AnasayfaBlogKısa Yoldan Yabancı Dil Öğrenmek
Yabancı Dil Eğitimi

Kısa Yoldan Yabancı Dil Öğrenmek

17 Eylül 2019
Bu fotoğrafta ahşap bir masanın üzerinde duran bir kitap yığını görülüyor. En üstteki kitap açık kahverengi sırtlı koyu kahverengi bir renktedir. Hemen altında sarı bir yüzey üzerinde siyah dikdörtgen bir harf görülüyor. Kitap yığınının arkasında, üzerinde beyaz yazılar olan kırmızı dikdörtgen bir kutu var. Sağ tarafta, üzerinde siyah yazılar olan sarı bir tüp var. Bunun hemen altında beyaz yazılı kırmızı bir tabela vardır. Arka planda siyah yazılı sarı bir tabela var. Son olarak, bordo kapaklı ve beyaz metinli bir kitabın yakın çekimi var. Tüm bu öğeler açık kahverengi bir arka planla aynı yüzey üzerinde konumlandırılmış.
Konu BaşlığıDetayİpucu
Hangi Yabancı Dil ÖğrenilmeliYabancı dil seçimi, eğitim, iş ve hobi bağlamında hangi amaca hizmet ettiğine göre değişir.Fransızca'ya hamur işleri,Çince'ye ticaret ve lojistik kariyeri vb şekilde karar verebilirsiniz.
Yabancı Dil Öğrenme YoluGeleneksel dil kurslarına gitmek için zaman bulamıyorsanız, çevrimiçi eğitimlere yönelmeniz önerilir.İstanbul İşletme Enstitüsü gibi platformlar ücretsiz online yabancı dil eğitimleri sunar.
Pratik İmkanlarıDilin gerçek dünyada konuşulduğu durumlarda kullanılmasını sağlayacak pratikler yapılmalıdır.Yabancı arkadaşlar edinerek dil değişimi yapabilir veya “Penpal” olabilirsiniz.
Kültürel BilgiDil öğrenmek sadece kelime ezberlemek değil, aynı zamanda o dilin kültürünü anlamayı ve hissetmeyi gerektirir.Konuşulan dili öğrenirken o dilin konuşulduğu kültürü araştırın.
Türkçe DüşünmeyinYabancı dilde düşünme hataları yapmak sıkça yapılan hatalar arasında.Her dilin kendine özgü bir düşünme yapısı vardır.
Dizi/Film/Dil ProgramlarıDizi, film izlemek veya dil programlarına katılmak dil seviyenizi ilerletmekte etkilidir .Komedi programları dil seviyenizi ilerletebilmeniz için çok büyük bir kaynaktır.
Telaffuz KorkusuTelaffuz kusurlarının konuşmayı engellememesi gerekmektedir.Bulduğunuz her fırsatı pratik yapmak için değerlendirin.
Yabancı Arkadaş EdinmeYabancı arkadaş edinmek dil becerisini geliştirirken aynı zamanda kültürel anlayışı da artırır.Social medya platformlarında şehirlere göre oluşturulan dil gruplarına katılabilirsiniz.
Dil Konuşabilme YeteneğiBoş vakitlerin dil öğrenme için en fırsat zamanlar olduğunu bilmek önemlidir.Boş vakitlerde müzik dinlemek, kitap okumak ya da online platformlarda video izlemek gibi etkinlikler faydalıdır.
Yabancı Dil EğitimiYabancı dil öğrenme süreci, kişisel motivasyon ve öz disiplin gerektirir.Yabancı dil konuşamamaktan değil, konuşmaya cesaret edememekten korkun.

Ülkeler arası sınırların neredeyse kalkmış olduğu dünyamızda, iletişim halinde kalabilmek için en az 1 yabancı dil bilmek zorunlu hale gelmiş durumda. Dünya dili olarak görülen İngilizce bu dillerin başında geliyor. Ne yazık ki artık sadece İngilizce bilmek bir avantaj değil. İngilizcenin yanı sıra bir başka dil daha bilmek gerek eğitim hayatı gerekse iş hayatımız için bizlere avantajlar sağlamakta. 

Hangi Yabancı Dil Öğrenmeliyiz? 

Öncelikle öğreneceğiniz bu dili hangi amaçla kullanacağınıza karar vermelisiniz. Bu eğitim iş ya da hobi olabilir. Peki ya çok konuşulan bir dili mi tercih edersiniz ya da yabancılar tarafından çok nadir bilinen bir yabancı dil üzerinde uzmanlaşmak mı istersiniz? Tercih tamamen sizin. 2019 yılındaki verilere göre dünya nüfusunun çeyreği İngilizce konuşmaktadır ve eğer halihazırda İngilizce bilmiyorsanız öncelikle bu dile yönelip İngilizce Eğitimi almanız gerek.

Hayali hamur işleri alanında uzmanlaşmak ve pastane açmak olan bir kişi için elbette Fransızca öğrenip Fransa’ya gitmesi daha iyi olacaktır. Ya da bir ticaret ve lojistik şirketinde çalışan biri için Asya dillerinden Çince, Korece ya da Japonca gibi dilleri öğrenmek daha faydalı olacaktır. Eğer hobi olarak Türkiye’de çok bilinmeyen bir dil üzerinde uzmanlaşmak isterseniz Tayca ve Endonezce gibi dillere yoğunlaşıp daha sonra iyi ücretlerle çeviriler de yapabilirsiniz. 

Kursa Gidecek Vaktim Yok Nasıl Yabancı Dil Öğrenirim?

Açıkçası bir dil öğrenmekteki en büyük sorun bu oluyor. Çalışanlar ve öğrenciler haklı olarak boş vakitlerini kurslarda harcamak istemiyor. Günümüzde artık yabancı dil eğitimi şart İnternet çağında yaşıyoruz. Aradığımız her şey bir tık uzağımızda. 

Nereden yabancı dil öğrenebilirim?

İstanbul İşletme Enstitüsü’nün bize verdiği fırsatlardan biri de ücretsiz online eğitimler. İçerisinde yabancı dil eğitimleri de olması büyük fırsat. Bu eğitimlerle başlayarak dil hakkında bir fikir edinebilir uzman hocalardan nasıl bir yol izlememiz gerektiğini öğrenebilir hatta başarılı olduğunuzda sertifika sahibi olabilirsiniz.

Hiçbir Ücret Ödemeden Nasıl Pratik Yapabilirim?

O dilin konuşulduğu ülkeye gitmediğimiz sürece pratik yapmamız imkansız zaten bu yüzden okullarda ya da kurslarda yıllarca eğitim almamıza rağmen İngilizce konuşamıyoruz diye düşünenlerden olabilirsiniz. Evet, bir bakıma haklısınız. Türkiye’de verilen yabancı dil eğitimlerinin sadece dil bilgisi ve ezber eğitimlerine ağırlık verilerek yapılması konuşma ve dinleme yeteneklerimizin gelişmesi adına bir fayda sağlamıyor. Bu noktada iş bize düşüyor. Yabancı arkadaşlar edinin.

Nasıl Yabancı Arkadaş Edinebilirim?

Kurslara bir ton para verip haftada birkaç kez giderek yabancı hocalarla sınıfın verdiği imkanlar dahilinde pratik yapmak yerine o dili konuşan yabancı arkadaşlar edinin. İnternet dediğimiz araç iyi kullanmayı bildiğimizde dünyaları önümüze serebilecek bir platform. Bu konuda birçok site mevcut.

İsterseniz dil değişimi yaparak hem kendi dilinizi öğretirken hem de yeni bir dil öğrenebilirsiniz. Ya da “Penpal” adı altında mektup arkadaşları edinerek hem karşılıklı küçük hediyeler paylaşabilir hem de mektup yazmayı unuttuğumuz şu zamanlarda mektubun verdiği gerçekliği hissedebilirsiniz. Ya da sosyal medyada şehirlere göre oluşturulan dil gruplarına katılabilirsiniz.

En Önemlisi Kültür 

Neden bir yabancı dili doğru şekilde kullanamıyoruz? Veya neden yabancı dil öğrenemiyoruz? Hiç düşündünüz mü? Telaffuz ya da dil bilgisi kurallarına uymak pratik yaptıkça gelişebilecek şeyler. Benim bahsetmek istediğim bir dili kültürel değerleri ile anlayıp konuşabilmek. Dil öğrenmek sadece kelime ezberlemek değildir. Dil öğrenmek öncelikle bir kültür, bir yaşam tarzı, bir insan öğrenmektir. Öğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu ülkeleri araştırın. Aynı dili konuşan ülkeler de bile büyük kültürel farklılıklar göreceksiniz. 

Türkçe Düşünmeyin

Yaptığımız en büyük hatalardan biri “Türkçe düşünmek”. Her dilin kendine ait bir düşünme yapısı olduğunu unutmayın. Bunu geliştirebilmek için bol bol dizi/film izlemek, kitap okumak ya da online platformlarda video izlemek, blog okumak gibi aktiviteler size yardımcı olacaktır. Özellikle komedi programları dil seviyenizi ilerletebilmeniz için çok büyük bir kaynaktır. 

Telaffuz Edememekten Çekinmek

Bir yabancının Türkçe konuşması bize sevimli gelirken neden bizim İngilizce konuşmamız bir alay konusu oluyor? Bu kesinlikle bizim önyargımız. Kimse mükemmel değil ve önemli olan karşılıklı anlaşabiliyor olmak. Çekingen olmayın, bulduğunuz her fırsatı pratik yapmak için değerlendirin. Dile maruz kalmak elbette dil öğreniminde önemli bir rol oynuyor. Fakat yurt dışına çıkamayanlar için dezavantaj da oluşturmuyor. Her şey bizim azmimize bağlı. 

Yabancı Dil Konuşabilme Yeteneğimi Nasıl Geliştirebilirim?

Boş vakitlerde müzik dinlemek, yatarken o dilde bir dizi açarak uyumak ya da ev işleri yaparken dilin konuşulduğu bir haber programını açıp işlerimizi halletmek çok fayda sağlar. Bütün bunlar uzaktan da olsa dile maruz kalarak kulak alışkanlığı kazanmamıza yardımcı olacak aktivitelerdir. Özellikle şarkı dinleyip, sürekli tekrar etmek telaffuzumuza büyük katkı sağlayacaktır. Hatta gerektiği yerde kendi kendimize konuşmak da bir pratiktir.

Öğrenmek istediğiniz dile ilgi duyarak o dilin kültürü hakkında araştırmaya başlamanız 1-0 önce başlamanızı sağlar. Hemen kelime ezberlemek ve dil bilgisi çalışmak sıkıcı olmakla birlikte hevesinizi kırabilir. İlgi duyduğunuz alanda araştırmaya başlayın. Film izlemeyi seviyorsanız o dilde izleyin ya da yemek pişirmeye ilgi duyuyorsanız o ülkenin yemek programlarını izleyin. Böylelikle dil öğrenmeye başlamadan birkaç kelime öğrenmiş olursunuz ve bu sizi daha çok öğrenmeniz için motive eder.

Hangi Yabancı Dil Öğrenilmeli, Yabancı dil seçimi, eğitim, iş ve hobi bağlamında hangi amaca hizmet ettiğine göre değişir, Fransızca'ya hamur işleri,Çince'ye ticaret ve lojistik kariyeri vb şekilde karar verebilirsiniz, Yabancı Dil Öğrenme Yolu, Geleneksel dil kurslarına gitmek için zaman bulamıyorsanız, çevrimiçi eğitimlere yönelmeniz önerilir, İstanbul İşletme Enstitüsü gibi platformlar ücretsiz online yabancı dil eğitimleri sunar, Pratik İmkanları, Dilin gerçek dünyada konuşulduğu durumlarda kullanılmasını sağlayacak pratikler yapılmalıdır, Yabancı arkadaşlar edinerek dil değişimi yapabilir veya “Penpal” olabilirsiniz, Kültürel Bilgi, Dil öğrenmek sadece kelime ezberlemek değil, aynı zamanda o dilin kültürünü anlamayı ve hissetmeyi gerektirir, Konuşulan dili öğrenirken o dilin konuşulduğu kültürü araştırın, Türkçe Düşünmeyin, Yabancı dilde düşünme hataları yapmak sıkça yapılan hatalar arasında, Her dilin kendine özgü bir düşünme yapısı vardır, Dizi/Film/Dil Programları, Dizi, film izlemek veya dil programlarına katılmak dil seviyenizi ilerletmekte etkilidir , Komedi programları dil seviyenizi ilerletebilmeniz için çok büyük bir kaynaktır, Telaffuz Korkusu, Telaffuz kusurlarının konuşmayı engellememesi gerekmektedir, Bulduğunuz her fırsatı pratik yapmak için değerlendirin, Yabancı Arkadaş Edinme, Yabancı arkadaş edinmek dil becerisini geliştirirken aynı zamanda kültürel anlayışı da artırır, Social medya platformlarında şehirlere göre oluşturulan dil gruplarına katılabilirsiniz, Dil Konuşabilme Yeteneği, Boş vakitlerin dil öğrenme için en fırsat zamanlar olduğunu bilmek önemlidir, Boş vakitlerde müzik dinlemek, kitap okumak ya da online platformlarda video izlemek gibi etkinlikler faydalıdır, Yabancı Dil Eğitimi, Yabancı dil öğrenme süreci, kişisel motivasyon ve öz disiplin gerektirir, Yabancı dil konuşamamaktan değil, konuşmaya cesaret edememekten korkun
yabancı dil yabancı dil eğitimi online eğitimler sertifika ingilizce eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir yüzey üzerinde farklı dillerde bir dizi kitap sergilenmektedir. Arkada beyaz metinli kırmızı dikdörtgen bir nesne, siyah metinli beyaz bir kutu, kırmızı metinli sarı bir kap, siyah metinli yeşil bir etiket ve bayraklı mavi bir kitap var. Ön tarafta siyah beyaz bir işaret ve bir kitabın yakın çekimi var. Mavi kitabın üzerinde rüzgarda dalgalanan kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşan bir bayrak var. Kitap sırasının ortasında, mavi arka planı ve beyaz yıldızları olan bir bayrağın yakın çekimi yer alıyor. Tüm kitapların farklı dillerde başlıkları var ve bu da resme çeşitli ve çok kültürlü bir hava veriyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri

13 Nisan 2021
Bu görüntü, kırmızı beyaz çizgili bir bayrakla kaplı bir masanın üzerinde duran bir çift kulaklığı gösteriyor. Ön planda, ortasında sarı bir yıldız bulunan bayrağın yakın çekimi görülebiliyor. En sağda, kulaklıklar bir not defterinin üzerinde dururken görülüyor ve kulaklıkların yakın çekimi de görülebiliyor. Arka planda, üzerinde bazı metinler bulunan sarı ve kırmızı bir işaret görülmektedir. Bu görsel, ders çalışırken müzik dinleme ya da sadece huzur ve sessizliğin tadını çıkarma fikrini temsil etmek için kullanılabilir.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

26 Ocak 2021
Ahşap bir masanın üzerinde yuvarlak bir küre duruyor ve üzerinde onu koruyan bir tel örgü var. Masanın etrafına dağılmış birkaç kitap ve yan tarafta bir dizüstü bilgisayar var. Ön planda üzerinde kelimeler yazılı sarı bir tabela, arka planda ise bir kutu var. Kitap yığınının farklı dillerde baskıları var ve duvarda bir kişinin bulanık bir fotoğrafı asılı. Kişi, içeriye doğal ışık giren bir pencerenin önünde oturuyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Dil Öğrenmek Kolaylaşıyor Mu?

17 Ocak 2021