AnasayfaBlogTatil Zehir Olmasın! Yaz Ayları İçin İlk Yardım Bilgileri
Video

Tatil Zehir Olmasın! Yaz Ayları İçin İlk Yardım Bilgileri

12 Temmuz 2021
Genç bir kadın düz bir arka planın önünde, canlı kırmızı bir gömlek giymiş halde duruyor. Omuzlarına dökülen uzun siyah saçları var ve elleri önünde birbirine kenetlenmiş. Yüz ifadesi nötr ve bakışları ileriye odaklanmış. Gümüş bir kolye takıyor ve gömleği yumuşak, hafif bir malzemeden yapılmış. Gömleği hafif v yakalı ve kısa kollu klasik bir kesime sahip. Kırmızı kumaş açık teninde öne çıkıyor ve renk görüntüye enerji ve canlılık katıyor.
Durumİlk Yardım MüdahalesiEk Bilgi
Böcek ısırığı ve sokmasıIsırılan bölgeyi yıkayın ve 15-20 dakika boyunca soğuk uygulama yapın.Kaşıdıkça derinin bütünlüğü bozulur ve bölgelere zarar verilir.
Sivrisinek ısırmasıKolonya dökme kullanışlı olabilir, ancak kişinin alerjik reaksiyonlarını da tetikleyebilir.Kolonya daha çok temizleme ve ferahlatıcı etki için kullanılır.
Kene ısırmasıKeneden tutup çekme, mutlaka bir hastaneye gidin.Kene çekilirse, zehiri tamamen vücuda yayılabilir.
Fiziksel YanıkYanık alanı hemen 20 dakika boyunca soğuk suyun altına tutun.Yanmayı soğutmak ve kontrol etmek önemlidir.
Buhar YanıklarıYaralı alanı soğutarak (su altına tutmak) o bölgeyi soğutmak önemlidir.Daha sonra doktora başvurulmalıdır.
Suda BoğulmaBoğulan bir kişinin yanına yaklaşmayın, hızlıca sahile çıkarın ve kalp masajı yapın.Kalp masajını bilinçli bir şekilde uygulamak çok önemlidir.
Güneş ÇarpmasıKişi klimalı bir ortama almalı ve bolca su yerine soda içilmeli.Kişi, sadece su tüketmek yerine mineral kaybı da olduğu için sodaya yönelmelidir.
Aşırı Isıya Maruz KalanKişinin sırt üstü yatmasına ve ayaklarının yükseltilmesi gerekmektedir.Şok pozisyonu kısa sürede kendisini toparlamaya yardımcı olacaktır.
Eklem BurkmasıOraya fazla baskı uygulanmamalı, şişliği azaltmak için yukarı kaldırılması gerekir.Her zaman doktora görünme tavsiyedir.
Doku İncinmeleriİncinen alanı sarmak ve baskı uygulamamak önemlidir.İncinme durumlarında buz uygulaması da etkilidir.

İlk yardım bilmek neden önemli? Böcek sokmalarında, hayvan ısırmalarında, denizdeki acil durumlarda ya da sıcak çarpmasına karşı ne yamanız gerektiğini ne kadar biliyorsunuz? İlk yardım eğitmeni Fatoş Kocabörek Açıl, yaz ayları için kritik ilk yardım bilgilerini paylaştı.

Fatoş Kocabörek Açıl kimdir?

İlk yardım eğitim merkezimiz var. Mesul müdürlüğünü ve eğitmenliğini yapıyoruz. Sağlık bölümü mezun olduğumuz için bu eğitimleri veriyoruz. Bir kızım var LGS’ye girdi. Antalya’dayız, keyifli keyifli gidiyoruz.

Böcek ısırması ve sokmasında ilk yardım nasıl uygulanır?

Bazen ısırıldığımızda hiç fark etmiyoruz. Bir yerimizin acımaya ya da kaşınmaya başladığını fark ediyoruz. Kızarıklıklar o bölgede lokal bir reaksiyon karşımıza geliyor. Taşlık alanlarda akrepler de karşımıza çıkıyor. Piknik alanları dediğimizde sivrisinek ve böcek ısırması oluyor. Şişlikler meydana gelebilir. Kaşımamak gerekiyor. Kaşıdıkça derimizin bütünlüğünü bozduğumuz için o bölgeye zarar veriyoruz. Yapacak olduğumuz orayı yıkamak. Yıkadıktan sonra oraya 15-20 dakika soğuk uygulama yapmamız lazım. Şişe su olabilir. Soğuk uygulama yapınca etkiyi azaltmış olacağız. 

Sivrisinek ısırmasında kolonya dökmek sağlıklı mı?

İçinde alkol olduğu için temizleme mantığı ve ferahlığı için kullanıyoruz. Kolonya tehlikelidir, kişinin astımı olabilir. Isırılan bölgede açık varsa o bölgeyi yakıyor olabilir. Sürünce alkol uçuyor ve geçiyor. Sürekliği sağlamak önemli. Bizdeki reaksiyonuna emin olamadığımız için tehlike arz edebilir. 

Kene ısırmasında ne yapılmalı?

Kenelerle ilgili onu tutup çekmemek gerekiyor. Mutlaka hastaneye gitmek gerekiyor. Biz tutup çekmeye çalışırsak eğer olayı hızlandırıyoruz diyelim. Bütün o zehri vücuda çeker hale getiriyoruz. Bizim amacımız oradan kopartmak olmamalı. Mutlaka hastaneye gidin, orada gereken uygulamaları yapsınlar. Herkesin reaksiyonu birbirinden farklıdır. 

Yanıklarda ilk yardım nasıl yapılmalı?

Fiziksel yanık dediğimiz yanık çeşitlerine giriyor. Ciddi bir yanık olduğuna karar vermek gerekiyor. Neremiz yandı, elimiz mi? Çocuk üzerine kaynar su döküldü mesela. Çocuk olunca derisi hassas. Yaygınlık durumu söz kanısı. Böyle bir durumla karşılaştığımızda hemen kıyafetleri çıkarmadan, o anda çekersek deriyi de çekiyoruz. O da doku bozulmasına neden oluyor, iyileşmeyi geciktiriyor. Yapacağımız direkt suyun altına tutmak, 20 dakika boyunca suyun altına tutacağız. 

Kızarıklık olması birinci derece, içi su kabarcıkların oluşması ikinci dereceye geçer. Yanmayı soğutmamız gerekiyor. 20 dakika boyunca suyun altında tutarak soğutuyor olmamız ve yanmayı almamız gerekiyor. 

Buhar yanıklarında ilk yardım nasıl uygulanmalı?

Isı olduğu için, ateş olabilir, su olabilir, buhar olur. Böyle bir durumda da hemen suyun altına tutuyor olmak ve o bilgiyi soğutuyor olmak önemli. Sonrasında doktora gideceğiz. 

Havuzda ya da denizde yaşanan boğulma durumlarında nasıl müdahale edilmeli?

Yüzme bilmiyorsak açılmayalım. Boğulma dediğimiz şey, kişinin nefes alamaması solunum yolunun dolu olması demek. Boğulma sebebi ya da dildir. Eğer suda boğulan birini görüyorsanız yanına yaklaşmayın, size de sarılır sizi suyun içine çeker. Yakınında olun, sakinleştirmeye çalışın. Kişi kendini bıraktığında hızlıca sahile çıkartıyor olmamız gerekir. Sonrasında kalp masajı yapmak gerekir. Kalp masajı yapmayı biliyor olmak gerekir. Kişi belki kendini bıraktığı için baygınlık geçiriyor. Kalbi çalışan birine kalp masajı yaparsanız kalbi durur. Kalp masajının bilinçli yapılması gerekir. 

İlk yardım bilgilendirme eğitiminde neler anlatıyorsunuz? 

Enstitüdeki ilk yardım bilgilendirme eğitimde kalp masajını anlatmıyorum. Yüz yüze eğitim uygulanması gerekiyor. Böcek ısırmaları, yanıklar, kırıklar, yaralanmalar gibi her türlü konuyu aktarıyorum. 

Güneş çarpması nasıl anlaşılır? Sonrasında ne yapılmalı?

Sıcak çarpması dediğimiz yüksek derece ısı neme maruz kaldığımızda dolaşım problemi olması. Adale krampları, baş ağrısı, yorgunluk, huzursuzluk, sinirlilik gibi karşımıza çıkacak detaylardan bahsediyoruz. Bunu hissederiz, başımız ağrımaya başlıyor. Bana güneş çarptı dediğimiz andan itibaren, klimalı ortama geçeriz, eve gelir duş alırız bu güzel tarafı. Çok susadığımız için su içiyoruz. Sadece su içiyor olmak doğru değil. Mineral kaybı da söz konusu olduğu için su yerine sonda içiyor olmamız gerekiyor. Kişinin sırt üstü yatarak kol be ayakların yükseltiyor olmamız gerekiyor. Su yerine soda ve şok pozisyonu kısa sürede kendimizi toparlamaya yardımcı olacak unsurlardır. 

Düşme, burkma durumunda anlık ne yapılmalı?

Burkulma tanımı eklem yüzeyinin anlık olarak ayrılması olarak tanımlanıyor. Bileğin yerinden çıkıp geri gelmesi. İncinme başka burkulma başka burkulma yaşadığımızda üzerine basmamamız ve orayı sarmamız gerekiyor. Şişliği azaltmak için yukarı kaldırmamız lazım ve mutlaka doktora gidiyor olmamız lazım. İncinme durumunda da o bölgeyi sarıyor olmak temel esas. Üzerine basmamak için arkadaşlarımızdan yardım alabiliriz. Buz uygulama gibi yaklaşım var, o bölgede lokal etki yaratıyor. Acıyı ağrıyı alma noktasında güzel bir uygulamadır ama ya bileği kırıldıysa, bunu anlayamayız. Doktora gidiyor olmak temel esas. Doktora gidene kadar da sarıyor olmak temel esas. 

Kanamalı kazalarda ilk yardım yapılmalı? 

Evdeki küçük kazalarda; bıçakla kesmek gibi Kurban Bayramı da geliyor. Kesilmelerde öncelikli olarak kanı durduruyor olmamız gerekiyor. Yıkamadan kanı durduruyor olmak gerekiyor. Daha büyük kesiklerde sıkı bir şekilde kanı durduruyor olmamız gerekiyor. Kan kaybı kişinin ölüm sebebidir. Çok dikkat etmek gerekiyor. Direkt bir bez parçası bularak sıkı sıkı basıyor olmak gerekiyor ve direkt hastaneye gitmek gerekiyor. Küçük yaralanmalarda kanı durdurmak ve sonrasında üzerini sarmak ve eldiven takarak çalışmaya devam etsinler. Büyük yaralanmalarda kanı durdurup hastaneye ulaşımı sağlamamız şart. 

Kazazedeler nasıl sakinleştirilir?

Kişinin durumunu belirledikten sonra kişiyi sakinleştireceğiz. Asla yaralı bölgeleri kişiye göstermeyeceğiz. İyileşeceğini, 112 haber verdiğimizi, çok kısa sürede kendine geleceğini söyleyerek moral motivasyonu yüksek tutmaya çalışıyoruz. 

Böcek ısırığı ve sokması, Isırılan bölgeyi yıkayın ve 15-20 dakika boyunca soğuk uygulama yapın, Kaşıdıkça derinin bütünlüğü bozulur ve bölgelere zarar verilir, Sivrisinek ısırması, Kolonya dökme kullanışlı olabilir, ancak kişinin alerjik reaksiyonlarını da tetikleyebilir, Kolonya daha çok temizleme ve ferahlatıcı etki için kullanılır, Kene ısırması, Keneden tutup çekme, mutlaka bir hastaneye gidin, Kene çekilirse, zehiri tamamen vücuda yayılabilir, Fiziksel Yanık, Yanık alanı hemen 20 dakika boyunca soğuk suyun altına tutun, Yanmayı soğutmak ve kontrol etmek önemlidir, Buhar Yanıkları, Yaralı alanı soğutarak (su altına tutmak) o bölgeyi soğutmak önemlidir, Daha sonra doktora başvurulmalıdır, Suda Boğulma, Boğulan bir kişinin yanına yaklaşmayın, hızlıca sahile çıkarın ve kalp masajı yapın, Kalp masajını bilinçli bir şekilde uygulamak çok önemlidir, Güneş Çarpması, Kişi klimalı bir ortama almalı ve bolca su yerine soda içilmeli, Kişi, sadece su tüketmek yerine mineral kaybı da olduğu için sodaya yönelmelidir, Aşırı Isıya Maruz Kalan, Kişinin sırt üstü yatmasına ve ayaklarının yükseltilmesi gerekmektedir, Şok pozisyonu kısa sürede kendisini toparlamaya yardımcı olacaktır, Eklem Burkması, Oraya fazla baskı uygulanmamalı, şişliği azaltmak için yukarı kaldırılması gerekir, Her zaman doktora görünme tavsiyedir, Doku İncinmeleri, İncinen alanı sarmak ve baskı uygulamamak önemlidir, İncinme durumlarında buz uygulaması da etkilidir
ilk yardım
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, pırıl pırıl mavi bir su kütlesine doğru uzanan uzun bir kum şeridine sahip bir plajın havadan görünümüdür. Kıyı boyunca dağılmış, bazıları yürüyen, bazıları da plaj sandalyelerine uzanmış insanlar görülüyor. Sahilin ilerisinde, güneşten biraz gölge sağlayan binalar ve ağaçlar var. Uzakta, pitoresk bir fon sağlayan bir orman görülebilir. Gökyüzü parlak mavi ve güneş ışıl ışıl parlayarak pastoral bir atmosfer yaratıyor.
Nasıl Yapılır?

Ege Tatil Bölgeleri ve Şehirleri

18 Haziran 2021
Bu görüntüde çok sayıda teknenin, bir iskelenin ve bir kalenin bulunduğu bir şehir görülüyor. Kale uzun, silindirik bir tepeye sahip ve taştan yapılmış gibi görünüyor. Suda kayalık bir kıyıya park etmiş tekneler ve rıhtımın yanında bir direk var. Ayrıca yakınlarda kırmızı çatılı bir ev ve kırmızı çatılı taş bir duvar var. Sudaki tekneler huzurlu bir atmosfer sergiliyor ve iskele sahneye bir endüstri duygusu katıyor. Kale bir ihtişam hissi verirken, arka plandaki tekneler hareketli bir limana işaret ediyor. Genel olarak bu resim, çok sayıda teknenin ve bir kalenin bulunduğu bir şehrin güzel bir temsilidir.
Nasıl Yapılır?

Akdeniz’de Nerede Tatil Yapılır?

16 Haziran 2021
Ahşap bir yüzey üzerine serpiştirilmiş çeşitli eşyaların yer aldığı bir plaj sahnesi. Sahnede açık bej renkli hasır bir şapka ve farklı boyutlarda birkaç denizyıldızı yer alıyor. Ayrıca, bir çift parlak sarı parmak arası terliğin üzerine tünemiş bir çift güneş gözlüğü de görülebiliyor. Ayrıca, yakınlarda bir hasır sepet ve bir yığın renkli havlu var. Güneş gözlüğüne yakından bakıldığında yuvarlak, siyah bir çerçeve görülüyor. Bir başka yakın çekimde turuncu bir deniz kabuğu da görülüyor. Son olarak, şapkanın yakın çekimi açık kahverengi renkte geniş bir kenarı ortaya çıkarıyor. Bu görüntü, çeşitli eşyaların bulunduğu harika bir plaj günü sahnesi örneğidir.
Hedef Belirleme

3 Ay Tasarruf Yaparak Tatile Çıkın

16 Mayıs 2019