AnasayfaBlogHedef Belirleme ile Başarıyı Yakalamak
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme ile Başarıyı Yakalamak

07 Eylül 2018
Bu görüntü, masanın üzerinde bir grup dartı ve ortadaki metal ucun yakın çekimini göstermektedir. Beşi mavi ve dördü siyah olmak üzere dokuz dart vardır. Uçların hepsi sivri ve metalden yapılmış gibi görünüyor. Dartlar, biri ortada olmak üzere dairesel bir düzende yerleştirilmiş. Masanın daha yukarısında, üzerinde birkaç vida bulunan bir dart tahtası var. Arka plan karanlık ve parlak renkli dartlarla büyük bir kontrast oluşturuyor. Görüntüdeki ışık oldukça loş, ancak yine de sahnenin ayrıntılarını seçmek mümkün. Görüntünün kompozisyonu oldukça etkili, dartların parlak renkleri karanlık arka plana karşı gerçekten göze çarpıyor.
KonuAçıklamaÖnemi
Hedef BelirlemekBaşarılı bir hayata ulaşabilmenin yolu, kendimize bir hedef belirlemekten geçer.Hedef belirleme, güdülenmeyi bekleyen beynimiz için gereklidir ve hedefimizi gerçekleştirmek bizi çok mutlu eder.
Hedef Belirlemenin ÖnemiHedeflerimiz, bize odaklanmayı, motivasyonu devamlı kılmayı ve daha aktif ve verimli bir kişi olmayı sağlar.Hedefsiz insanların bulunduğu noktadan ileriye doğru ilerlemesi çok zor olabilir.
Kemal Şahin'in GörüşleriHedef belirlemek, bize çalışma motivasyonu sağlar.Bir hedef belirlemek, bizi daha güzel bir yaşama ve mükemmelliğe götürebilir.
Hedef Nasıl Belirlenir?Hedef belirlerken kendimizi tanımalı, genel şeklini belirlemeli ve hedeflerimizi adım adım ilerleyebilecek seviyede belirlemeliyiz.Bu süreç, başarılı insanların sahip olduğu anahtar yeteneklerden biridir.
Realist OlmakHedeflerimiz ne çok kolay ne de çok zor olmalıdır.Hedefe ulaşmak için uygun seviyede bir zorluk, motivasyonu sürdürmeyi sağlar.
Ölçülebilir HedeflerHedeflerimiz net ve ölçülebilir olmalıdır.Ölçülebilir hedefler, ilerlememizi görmemizi ve motivasyonumuzu korumamızı sağlar.
Zaman SınırlamasıHedeflerimize zaman sınırlaması koymalıyız.Bu, hedeflerimize ulaşmak için belirli bir öncelik ve aciliyet kazandırır.
Hedeflerin YazılmasıHedeflerimizi yazılı hale getirmeli ve her gün görülebilecek bir yere asmalıyız.Bu, hedeflerimizi sürekli hatırlamamızı ve bu hedeflere ulaşmak için gereken hareketi atmamızı sağlar.
Hedeflerin TakibiHedeflerimizin takibini yapmalıyız, bu sayede başarımızı ölçebilir ve daha da ilerleme kaydetmek için motivasyon sağlarız.Bu, bize hedeflerimizi hatırlatır ve başarımızı gözden geçirmemizi sağlar.
ÖdüllendirmeBir adım tamamladıktan sonra kendimize ödül vermeliyiz.Bu, motivasyonumuzu yükseltir ve gelecekte daha sıkı çalışmamızı sağlar.

Günümüzde pek çok insan hayatta oradan oraya sürüklediğini düşünüyor. Böyle hissetmenin temel nedeni kendilerine ciddi bir hedef belirlememiş olmalarıdır. Beynimiz sürekli olarak güdülenmeyi bekler ve sağlıklı çalışabilmesi için de bir hedefe ihtiyacı vardır. Eğer başarılı bir hayat istiyorsanız bir hedefinizin olması şarttır. Çoğu insan gücü olmadığı için değil hedefi olmadığı için yol alamaz.

Hedefsiz bir insan mutlu olamaz çünkü hedefimizi gerçekleştirdiğimizde yaşadığımız o his bizi çok mutlu eder. Kendimize olan güvenimiz tazelenir. Motivasyonumuz daha da güçlenir. Hedeflerimiz bizim hayattaki ilerlememizin en iyi şeklidir. 

Hedef Belirlemenin Önemi Nedir? 

  • Hedeflerimiz bizim odaklanmanızı sağlar 

  • Yönümüzü belirler ve yolumuzu aydınlatır

  • Motivasyonunuzun devamlılığını sağlar

  • Bizim hayatta daha aktif ve verimli bir kişi olmamızı sağlar

İş hayatında şu ana kadar pek çok ödül alan Kemal ŞAHİN hedef belirlemenin önemini aşağıdaki sözlerle belirtmiştir;

"İlkokuldan itibaren daima önüme hedefler koydum. Ve bunları yakalamak için gayret gösterdim. Nihayet kademe kademe yükselerek daha büyük hedeflere yöneldim. Bence her çocuk, her insan, konumu ne olursa olsun kendisine makul hedefler seçerek onları yakalamaya çalışmalıdır. Bu şekilde yüksek motivasyonla çalışmak hem sizleri daha iyiye ve daha mükemmele götürecek, hem de bu yola giderken büyük mutluluk yaşatacaktır. Düzenli, disiplinli ve planlı çalışan insanlar içinde bulundukları şartları değiştirerek mutlaka daha iyi noktalara gelecektir.

Herkes zirveye çıkamaz ama bu şekilde çalışan herkes, bulunduğu noktadan çok daha iyi bir yere yükselebilir. Bu da o insana ailesinde, çevresinde ve toplumda saygınlık kazandırır. Kendi şartlarını zorlayanlar, ülkeleri ve dünyamız için en faydalı insan olacaktır.  Daha önemlisi, ancak bu şekilde hedefler koyup çalışarak kısa hayatlarını mutlu bir şekilde yaşayabileceklerdir. Çalışarak başarıya koşarken gönlünüzden geçen güzel şeyleri de yaşayın. Her yönden üretken, hayatın nimetlerini yaşayan kişiler olmak bence güzel bir şey. Onun için ben hedef koymanın başarıya giden yolda mutluluğu da getirdiği için çok önemli olduğuna inanıyorum." 

Hedef Nasıl Belirlenir?

  • Hedef belirlemenin ilk kuralı önce kişi kendini tanımalı. Hedefinizi belirlerken kendinize zaman tanıyın. Kişi kendini tanıyorsa sosyal çevresinden etkilemeden kendisi için en doğru hedefi bulabilir. Hedefi kişinin değerleriyle uyumlu olmalı. 

  • Daha sonra kendinize hayatta ne yapmak istediğinizi sorun (örneğin 7 yıl içerisinde) ve genel şeklini belirleyin. 

  • Ardından büyük hedefinizi küçük küçük adımlarla bölmelisiniz. Adım adım devam etmelisiniz. Önce bir yıllık hedef daha sonra altı aylık daha sonra aylık hedefler şeklinde.

  • Hedefler gerçekçi olmalı. Ne çok kolay elde edilebilir bir seviyede ne de çok imkansız bir hedef olmalı.

  • Hedef net ve ölçülebilir olmalı.

  • Hedefe zaman sınırlanması konulmalıdır. Örneğin kişinin hedefi, yirmi kilo vermek ise kişi ben bir yılda yirmi kilo vereceğim diyebilir.

  • Hedefler yazılı bir hale getirilmeli ve her gün görülebilecek bir yere asılmalıdır.

  • Hedeflerimizin takibi yapılmalıdır. Haftalık planlar bittikten sonra aylık daha sonra yıllık şeklinde gitmelidir. Tamamlanan her adım sonrası kişinin kendine ödül vermesi ona devam etmesi için ona güç verir. Ve bu şekilde devam edildiğinde sizde hedefinize çok daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Yazar: Melike Yıldırım

Hedef Belirlemek, Başarılı bir hayata ulaşabilmenin yolu, kendimize bir hedef belirlemekten geçer, Hedef belirleme, güdülenmeyi bekleyen beynimiz için gereklidir ve hedefimizi gerçekleştirmek bizi çok mutlu eder, Hedef Belirlemenin Önemi, Hedeflerimiz, bize odaklanmayı, motivasyonu devamlı kılmayı ve daha aktif ve verimli bir kişi olmayı sağlar, Hedefsiz insanların bulunduğu noktadan ileriye doğru ilerlemesi çok zor olabilir, Kemal Şahin'in Görüşleri, Hedef belirlemek, bize çalışma motivasyonu sağlar, Bir hedef belirlemek, bizi daha güzel bir yaşama ve mükemmelliğe götürebilir, Hedef Nasıl Belirlenir?, Hedef belirlerken kendimizi tanımalı, genel şeklini belirlemeli ve hedeflerimizi adım adım ilerleyebilecek seviyede belirlemeliyiz, Bu süreç, başarılı insanların sahip olduğu anahtar yeteneklerden biridir, Realist Olmak, Hedeflerimiz ne çok kolay ne de çok zor olmalıdır, Hedefe ulaşmak için uygun seviyede bir zorluk, motivasyonu sürdürmeyi sağlar, Ölçülebilir Hedefler, Hedeflerimiz net ve ölçülebilir olmalıdır, Ölçülebilir hedefler, ilerlememizi görmemizi ve motivasyonumuzu korumamızı sağlar, Zaman Sınırlaması, Hedeflerimize zaman sınırlaması koymalıyız, Bu, hedeflerimize ulaşmak için belirli bir öncelik ve aciliyet kazandırır, Hedeflerin Yazılması, Hedeflerimizi yazılı hale getirmeli ve her gün görülebilecek bir yere asmalıyız, Bu, hedeflerimizi sürekli hatırlamamızı ve bu hedeflere ulaşmak için gereken hareketi atmamızı sağlar, Hedeflerin Takibi, Hedeflerimizin takibini yapmalıyız, bu sayede başarımızı ölçebilir ve daha da ilerleme kaydetmek için motivasyon sağlarız, Bu, bize hedeflerimizi hatırlatır ve başarımızı gözden geçirmemizi sağlar, Ödüllendirme, Bir adım tamamladıktan sonra kendimize ödül vermeliyiz, Bu, motivasyonumuzu yükseltir ve gelecekte daha sıkı çalışmamızı sağlar
hedef başarı hedef belirleme motivasyon
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde bir dart tahtasının yakın çekimi görülmektedir. Tahtanın ortasında üçü solu, biri sağı ve biri de aşağıyı gösteren beş ok bulunmaktadır. Oklar dairesel beyaz ve turuncu bir desenle çevrelenmiştir. Dart tahtasının üzerinde bulutların olmadığı parlak mavi bir gökyüzü var. Görüntü, okların ayrıntılarının tam olarak görülmesini sağlayacak şekilde yakın bir perspektiften çekilmiştir. Arka plan hafifçe bulanıklaştırılarak tahtanın ortasındaki oklar daha da vurgulanmıştır.
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme Nedir? Neden Önemlidir?

29 Ekim 2015
Takım elbiseli ve kravatlı bir adam bir merdivenden çıkarken görülüyor. Lacivert bir takım elbise, beyaz bir gömlek giymiş ve kırmızı bir kravat takmıştır. Merdivenleri zarif bir şekilde çıkarken sağ elini trabzanın üzerine koymuştur. Sağ ayağı bir sonraki adımı atarken sol ayağı havaya kalkmış ve dengede durmaktadır. Yukarı doğru ilerlemeye devam ederken gözleri önündeki basamaklara odaklanmıştır. Arka planda, uzaktaki bir binanın penceresi görülebiliyor. Güneş pırıl pırıl parlıyor ve ışığını merdivenlerin taş yüzeyine yansıtıyor. Adamın ayakları odakta, ayakkabısının ve taş yüzeyin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntü hafif bulanık, sahnede birkaç ışık çizgisi var.
Hedef Belirleme

Hedef Belirleme Başarıyı Arttırıyor

20 Mayıs 2019
Bir adam dağlara doğru giden dolambaçlı bir yolda durmaktadır. Resmi bir takım elbise giymiştir ve başı hafifçe eğiktir. Yol ağaçların arasından uzaktaki dağlara doğru kıvrılıyor. Görüntünün ön planında, yakın planda beyaz bir nesne görülüyor ve adamın bacakları da aynı karede görülebiliyor. Arka planda daha uzakta, ağaçlar ruhani, bulanık bir orman oluşturuyor. Sahne huzurlu ve dingin, doğal dünyanın büyüleyici bir görüntüsünü sunuyor.
Karar Verme

Karar Verme ve Hedef Belirleme Yöntemi

13 Haziran 2019