Hedef Belirleme Başarıyı Arttırıyor

Bir varlığı harekete geçiren nedir? Duyguları mı, yeteneği mi yoksa başkalarının onu harekete geçirecek söz ve eylemlerde bulunması mı? Bu soruya verilebilecek en güzel cevaplardan birisi "İnsanların karakter ve kişiliğine bağlıdır". Yoksa kaç kişi abisinin tifüsten ölümü üzerine sağlık alanına ilgi duymaya başlayıp 16 yaşında cerrah olmaya karar verir?
Ya da yoksulluk içinde büyüyüp garsonluktan kapıcılığa kadar birçok işi yapmak zorunda kaldıktan sonra o kişi nasıl Tom Cruise olabilir?
Bu başarı öykülerinin cevabı kuşkusuz "Çevrede bizi harekete geçiren etmenler ". Bu kadar keskin öyküler olmasa da, hepimizin hayal ettiği olaylar vardır. Önemli olan hayal kurmak mı, hedef belirlemek mi?
İstemek normal fakat zor olan, elde etmek için gösterilen gayret. Amaca ulaşmak için bize yol arkadaşlığı etmesi gereken ise hedeflerimizdir. Peki aklımızdan geçen her cümle hedef olma özelliği taşıyabilir mi?
Hedef Ve İstek Farkı
Aslında aklımızdan geçen ve yapmayı amaçladığımız şeylerin çoğu birer istek. Hedef, harekete geçtiğimiz anda başlar. "Kilo vermek istiyorum" istek, "Sağlıklı olmak için bu ay düzenli beslenip dört kilo vereceğim" ise hedeftir.
"Rusça öğreneceğim" bir istekten daha çok bir karar. "İşimde daha verimli olmak için altı ay içerisinde Rusçanın tüm gramer yapısını öğreneceğim" ise hedeftir. Yani ağzımızdan çıkan her cümle hedef değildir.
Hedef Belirleme Sırasında Nelere Dikkat Etmeli?
"Bu ay" ifadesi hedeflerin zaman sınırlı olması gerektiğini gösteriyor. Genelde bir ay içerisinde olması istenen hedeflere kısa vadeli, bir yıla çıkarsa orta vadeli, iki yıl ve daha uzun süre ise uzun vadeli hedef belirleme olarak tanımlanır. Hedeflere ulaşmanın yolları farklıdır.
Acun Ilıcalı girişimcilerin katıldığı bir programda "Muhabirken bana ileride şu ankinden daha iyi bir meslek yapmak istesen o ne olurdu diye sorsalar en fazla bir şirkette müdür olurum, bir kanalımın olacağı aklımın ucundan bile geçmezdi" dedi.
Burada anlatmak istediği uzun vadeli hedef koymanın zor bir durum olduğu. Önce kısa vadeli hedeflerini gerçekleştir sonra önüne çıkan fırsat ve durumlara göre hedeflerini yenilersin durumu.
Neden Hedef Belirleme?
Hedef belirleme konusunda sık rastlanan rahatsızlıklarından birisi depresyon. Bu durumun nedenleri arasında hangi meslek grubunda çalışmak istenildiğine karar verememe, amaç oluşturamama veya ne yapılması gerektiğini bilememe sayılabilir.
İnsan başarısını belirleyen faktörler; kendine güvenmek, kişide var olan mücadele ruhu, istikrarlı çalışmak ve bir amaç belirlemek. Bu sonuçlardan en önemlisi ise, amaç belirlemek. Yani hedef belirleme, kişinin ruhsal sağlığına iyi gelmekle beraber kişisel başarısının artmasını da olumlu yönden etkiliyor.
Doğru Hedef Belirleme Nasıl Anlaşılır?
Hedef belirleme süreci çok zor bir süreç. Bazen hedefi gerçekleştirmek için yeterli bilgi, tecrübe ya da başka sebepler eksik olabilir. Bu da sonucu olumsuz etkileyebilir ve hedef başarıya ulaşmayabilir. Ama her hedef, iyi ya da kötü bir noktaya ulaşır.
İyiyse kişiyi mutlu eder ki istenilen budur. Kötüyse de hayata bir tecrübe daha eklemenin ruhsal olgunlaşmaya yardımcı olduğu bilincini hatırlatırız kendimize. Diğer taraftan sonucu kötü olan hedef içerisindeki faydayı ortaya çıkarmış demektir ve bu da bir nevi başarılı bir hedeftir.
Hedefleri gerçekleştirmenin yolu içsel motivasyon. Hedef belirleme sürecinde kendimizi sıkça motive etmek ve içsel güdülemek sonuca ulaşmada her zaman kolaylık sağlayacaktır.
Yazar: Zeynep Özen

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.