AnasayfaBlogInfluencer Marketing Hakkında Neler Biliyoruz?
Marka Yönetimi

Influencer Marketing Hakkında Neler Biliyoruz?

15 Ocak 2020
Bir kişi dizüstü bilgisayarında yazıyor, yazarken elleri klavyenin üzerinde duruyor. Dizüstü bilgisayar masanın üzerinde açık, ekran parlak beyaz bir ışıkla aydınlatılmış. Arka planda bir yığın şekerleme görülüyor. Kişinin beyaz bir gömlek giydiği ve koyu renk saçlı olduğu görülüyor. Dizüstü bilgisayarın sağ üst köşesinde beyaz bir düğme vardır ve sağ alt köşede metal bir nesnenin yakın çekimi vardır. Kişinin başı kısmen bulanıklaştırılmış ve görüntüye rüya gibi bir hava verilmiş. Dizüstü bilgisayar ekranı çeşitli renklerle doludur, bu da genel sahnenin canlı ve canlı görünmesini sağlar.
KonuAçıklamaÖnem
Influencer Marketing Nedir?Markanın ürün veya hizmetlerinin bir influencer (etkileyici) aracılığı ile tanıtılması ve pazarlanması süreci.Daha geniş kitlelere ulaşmayı ve marka bilinirliğini arttırmayı sağlar.
Influencer Marketing'ın FaydalarıMarka bilinirliliğini ve müşteri bağlılığını arttırır, hedef kitleye doğrudan ulaşmayı sağlar.Markanın hedef kitleyle daha iyi bir etkileşim kurmasını ve satışları arttırmasını sağlar.
Hedef Kitle AnaliziInfluencer ile birlikte çalışılacak kitleyi belirlemek.Doğru hedef kitleye ulaşım sağlanarak, pazarlama etkinliği arttırılır.
Influencer'ın Erişim ve Takipçi Sayısıİşbirliği yapılacak influencer'ın ortalama erişimini ve takipçi sayısını dikkate almak.Daha geniş kitleye erişim sağlanarak, marka bilinirliği arttırılır.
Etkileşim OranlarıInfluencerın paylaşımlarının kaç kişi tarafından göründüğü, beğenildiği ve yorum yapıldığına dair oranlar.Influencer'ın hedef kitle ile etkileşimini ölçümlemeye yardımcı olur.
Influencer'ın Markalı İçerik Etkileşim OranıInfluencer'ın marka içerikli paylaşımlarının kaç kişi tarafından göründüğü, beğenildiği ve yorum yapıldığına dair oranları.Influencer'ın marka içerikli paylaşımlarının hedef kitle üzerindeki etkisini ölçmeye yardımcı olur.
Dönüşüm OranıInfluencer pazarlama kampanyalarının sonuçları ve dönüşüm oranlarının ölçümlemesi.Kampanyanın başarısını ve etkisini ölçmeye yardımcı olur.
MaliyetPazarlama kampanyasının maliyeti ve elde edilen gelir oranı.Markanın yatırım getirisini ölçmeye yardımcı olur.
Marka BağlılığıInfluencer pazarlama ile markaya bağlılık oluşturup oluşturmadığı.Uzun vadede müşteri sadakatini ve marka bağlılığını sağlar.
Doğru Influencer SeçimiMarkanın hedefleri ve kitleye uygun influencer seçimi.Doğru influencer, markanın hedeflerine ulaşmasında etkili olur.

Influencer “etkileyici” olarak bilinip günümüzde online platformlar üzerinden çok sık karşılaştığımız bir pazarlama türünü de beraberinde getirir. Etkileyici pazarlama olarak bilinen bu çalışma süreci bir veya birden fazla markanın ürün veya hizmetinin influencer adı verilen etkileyiciyle birlikte çalışılmasıdır.

Sosyal medya üzerinden markaya uygun içerik, video ve fotoğraf kullanarak hedef kitleye tanıtım yaptığı ve kitleye uygun marka bilinirliliği ve bağlılığı yaratarak bu tanıtım karşılığında para alınan bir iştir. Reklam ve sponsorlu bağlantılarda her kitleye erişememek ve sürekli algoritma yenilenmesi markalara influencer’lar ile iş birliği kurması için yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Günümüzde influencer’lar genç yetişkin kısım tarafından oldukça sık takip edilmektedir. Çünkü takipçileriyle çift yönlü etkileşim kurar ve marka adına güven sağlamaya çalışırlar

Influencer Marketing Markaya Ne Sağlar? 

Influencer pazarlama sırasında markanın hedef kitleye oranının belirlenmesi çok önemlidir. Dijital dünya bize tüm reklam ve tanıtımların nicel verilerini verdiği gibi bizden de bunları iyi bir şekilde analiz etmemizi ister.  

  • Marka birlikte çalıştığı influencer’ın sahip olduğu kitleye dolaylı olarak sahip olur.

  • Ürün veya hizmetinin tanıtılmasını ister.

  • Influencer’a özel reklam ve pazarlama planı oluşturur.

  • Influencer ise iş birliği içerisinde olduğu markanın ürünleri hakkında sosyal medya üzerinden bilgi verir ve deneyimlerini anlatır.

  • Deneyimleri üzerinden markayı takipçilerine sattırarak onların da kendi tecrübesine ortak olmasını sağlar. Bu şekilde marka bilinirliliği ve satışların artması sağlanır.

Influencer Pazarlama Sürecinde Marka Hangi Performans Göstergelerine Dikkat Etmeli?

Influencer Erişim Oranı ve Takipçi Sayısı

Marka, işbirliği içerisindeki Influencer hakkında onun potansiyel erişimi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu kişinin hedef kitlesi nedir? Hangi hedef kitleye ulaşıyor? Bir gönderisi ne kadar kişiye erişebiliyor? Takipçi sayısı nedir? Sahte hesaplara sahip mi? Yorum etkileşimi nasıl? Paylaşılabilen içerikler yaratabiliyor mu? Bir marka için ne kadar güvenilir? Bunları sorgulamalıdır. Erişim oranı ile takipçi sayısı birbiri ile tutarlı değilse bu tür hesaplar markanızı zedeleyici hesaplar olabilmektedir ve bundan kaçınmamız gerekir.

Influencer Etkileşim Oranı ve Influencer‘ın Markalı İçerik Etkileşim Oranı



Marka, Influencer’ın sayfasında inceleme yaparken paylaştığı herhangi bir içeriğin takipçileriyle etkileşimini, yorumlara cevabını inceler. Etkileşim oranı: Gönderiyi beğenen kişiler + yorumda bulunan kişiler + bu içeriği varsa paylaşan kişi sayısının tüm toplamının / toplam takipçi sayısına bölümü çıkan sonucun x 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Yüzde 1’in üstünde çıkan sonuçlar başarılı olarak kabul edilebilir.

Marka ayrıca çalışmak istediği influencer’ın marka etkileşimini de görmek isteyecektir. Bunun için hedef kitlesi üzerinde etkisini anlayabilmek ve kendi markasına yön verebilmek için daha önceki en az 15 adet aynı markanın içerik paylaşımını incelemek birlikte iş birliği yapmak istediğimiz kişiyi nicel veriler üzerinden de analiz edebiliyor olduğunuzun göstergesidir.

Dönüşüm (Conversion Rate)

Influencer pazarlama kampanyalarının, sonuçları belirsizdir. Sadece takipçi etkileşimine dayanır. Fakat internet dünyasında farklı birçok dijital reklam ve pazarlama stratejileri (web siteye özel influencer üzerinden indirim kodları, Kampanyalar, özel alışveriş linkleri, funnel’lar) oluşturarak sosyal medya dışında da özel bir dönüşüm oranı yakalayarak influencer üzerinden dönüşüm oranı ölçülebilir.

Maliyet

Tüm bu metriklerin kullanılmasıyla birlikte ortaya çıkan en önemli göstergelerden biri yatırım getirisidir. Markanın bir pazarlama kampanyasına ne kadar maliyeti olduğudur? Bundan marka ne kadar bir kadar gelir elde etmek ister? Influencer kullanımının amacı marka hedef kitlesi üzerinde satışları arttırmaktır. Elbetteki iş bununla da bitmiyor. Marka da influencer üzerinden verdiği sözü tutuyorsa marka bağlılığı yaratıcı etkenlerden biri olarak sayılan influencer pazarlamayı doğru kullanmış demektir.

Influencer Marketing Nedir?, Markanın ürün veya hizmetlerinin bir influencer (etkileyici) aracılığı ile tanıtılması ve pazarlanması süreci, Daha geniş kitlelere ulaşmayı ve marka bilinirliğini arttırmayı sağlar, Influencer Marketing'ın Faydaları, Marka bilinirliliğini ve müşteri bağlılığını arttırır, hedef kitleye doğrudan ulaşmayı sağlar, Markanın hedef kitleyle daha iyi bir etkileşim kurmasını ve satışları arttırmasını sağlar, Hedef Kitle Analizi, Influencer ile birlikte çalışılacak kitleyi belirlemek, Doğru hedef kitleye ulaşım sağlanarak, pazarlama etkinliği arttırılır, Influencer'ın Erişim ve Takipçi Sayısı, İşbirliği yapılacak influencer'ın ortalama erişimini ve takipçi sayısını dikkate almak, Daha geniş kitleye erişim sağlanarak, marka bilinirliği arttırılır, Etkileşim Oranları, Influencerın paylaşımlarının kaç kişi tarafından göründüğü, beğenildiği ve yorum yapıldığına dair oranlar, Influencer'ın hedef kitle ile etkileşimini ölçümlemeye yardımcı olur, Influencer'ın Markalı İçerik Etkileşim Oranı, Influencer'ın marka içerikli paylaşımlarının kaç kişi tarafından göründüğü, beğenildiği ve yorum yapıldığına dair oranları, Influencer'ın marka içerikli paylaşımlarının hedef kitle üzerindeki etkisini ölçmeye yardımcı olur, Dönüşüm Oranı, Influencer pazarlama kampanyalarının sonuçları ve dönüşüm oranlarının ölçümlemesi, Kampanyanın başarısını ve etkisini ölçmeye yardımcı olur, Maliyet, Pazarlama kampanyasının maliyeti ve elde edilen gelir oranı, Markanın yatırım getirisini ölçmeye yardımcı olur, Marka Bağlılığı, Influencer pazarlama ile markaya bağlılık oluşturup oluşturmadığı, Uzun vadede müşteri sadakatini ve marka bağlılığını sağlar, Doğru Influencer Seçimi, Markanın hedefleri ve kitleye uygun influencer seçimi, Doğru influencer, markanın hedeflerine ulaşmasında etkili olur
hedef kitle marka pazarlamasosyal medyainfluencer influencer pazarlama influencer marketing
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir kadın doğrudan kameraya bakıyor, yüzünü aydınlatan parlak bir gülümseme var. Ellerini havaya kaldırmış, başını hafifçe yana eğmiş, gözleri kocaman ve yüzü sevinçle dolu. Üzerinde parlak sarı bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Arkasında, sırtı kameraya dönük başka bir kadını gösteren bir ekrana sahip bir kamera görülebiliyor. Sarı tişörtlü kadın, yüzü neşeli bir ifadeyle aydınlanmış diğer kadının fotoğrafını çekmektedir. Sahnedeki renkler canlı ve ortam neşelidir.
Meslekler

Nasıl Influencer Olunur?

24 Mayıs 2019
Bir kadın elinde bir makyaj fırçası tutarak yüzüne makyaj yapıyor. Arka planda bir kanepenin üzerinde mavi bir yastık var. Masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar ve makyaj çantası var. Çantanın yakın çekimi görülebiliyor. Kanepenin üzerinde bir tripod da var. Yastığın yakın çekimi de görülebiliyor. Kadın bir aynaya bakıyor ve yüzüne dikkatlice makyaj yapıyor. Konsantre olurken dudakları hafifçe aralanmıştır. Cildine dikkatlice pudra sürerken gözleri yansımasına odaklanmıştır. Koyu renk saçları, makyajı kolaylıkla yapabilmesini sağlayacak şekilde yüzünden geriye doğru taranmış. Yüzü dizüstü bilgisayardan gelen ışıkla aydınlanıyor.
Dijital Pazarlama

Günümüzde Influencer Olmak

24 Haziran 2019