ve kış otelleri farklılık gösterir. Buna şehir otelleri ve sağlık turizminin önemli unsuru olan termal otelleri de katarsak karşınıza her seferinde farklı oda tipleri, farklı yeme içme konseptleri ve hizmet anlayışı çıkıyor. Bazı detayları, bölgelerde, seyahat acentelerinde veya otellerde çalışan bir turizm personeline sorsanız farklı yanıtlar duyma ihtimaliniz de var. Çünkü bu kadar çok otelin ve otel yıldızının olduğu sektörde bazen otel yönetimi kendi farkını ortaya koymak için mevcutta olan kuralları esnetebiliyor veya daraltabiliyor.

Bu yazım da hem standart geçerli olan durumlardan örneklerle bahsedeceğim hem de değişkenlik gösteren durumları yazacağım. Her ne olursa olsun siz siz olun ve ezbere hizmet almaktansa otel rezervasyonunuzu yaptırırken detayları sormayı ihmal etmeyin. Sonuçta birçoğumuz bütün sene boyunca sadece bir kez tatile çıkabiliyor ve bunu pişmanlıklarla geçirmek istemeyiz.

Oteller Yıldızları Nasıl Alıyor?

Bugün gerçekten 5 yıldız (5*) olduğu her halinden anlaşılan oteller için, herhangi bir seyahat acentesini aradığınız da dolu dolu bu bilgiyi alabilirsiniz. Ama yıldız bilgisi paylaşılması hem oteller hem de acenteler tarafından çok istenen bir durum değil. Birçok seyahat acentesi çalışanının size şöyle bir yanıt verdiğini duymuşsunuzdur "Turizm Bakanlığının aldığı karara istinaden yıldız bilgisi paylaşamıyoruz."

Bunun asıl amaçlarından biri aslında insanlar da oluşan 5* otellerin daha iyi olduğu algısı. Bazı 4* veya 3* otellerin hizmeti 5* otelden daha iyi olmasına rağmen misafirlerini ikna etmekte zorlandıkları, otellerin belirli standartları sağlayamadıkları için düşük yıldız sayısı nedeniyle misafir kaybı yaşadığı durumlar nedeniyle böyle bir strateji de oluşturulmuştur.

Konaklama Çeşitleri ve Otel Yıldızları

Oteller yıldızlarını Kültür ve Turizm Bakanlığından alırlar. Mevzuatta yazılı olduğu gibi yıldız bilgilerinin ilk detaylarını sizinle paylaşıyorum. Alt başlıkları ve başka ne gibi özellikler olması gerektiğini merak ediyorsanız turizm ile ilgili 'mevzuatgov'dan Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’ten inceleyebilirsiniz. Engelli odası olan, çocuklar için mini kulübü olan ve havuz kaydırağı gibi imkanlar oteller, seçimi konusunda da karar vermeye olanak sağlamaktadır elbette.

Bir yıldızlı oteller; belirtilen nitelikleri taşıyan en az 10 oda kapasiteli otellerdir. Kent içinde oda sayısının %30'u, kent dışında %50'si oranında oturma imkanı sağlayan oturma salonu (yazlık tesislerde bir kısmı açık olabilir).

İki yıldızlı oteller; bir yıldızlı oteller için aranılan şartlarla birlikte belirtilen nitelikleri taşıyan en az 20 oda kapasiteli otellerdir.

Üç yıldızlı oteller; iki yıldızlı oteller için aranılan şartlarla birlikte belirtilen nitelikleri taşıyan en az 40 odalı otellerdir. Çok fazla beklentiye girmeden gidilip, konaklanacak otellerdir.

Dört yıldızlı oteller; üç yıldızlı oteller için aranılan şartlarla birlikte belirtilen nitelikleri taşıyan en az 80 odalı otellerdir. Misafirlerin ineceği veya çıkacağı kat sayısının ikiden fazla olması halinde otelin kapasitesiyle orantılı misafir asansörleri ile servis merdiveni veya asansör olması gerekmektedir.

Beş yıldızlı oteller

Yerleşme durumu, yapı, tesisat, donatım, dekorasyon ve hizmet standardı olarak üstün özellikler gösteren, dört yıldızlı oteller için aranılan şartlarla birlikte belirtilen nitelikleri taşıyan en az 120 odalı otellerdir.

Termal turizmi tesisleri

Mineralize termal sular, içme suyu, deniz suyu, çamur gibi uygulamaların insan sağlığını koruma ve tedavi amacı taşıyan birinin veya birkaçının, hekim gözetiminde yapıldığı tesislerdir.

Otellerle birlikte karıştırılan bazı farklı konaklama yerleri de mevcut. Bunları da mevzuatgov’da belirtildiği şekilde paylaşıyorum. Yine alt başlıkları ve başka ne gibi özellikler olması gerektiğini merak ediyorsanız turizm ile ilgili mevzuatgov’dan Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’ten inceleyebilirsiniz.

Moteller

Ağırlıklı olarak yerleşim merkezlerine uzak olan mekanlarda, karayolları güzergahına veya yakın çevrelerinde inşa edilen, seyahat halinde olanların yapanların konaklama, yeme, içme gibi ihtiyaçlarını karşılayan en az 10 odalı konaklama tesisleridir.

Tatil Köyleri

Tabiatla iç içe, en az 60 odadan ve en fazla iki katlı bloklardan oluşan tesislerdir. Üç katlı bloklarla da karşılaşma ihtimaliniz olabilir. Bu katlar eğitimli arazilerde, eğitimden kazanılmış alanlara yapılabiliyor. Tatil köylerinde çevre düzenlemesine ve yöresel değerlerin korunmasına önem verilir.

Pansiyonlar

Konaklama tesisi olarak planlanıp inşa edilen, yönetimi basit, misafirlerini kendi yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkanı bulunan, en az 5 odalı tesisler olup belirtilen asgari nitelikleri taşırlar.

Apart oteller

Mesken olarak geçen, bağımsız apartman veya villa tipinde, konaklayanların kendi yeme ve içme ihtiyacını karşılayabilecek ekipmanları içerisinde bulunduran tesislerdir. Belirli bir otel veya tatil köyüne ait olabildiği gibi en az 10 üniteden oluşacak şekilde münferit olarak da hizmet verebilir.

Hostel

Gençlik turizmine cevap verebilecek en az 10 odalı konaklama ve yeme-içme hizmeti veren veya misafirin kendi yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkânı olan ve belirtilen asgari nitelikleri taşıyan tesislerdir. Kız ve erkekler için ayrı bölümler halinde kişi başına en az 4 metrekare alan sağlanmış en fazla 8 kişilik odalar ve en fazla 8 yatağa bir banyo bulunmalıdır. İşletme aşamasında Ulusal Federasyonun Tüzük, Yönetmelik ve Statüsünde belirtilen kurallara uygun olarak işletme faaliyeti göstermek ve Uluslar arası Hostel Federasyonuna üye olmak zorunluluğu vardır.

Dağ Evi Spor ve Avcılık Tesisleri

Bu tesisler amacına uygun yerlerde yapılması, spor ve avcılık turizmine cevap verebilecek en az bir yıldızlı otel niteliklerini taşıyan konaklama tesisleridir.

Bir Yıldızlı Oteller, Belirtilen nitelikleri taşıyan ve en az 10 oda kapasiteli olmalıdırlar, Oda sayısının %30'u kent içinde, %50'si kent dışında oturma imkanı sağlamalıdır, İki Yıldızlı Oteller, Bir yıldızlı otellerin şartları ve belirtilen nitelikleri taşıyan en az 20 oda kapasiteli olmalıdırlar, Bir yıldızdan daha fazla hizmet kalitesi beklenir, Üç Yıldızlı Oteller, İki yıldızlı otellerin şartları ve belirtilen nitelikleri taşıyan en az 40 odalı otellerdir, Çok fazla beklentiye girmeden gidilip, konaklanacak otellerdir, Dört Yıldızlı Oteller, Üç yıldızlı otellerin şartları ve belirtilen nitelikleri taşıyan en az 80 odalı oteller, Misafir asansörleri ve servis merdiveni veya asansör bulunması gerektiği belirtilmiştir, Beş Yıldızlı Oteller, Dört yıldızlı otellerin şartları ve belirtilen nitelikleri taşıyan en az 120 odalı oteller, Yerleşim durumu, yapı, tesisat, donatım, dekorasyon ve hizmet standardının üstün olması beklenir, Termal Turizm Tesisleri, Mineralize termal sular, içme suyu, deniz suyu, çamur gibi uygulamaların hekim gözetiminde yapıldığı tesisler, Sağlık turizmi için idealdir, Moteller, Ağırlıklı olarak yerleşim merkezlerine uzak olan mekanlarda, en az 10 odalı konaklama tesisleri, Seyahat halinde olanların ihtiyaçlarını karşılayan tesislerdir, Tatil Köyleri, Tabiatla iç içe, en az 60 odadan ve en fazla iki katlı bloklardan oluşan tesisler, Kırsal turizm için idealdir, Sağlık Turizmi, Termal oteller, kaplıcalar, sağlık merkezleri gibi tesisler, Sağlık ve tedavi amaçlı konaklama için mükemmel olanaklar sağlar, Şehir Otelleri, Genellikle büyük şehirlerde bulunan ve belirli yıldız standartlarına sahip oteller, Üst düzey konfor ve hizmet sunarlar
Ne Kadar Bilinçli Bir Tatilcisiniz Oteller Yıldızları Nasıl Alıyor Konaklama Çeşitleri ve Otel Yıldızları Otel Yıldızları Konaklama Çeşitleri
Uzun, dalgalı kahverengi saçları olan genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde dostça bir ifade var ve saçları yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Beyaz kemerli açık mavi bir elbise giyiyor ve takımını bir çift beyaz sandaletle tamamlıyor. Yumuşak saçları pencereden içeri süzülen güneş ışığıyla aydınlanıyor. Doğal ve rahat görünüyor, güzelliğin ve zarafetin bir resmi.
Münevver Birol
Blog Yazarı

Eğitim Yetkilisi olarak çağrı merkezine yeni başlayan personellere iş başı eğitimleri, çağrı yönetimi ve diğer mesleki eğitimleri vermektedir. Türkiye’nin önde gelen kargo firmalarından birinde çalıştı ve bu firmada kalite birimi kurdu. Butik çağrı merkezi hizmeti veren acentelere satış eğitimi, kalite ve koçluk destekleri vermeye devam etmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.