AnasayfaBlogGeleceği Olan Meslekler
Meslekler

Geleceği Olan Meslekler

12 Temmuz 2020
Bu resim bir web sitesinin şemasının yanında duran bir adamı gösteriyor. Beyaz bir gömlek ve siyah bir kravat takıyor. Adamın koyu kahverengi saçları ve ciddi bir ifadesi var. Arka planda beyaz metinli mavi bir daire ve beyaz metinli kırmızı bir daire ve bir diyagram var. Ayrıca mavi zemin üzerinde beyaz işaretli bir logo da var. Resmin sağ tarafında, üzerinde dişli bulunan bir bilgisayar ekranı ve beyaz metinli gri bir daire var. Son olarak, sağ alt köşede beyaz zemin üzerinde bir grafik var. Adam diyagrama bakıyor ve sunulan bilgileri düşünüyor gibi görünüyor.
MeslekGörevlerİlgili Eğitim
Finansal YöneticiMali faaliyetleri analiz etme, finansal işlemlerin hazırlanması ve yönetilmesi-
Veri Güvenliği UzmanıSiber saldırıları önleme, önemli bilgi ve verilerin güvenliğini sağlama-
Yapay Zeka MühendisiYapay zeka sistemlerinin oluşturulması ve yönetilmesiYapay Zeka Bölümü
Dijital İçerik UzmanıDijital platformlardaki içerikleri oluşturmaİstanbul İşletme Enstitüsü İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı Eğitimleri
Veri Madenciliği Uzmanıİş stratejilerini oluşturma, verileri analiz etme ve modelleme-
Dijital Pazarlama UzmanıDijital mecralarda pazarlama stratejileri oluşturma ve uygulamaİstanbul İşletme Enstitüsü Dijital Pazarlama Eğitimi
EpidemiyologToplumda ortaya çıkan hastalık, sağlık şartları ve kazalar ile ilgili araştırmalar yapma-
Mobil Uygulama TasarımcısıMobil platformlar için oyunlar ve uygulamalar geliştirme-
Endüstriyel Veri BilimciVerilerin toplanması, hazırlanması, analizler oluşturulması ve üretim sürecinin başlatılmasını sağlama-
Robot KoordinatörlüğüRobotların bakımını ve onarımını yapma, robotları geliştirme ve yeni yetenekler kazandırma-

Teknolojinin hızla hayatımıza girmeye başlaması ve dijital dünyaya geçilmesiyle birlikte alışkanlıklarımızdan meslek tercihlerimize kadar birçok şey değişmektedir. Sadece teknolojinin gelişmesiyle değil, ekonomik, sosyal, bilimsel ve kültürel değişmelerinde etkisiyle geleceği olan meslekler şekilleniyor. Yeni dijitalleşen dünya ve yapay zeka kavramlarıyla birlikte meslek anlayışları da değişti. 

Geleceği Olan Meslekler Nelerdir?

Önceleri gençlere ne olmak istediklerini sorduğunuzda doktor, avukat, mühendis, öğretmen cevaplarını alırdınız. Dijitalleşen dünya ile birlikte bu mesleklerin yerini yabancısı olduğumuz fakat geleceği olan meslekler aldı. Bu meslekleri birlikte tanıyalım. Kim bilir üniversite sınavına girmiş gençlerimize tercih aşamasında fikir olur belki!

Finansal Yönetici

Bir şirket veya işletmenin mali faaliyetlerini analiz edip, finansal işlemlerin hazırlanması ve yönetilmesi aşamalarını takip eder. Finans piyasası bu yüzyılın popüler meslekleri arasında yer aldığı gibi gelecekte çok daha fazla önem kazanacaktır. Finansal yöneticiler bir şirketin olmazsa olmaz kıymetli personelidir. 

İlgili eğitim: Finansal Yönetim Eğitimi

Veri Güvenliği Uzmanı

Günümüzde çocuklar daha doğar doğmaz teknolojiyle gözlerini açıyorlar. Bu durumun getirdiği çok fazla olumlu yanları olduğu gibi özellikle genç nesil üzerinde olumsuzlukları da vardır. Çocukların ve gençlerin daha fazla korunmaya ihtiyacı olacak. Aynı zamanda siber saldırılar da dijitalleşen dünya ile birlikte artacaktır. Bu saldırıları önlemek, önemli bilgi ve verilerin güvenliğini sağlamak ve uygunsuz verileri yok etmek veri güvenliği uzmanlarının işi olacak ve bu alanda talep artacaktır.

Yapay Zeka Mühendisi



Yapay zeka kavramının hayatımızın her alanına girmesiyle birlikte bu alanda çalışacak insanlara çok fazla ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyacın artmasıyla üniversitelerde yapay zeka bölümleri açılmaya başlandı. Sağlık sektöründen tutunda sanayiye kadar çok farklı alanda fayda sağlamaktadır. 

Dijital İçerik Uzmanı

Yine hızla büyüyen teknoloji ile birlikte birçok ihtiyaçlarımızı dijital platformlardan ve e-ticaret siteleri üzerinden karşılıyoruz. O gördüğünüz sitelerdeki bütün açıklamalar, yazılar makaleler bir içerik uzmanının elinden çıkmıştır. Peki dijital içerik uzmanı nasıl olunur? Bu meslek için henüz bir üniversite bölümü olmasa da geleceği olan meslekler arasın da yer aldığı için eğitimler düzenlenmektedir. İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen işin ilk aşaması olan "İçerik Editörlüğü" dersini alabilirsiniz. Sonrasında "İçerik Uzmanlığı’’ eğitimini alarak bu alanda profesyonel adımlarla ilerlemeniz mümkün. 

İlgili eğitimler: İçerik Yazarlığı Eğitimleri

Veri Madenciliği Uzmanı

Gerekli iş stratejilerini oluşturarak şirket veri tabanındaki verilerin, karlılığı artırmak üzere, yeni müşteri kazanımı, müşteri bağlılığını sağlayacak gerekli analiz ve modellemeleri gerçekleştirir. 

Dijital Pazarlama Uzmanı

Dijital dünyada var olarak işlerini büyütmek karlılığını artırmak isteyen herkes bu işin uzmanından destek almaya başlıyor. Şirketler tarafından en çok aranan pozisyonlar arasına girmeyi şimdiden başardı bile. Bu alanda İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen "Dijital Pazarlama’’ eğitimine katılarak  iş hakkında detaylı bilgi alıp kendinizi geliştirebilirsiniz.

İlgili eğitim: Dijital Pazarlama Eğitimi

Epidemiyolog

Bir tıp bilimidir. Epidemiyolog toplumda ortaya çıkan hastalık, sağlık şartları ve kazalar ile ilgili araştırmalar yapar. Bu olayların toplumda hangi sıklıkta olduğunu, ne şekilde olduğunu araştırır. Araştırma sonucuna göre toplumun aynı hastalık ve kaza ile karşılaşmaması için gerekli önlemlerin alınması için bilgiler sunar. Geleceği olan meslekler içerisinde en çok kazandıran meslek olacağı düşünülüyor.

Mobil Uygulama Tasarımcısı

Mobil platformlar için oyunlar ve uygulamalar geliştirir. İnsanların her geçen gün mobil uygulamalara olan ilginin artması neticesinde bu alana duyulan ihtiyaç da artıyor. 

İlgili eğitim: Flutter İle Mobil Uygulama Geliştirme Eğitimi

Endüstriyel Veri Bilimci

Verilerin toplanması, hazırlanması, analizler oluşturulması ve ulaşılan sonuçlar neticesinde üretim sürecinin başlamasını sağlar. E-ticaretin gelişmesiyle birlikte geleceği olan meslekler arasında yerini almıştır. 

İlgili eğitim: E-Ticaret Eğitimi

Sosyal Medya Uzmanlığı

sosyal medya hem kitleleri harekete geçirmek hem de etkili reklam verebilmek için büyük öneme sahiptir. bu alanda markaların ve iş yerlerinin bilinirliğini artırmak için alanında uzman sosyal medya uzmanlarına ihtiyaç vardır. bu alanda i̇stanbul i̇şletme enstitüsü tarafından verilen "Sosyal Medya Uzmanlığı" eğitimini alarak işin tüm teknik detaylarını öğrenip günümüzün ve geleceğin mesleği için kendinizi geliştirebilirsiniz.

İlgili eğitim: Sosyal Medya Uzmanlığı Eğitimi

Robot Koordinatörlüğü

Günümüzde ve gelecek hayatımızda birçok iş artık robotlar tarafından yapılıyor. Tabi ki bu süreçte robotların bakımını ve onarımını yapacak birilerine ihtiyaç duyulacak. Robotları geliştirip yeni yetenekler kazandırabilecek robot koordinatörlerine ihtiyaç artacak.

İlgili eğitim: Robotik Kodlama Eğitimi

IoT Uzmanı

Nesnelerin İnterneti olarak bilinen bir kavramdır. IoT çevremizdeki bütün her şeyin internete bağlı olarak çalışmasını sağlar. Bu nedenle bu alanda uzman kişilere oldukça fazla ihtiyaç olacak. 

Geleceğin En Popüler Diğer Meslekleri

Geleceği olan meslekler sıralamasında yukarıda tanımlananlardan farklı olarak birçok meslek sayabiliriz. Bazı meslek gruplarının çok para kazandırıp çok fazla talep edileceği kesin. Geleceğin en popüler meslekleri arasında şunları sıralayabiliriz:

Geleceği Olan Meslekler İçin Gerekli Özellikler

Geleceği olan meslekler grubundan bir meslek seçtiniz ve bu konuda her türlü eğitimi almaya başladınız diyelim. Eğitimin yanı sıra kişisel olarak geliştirmeniz gereken becerileriniz de olmalı. Bu konuda kendinizi eğitmelisiniz. Bu becerileri geliştirmeniz seçeceğiniz meslekte emin adımlarla ilerlemenizi sağlayacaktır. 

  • Çözüm Odaklı Olun: Karşınıza çıkan problemleri çözmeye odaklanın. Bazen çok zor ve karmaşık problemler dahi çıksa pes etmeden çözmeye çalışın. Problemlere çözüm bulmak için zihin egzersizleri yapın. 

  • Farklı ve Yaratıcı Düşünün: Olaylara ve problemleri çözmeye yaklaşırken farklı düşünün Yaratıcı çözümler ve öneriler bulun. Kimsenin düşünemediğini düşünen yaratıcı çözümler sunan insanlar iş hayatında çok tercih edilirler. 

  • Olayları Analiz Edin: Olayları analiz edip süzgeçten geçiren ve nokta atışı çözüm yolları bulan insanlar her zaman aranılan kişilerdir. 

  • Sosyal Biri Olun: Çözüm odaklı olmanın yanı sıra sosyal ilişkilerinizde güçlü olmalı. İyi bir dinleyici olmalı, empati kurabilmeli ve yaptığınız işi en iyi şekilde yapmalısınız. 

  • Akademik Donanıma Sahip Olun: Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik yönünden ileri derede donanımlı olmalısınız. Bu yeteneklere sahip insanlar geleceği olan meslekler için ilk tercih sebebidir.

  • Genel Becerilere Sahip Olun: Sosyal, analitik, mobil becerileri yönünden kendilerini geliştirmiş kişiler de tercih nedenidir.

Finansal Yönetici, Mali faaliyetleri analiz etme, finansal işlemlerin hazırlanması ve yönetilmesi, -, Veri Güvenliği Uzmanı, Siber saldırıları önleme, önemli bilgi ve verilerin güvenliğini sağlama, -, Yapay Zeka Mühendisi, Yapay zeka sistemlerinin oluşturulması ve yönetilmesi, Yapay Zeka Bölümü, Dijital İçerik Uzmanı, Dijital platformlardaki içerikleri oluşturma, İstanbul İşletme Enstitüsü İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı Eğitimleri, Veri Madenciliği Uzmanı, İş stratejilerini oluşturma, verileri analiz etme ve modelleme, -, Dijital Pazarlama Uzmanı, Dijital mecralarda pazarlama stratejileri oluşturma ve uygulama, İstanbul İşletme Enstitüsü Dijital Pazarlama Eğitimi, Epidemiyolog, Toplumda ortaya çıkan hastalık, sağlık şartları ve kazalar ile ilgili araştırmalar yapma, -, Mobil Uygulama Tasarımcısı, Mobil platformlar için oyunlar ve uygulamalar geliştirme, -, Endüstriyel Veri Bilimci, Verilerin toplanması, hazırlanması, analizler oluşturulması ve üretim sürecinin başlatılmasını sağlama, -, Robot Koordinatörlüğü, Robotların bakımını ve onarımını yapma, robotları geliştirme ve yeni yetenekler kazandırma, -
geleceği olan meslekler geleceğin popüler meslekleri meslekler içerik uzmanlığı sosyal medya uzmanı dijital pazarlama uzmanı
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.