AnasayfaBlogToyota ve Yalın Üretim Nedir?
Üretim Yönetimi

Toyota ve Yalın Üretim Nedir?

15 Eylül 2020
Bu görüntü bir fabrikanın yakın çekimidir. Görüntünün merkezinde, mavi ve beyaz bir arka planla çevrili, beyaz metinli dairesel bir işaret görülmektedir. Görüntünün sol tarafında, beyaz metinli mavi bir daire görülmektedir. Görüntünün sağ tarafında, beyaz metinli mavi bir dairenin yanı sıra beyaz metinli iki dairesel işaret daha bulunmaktadır. Ayrıca, sol üst köşede bir ekranın yakın çekimi görülebilmektedir. İşaretlerdeki ve arka plandaki tüm metinler beyaz, daireler ise mavidir. Bu görüntü, bir fabrikanın detay ve karmaşıklığını gösteren harika bir örnektir.
Konu BaşlığıAçıklamaEk Bilgi
Yalın ÜretimKaynakları israflardan arındırarak kullanmak ve müşteri talebini eksiksiz karşılamak üzerine kurulmuş bir metodoloji.1930'lu yıllarda Toyota tarafından başlatıldı, 1990 yılında Yalın Üretim olarak anılmaya başlandı.
Toyota'nın Yalın Üretim Metodolojisi2. Dünya Savaşı sonrası, kıt kaynakların en verimli şekilde kullanılması üzerine kurulu bir üretim yöntemi.Toyota'nın gelişiyle, seri üretim otomobil modelini 1936 yılında üretmeyi başardı.
Yalın Üretim'in Öncülüğünü Yapan KişiKiichiro Toyoda, Toyota'nın yalın üretimini başlatan ve yönlendiren kişidir.Sonrasında, Toyota Üretim Sistemi, Taichi Ohno öncülüğünde gelişmişt ve genelleşmiştir.
Toyota MarkasıToyota marka adı, daha kolay telaffuz edilmesi ve akılda kalıcı olması sebebiyle kabul edilmiştir.Bu marka önerisi, reklam ajansları tarafından sunulmuştur.
Toyota Sisteminin Kıt Kaynakları Verimli KullanımıToyota, kıt kaynakları verimli kullanabilmek adına yeni ve verimli üretim sistemleri üzerinde çalışmıştır.Bu çalışmalar 1950 sonrası dönemde başlamıştır.
Toyota MüzesiToyota'nın kuruluşu ve yaşadığı zorluklar Toyota Müzesi'nde anlatılmıştır.Müze, Japonya'nın Nagoya şehrinde bulunmaktadır.
Toyota'nın İlk Seri Üretim ModeliToyota'nın ilk seri üretim otomobil modeli, 1936 yılında üretilmiştir.Model-A adını taşıyan bu otomobil, Toyota’nın seri üretimdeki ilk modelidir.
Yalın Üretim'in Türkiye'deki GelişimiYazı serisinin bir sonraki bölümü, Yalın Üretim’in Türkiye’deki gelişimi ve uygulamaları üzerine olacak.Bu konu ayrıntılı olarak ele alınacaktır.
Taichi Ohno'nun RolüTaichi Ohno, Toyota Üretim Sistemi'nin özelleştirilmesi ve dünya çapında kabul görecek bir üretim sistemine sahip olmasında öncü olmuştur.Ohno, Toyota bünyesine katılan ve otomobil üretimine geçiş sürecinde önemli role sahip olan bir mühendistir.
Dokuma/Tekstil Sanayiinde DevrimToyota'nın kurucusu Sakichi Toyoda, dokuma/tekstil sanayiinde devrim yaratmış bir girişimcidir.Toyoda, ilk aktif pokayoke'yi uyguladığı dokuma tezgahını oluşturmuştur.

Genel bilgi sahibi olunmasına karşın pratik uygulamalarda zorluklar yaşanan bir kavram 'Yalın Üretim'. Farklı sektörlerden birçok üreticide ortak olarak fark ettiğim bu eksik 'Yalın Üretim' metodolojisi üzerine pratik uygulamalar ile pekiştirilmiş bir eğitim ile bu konuda ki tecrübelerimi paylaşmama temel oluşturmuş ve bu vesile ile de Mart 2020 itibarı ile İstanbul İşletme Enstitüsü bünyesinde Yalın Üretim eğitimini hayata geçirmiş bulunuyorum.

Bu yazımda 'Yalın Üretim' ya da 'Yalın Düşünce' olarak bilinen bu metodolojinin ne olduğunu ve nasıl ortaya çıktığı konusunu farklı uzmanlıklara sahip profesyoneller için kaleme alacağım. Keyifle okuyacağınızı umuyorum…

Nereden Çıktı Bu Yalın Üretim?

Bugün dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Toyota’nın, 2. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde henüz girdiği otomobil üretimi sektörüne, savaş sonrasında diğer üreticilerle rekabet edebilmek için, yaşanan ekonomik imkansızlıkların üstesinden gelebilmek üzere kıt kaynakların en verimli şekilde kullanılması üzerine kurduğu üretim yöntemidir. 

Özellikle kıt kaynakların verimli kullanılması konusu Yalın Düşünce'yi anlamak için son derece önemlidir. 1950 sonrası dönemde Toyota kendisinden en az 30 yıl kadar daha tecrübeli rakiplerine karşı avantaj sağlayacak ve rekabet edebileceği bir üretim sistemi üzerine çalışmıştır. 

Bu çalışmaların öncülüğünü Dokuma/Tekstil sanayiinde devrim yaratmış bir girişimci olan Sakichi Toyoda’nın oğlu Kiichiro Toyoda üstlenmiştir. Vizyoner bakış açısı ile yön verdiği güçlü teknik kadrosu ile birlikte, her zaman çok güvendiği Japon zekası ve çalışma azmini temel kabul edecek bir üretim yöntemini Dünya çapında kabul görecek bir uygulama haline getirme hedefi ile çalışmalarını yürütmüştür.

Rakiplerinin üretim sistemini incelemek ve kendi üretim sistemlerini ortaya koymak üzere görevlendirdiği teknik ekip içerisinde yer alan Taichi Ohno, dokuma makinaları üretildiği dönemde Toyoda bünyesine katılmış bir mühendistir. 

Otomobil üretimine geçerken, reklam ajansları tarafından daha kolay telaffuz edilmesi ve akılda kalıcı olması sebebiyle marka adının Toyota olması önerisine kulak veren bu dev firma, ilerleyen dönemde Taichi Onho öncülüğünde üretim sistemini özelleştirecek ve tıpkı kurucusunun hayal ettiği üzere tüm dünya tarafından kabul görecek ve benimsenecek bir üretim sistemine sahip olacaktır.

İlk seri üretim otomobil modelini 1936 yılında üretebilen Toyota İkinci Dünya savaşı sonrası ara verdiği üretimine kaybettiği zamanı da telafi etmek ve rakiplerini yakalamak üzere yenilediği üretim sistemi ile devam etti. 

Toyota Sisteminin Kurucusu Kimdir?

O yıllarda Toyota Üretim Sistemi olarak bilinen bu üretim sistemi ilk kez 1990 yılında Yalın Üretim olarak anılmaya başlandı ve bu isim ile yaygınlaştı. Konunun hikaye kısmını daha fazla uzatmayacağım. Olurda Yolunuz düşerse Japonya’nın Nagoya şehrinde bulunan Toyota Müzesini ziyaret etmenizi şiddetlffike tavsiye ederim. Müzede video salonları, animasyonlar, hologramlar ve küçük maketlerle Toyota’nın kuruluşu ve bu esnada yaşanan zorlukların üstesinden nasıl gelindiği çok güzel anlatılmıştır. 

Aşağıda 2010 yılında bu müzeye olan ziyaretimden 2 kareyi, Toyota’nın ilk seri üretim modeli olan 1936 üretimi Model-A ve Sakichi Toyoda’nın iplik kopmalarına karşı ilk aktif pokayoke’yi uyguladığı dokuma tezgahını görebilirsiniz.

Türkçe kaynakların çok sık rastlanmayan Yalın Üretim için internet üzerinde oldukça fazla yabancı kaynak bulabilirsiniz. Bir tanım yapmadan önce ortaya çıkış hikayesinden bahsetmenin, sizlerin de konunun özünü anlayarak nasıl bir tanım yapacağım hakkında fikriniz olması açısından şiddetle tavsişe ediyorum. Literatür incelendiğinde çok çeşitli ve kapsamlı tanımlarla karşılaşmanız mümkün (malum mevzu derin 😊 ). Ben farklı uzmanlıklarda arkadaşlarımın da konuya dahil olmasını hedeflediğim için basit bir tanım yapmayı tercih ediyorum.

Yalın Üretim, elimizdeki kaynakları israflardan arındırarak kullanmak ve müşteri talebini eksiksiz karşılamak üzerine kurulmuş bir metodolojidir. Böyle bir tanımdan sonra birçoğunuzun; "Tamam zaten tüm sektörler bunun için uğraşmıyor mu?" diyeceğinden eminim ve haklısınız da… Ancak "Öyle olsaydı otomotiv sektöründe ortaya çıkıp gelişen bu metodoloji tüm üretim sektörleri tarafından benimsenilip, hala geçerliliğini korumazdı." diye de aklınıza bir soru işareti takılacaktır. 

Telaşa, evhama gerek yok, bunu birlikte anlamak için burada yazıyorum… Bu tanımı anlamak için maalesef bu yazıda anlattıklarımın fazlasına ihtiyaç var. Bu sebeple blog yazılarım bir seri olarak devam edecektir. Umarım sizleri sıkmadan ve en azından bir fikir sahibi olmanıza yetecek netlikte anlatabilmişimdir. Bir sonraki blog yazımız "Yalın Üretim’in Türkiye’de ki gelişimi ve uygulama
alanlarında" görüşmek üzere...

Yalın Üretim, Kaynakları israflardan arındırarak kullanmak ve müşteri talebini eksiksiz karşılamak üzerine kurulmuş bir metodoloji, 1930'lu yıllarda Toyota tarafından başlatıldı, 1990 yılında Yalın Üretim olarak anılmaya başlandı, Toyota'nın Yalın Üretim Metodolojisi, 2 Dünya Savaşı sonrası, kıt kaynakların en verimli şekilde kullanılması üzerine kurulu bir üretim yöntemi, Toyota'nın gelişiyle, seri üretim otomobil modelini 1936 yılında üretmeyi başardı, Yalın Üretim'in Öncülüğünü Yapan Kişi, Kiichiro Toyoda, Toyota'nın yalın üretimini başlatan ve yönlendiren kişidir, Sonrasında, Toyota Üretim Sistemi, Taichi Ohno öncülüğünde gelişmişt ve genelleşmiştir, Toyota Markası, Toyota marka adı, daha kolay telaffuz edilmesi ve akılda kalıcı olması sebebiyle kabul edilmiştir, Bu marka önerisi, reklam ajansları tarafından sunulmuştur, Toyota Sisteminin Kıt Kaynakları Verimli Kullanımı, Toyota, kıt kaynakları verimli kullanabilmek adına yeni ve verimli üretim sistemleri üzerinde çalışmıştır, Bu çalışmalar 1950 sonrası dönemde başlamıştır, Toyota Müzesi, Toyota'nın kuruluşu ve yaşadığı zorluklar Toyota Müzesi'nde anlatılmıştır, Müze, Japonya'nın Nagoya şehrinde bulunmaktadır, Toyota'nın İlk Seri Üretim Modeli, Toyota'nın ilk seri üretim otomobil modeli, 1936 yılında üretilmiştir, Model-A adını taşıyan bu otomobil, Toyota’nın seri üretimdeki ilk modelidir, Yalın Üretim'in Türkiye'deki Gelişimi, Yazı serisinin bir sonraki bölümü, Yalın Üretim’in Türkiye’deki gelişimi ve uygulamaları üzerine olacak, Bu konu ayrıntılı olarak ele alınacaktır, Taichi Ohno'nun Rolü, Taichi Ohno, Toyota Üretim Sistemi'nin özelleştirilmesi ve dünya çapında kabul görecek bir üretim sistemine sahip olmasında öncü olmuştur, Ohno, Toyota bünyesine katılan ve otomobil üretimine geçiş sürecinde önemli role sahip olan bir mühendistir, Dokuma/Tekstil Sanayiinde Devrim, Toyota'nın kurucusu Sakichi Toyoda, dokuma/tekstil sanayiinde devrim yaratmış bir girişimcidir, Toyoda, ilk aktif pokayoke'yi uyguladığı dokuma tezgahını oluşturmuştur
yalin üretim toyota yalın üretim toyota Taichi Ohno Sakichi Toyoda Kiichiro Toyoda yalın üretim yalın üretim eğitimi
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.
Bahadır Atmaca
Blog Yazarı

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliğinden 2004 yılında mezun olduktan sonra farklı sektörlerin üretim kademelerinde görev almış, Toyota bünyesinde 8 yıl Üretim Teknolojileri üzerine mühendislik ve yöneticilik yapmıştır. İstanbul İşletme Enstitüsü'nde Yalın Üretim Eğitimi vermektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Yalın Üretim, kaliteyi maksimize ederken üretim maliyetlerini azaltmak için tasarlanmış bir üretim stratejisidir. Yalın üretimde, mümkün olan en iyi ürünü ve hizmeti en az kaynak kullanarak üretmek amaçlanır. Yalın üretimde, arızalı ürünlerin ve hizmetlerin önlenmesi için sürekli bir iyileştirme süreci uygulanır. Yalın üretim, üretim süreçlerinin düzenlenmesi, tüm aktivitelerin mümkün olan en iyi şekilde yürütülmesi ve kaynakların verimli bir şekilde kullanılması için kullanılan stratejik bir yaklaşımdır. Yalın üretim, üretim süreçlerinin daha verimli ve kaliteli hale getirilmesini hedefler.
Üretim Yönetimi

Yalın Üretim Kavramları ve Anlamları

14 Mart 2023
Bu görüntü bir fabrikanın yakın çekimidir. Görüntünün merkezinde, mavi ve beyaz bir arka planla çevrili, beyaz metinli dairesel bir işaret görülmektedir. Görüntünün sol tarafında, beyaz metinli mavi bir daire görülmektedir. Görüntünün sağ tarafında, beyaz metinli mavi bir dairenin yanı sıra beyaz metinli iki dairesel işaret daha bulunmaktadır. Ayrıca, sol üst köşede bir ekranın yakın çekimi görülebilmektedir. İşaretlerdeki ve arka plandaki tüm metinler beyaz, daireler ise mavidir. Bu görüntü, bir fabrikanın detay ve karmaşıklığını gösteren harika bir örnektir.
Üretim Yönetimi

Toyota ve Yalın Üretim Nedir?

15 Eylül 2020