AnasayfaBlogÇağrı Merkezleri Hizmetleri Bölümü (MYO)
Bölümler

Çağrı Merkezleri Hizmetleri Bölümü (MYO)

09 Kasım 2020
Üzerinde siyah bir telefon ve bir çift kulaklık bulunan bir masanın yakın plan görüntüsü. Telefonun bir ekranı, bir numara tuş takımı ve bir ahizesi vardır. Kulaklıklar beyazdır ve bir kafa bandıyla birbirine bağlanmış iki kulaklığa sahiptir. Telefon ve kulaklık düz yüzeyli ahşap bir masanın üzerinde durmaktadır. Masada başka herhangi bir nesne yoktur ve arka plan odak dışıdır. Işık parlaktır ve görüntü odaktadır.
Bölüm AdıEğitim Süresi ve Türüİş İmkanları
Çağrı Merkezi Hizmetleri2 yıllık ön lisans programıÇağrı merkezi çalışanı, müşteri temsilcisi
Çağrı Merkezi HizmetleriDGS ile lisans programlarına geçişPazarlama, halkla ilişkiler, müşteri ilişkileri ve satış alanlarında görevler
Çağrı Merkezi HizmetleriKPSS sınavı ile atamaya tabiKamu kurumlarında müşteri temsilcisi veya çağrı merkezi çalışanı
Çağrı Merkezi HizmetleriÖnceki deneyim ve eğitimle yükselen pozisyonlarÇağrı merkezi takım lideri
Çağrı Merkezi HizmetleriÖzel sektör iş olanaklarıÖzel eğitim kurumları, e-ticaret siteleri, özel bankalar, telekomünikasyon alanında ve online satış mağazalarında görevler
Çağrı Merkezi HizmetleriÖğrencilerin sektör ve meslek deneyimi kazandırmaları için staj uygulamasıZengin iş deneyimi imkanları ve sektörel gelişim
Çağrı Merkezi HizmetleriAkademik ve işlevsel eğitimler ile 120 AKTS değeriİletişim ve müşteri yönetimi, pazarlama ve satış teknikleri alanında profesyonel yetkinlikler
Çağrı Merkezi HizmetleriTeorik ve uygulamalı eğitimlerle kapsamlı bilgi ve beceri edinimiBirçok sektörde çağrı merkezi hizmetleri sağlama ve yönetme kabiliyeti
Çağrı Merkezi HizmetleriTYT puan türü ile öğrenci alımıMüşteri ilişkileri, satış ve pazarlama konusunda uzmanlaşma
Çağrı Merkezi Hizmetleriİlgili lisans bölümlerine DGS ile geçmeİletişim, Yeni medya, İşletme, Halkla ilişkiler, vs. alanlarda lisans derecesi ile daha geniş iş imkanları

Çağrı merkezi hizmetleri bölümü, bir ön lisans programıdır. Ön lisans programları arasında daha az bilinmesine rağmen önemli bir iş ve hizmeti meydana getiren bir bölümdür. Günümüzde neredeyse her kurum ve işletmenin çağrı merkezi hizmeti verdiği bilinmekte. Bölüm de bu hizmeti sağlayacak nitelikli ve uzman çağrı merkezi çalışanları yetiştirme amacındadır.

Müşteri ile iletişim kurma görevinde bulunan çağrı merkezi çalışanları, gerekli bir iş yapmanın yanı sıra kolay olmayan bir meslek icrasını da sürdürmektedirler. Çağrı merkezi çalışanı olmak, stresli bir mesleği yerine getirmek ve zaman yönetimini etkin kullanmakla tanımlanabilir. Bundan dolayı bu gibi meslek ve bölümlerde okumak için öncelikle bilgi sahibi olmak çok önemlidir. 

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

Çağrı merkezi hizmetleri bölümü, pazarlama ve müşteri yönetimi ile ilgili bir alandır. Kurum ve işletmelerin müşteri destek hattı ya da çağrı merkezi adlarıyla hizmet verdiği bir çağrı merkezleri vardır. Bölüm mezunları, bu çağrı merkezlerinde etkin ve doğru hizmet vermek adına eğitim görürler. İletişim ve insan ilişkilerin merkezde olduğu bölümü her yönüyle tanımak, tercih etmek isteyenler için de yararlı olacaktır. 

Çağrı Merkezi Hizmetleri Bölümü Nedir?

çağrı merkezi hizmetleri bölümü, tyt puan türü ile öğrenci almaktadır. 2 yıllık bir ön lisans program olan bölüm, ilgili alan ve kurumlara çağrı merkezi çalışanı yetiştirmektedir. bölümde; pazarlama, halkla ilişkiler, müşteri ilişkileri ve satış tekniklerine yönelik eğitimler vardır.

Bölüm; iletişim becerilerini kullanabilen ve müşteri ile doğru ve etkili iletişim kurabilecek mezunları sektöre kazandırır. Eğitim süresince öğrenciler, pazarlama-satış ve çağrı merkezi yönetimi hakkında bilgi ve fikir sahibi olurlar. Bölüme giriş için bir ön koşul bulunmasa da mesleğin yerine getirilme süreci herkese uygun değildir. Öncelikle çağrı merkezlerinde çalışmak, yoğun tempo içinde iş yapmayı öğrenmek ve stres yönetimini aktif kullanmayı gerektirmektedir.

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

Yine bu meslekte iletişim kurabilmek, her şeydir. Müşteriye erişme, sorunlarını ve taleplerini anlayabilme ve yönlendirebilme, çağrı merkezi çalışanının görevleridir. Sürekli her tür insan ile iletişim hâlinde olunduğundan, çalışanların kendi duygudurumlarını ve stres düzeylerini de kontrol etmeleri gerekmektedir. Zorlayıcı ve stres düzeyi yüksek bir alan olmasına rağmen pek tabii bu alan da oldukça gerekli bir alandır.

müşterinin mevcut talep, istek ve sorunlarına anında yanıt arayabileceği çağrı merkezleri, her kurum için işlevsel bir hizmeti yerine getirir. tekrar bölüme dönersek çağrı merkezi hizmetleri mezunları, 2 yıllık bölümü bitirmeleri hâlinde ilgili lisans programlarına geçme hakkını kullanabiliyorlar. bunun için ön lisans mezunu olmak ve dgs'de başarılı olmak gerekiyor. i̇lgili lisans bölümlerini de aşağıdan inceleyebilirsiniz. 

Çağrı Merkezi Hizmetleri Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Çağrı merkezi hizmetleri bölüm mezunları, müşteri temsilcisi veya çağrı merkezi çalışanı olarak ilgili alanlarda, görevlerini yerine getirirler. Kamu ve özel sektörde iş olanakları bulunan bölüm, KPSS ile atama yapan bölümlerden de biridir. KPSS puanı ile 112 çağrı merkezlerinde, Bakanlıklar ve Belediyelerin olduğu kamu kurumlarında çalışma olanakları bulunmaktadır. Bu gibi kamu kurumlarında çalışmak için ise en 70 puan gereklidir. 

Özel sektöre ait işletme ve kurumlarda ise daha geniş iş olanaklarının olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu gibi kurum ve işletmelerde, müşteri temsilciğinden başlayarak çağrı merkezi takım lideri unvanına sahip olunabilir. 

Mezunlar; Özel sektöre ait eğitim kurumlarında, e-ticaret sitelerinde, özel bankalarda, Telekomünikasyon alanında, online satış mağazaları ve işletmelerin çağrı merkezi hatlarında çalışırlar. Çalışanların çoğu asgari ücretin altında çalışmamaktadır. Çağrı merkezi takım lideri olunmasıyla maaşta da bir artış olmaktadır. Tabii ki meslekte ve alanda yükselmek için mesleğin gerektirdiği sorumluluk ve görevleri de yerine getirmek gerekiyor. Zorlayıcı bir meslek olarak çağrı merkezi çalışanının, mevcut durumlarını gözden geçirici ve iyileştirici kararların alınması da çalışanların daha rahat iş yapmalarını sağlayacaktır. 

Çağrı Merkezi Hizmetleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Çağrı merkezi hizmetleri bölüm dersleri, genellikle teorik içeriklere sahiptir. Bölüm ders içerikleri, öğrencilerin müşteri ile doğrudan iletişim sağlamalarına yönelik eğitici ve işlevsel eğitimleri barındırmaktadır. Öğrenciler, mezun olabilmek için 120 AKTS değerini doldurmak zorundadır. Çağrı merkezi hizmetleri bölümü bulunan üniversitelerin bir kısmında, staj uygulaması da vardır. Öğrencilerin sektör ve meslek deneyimi kazandırmaları için staj uygulaması olan üniversiteleri tercih etmeleri, daha doğru bir seçimdir. Genel olarak çağrı merkezi hizmetleri bölüm dersleri şunlardır: 

  • Genel İşletme

  • Ekonomi

  • Çağrı Merkezi Yönetimi

  • İletişim

  • Ofis Programları

  • Pazarlama İlkeleri

  • İngilizce

  • Temel Hukuk

  • Zaman Yönetimi

  • Mesleki İngilizce

  • Halkla İlişkiler

  • İnsan Kaynakları Yönetimi

  • Ön Muhasebe

  • Klavye Teknikleri

  • Müşteri İlişkileri Yönetimi

  • İstatistik

  • Ticaret Hukuku

  • Kriz Yönetimi

  • Pazarlama Mevzuatı

  • Dosyalama ve Arşivleme

  • Çağrı Merkezlerinde Satış Teknikleri

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitim

Çağrı Merkezi Hizmetleri Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Çağrı merkezi hizmetleri bölümü, sadece TYT puanı ile alım yapmaktadır. 150 baraj puanını geçen adaylar, bölümü tercih edebilmektedirler. 2019 verilerine göre bölümün en yüksek taban puanı 225' dir. Ayrıca bölümün eğitimini veren tüm üniversiteler, devlet üniversiteleridir. Bölümdeki en yüksek kontenjan sayısı ise 100'dür. Ancak bölümün açıköğretim düzeyindeki eğitiminde, daha yüksek kontenjanlar söz konusudur. Açıköğretim çağrı merkezi hizmetleri eğitimi veren iki üniversite: Anadolu ve Atatürk Üniversiteleridir. 

Çağrı merkezi hizmetleri taban puanları ve sıralama değerleri, diğer ön lisans bölümlere göre fazla yüksek değildir. İlk 5 içinde yer alan üniversitelerde dahi sıralamalar düşük görülmektedir. Taban puan ve sıralaması yüksek olan üniversitelere göz atabilirsiniz, bölümü kazanmak için yapmanız gereken netlere ise Yök Atlas Uygulamasından ulaşabilirsiniz.

Çağrı Merkezi Hizmetleri, 2 yıllık ön lisans programı, Çağrı merkezi çalışanı, müşteri temsilcisi, Çağrı Merkezi Hizmetleri, DGS ile lisans programlarına geçiş, Pazarlama, halkla ilişkiler, müşteri ilişkileri ve satış alanlarında görevler, Çağrı Merkezi Hizmetleri, KPSS sınavı ile atamaya tabi, Kamu kurumlarında müşteri temsilcisi veya çağrı merkezi çalışanı, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Önceki deneyim ve eğitimle yükselen pozisyonlar, Çağrı merkezi takım lideri, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Özel sektör iş olanakları, Özel eğitim kurumları, e-ticaret siteleri, özel bankalar, telekomünikasyon alanında ve online satış mağazalarında görevler, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Öğrencilerin sektör ve meslek deneyimi kazandırmaları için staj uygulaması, Zengin iş deneyimi imkanları ve sektörel gelişim, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Akademik ve işlevsel eğitimler ile 120 AKTS değeri, İletişim ve müşteri yönetimi, pazarlama ve satış teknikleri alanında profesyonel yetkinlikler, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Teorik ve uygulamalı eğitimlerle kapsamlı bilgi ve beceri edinimi, Birçok sektörde çağrı merkezi hizmetleri sağlama ve yönetme kabiliyeti, Çağrı Merkezi Hizmetleri, TYT puan türü ile öğrenci alımı, Müşteri ilişkileri, satış ve pazarlama konusunda uzmanlaşma, Çağrı Merkezi Hizmetleri, İlgili lisans bölümlerine DGS ile geçme, İletişim, Yeni medya, İşletme, Halkla ilişkiler, vs alanlarda lisans derecesi ile daha geniş iş imkanları
çağrı merkezi hizmetleri bölümü çağrı merkezi hizmetleri mezunları çağrı merkezi çalışanı olmak çağrı merkezi hizmetleri taban puanları müşteri temsilcisi
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntüde kulaklık takmış, siyah saçlarını yüzünden geriye doğru toplamış bir kadın görülüyor. Doğrudan kameraya bakarken ciddi bir ifadesi var. Elleri önündeki beyaz klavyenin üzerinde durmaktadır. Görüntünün açısı kadının başının ve omuzlarının yakın çekimidir, elleri ve klavye ön plandadır. Kulaklığı açık gri renkte ve ağzının önünde bir mikrofon var. Arka plan odak dışıdır ve yumuşak bir bulanıklık yaratır. Kadın beyaz bir gömlek giyiyor ve cilt tonu gömleğinden biraz daha koyu. Sanki bir göreve başlamak üzereymiş gibi odaklanmış ve kararlı görünüyor.
Kişisel Gelişim

Çağrı Merkezi Çalışanları İçin 5 Öneri

28 Haziran 2020
Kulaklık takmış bir erkek ve kadın, her ikisinin de yüzünde gülümseme var. Adamın kulaklarında büyük kulaklıklar, kadınınkinde ise daha küçük bir kulaklık seti var. Her ikisinin de yüzü görünüyor ve adamın hafif kirli sakalı var. Kadının saçları arkaya doğru toplanmış. Arka planda sol üst köşede bir el, sağ alt köşede ise file sepet içinde siyah bir x'in bulanık görüntüsü görülüyor. Görüntü genel olarak hafif bulanık, sağ üst köşede kadının saçına yakın çekim yapılmış.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Çağrı Merkezlerinde Doğru Bilinen Yanlışlar

11 Nisan 2021
Cep telefonu tutan bir elin yakın çekim görüntüsü görülüyor, kişinin kolu cihazın hemen altında görünüyor. Arka planda bir grup renkli sohbet balonu ile daire ve çizgilerden oluşan bir sohbet robotu görülüyor. Sohbet robotu, farklı boyut ve renklerde birbirine bağlı daireler ve eğrilerden oluşuyor gibi görünüyor ve bunları birbirine bağlayan birkaç çizgi var. Görüntü aydınlık bir ortamda çekildiği için tüm detaylar net bir şekilde görülebiliyor. Kişinin eli görüntünün odak noktasını oluştururken, elin içinde tutulan telefon görüntünün bağlamını oluşturuyor.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Chatbot Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

23 Ağustos 2021