AnasayfaBlogİş Görüşmesine Hazırlananlar için Tavsiyeler
Video

İş Görüşmesine Hazırlananlar için Tavsiyeler

14 Nisan 2021
Bu görüntüde iki kişi var. Sol tarafta şık siyah bir takım elbise giyen ve mavi kravat takan bir adam var. Saçları düzgünce taranmış ve kendinden emin bir duruşu var. Sağ tarafta uzun, siyah saçlı bir kadın. Siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giyiyor ve rahat, sakin bir tavrı var. Her iki kişi de profesyonel bir ortamda, muhtemelen bir ofis veya işyerinde görünüyor. Kadın ve erkek birbirlerine bakıyor ve derin bir sohbete dalmışlar, görünüşe göre ciddi bir konuyu tartışıyorlar. Görüntünün atmosferi ciddiyet ve profesyonellikten oluşuyor.
KonuÖnerilerAçıklama
İK Alanında Çalışmakİnsan ilişkilerine ilgi göstermek, iletişim becerilerini geliştirmek, adil ve eşit mesafe koruyabilmeİnsana dokunmaktan keyif alan herkesin başarılı olacağı bir alan
Kariyer PlanlamaKendi iç motivasyonunuzu tanımak, büyüyen iş alanlarına bakmak, stajlar ve Erasmus gibi programlara katılmakÇalışma hayatında çeşitli fırsatlar çıkar, bu nedenle bir B planı yapılması önemlidir
İş İlanlarına BaşvuruAlanınıza yönelik ilanları süzmek, şirketi ve pozisyonu araştırmakŞirketin değerleri ve kültürü, sosyal imkanlarına dikkat edilmeli
CV HazırlamaPozisyona göre önemli olan satırları ön plana çıkarmak, kullanılan dile dikkat etmekTek bir master CV olmalı ve başvurulan pozisyona göre düzenlenmeli
Online İş BaşvurusuŞirketin tercihi doğrultusunda hareket etmekOnline platformlar üzerinden başvuru yapılabilir, ancak her yere aynı CV gönderilmemeli
Geri Dönüş AlmakZaman ve üslup dikkate alınarak geri dönüş istenebilirHer bir özgeçmişe yanıt vermek için gereken yapıyı her şirket oluşturamaz, ancak geri bildirim önemlidir
Sertifika AlmakPozisyona ve alana uygun olan sertifikalar alınmalıSertifikalar, iş bulmada yardımcı olabilir ancak mutlak bir garanti değildir
Dr. Nafiz Turgut Kimdir?Öğretim üyeliği, idarecilik, İK alanında çalışmalar ve doktora çalışmaları yapmışKamu hizmetinde 25 yıl görev yapmış ve şu anda Akfen Holding'de çalışmaktadır
İş Görüşmesine HazırlıkFirmanın değerlerini ve iş ilanının ayrıntılarını öğrenmek için araştırma yapmakFirma ve pozisyonun gereklilikleri ve beklentiler hakkında bilgi edinilmeli
Kariyer Yolu ÇeşitliliğiFarklı alanlarda tecrübe edinmek ve kendini tanımakFarklı alanlarda çalışmak, esnek ve çevik bir kariyer yolunu sağlar

Akfen Holding A.Ş. İdari İşler Direktörü Dr. Nafiz Turgut’u konuk ettik. Kariyer planlama adımları, iş görüşmesine hazırlık aşamaları ve etkili CV hazırlama üzerine konuştu. İş görüşmesine hazırlananlar için tavsiyeler aldık.

Dr. Nafiz Turgut Kimdir?

Enterasan ve değişik kariyer yolculuğum oldu. 1986 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldum. Deniz subayıyım aslında. 10 yıl kadar gemilerde çalıştım. Mezun olduğum okula görev yapacak şekilde geri döndüm. 3 yıl hem öğretim üyeliği hem de idarecilik görevim oldum. Ankara’ya geldim. Personel Başkanlığı’nda İK’nın çeşitli alanlarında çalışma fırsatım oldu. 

Hacettepe Üniversitesi’nde Yönetim Bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yaptım. 25 yıl kamu hizmetinde birfiil görev yaptıktan sonra emekli oldum. Sonra Akfen Holdingle yolum kesişti. 2013 yılından beri Akfen Holding’deyim. 

Münevver Birol: Milliyet Dijitalde, İK Magazinde ve bazı platformlarda yazıldığı üzere ‘’Türkiye’nin En Etkin 50 İnsan kaynakları yöneticisi’’ arasında yer alıyorsunuz. 

İK Alanında Çalışmak İsteyen İzleyicilerimize Neler Tavsiye Edersiniz?

İnsan kaynakları diğer bütün çalışma alanlarında var olan süreç. İK alanında çalışmak için istekli olmak ve kendini tanımakla başlıyor. Akademik eğitim veren kurum çok fazla değildi. İK içerisinde çalışmak için insan ilişkileri konusunda istekli olmak önemli. Bir takım yetkinlikler gerekiyor. İletişim becerisini ön plana çıkarmak, sosyalleşme katkı sağlayacaktır. Sivil toplum kuruluşları ve kulüpler içerisinde bulunmak önemli. Gözlem yeteneği, analitik düşünme gibi yetkinlikleri tartmanız önemli. Adil olma ve eşit mesafeyi koruyabilme önemli. Tavsiye ederim, insana dokunmaktan keyif alan herkesin başarılı olacağı alan. 

Henüz Yolun Başında Olanlar İçin Doğru Bir Kariyer Planlaması Hakkında Nasıl Bir Yol İzlemelerini Önerirsiniz?

Çalışma hayatının içerisinde çeşitli fırsatlar çıkabiliyor. Kendini tanıma, içsel motivasyonun yüksek olması önemli. Hangi alanlarda çalışmak istediğinizle ilgili araştırmalar ön plana çıkıyor. Büyüyen iş alanlarına bakmak kıymetli olabilir. Stajlar, Erasmus gibi alanlar kendini tanıma fırsatı yaratıyor.

Çalışmak istediğiniz alanın gereklilikleri ve beklentilerin ne olduğuna dair çaba göstermek gerekiyor. Lisansta teorik verimli oluyor ancak teorik kısmı pratiğe dökmek için bir takım sertifika programları yaralı olabilir. Bir B planı olmalı. Yolculuğun içinde sizin etki alnınız dışında bazı faktörlerle yolunuzu değiştirmek gerekiyor. Sakıp Sabancı’nın söylediği gibi, “Her şeyin bir şeyini bir şeyin her şeyini bilmek” önemli. Sadece bir alanda uzmanlaşmak yeterli olmayacak gibi gözüküyor. 

İş İlanlarına Başvuru Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Bir Detay Var Mı?

Hangi alanda çalışmak istiyorsanız o alanlara yönelik iş ilanlarını süzmek önemli olabilir. Şirketler bazen tercihte belirleyici olabiliyor. Sizin gelişimize ne sağlayacak? İlanın ve pozisyonun ne ifade ettiğini ve şirketi tanımak önemli. Şirketin değerlerine neler yazmışlar, sizin beklentilerinize uyumlu mu değil mi? Şirketin kültürü ve sosyal imkanları nasıl? Pozisyonun süreçleri hakkında araştırma yapılabilir. 

İş Görüşmesine Davet Edilebilmek İçin Doğru Bir CV Nasıl Olmalıdır?

Asansöre biniyorsunuz, 10. Kata çıkacaksınız. 15-20 saniyede kendinizi anlatacaksınız. İnince sizi hatırlayacak ve iş yapmak isteyecek. CV aslında böyle. Pozisyon açıldı ve oraya CV gönderildi. Bu şirkete kaç CV geliyor diye düşünülmeli. O CV’ler arasında sıyrılmalı. Bir takım noktaları okuyan kişinin dikkatini çekecek şekilde hazırlanmalı. CV’lerde yapılan teknik durum şu. Bir tane Cv hazırlanıyor bütün her yere o gönderiliyor. Benim önerim bir master CV olmalı; ancak başvurduğunuz pozisyona göre kıymetli olan satırları öz plana çıkarmak lazım. 

O sıralamayı yapmadığınızda sizin tercih edilmenizi sağlayacak kısım kalabalık arasında kayboluyor. Pozisyonla ilgili bir eğitim var is onu ön plana çıkarabilirsiniz. Kullanılan dile dikkat etmek lazım. 

Sizce de online iş başvurusu yapılan mecralardan indirilen CV’ler ile mail üzerinden başvurmak özensiz bir başvuru mu? Özel olarak farklı bir formatta hazırlamak gerekiyor mu?

Her yere aynı Cv gönderilmesini doğru bulmuyorum. Şirketin tercihi online platform üzerinden almak ise buna da uymak gerekir. Bunun mutlak bir reçetesi de yok. 

Adaylar için olumlu ya da olumsuz geri bildirimler çok önemli. Ama geri dönüş yapmayan maalesef firmalar da var. Bu durumda aday sonucu öğrenmek için mail veya telefonla sonuç hakkında bilgi almak istese bu süreci etkiler mi?

Bu biraz kültürel yapıyla alakalı. Fiziksel bir takım zorluklar da var. Her gelen özgeçmişe cevap vermek böyle bir yapıyı kurmayı gerektiriyor. Zamanı her şirket ayıramıyor. Geribildirimin bizde desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir sonraki aşamaya geçişten sonra mutlaka geri dönüş yapılması gerekir adaylara. Şirketlere sormakta bence bir beis yok. Ancak zaman ve üslup önemli. 

En Sık Aldığımız Sorulardan Biri ‘’Bu Sertifika İle İş Bulabilir Miyim?’’ CV’ye Sertifikalar Nasıl Eklenmelidir?

Deneyim ve bir alanda çalışmak çok önemli. Eğitim ve sertifikalar çok kıymetli. Bunun pratikte uygulamaya yansıyıp yansımadığı dikkate alınıyor şirketler tarafından. Yeni mezun bir aday için söylüyorum. Yönetici pozisyon değilse, 10 yıllık tecrübe istenmiyorsa yeni mezun da başvurabilir. Öğrencilik zamanında yaptığı çalışmalar tercih sebebi olarak karşısına çıkabilir. Sertifikaların eklenmesi, başvurulan pozisyona yönelik bir eğitimse mutlaka yazmak lazım. Eğitim süresi, nereden alındı ve ne zaman alındığını yazmak etkili olur. 

Keşke Dememek İçin Mülakata Bir Aday Nasıl Hazırlamalıdır?

Mülakat bir ev ödevi. İyi yaparak hazırlanılmalı. Ciddiye alarak başlamalı. Ona yönelik araştırmalar yapılmalı. Öyle adaylarla karşılaşıyoruz ki nereye geldiği konusunda bile tereddütlü. Heyecanı yönetmek önemli, heyecan olmalı ama kişi tarafından yönetilmeli. 
Önceden yapılan zihinsel hazıklıklarla desteklenebilecek. Pozisyonun ne olduğunu bilirse artılarına değinecek ön hazırlık faydalı olur. İfade etmek istediği bir eğitimi, sertifikası olmuşsa konuya bağlayacak hazırlıklar yapılmalı. Sorunun cevabına yönelik az ve öz cevapla yeterli olur. Mutlak doğrusu da yok. Belirli süreniz var ve onu en etkili şekilde kullanmanız lazım. 

Yüksek Ücret Beklentisi Olduğu İçin Adaylar Elenebiliyor Mu?

Çok anormal bir fark olması lazım. Görüşmenin en stresli konusu. Önerim şu ücretle ilgili soru gelmediği sürece konuya girmemek en iyisi ilk görüşmede. Bir aralık olabilir 3000-4000 lira arası gibi. Beklenti aralıktan çok çok uzaksa ilerletmek zaman ve efor kaybına dönüşüyor. Ücret görüşmenin en sonuna bırakılan soru. Ne olabilir diye piyasa araştırmaları yapılabilir. Ücret ya da alçak ücret belirtmek tek başına adaya mülakatı kaybettirmez. 

Aktif Olarak Çalışma Hayatında Olanlar, Terfi Almak İstediklerinde Bunu En Doğru Nasıl Belli Edebilir?

şirketin kariyer yönetimi ya da planlaması nedir ona bakmak lazım. bir yapı varsa o yapıyı kovalamak lazım. yükselmeyi düşündüğü iş alanıyla ilgili sorumluluk alıp çaba göstermek önemli olur diye düşünüyorum. mekanizmaların nasıl işlediğine yönelik çaba göstermek lazım. proaktif olmak faydalı olabilir. i̇stekli olanla olmayanları yöneticiniz ayırt edecektir. 

İnsan Kaynaklarına Ne Sıklıklarla, Hangi Konularda Danışmalıyız?

İhtiyaç olan her zaman. İnsan kaynaklarının iki temel sorumluluğu biri şirketle ilgili diğeri de çalışanlarla ilgili. İnsan kaynaklarının cevap vereceğini düşündüğümüz bütün soruları sorabilmeli. 

İş Başvurusu Yapacak Veya Yapmış Olup Dönüş Bekleyen Adaylara Ne Söylemek İstersiniz?

Görüşme sırasında sürecin ne olduğuyla ilgili İK yöneticisi bir açıklama yapmadıysa siz sorabilirsiniz. Size söylenen süre geçtiyse arayıp sorabilirsiniz. Birim yöneticiyle ilgili görüşme olacaksa teknik birtakım araştırmalar olabilir. Hazırlıklar yapabilirsiniz bekleme aşamasında. 

İK Alanında Çalışmak İsteyen İzleyicilerimize Neler Tavsiye Edersiniz?

İnsan kaynakları diğer bütün çalışma alanlarında var olan süreç. İK alanında çalışmak için istekli olmak ve kendini tanımakla başlıyor. Akademik eğitim veren kurum çok fazla değildi. İK içerisinde çalışmak için insan ilişkileri konusunda istekli olmak önemli.

Keşke Dememek İçin Mülakata Bir Aday Nasıl Hazırlamalıdır?

Mülakat bir ev ödevi. İyi yaparak hazırlanılmalı. Ciddiye alarak başlamalı. Ona yönelik araştırmalar yapılmalı. Öyle adaylarla karşılaşıyoruz ki nereye geldiği konusunda bile tereddütlü. Heyecanı yönetmek önemli, heyecan olmalı ama kişi tarafından yönetilmeli. 

İş Görüşmesine Davet Edilebilmek İçin Doğru Bir CV Nasıl Olmalıdır?

Asansöre biniyorsunuz, 10. Kata çıkacaksınız. 15-20 saniyede kendinizi anlatacaksınız. İnince sizi hatırlayacak ve iş yapmak isteyecek. CV aslında böyle. Pozisyon açıldı ve oraya CV gönderildi. Bu şirkete kaç CV geliyor diye düşünülmeli. O CV’ler arasında sıyrılmalı.

İK Alanında Çalışmak, İnsan ilişkilerine ilgi göstermek, iletişim becerilerini geliştirmek, adil ve eşit mesafe koruyabilme, İnsana dokunmaktan keyif alan herkesin başarılı olacağı bir alan, Kariyer Planlama, Kendi iç motivasyonunuzu tanımak, büyüyen iş alanlarına bakmak, stajlar ve Erasmus gibi programlara katılmak, Çalışma hayatında çeşitli fırsatlar çıkar, bu nedenle bir B planı yapılması önemlidir, İş İlanlarına Başvuru, Alanınıza yönelik ilanları süzmek, şirketi ve pozisyonu araştırmak, Şirketin değerleri ve kültürü, sosyal imkanlarına dikkat edilmeli, CV Hazırlama, Pozisyona göre önemli olan satırları ön plana çıkarmak, kullanılan dile dikkat etmek, Tek bir master CV olmalı ve başvurulan pozisyona göre düzenlenmeli, Online İş Başvurusu, Şirketin tercihi doğrultusunda hareket etmek, Online platformlar üzerinden başvuru yapılabilir, ancak her yere aynı CV gönderilmemeli, Geri Dönüş Almak, Zaman ve üslup dikkate alınarak geri dönüş istenebilir, Her bir özgeçmişe yanıt vermek için gereken yapıyı her şirket oluşturamaz, ancak geri bildirim önemlidir, Sertifika Almak, Pozisyona ve alana uygun olan sertifikalar alınmalı, Sertifikalar, iş bulmada yardımcı olabilir ancak mutlak bir garanti değildir, Dr Nafiz Turgut Kimdir?, Öğretim üyeliği, idarecilik, İK alanında çalışmalar ve doktora çalışmaları yapmış, Kamu hizmetinde 25 yıl görev yapmış ve şu anda Akfen Holding'de çalışmaktadır, İş Görüşmesine Hazırlık, Firmanın değerlerini ve iş ilanının ayrıntılarını öğrenmek için araştırma yapmak, Firma ve pozisyonun gereklilikleri ve beklentiler hakkında bilgi edinilmeli, Kariyer Yolu Çeşitliliği, Farklı alanlarda tecrübe edinmek ve kendini tanımak, Farklı alanlarda çalışmak, esnek ve çevik bir kariyer yolunu sağlar
iş görüşmesi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın bir erkekle görüntülü konuşurken görülüyor, her ikisi de bilgisayar ekranında görünüyor. Kadın uzun kahverengi saçlı ve beyaz bir gömlek giyerken, adam şık bir takım elbise giymiş ve kravat takmıştır. Adam kadına bakarken kadın eliyle ekranı işaret etmektedir. Arka planda, yerde siyah bir kutu görülüyor. Görüntü, iki kişi arasındaki bir konuşma anını yakalayarak bu sanal etkileşimin canlı bir görüntüsünü sunuyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

Online İş Görüşmesine Katılacak Adaylara Tavsiyeler

05 Temmuz 2021
Resimde sağ elinde beyaz bir kâğıt üzerinde siyah bir kalem tutan bir kişi görülmektedir. Kişinin sol eli ön planda birbirine kavuşturulmuştur. Kişinin yüzü görünmemektedir. Kalem kağıda yakın tutulmuştur ve kağıt odaktadır. Görüntünün arka planında yaprakları olan koyu gri bir masa ve siyah bir kravat var. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir blazer ceket giymektedir. Kişinin elleri görüntünün ana odağını oluşturuyor ve yazı yazıyor gibi görünüyor. Resmin genel kompozisyonu dengeli ve simetrik.
Mülakat - İş Görüşmesi

Dikkat! Bugün İş Görüşmesi Var!

03 Temmuz 2019
Mor atletli bir kadın kameranın karşısında durmaktadır. Gözlük takıyor ve uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Yüzünde hafif bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Atletinin orta kısmı dar ve kıvrımlarını vurguluyor. Atlet açık mor renkte ve önünde siyah bir baskı var. Gözleri parlak ve tetikte ve güneş gözlüklerinden parlıyor. Arka plan parlak beyaz bir duvar ve etrafındaki hava durgun ve huzurlu. Kendinden emin bir şekilde duruyor, güç ve güzellik enerjisi yayıyor.
CV - Özgeçmiş

İş Görüşmesine Giderken Ne Giyilmeli?

30 Ağustos 2021