AnasayfaBlogEtkili Satış Teknikleri
Satış - Pazarlama

Etkili Satış Teknikleri

01 Mayıs 2017
Bu çizimde, resmin ortasında, yan tarafında metin yazılı bir çanta tasvir edilmiştir. Çanta açık kahverengi renkte, beyaz saplı ve siyah mürekkeple yazılmış. Çanta beyaz bir zemin üzerine oturtulmuş ve yüzeyden hafifçe yükseltilmiştir. Metinde Bir çanta ve metin yazmaktadır. Çantanın sol tarafında, kapağı ve sırtı olan bir kitabın siyah-beyaz bir taslağı gibi görünen bir kitap çizimi yer almaktadır. Kitap açık ve sayfaları görülebiliyor, ancak metin okunaklı değil. Resmin sağ üst köşesinde açık yeşil bir yaprağın küçük bir bölümü var. Yaprak çanta tarafından kısmen gizlenmiş gibi görünüyor. Genel olarak bu görselde metin içeren bir çanta ve arka planda yapraklı bir kitap çizimi görülmektedir.
Satış TekniğiTeknik AçıklamasıÖrnek Durum
Kapıya Ayak Koyma TekniğiÖncelikle müşteriyi küçük bir ürünü satın almaya yönlendirmek ve sonrasında daha büyük bir ürünü satın almayı ikna etmek.Önce düşük fiyata ürün satıp daha sonra aynı ürünü çok daha pahalıya satmak.
Yüzüne Kapıyı Çarpma TekniğiÖncelikle müşterinin reddedeceği büyük bir teklif vermek ve hemen ardından daha küçük bir teklif vermek.Önce yüksek fiyat tekliflemek ve reddedildikten sonra, asıl hedeflenen daha düşük fiyatı önerebilmek.
O Kadar da Değil TekniğiBu teknik birçok hediye ve ödül serisi içerir.Ücretsiz kargo ve kurulum gibi ekstra hizmetler sunmak.
Kır ve Tamir Et TekniğiÖncelikle rahatsız edici ve konuyla alakasız bir şey söylemeyi, daha sonra da mantıklı bir şey söylemek.Fiyatı küçük birimde ifade ederek müşterinin almayı düşündüğü ürünün fiyatını daha kabul edilebilir göstermek.
Gizli Kapı TekniğiMüşteriye, genellikle bilmediği veya anlamadığı bir yan ürün satmaya çalışmak.Bilgisayar satışında anti-virüs yazılımı eklemek.
Duygusal Bağ TekniğiMüşterinin duygusal gelgitleri kullanarak satın alma kararını etkilemek.Müşterinin ailesi veya çocuklarıyla ilgili ürünleri ön plana çıkarmak.
Kişiselleştirme TekniğiMüşteriye özel ürün veya hizmetler sunarak satışın gerçekleşmesini sağlamak.Müşterinin ismiyle kişiselleştirilmiş bir ürün sunmak.
Zaman Baskısı TekniğiSınırlı zaman aralığında olabilecek indirimler veya fırsatlarla müşterinin hızlı karar vermesini sağlamak.Indirimli fiyatın sadece bugüne özel olduğunu belirtmek.
Kıtlık TekniğiÜrünün sınırlı sayıda olduğunu ve tükenme riski olabileceğini belirterek satışı gerçekleştirmek.Ürünün stoklarla sınırlı olduğunu belirtmek.
Karşı Konulmaz Teklif TekniğiMüşteriye direnç gösteremeyeceği bir teklif sunarak satışı gerçekleştirmek.Bir ürün alınması durumunda başka bir ürünün bedava verilmesi teklifi sunmak.

Deneyimli satış elemanları bir satışın gerçekleşmesini sağlayacak birçok psikolojik teknik kullanır. Bu etkili satış teknikleri potansiyel müşterinizin doğal direncini kırarak çalışır. Dolayısıyla bu etkili satış teknikleri konusunu kullanırken dikkatli olmalısınız. Örneğin, bir müşteriye uygun olmayan bir ürünü satmak için böyle bir taktik kullanmayın. Potansiyel müşteriyi, ürünü satın almaya hazır hale getirmek için bu etkili satış teknikleri grubunu kullanmak akıllıca olacaktır.

Etkili Satış Teknikleri Neler?

Kapıya Ayak Koyma Tekniği Nedir?

Bu teknik, öncelikle müşteriyi küçük bir ürünü satın almaya yönlendirip sonrasında daha büyük bir ürünü satın almayı ikna edebilmeye dayanan eski bir tekniktir. Buna örnek olarak müşteriye çok düşük bir fiyata ürün satıp daha sonra aynı ürünü çok daha pahalıya satmaktır. Bu etkili satış tekniği konusunu daha çok kar amacı gütmeyen hayır kuruluşları kullanır. Önce küçük bir bağış isterler. İlerleyen zamanlarda bağışı arttırmalarını isterler. Bu tekniğin kar amacıyla yapılan satışlar için pek işe yarayacağını söyleyemeyiz ama yine de ilk ve sonraki istekler birbiri ile alakalıysa faydalı olabilir.

Yüzüne Kapıyı Çarpma Tekniği

Etkili satış teknikleri gurubundan yüzüne kapıyı çarpma tekniği kapıya ayak koyma tekniğinin tam zıttıdır. Öncelikle müşterinin reddedeceği büyük bir teklif verilir ve hemen ardından daha küçük bir teklif (yani aslında sizin müşteriye satmak istediğiniz teklif) verilir.

İki nedenle işe yarar: ilk olarak müşteri sizin ilk isteğinizi reddettiği için kötü hissedecektir ve telafi etmek için ikinci istediğinizi kabul etmeye eğilimli olacaktır. İkinci olarak, ilk büyük teklifinizle karşılaştırdığında, ikinci teklifiniz önemsiz gözükecektir.

Yüzüne kapıyı çarpma tekniği sadece ikinci teklif birincinin hemen arkasından yapılırsa işinize yarar. Çünkü iki teklif arasındaki zıtlık çok güçlüdür.

O Kadar da Değil Tekniği

Bu teknik birçok hediye ve ödül serisi içerir. Bu özelliğiyle uzun reklamlara çok fazla benzer. Bu etkili satış tekniği grubunun birçok uygulaması mevcuttur.

  • Bir kişiye yapmayı planladığınız her şeyi anlatabilirsiniz. Örneğin, ürünü size salı gününe kadar getireceğiz. Aynı zamanda ücretsiz kargolayacağız ve ücretsiz olarak kuracağız.

  • İndirimi arttırarak listeleyebilirsiniz. Örneğin, normal müşterilere %10 indirim veriyoruz fakat siz bizden uzun süredir alışveriş yaptığınız için bu oranı %30 yapacağız.

Etkili satış teknikleri grubundan olan o kadar da değil tekniğinin en iyi şekilde uygulanması için, müşteriye düşünecek zaman vermemeniz gerekir.

Kır ve Tamir Et Nedir?

Etkili satış teknikleri grubundan bir diğeri kır ve tamir et tekniğidir. Bu teknik muhtemel müşterinizi normal düşüncelerinden çıkarıp, kendisine söyleyeceğiniz bir sonraki şey konusunda kabullenişe iter. Bu durum öncelikle rahatsız edici ve konuyla alakasız bir şey söylemeyi, daha sonra da mantıklı bir şey söylemeyi içeriyor. Bir çalışmada, psikologlar ilk müşteri grubuna ürünün paketinin 3 TL olduğunu, ikinci gruba da 300 kuruş olduğunu söylemişlerdir. Fiyatı 300 kuruş olarak söylenen grubun teklifi kabul etmesi ve satın alması ilk gruba oranla çok daha fazla olduğu görülmüştür.

Kapıya Ayak Koyma Tekniği, Öncelikle müşteriyi küçük bir ürünü satın almaya yönlendirmek ve sonrasında daha büyük bir ürünü satın almayı ikna etmek, Önce düşük fiyata ürün satıp daha sonra aynı ürünü çok daha pahalıya satmak, Yüzüne Kapıyı Çarpma Tekniği, Öncelikle müşterinin reddedeceği büyük bir teklif vermek ve hemen ardından daha küçük bir teklif vermek, Önce yüksek fiyat tekliflemek ve reddedildikten sonra, asıl hedeflenen daha düşük fiyatı önerebilmek, O Kadar da Değil Tekniği, Bu teknik birçok hediye ve ödül serisi içerir, Ücretsiz kargo ve kurulum gibi ekstra hizmetler sunmak, Kır ve Tamir Et Tekniği, Öncelikle rahatsız edici ve konuyla alakasız bir şey söylemeyi, daha sonra da mantıklı bir şey söylemek, Fiyatı küçük birimde ifade ederek müşterinin almayı düşündüğü ürünün fiyatını daha kabul edilebilir göstermek, Gizli Kapı Tekniği, Müşteriye, genellikle bilmediği veya anlamadığı bir yan ürün satmaya çalışmak, Bilgisayar satışında anti-virüs yazılımı eklemek, Duygusal Bağ Tekniği, Müşterinin duygusal gelgitleri kullanarak satın alma kararını etkilemek, Müşterinin ailesi veya çocuklarıyla ilgili ürünleri ön plana çıkarmak, Kişiselleştirme Tekniği, Müşteriye özel ürün veya hizmetler sunarak satışın gerçekleşmesini sağlamak, Müşterinin ismiyle kişiselleştirilmiş bir ürün sunmak, Zaman Baskısı Tekniği, Sınırlı zaman aralığında olabilecek indirimler veya fırsatlarla müşterinin hızlı karar vermesini sağlamak, Indirimli fiyatın sadece bugüne özel olduğunu belirtmek, Kıtlık Tekniği, Ürünün sınırlı sayıda olduğunu ve tükenme riski olabileceğini belirterek satışı gerçekleştirmek, Ürünün stoklarla sınırlı olduğunu belirtmek, Karşı Konulmaz Teklif Tekniği, Müşteriye direnç gösteremeyeceği bir teklif sunarak satışı gerçekleştirmek, Bir ürün alınması durumunda başka bir ürünün bedava verilmesi teklifi sunmak
Etkili Satış Teknikleri satış etkili satış satış teknikleri ödül sistemi
Bu, açık mavi kravatlı, şık, lacivert bir takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Düzgünce şekillendirilmiş kısa siyah saçları ve güçlü bir çene hattı var. Kendine güvenen ve dengeli bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Duruşu düzgün ve elleri önünde kenetlenmiş. Beyaz bir gömlek, siyah elbise ayakkabıları ve gümüş bir saat giyiyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında görünüyor.
Murat Beyler
Blog Yazarı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Birçok alanda kendini geliştirmeye adamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Üzerinde grafikler ve çizelgeler olan bir kâğıt parçasını işaret eden bir adamın yakın çekimi. Bordo bir gömlek giymektedir ve kısa kahverengi saçları vardır. Sağ eli grafiği gösterirken sol eli kağıdın üzerindedir. Kâğıtta, üzerinde sayılar bulunan birkaç renkli pasta grafik var. Arkasında dizüstü bilgisayar kullanan bir kişinin bulanık bir görüntüsü ve sağında bir kişinin kitap üzerindeki elinin bulanık bir görüntüsü var. Solunda bir fincanın yakın çekimi ve arka planda bir bitkinin bulanık görüntüsü var. Kağıdı incelerken yüzünde odaklanmış bir ifade var.
Satış - Pazarlama

Satış Teknikleri ve 8 İpucu!

25 Eylül 2019
Resimde, üzerinde bir alışveriş arabası bulunan bir grup kutu görülüyor. El arabası kutuların ortasına yerleştirilmiş ve dört tekerleği var. El arabası, bazıları açık kahverengi, bazıları ise koyu kahverengi olan farklı kutularla doludur. Açık kahverengi kutular sol tarafta, koyu kahverengi kutular ise sağ taraftadır. Arka plan bulanık, ancak grimsi bir renk gibi görünüyor. Alışveriş arabası siyahtır ve üst kısmında bir tutma yeri vardır. Arabanın altında küçük siyah bir etiket var.
Satış - Pazarlama

10 Adımda Satış Teknikleri

19 Haziran 2020
Bir el, sesi yükseltmek ve yansıtmak için kullanılan bir cihaz olan megafonu tutmaktadır. Megafon kırmızı renkte ve üzerinde beyaz yazılar var. Elin arkasında üzerinde dolar işareti olan yeşil bir nesne, sağında ise üzerinde daireler ve noktalar olan beyaz bir nesne bulunmaktadır. Resmin sağ alt köşesinde kırmızı bir fiyat etiketi görülüyor. El bir eliyle megafonu tutarken diğer eliyle de bir deste parayı kavramaktadır. Sahnenin geneli, dikkat çekmek ve para kazanmak amacıyla dünyaya bir mesaj haykıran biri hissi uyandırıyor.
Satış - Pazarlama

Satış Teknikleri Nelerdir?

14 Ocak 2020
Bu görüntü bir çevrimiçi Satış Yönetimi Kursunu tasvir etmektedir. Bir adam kameraya doğru gülümsüyor ve arkasında mavi bir arka plan var. Görselde ayrıca bir tabela, bir harf, bir logo ve birkaç kağıt parçası yakın plan çekilmiştir. Bu detaylar kursun satış yönetimi konularına odaklandığını gösteriyor. Adamın ifadesi, kursa olan hevesini ve bağlılığını yansıtıyor ve bir coşku ve motivasyon duygusu sergiliyor. Bu görüntü, başarıya ulaşmak için gereken ciddiyet ve adanmışlığı yansıttığı için kursun ideal bir temsilidir. Ayrıca, belirli bir konu hakkında bilgili ve bilgili olmanın önemini de aktarmaktadır. Bu imaj ile kurs, öğrenciye başarılı bir satış yöneticisi olmak için gerekli araçları ve kaynakları sağlamayı amaçlamaktadır. Çevrimiçi bir kurs sunarak, öğrenciler satış yönetimi alanında mükemmelleşmek için gereken bilgi ve becerileri kazanabilirler.
5
(21)

Satış Yönetimi Eğitimi

18 Konu5 Saat
Bu, siyah tişört giyen bir adamın görüntüsüdür. Beyaz bir arka planın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade ile dümdüz karşıya bakıyor. Kolları yanlarında rahat bir şekilde duruyor. Yakası v yakalı, vücuda oturan siyah bir tişört giyiyor. Koyu kahverengi saçları yüzünden uzakta geriye taranmış. Koyu renk gözleri yoğun ve odaklanmış görünüyor. Güçlü bir çene çizgisi ve ince bir bıyığı var. Cildi hafif bronzlaşmış. Sol koluna gümüş bir saat takıyor. Kendinden emin ve kontrollü görünüyor.Ali Kayacan
1245464
Bu görselde muhtemelen bir satış koçluğu eğitimi sırasında bir kalemi tutan bir el görülüyor. Siyah gömlekli adam koç olabilir, beyaz top ise eğitimin amacını sembolize ediyor olabilir. Bulanık mavi ve beyaz nesne ise başarıyı sembolize ediyor olabilir. Genel olarak, satış koçluğu eğitiminin öneminin harika bir görsel temsilidir.
4.9
(17)

Satış Koçluğu Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu, siyah tişört giyen bir adamın görüntüsüdür. Beyaz bir arka planın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade ile dümdüz karşıya bakıyor. Kolları yanlarında rahat bir şekilde duruyor. Yakası v yakalı, vücuda oturan siyah bir tişört giyiyor. Koyu kahverengi saçları yüzünden uzakta geriye taranmış. Koyu renk gözleri yoğun ve odaklanmış görünüyor. Güçlü bir çene çizgisi ve ince bir bıyığı var. Cildi hafif bronzlaşmış. Sol koluna gümüş bir saat takıyor. Kendinden emin ve kontrollü görünüyor.Ali Kayacan
1102464