AnasayfaBlogE-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti Nedir?
Satış - Pazarlama

E-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti Nedir?

25 Aralık 2019
Teknolojik ilerlemeler sayesinde ülkemizde ve dünyada bireyler dijitalleşmektedir. Dijitalleşme oranı arttıkça bu sitelerin kullanım oranı da artmaktadır. Çünkü modern toplumlarda bireyler zaman kavramına oldukça dikkat etmektedir. Bireyler zamana karşı bir yarış içindedir. E-ticaret sitesi de bireylerin gereksinimlerini istediği konum ve zaman dilimi içerisinde karşılamalarını sağlar.
E-Ticaret Sitesi Kurma AdımıGereksinimOrtalama Maliyet
Şirket KurmaŞahıs şirketi veya LTD şirket600-2600 TL
Domain, Hosting ve SSL SertifikasıAlan Adı, Web Hosting ve Güvenlik Sertifikası100-150$
E-Ticaret YazılımıÜcretsiz veya Ücretli Yazılım 0-5000 TL
Muhasebe HizmetiMuhasebe Firma Anlaşması ve Muhasebe YazılımıDeğişken
Banka AnlaşmasıBanka ile Kredi Kartı Ödeme AnlaşmasıDeğişken
Ürün YönetimiÜrünlerin Siteye Eklenmesi ve DüzenlenmesiDeğişken
Pazarlama ve ReklamDijital Pazarlama ve Reklam HizmetleriDeğişken
EğitimE-Ticaret EğitimiDeğişken
Yasal Belge ve İzinlerVergi Levhası, İmza Sirküleri vb.Değişken
Site Tasarımı ve KullanılabilirlikProfesyonel Web Tasarım ve Kullanılabilirlik AnaliziDeğişken

E-ticaret, 1990’lı yıllarda gelişmeye başlamıştır. İnternet üzerinden web siteleri aracılığıyla farklı ödeme yöntemleri sunarak ürün ya da hizmet satılmasını sağlayan bir alışveriş yöntemidir. E-ticaret günümüzde oldukça popüler ve çok kullanılan bir alışveriş yöntemidir. Bu yöntem en çok kadınlar ve gençler arasında kullanılmaktadır.

Teknolojik ilerlemeler sayesinde ülkemizde ve dünyada bireyler dijitalleşmektedir. Dijitalleşme oranı arttıkça bu sitelerin kullanım oranı da artmaktadır. Çünkü modern toplumlarda bireyler zaman kavramına oldukça dikkat etmektedir. Bireyler zamana karşı bir yarış içindedir. E-ticaret sitesi de bireylerin gereksinimlerini istediği konum ve zaman dilimi içerisinde karşılamalarını sağlar.

E-ticaret sitesi en çok çalışan bireylerin tercih ettiği alışveriş yöntemidir. Bu siteler zaman sorunları yaşan bireylerin gereksinimlerini; daha kolay, daha ucuz ve daha çok çeşit ürüne erişmelerini sağlayarak karşılamaktadır. E-ticaretin faydaları bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmaktadır.

E-Ticaret Sitesi Nedir?

E-ticaret sitesi, web tabanlı bir yazılımdır. E-ticaret sitesinde listelenen ürünlerin ödeme alt yapıları aracılığıyla satın alınmasına olanak sağlayan sitelerdir. Çoğu web sitelerinde olduğu gibi e-ticaret sitesinde de arka planda çalışan bir yönetim paneli vardır. Satacağınız ürünleri buradan ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda siparişlerinizi takip edebilirsiniz, pazarlama kampanyaları düzenleyebilirsiniz, satış raporlarına ulaşabilirsiniz.

Bunlara ek olarak e-ticaret sitesi yönetimiyle ilgili akla gelebilecek her şeyi yapabilirsiniz. E-ticaret sitesi yönetebilmeniz için e-ticaret alanında bilgi ve becerilere sahip olmanız gerekir. Bu alanda yetkinlik kazanmanızı sağlayacak e-ticaret eğitimi almanız gerekmektedir. Bu eğitimi Enstitü üzerinden online eğitim olarak alabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Kurma İşlemleri

İnternet üzerinden satış yapabilmek için şirket kurma gerekliliği vardır. Kredi kartı üzerinden ödemelerinizi alabilmek için bankalar ile anlaşma yapmanız gerekir. Tam bu noktada bir şirket olarak anlaşmalarınızı yapmanız gerekir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vergi sistemlerine göre internet üzerinden satış yapan kişi ve kuruluşlar vergi yükümlülüğüne sahiptir. Bu nedenlerden dolayı internet üzerinden satış yapabilmek için şirket kurma zorunluluğu bulunmaktadır.

E-ticaret sitesi açmak için şahıs veya LTD şirket kurmanız gerekir. İki farklı şirket modeli içinde farklı belgeler gereklidir.

  • Şahıs Şirket: Birey olarak kullanabileceğiniz şirket modeline verilen isimdir. Anonim ve LTD şirketlerden daha küçük yapıda olur. Diğer şirketlere göre şahıs şirket kurma süreci daha kolay ve daha hızlı gerçekleşir. Bu şirketi kurarak vergi mükellefi de olursunuz. Bu şirketi kurmak için gerekenler; kimlik fotokopisi, resmi ikametgah, noterden imza sirküleri, açacağınız ofis veya iş yeri kira ise kira senedi, eğer kendinizin ise tapu fotokopisi gerekir. Şahıs şirket kurmak için gerekli maliyet, belirtilen evrakların bedelleri ile birlikte 600-900 TL arasında değişiklik göstermektedir.

  • LTD Şirket: Limited şirket. Ekonomik faaliyetleri gerçekleştirebileceğiniz gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulan şirkete verilen addır. LTD şirket kurmak için; ortak, müdür sayısı, sektör, bulunulan şehir, kira bedeli vb. maliyet için değişiklik gösterebilir. Bu şirketi kurma maliyeti; sermaye, kira, noter masrafları, vergi dairesi fiyatları, ticaret odası, mali müşavir, banka, matbaa masraflarının toplamı yaklaşık 2500-2600 TL olarak belirtilmektedir.

E-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti Nedir?

E-ticaret şirketi kurma, 2019 yılı maliyeti, sırasıyla hangi gerekli işlemlerin yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler;

  • Şahıs şirketi veya adi ortaklık şirketi kurulması gerekir. Anonim şirkette kurulabilir. Ancak anonim şirket kurma maliyeti oldukça yükseltir. Şahıs şirketi kurma maliyeti 600-1000 TL tutmaktadır. Bu şirketi kurma avantajı ise şirket kurma işlemlerinin kısa sürede tamamlanabilmesidir.

  •  Domain, hosting ve SSL sertifikası alınması gerekir. Şirket kurduktan sonra şirketle aynı uzantıyı taşıyan .com uzantılı bir alan adı almak mantıklıdır. Bu sayede siteniz Google’da üst sıralara çıkabilir.  Domain fiyatı yıllık 8 ile 10$ arasında değişmektedir. SSL sertifikası fiyatı ortalama 3$ dan başlamaktadır. Hosting fiyatı ise ortalama 50$ olarak hesaplanabilir. Bunların yıllık maksimum 100$ ile 150$ arasında bir maliyeti oluşur.

  • Ücretsiz ve ücretli olmak üzere birçok e-ticaret yazılımı bulunur. Bunlardan en uygun olanı seçilerek başlanabilir. Ücretsiz yazılımlara WordPress, Opencart, Proticaret vb. örnek verilebilir. Ücretli olan yazılımlara tsoft.com.tr, idesasoft.com.tr, eticaretkiti.com.tr siteleri örnek verilebilir. Ücretli yazılımlarda 600 TL ‘den başlayan fiyatlar bulunmaktadır. Maksimum 5000 TL’ye kadar paketler satın alabilirsiniz.

  • Muhasebe işlemleriniz için bir muhasebe firması ile anlaşmanız gerekmektedir. Aynı zamanda hesaplarınızı tutmanız için muhasebe programına ihtiyacınız vardır. Türkiye’de bu işi online olarak yapan site de bulunmaktadır. Eğer bu site ile anlaşmak istiyorsanız 540 TL’ye bu ürüne sahip olabilirsiniz.

  • E-ticaret siteniz için çağrı merkezi ile anlaşmanız gerekir. 0850’li numaralar alarak kendi çağrı merkezinizi oluşturabilirsiniz.

  • Bu işlemleri gerçekleştirebilmek için ofis kiralayabilirsiniz. Sanal ofis yaratabilir ya da evden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Ürünlerinizi saklamak için depo kiralamanız gerekir. İnternetten depo alanı almak için yerler kiralayabilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda depo kiralamanız gerekir. Depo kirası, depo alanı büyüklüğü ve bulunduğunuz şehre göre farklılık gösterebilir.

  • E-ticaret sitenize sanal pos ve hazır ödeme yöntemleri ekleyebilirsiniz. Kapıda ödeme, havale, EFT yöntemlerini kullanabilirsiniz.

  • Müşterilere ürün teslimatı için en ucuz ve hızlı yöntemleri seçmelisiniz. Kargo firmaları ile anlaşma sağlamanız gerekmektedir. Sizinle bu konuda ilgilenecek özel müşteri temsilcisi atanmasını talep edebilirsiniz.

  • E-ticaret sitenizin Google’da üst sıralara çıkması ve bilinirlik sağlaması için SEO çalışmaları yapmanız gerekir.

Ücretsiz E-Ticaret Kurma

Ücretsiz e-ticaret sitesi kurmak mümkündür. WordPress, Magento gibi açık kaynaklı yazılımlar ile ücretsiz e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurmak için SSL sertifikası, domain ve hosting ücretlerini ödemeniz gerekiyor. Bu ücretleri ödeyerek SSL sertifikası, alan adı ve hosting satın alabilirsiniz. E-ticaret sitenizi kurabilmek için önceden bir deneyiminiz olması size fayda sağlayacaktır. Çünkü belirtilen yazılımlarda doğrudan iletişim kurabileceğiniz veya destek alabileceğiniz kimse bulunmamaktadır. Ya da bu yazılımlarla ilgili eğitim almanız gerekir.

Örneğin, Enstitü tarafından verilen WordPress eğitimi alarak bu yazılımın kullanımını öğrenebilirsiniz. Bu alanda yetkinliklerinizi geliştirerek amacınız doğrultusunda kullanabilirsiniz. Açık kaynaklı yazılımlar her ne kadar ücretsiz olsalar da sitenize farklı özellikler ve yapacağınız işe özel yazılımlar almanız gerekebilir. Bu da size fazladan maliyet sağlar.

E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Alt Yapı Seçenekleri

E-ticaret sitesi açmak için nasıl bir alt yapı kullanacağınızı seçmeniz gerekir. Şirket kurma işlemlerini tamamlamadan site tasarımlarınızı yaptırabilirsiniz. Ancak şirketinizi açmadan Sanal POS ve fatura işlemlerinizi yaptıramazsınız. Satışlara başlamadan önce ve sitenizi açmadan şirketinizi açmanız gerekir. Bu bilgileri yazının başında belirttim. Site konusunda e-ticaret alt yapı paketleri, açık kaynaklı yazılımlar ve ajansların sitenize özel kodlama ile yaptığı yazılımların içinden istediğinizi ya da bütçenize uygun olanını seçebilirsiniz.

  • E-Ticaret Alt Yapı Paketi: Hazır e-ticaret platformlarıdır. Bu alt yapı paketini kullandığınızda, hazır e-ticaret sitesi şablonlarından yararlanırsınız. Kendi sitenize özel tasarımlar yaptırabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun paket seçerek, hızlı bir şekilde e-ticaret sitenizin sahibi olursunuz. Bu paket birçok toplu hizmeti sunduğu için tecrübesiz kişiler için gayet uygundur. Bu paket ücretlidir. Bütçenize ve kurmak istediğiniz sitenizin özelliklerine göre paket seçebilirsiniz.  600-5000 TL arasında fiyatları değişmektedir.

  • Açık Kaynak Yazılımlar: Açık kaynak yazılımlara WordPress ve Magento örnek verilebilir. Bu yazılımlar; domain, hosting ve SSL sertifikası satın alındıktan sonra e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Açık kaynaklı yazılımları seçmek için yeterli bilgi ve becerilere sahip olmanız gerekir. Çünkü bu yazılımların arka planında birçok işle ilgilenmek gerekir. Bu yazılımlardan birini seçtiğinizde ekstra maliyet, kargo anlaşmaları, SSL sertifika, domain ve hosting satın alımı ve kurma işleri, banka anlaşmaları vb. işleri kendiniz yapmanız gerekir.

  • Ajans ya da Freelancer ile Çalışmak: Bir ajans ya da freelancer ile çalışarak, kendi istekleriniz doğrultusunda bir site hazırlatabilirsiniz. Ajanslar sizin istekleriniz doğrultusunda yazılımcılar ile görüşür. Onlardan fiyat teklifi alır ve sizin isteğiniz doğrultusunda site hazırlatır. Bu seçenekte de yüksek maliyet fiyatları çıkabilir. Kargo işlemleri, banka işlemleri vb. işlemlerle sizin ilgilenmeniz gerekir.

Sahip olduğunuz bütçeye ve yetkinliklerinize göre bu üç seçenekten en uygun olanını seçerek bu işe adım atabilirsiniz. Tam anlamıyla ücretsiz e-ticaret kurulumu maalesef mümkün değildir. En uygun seçeneği seçtiğinizde bazı yetkinliklere sahip olmanız gerekiyor. Yetkinliğiniz daha az ise ona uygun paket seçebilirsiniz. Bu sefer de maliyet konusunda harcamalarınız artıyor. Verilen seçenekler yazı başından beri adları geçtiği için ve site açmak için hangi alt yapıyı kullanmanız hakkında bilgi verme amacı ile yazılmıştır.

Şirket Kurma, Şahıs şirketi veya LTD şirket, 600-2600 TL, Domain, Hosting ve SSL Sertifikası, Alan Adı, Web Hosting ve Güvenlik Sertifikası, 100-150$, E-Ticaret Yazılımı, Ücretsiz veya Ücretli Yazılım , 0-5000 TL, Muhasebe Hizmeti, Muhasebe Firma Anlaşması ve Muhasebe Yazılımı, Değişken, Banka Anlaşması, Banka ile Kredi Kartı Ödeme Anlaşması, Değişken, Ürün Yönetimi, Ürünlerin Siteye Eklenmesi ve Düzenlenmesi, Değişken, Pazarlama ve Reklam, Dijital Pazarlama ve Reklam Hizmetleri, Değişken, Eğitim, E-Ticaret Eğitimi, Değişken, Yasal Belge ve İzinler, Vergi Levhası, İmza Sirküleri vb, Değişken, Site Tasarımı ve Kullanılabilirlik, Profesyonel Web Tasarım ve Kullanılabilirlik Analizi, Değişken
e-ticaret e-ticaret sitesi e-ticaret sitesi kurma maliyeti e-ticaret sitesi kurma ücretsiz e-ticaret e-ticaret eğitimi
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İki el, etrafına tel sarılmış bir bilgisayarı tutmaktadır. Bilgisayarda siyah beyaz bir monitör, ekranda bir harita ve ortasında kırmızı bir iğne var. Eller bilgisayarın kenarlarını sıkıca kavrarken, tel de bilgisayarın etrafına sıkıca sarılmıştır. Arka plan beyaz bir duvar gibi görünüyor ve kablo bilgisayarın arkasındaki bir bağlantı noktasına bağlı. Ekrandaki harita, sokakları, binaları ve parkları etiketlenmiş bir şehrin topografik haritasına benziyor. Kırmızı iğne, haritanın ortasına yerleştirilir ve ilgilenilen bir konumu gösterir.
E-Ticaret

Yaratıcı E-Ticaret Fikirleri

06 Aralık 2019
E ticaret ile birlikte alışveriş yeni bir anlam kazandı. Ticaretin dijital ortama geçmesiyle şirketlerin yeni rekabet savaşı başlamış oldu. Peki e ticaret nedir? Ne anlama geliyor
Satış - Pazarlama

E-Ticaret Yapmak Nedir?

05 Aralık 2019
Uzun açık kahverengi saçlı bir kadın kameraya gülümsüyor. Mavi bir kazak giymiş ve boynunda sarı bir eşarp var. Yanakları pembe ve gözleri parlak. Yüzünde sıcak ve misafirperver bir ifade var. Arka planda mavi metinli beyaz bir tabela var. Tabelada Evimize Hoş Geldiniz yazıyor. Kadın büyük bir pencerenin önünde durmakta ve ışığın içeri girmesini sağlayarak sahneye sıcak, davetkâr bir atmosfer kazandırmaktadır. Kadının gülümseyen yüzü ve arka plandaki tabela bu anı mükemmel bir fotoğraf haline getiriyor.
Satış - Pazarlama

E-Ticarette En Çok Satılan Ürünler

03 Aralık 2019
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
22771322
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
2573901
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat