AnasayfaBlogInfluencer Marketing Nedir? Yeni Nesil Pazarlama
Dijital Pazarlama

Influencer Marketing Nedir? Yeni Nesil Pazarlama

23 Aralık 2019
Bu, üzerinde siyah harfler bulunan ahşap bir klavyenin yakın çekim görüntüsüdür. Tuş başlıkları beyazdır ve birinde siyah bir 'U' harfi, diğerinde bir 'N' harfi ve üçüncüsünde bir 'L' harfi vardır. Tuşların arasındaki ahşap yüzeye yazılmış tek bir kelime vardır. Kelime açıkça görülebilmekte ve açık renkli ahşap arka planda göze çarpmaktadır. Sözcük siyah bir yazı tipiyle yazılmış gibi görünüyor. Görüntünün tamamı sıcak ve davetkâr bir havaya sahip. Ortam oldukça rahat ve görüntü huzurlu bir atmosfere sahip.
Influencer Marketing AşamalarıAçıklamaDikkat Edilmesi Gerekenler
Markanız için en uygun influencerın belirlenmesiMarkanız veya ürününüzle uyumlu olan, uzman bir konuda takipçi kitlesi olan influencer seçilir.İnfluencer seçerken mutlaka profillerine göz atın, organik mi değil mi gözlemleyin ve bir süre analiz ederek seçiminizi yapın.
Markanıza yönelik stratejilerin oluşturulmasıİnfluencer marketing için markanıza yönelik stratejiler belirleyin ve ne kadar bütçe ayıracağınızı belirleyin.Hangi sosyal medya platformunda yer almanın sizin için daha etkili sonuçlar yaratacağını belirleyin.
İçeriğin oluşturulmasıİnfluencerlara içeriği özgün bir dille oluşturma fırsatı verin, takipçileri ile kurdukları iletişim dilinde markanızı anlatmalarına izin verin.İçeriğin samimi ve özgünlüğü tüketici açısından önemlidir. Bu yüzden influencerların içeriği özgün bir dille oluşturmasına izin verin.
İletişimin yönetilmesiInfluencerlar ile kurduğunuz iletişimi dikkatlice yönetin, onların önerilerini dikkate alın.Çok fazla takipçi demek çok iyi sonuçlar alınacağı anlamına gelmez. Önemli olan influencerın takipçileri ile kurduğu iletişimin ne kadar etkin olduğudur.
Influencerların ürün ve hizmetlerinizi deneyimlemesiInfluencerların sadece ürünlerinizi tanıtmasına izin vermek yerine, doğrudan deneyimlemelerini sağlayın.Influencerlar asıl fethetmeniz gereken kişilerdir. Bu yüzden onların ürün ve hizmetleriniz konusunda gerçek bir deneyim yaşamasını sağlayın.
Sonuçların değerlendirilmesiInfluencer marketing çalışmalarınızın sonuçlarını değerlendirin, doğru ya da yanlışlarınızı gözlemleyin.Influencerla anlaştınız ve çalışmaya başladınız diye satışlarınız hemen artacak diye düşünmeniz yanlış olacaktır. Doğru bir iletişimle hedef kitlenizi büyütün ve marka bilinirliğinizi artırın.
Hedef kitlenin büyütülmesiInfluencer marketing ile hedef kitleniz büyüyecek ve marka bilinirliğiniz artacaktır.Hedef kitlenizi doğru bir şekilde belirleyin ve influencerınıza bu konuda yönlendirmelerde bulunun.
Anlaşma ve İşbirliğiInfluencerla anlaşma yapılır ve işbirliği süreci başlar.Anlaşma sürecinde influencerın beklentilerini ve sizin beklentilerinizi netleştirin.
Marka Bilinirliğinin ArtmasıInfluencer marketing çalışmaları sonucunda markanın bilinirliği artar.Marka bilinirliğinin nasıl ölçüleceğine dair planlarınızı önceden yapın.
Sonuçların Analiz EdilmesiYürütülen çalışmanın sonuçları analiz araçları yardımıyla ölçülür ve değerlendirilir.Analizler sonucunda stratejinizi yeniden değerlendirin ve gerekli düzeltmeleri yapın.

Influencer marketing yeni nesil stratejik pazarlama yöntemleri içerisinde geri dönüş oranı en yüksek olanlardan biridir. Influencer dilimize “etkileyen” , marketing ise “pazarlama” olarak çevrilir. Sosyal medyanın gücü bu yeni nesil pazarlama modelinin doğmasına sebep olmuştur. Günümüzde influencer, sosyal medya kanallarında aktif olarak yer alan belirli bir takipçi kitlesi olan kişiler şeklinde tanımlanır. Klasik pazarlama yöntemlerinde ünlüleri ürünlerine referans gösteren markalar, bu sistemi dijital dünyaya adapte ederek yepyeni bir pazarlama modeli yaratmışlardır.

Ancak bu yöntemde ürününüz ile ilgili influencer olan kişilere ücret ödeyerek sizi tavsiye etmelerini talep etmezsiniz. Ürünlerinizi bizzat deneyimleyerek, bu deneyimlerini takipçilerine anlatmaları esastır. O halde influencer marketing nedir? dediğimizde markaların YouTube, Facebook, İnstagram, Twitter, Pinterest gibi sosyal medya kanallarında yüksek takipçileri bulunan kişiler üzerinden ürünlerini ve isimlerini deneyimleyerek tanıtmasıdır diyebiliriz.

İnternet çağı ile karşılıklı iletişimin öne çıktığı, bunun neticesinde daha fazla araştıran, sorgulayan bir tüketici profilinin oluşmasına bağlı olarak gelişen influencer pazarlama teknikleri ile tüketicilere inandıkları kişiler aracılığıyla ulaşmak hedeflenir. Influencerlar sosyal medya kanalları sayesinde milyonlarca kişiye ulaşabilirler. Ayrıca takipçileri ile samimi bir dil ve güven üzerine kurulu bir iletişimleri vardır. Dolayısıyla bu kişilerin ürün ya da marka ile ilgili deneyimlerini aktarması tüketici açısından güvenilir bir kaynaktır. Çünkü burada klasik reklam ve pazarlama dilinden çok uzak, deneyime dayalı bir tavsiye dili vardır Influencer belirli bir kitlesi olan kişilerle sınırlı değildir.

Sosyal medyada fenomen olmuş bir evcil hayvan da influencer marketing için kullanılabilir. Mercedesin instagram köpeğini kullandığı kampamya buna en güzel örneklerden biridir. Önemli olan marka için doğru bir influencer seçilmesi ve iyi bir pazarlama stratejisi oluşturulmasıdır. Bunun için de dijital pazarlama  ve sosyal medya hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir. Enstitü online eğitim programları bu konuda size yeni bir bakış açısı kazandıracaktır.

Başarılı Bir Influencer Marketing İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Influencer pazarlama yapmak ve başarılı bir influencer olmak olmak istiyorsanız sizi ön plana çıkaracak markanız veya ürününüz ile uyumlu olanları seçmeniz gerekir.

  • Uzman olduğu bir konuda takipçi kitlesi olanlar, sosyal medya fenomenleri ya da daha bölgesel mikro influencer olarak adlandırılan isimlerden size en uygun olan hangisi?

  • Influencer seçerken illa sosyal medya yüzü olmuş kişilerden oluşacak diye bir şart koşmayın. İnfluencerda sıradan bir insan, hayvan ya da yapay zeka kullanılabilir. Yeter ki hedef kitleyle ve yapılacak kampanyayla ilgili uyumlu olsun.

  • Influencerların profiline göz atın, takipçi sayısı, beğenleri, yorumları organik mi değil mi? Takipçileri ile iletişimleri nasıl? Bir blogger ile çalışacaksanız mutlaka yazılarına göz atın. Bir süre gözlemleyerek, analiz ederek seçiminizi yapın.

  • Influencer marketing için ürün ya da markanıza yönelik stratejiler oluşturun. Bu işe ne kadar bütçe ayıracağınızı ve hedefinizi belirleyin.

  • Hangi sosyal medya platformunda yer almak sizin için daha etkili sonuçlar yaratacaksa seçiminizi buna göre yapmaya dikkat edin. Örneğin ürün ya da markanız için en etkili yöntem videolar olacaksa iyi bir YouTuber ile çalışmayı seçin.

  • İçeriğin samimi ve özgünlüğü tüketici açısından önemli. Bu yüzden influencerlara içeriğini özgün bir dille oluşturması için fırsat verin. Markanızı ya da ürününüzü takipçileri ile kurdukları iletişim dilinde anlatmalarına izin verin.

  • Çok fazla takipçi demek çok iyi sonuçlar alınacağı anlamına gelmez. Önemli olan influencerin takipçileri ile kurduğu iletişimin ne kadar etkin olduğudur. Bu noktada mikro influencer olarak tanımlanan daha az takipçi sayısı olan kişilerle çok daha iyi sonuçlar da alabilirsiniz.

  • Influencerlar hedef kitle konusunda oldukça tecrübelidir. Bu yüzden influencerların hedef kitle konusundaki önerilerini hiçbir şekilde yabana atmayın.  Influencerlara ürünlerinizi tanıtan bir mecra olarak bakmayın. Aynı zamanda onların ürün ve hizmetleriniz konusunda gerçekten deneyim yaşamasını sağlayın. Yani asıl fethetmeniz gereken kişinin İnfluencer olduğunu unutmayın.

  • Influencerla anlaştınız ve çalışmaya başladınız diye satışlarınız hemen artacak diye düşünmeniz yanlış olacaktır. Pazarlamanın esasen bir iletişim süreci olduğunu düşünerek hareket etmelisiniz. Influencer marketing ile öncelikle hedef kitleniz büyüyecek ve marka bilinirliğiniz artacaktır. Doğru bir iletişim sizi sonrasında başarılı satışa götürecektir.

  • Influencer marketing çalışmalarınızı sosyal medya ve web analiz araçları aracılığıyla ölçerek yaptığınız çalışmadaki doğru ya da yanlışlarınızı gözlemleyin.

Influencer Marketing  Aşamaları Nelerdir?

Markanız için en uygun influenceri buldunuz, şimdi eyleme geçme zamanı. Influencer marketing erişim, eylem, dönüştürme ve etkileşim olmak üzere 4 aşamada gerçekleşir. Bu aşamaları biraz açacak olursak;

  • Erişim: Markanın amacı hedef kitleye influencerlar aracılığıyla erişim sağlayarak ürünlerini ve hizmetlerini pazarlamaktır. İlk aşamada hedef kitle markayı tanımaz ve güvenmez. Güvendiği kişi, takip ettiği kişidir. Bu sebeple klasik reklam ve pazarlama söylemleri bu noktada işe yaramaz. İlk hedef influencer aracılığıyla hedef kitle ile iletişim kurmaktır.

  • Eylem: Ürünlerini satmak isteyen markalar öncelikle bunları influencerların denemesini isterler. Influencerlar bu ürünleri ya da hizmetleri dener, dürüst bir bakış açısıyla tanıtır ve takipçilerinden de yorum yapmalarını ister. Böylelikle bu yorumlarla hedef kitlenin ilgisini çekmeye çalışarak ürüne ya da markaya dair ilk izlenimler ortaya çıkar.

  • Dönüştür: İnfluencerlar takipçilerini ürünü satın alan ve kullanan müşterilere dönüştürür. Kullanıcılar ve takipçi kitleleri için özel indirimler düzenlenir ve tüketicilerin ürünü deneyimlemeleri hedeflenir. Böylece takip eden kişiler aktif müşteri haline gelir ve geleneksel pazarlamaya göre çok daha etkili sonuçlar elde edilir.

  • Etkileşim: Bu aşamada müşteri ilişkilerinin sağlam bir yapıya dönüştürülmesi hedeflenir. Influencerların müşterileriyle ilişkilerini düzgün bir şekilde tutması gerekir. Influencerlar markayı en iyi şekilde temsil etmeli ve markaya merakı olan ve merak uyandırmak isteyen kişilerle etkileşim kurarak sadık müşteri kitlesi oluşturulmalıdır. Doğru bir seçim sonucu kurulacak başarılı bir etkileşim kalıcı bir müşteri kitlesi oluşmasını sağlayacaktır.

Influencer Marketingin  Avantajları Nelerdir?

Dijital çağ ile değişen tüketici davranışlarına uyum sağlamak, buna göre bir pazarlama dili geliştirmek firmaların başarı sağlamaları açısından en önemli kriterdir. Nitekim pazarlama süreci artık bütününde dijital pazarlama olarak yepyeni bir şekle bürünmüştür. Tüketici ile karşılıklı etkileşim bir anlamda pazarlamanın şekillenmesine yön veren en önemli etkendir. Influencer marketing artık geleneksel pazarlama dili ve söylemlerinden çok fazla etkilenmeyen, söylemden daha çok eyleme önem veren kullanıcı profili için en ideal dijital pazarlama yöntemleri içerisinde yer alır. İnternet ve teknolojinin sağladığı düşük maliyet, sonuçları ölçümleyebilme ve yüksek etkileşim influencer pazarlama için de geçerlidir.

Ayrıca daha önce ulaşamadığınız hedef kitleye güvendikleri bir kişi aracılığıyla ulaşmak, bu sayede ortak bir dil yakalamak markalar açısından sadık bir müşteri kitlesi oluşturmaya katkı sağlar. Bu durum marka için bilinirliğin yanında itibar ve güven de getirir. Adblocker gibi dijital reklamların takıldığı kısıtlamalara uğramadan direk hedef kitleye ulaşma şansını yakalarsınız. Daha sınırlı sayıda hedef kitleye yönelik çalışmalar da yapabilirsiniz.

Marka ve ürün bilinirliğiniz sadece sosyal medya üzerinde artmakla kalmaz, aynı zamanda internet arama motorları içinde de görünürlüğünüzün artmasını da sağlayabilirsiniz. Örneğin bir bloggerın internet sayfasında yer almanız ve baclink almanız hem kendi sitenizin görünürlüğünü arttırır, hem de diğer sayfalarda da arama motorlarında çıkmanızı sağlar. Doğru stratejilerle her sektör için kullanılabilir olması influencer marketingin bir diğer avantajıdır.

Influencer marketing yarattığı etki ile giderek önem kazanan ve tercih edilen bir yeni nesil pazarlama yöntemidir. Sosyal medyanın gücünden ortaya çıkan bu yen nesil pazarlama yöntemini daha yakından tanımak ve çok daha fazlasını öğrenmek için Enstitü online eğitim programları içerisinde yer alan Sosyal Medya Uzmanlığı Eğitimi size faydalı bir kaynak olacaktır.

Markanız için en uygun influencerın belirlenmesi, Markanız veya ürününüzle uyumlu olan, uzman bir konuda takipçi kitlesi olan influencer seçilir, İnfluencer seçerken mutlaka profillerine göz atın, organik mi değil mi gözlemleyin ve bir süre analiz ederek seçiminizi yapın, Markanıza yönelik stratejilerin oluşturulması, İnfluencer marketing için markanıza yönelik stratejiler belirleyin ve ne kadar bütçe ayıracağınızı belirleyin, Hangi sosyal medya platformunda yer almanın sizin için daha etkili sonuçlar yaratacağını belirleyin, İçeriğin oluşturulması, İnfluencerlara içeriği özgün bir dille oluşturma fırsatı verin, takipçileri ile kurdukları iletişim dilinde markanızı anlatmalarına izin verin, İçeriğin samimi ve özgünlüğü tüketici açısından önemlidir Bu yüzden influencerların içeriği özgün bir dille oluşturmasına izin verin, İletişimin yönetilmesi, Influencerlar ile kurduğunuz iletişimi dikkatlice yönetin, onların önerilerini dikkate alın, Çok fazla takipçi demek çok iyi sonuçlar alınacağı anlamına gelmez Önemli olan influencerın takipçileri ile kurduğu iletişimin ne kadar etkin olduğudur, Influencerların ürün ve hizmetlerinizi deneyimlemesi, Influencerların sadece ürünlerinizi tanıtmasına izin vermek yerine, doğrudan deneyimlemelerini sağlayın, Influencerlar asıl fethetmeniz gereken kişilerdir Bu yüzden onların ürün ve hizmetleriniz konusunda gerçek bir deneyim yaşamasını sağlayın, Sonuçların değerlendirilmesi, Influencer marketing çalışmalarınızın sonuçlarını değerlendirin, doğru ya da yanlışlarınızı gözlemleyin, Influencerla anlaştınız ve çalışmaya başladınız diye satışlarınız hemen artacak diye düşünmeniz yanlış olacaktır Doğru bir iletişimle hedef kitlenizi büyütün ve marka bilinirliğinizi artırın, Hedef kitlenin büyütülmesi, Influencer marketing ile hedef kitleniz büyüyecek ve marka bilinirliğiniz artacaktır, Hedef kitlenizi doğru bir şekilde belirleyin ve influencerınıza bu konuda yönlendirmelerde bulunun, Anlaşma ve İşbirliği, Influencerla anlaşma yapılır ve işbirliği süreci başlar, Anlaşma sürecinde influencerın beklentilerini ve sizin beklentilerinizi netleştirin, Marka Bilinirliğinin Artması, Influencer marketing çalışmaları sonucunda markanın bilinirliği artar, Marka bilinirliğinin nasıl ölçüleceğine dair planlarınızı önceden yapın, Sonuçların Analiz Edilmesi, Yürütülen çalışmanın sonuçları analiz araçları yardımıyla ölçülür ve değerlendirilir, Analizler sonucunda stratejinizi yeniden değerlendirin ve gerekli düzeltmeleri yapın
İnfluencer marketing influencer yeni nesil pazarlama influencer pazarlama dijital pazarlama sosyal medya uzmanlığı online eğitim
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.