AnasayfaBlogBu Hafta Pazartesi Sendromu Yok
Pazartesi Sendromu

Bu Hafta Pazartesi Sendromu Yok

03 Temmuz 2019
Bileğinde saat olan bir kadın dikkatle saate bakıyor, ağzı hafifçe açık ve gözleri saatin tik taklarına odaklanmış. Sol kolunu kaldırmış, dirseğini bükmüş ve elini başının üzerine koymuş. Diğer eli görüş alanının dışında. Arka planda, beyaz bir yüzey üzerinde beyaz bir kare, yakın planda altın bir bilezik ve bir klavye görülüyor. Kadın derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, muhtemelen daha ne kadar beklemesi gerektiğini merak ediyor.
KonuDetaylarÇözüm Önerileri
Pazartesi SendromuYeni haftaya başlamanın getirdiği stresin oluşturduğu durum. Oxford Reference adlı sitede araştırmalarla desteklenmiştir.-
Pazartesi Sendromu Sözde BelirtileriBaş ağrıları, stres, uyuşukluk, işe geç kalmak gibi belirtileri vardır. Belirtiler pazar gecesi başlayabilir.Salı günü tatil yapılabilir.
MotivasyonYeni haftayı yüksek motivasyonla karşılamak önemlidir.Eksik işler tamamlanabilir, yeni başlangıçlar yapılabilir.
Güne enerjik başlamakSabahları erken kalkmak ve egzersiz yapmak enerji verir.Günün ilk saatlerinde enerjik aktiviteler yapılabilir.
Plan yapmakHaftalık planlar yapmak kontrol hissi verir.Yeni bir defter edinip organizasyon yapılabilir.
Kafeinden kaçınmakKafein yerine enerji verici içecekler tüketilmelidir.Portakal suyu veya bitki çayı tüketilebilir.
İyi bir uykuİyi bir uyku, yeni bir güne daha iyi başlamak için gereklidir.Önceki geceden iyi bir uyku alınmalıdır.
GülümsemekGülümsemek, mutlu olduğumuzu beyne iletir.Gün içinde gülümsetecek aktiviteler yapılabilir.
Pozitif bakış açısıPazartesi gününe pozitif bir bakış açısıyla yaklaşmak, haftanın geri kalanını etkiler.Pazartesi gününü yeni bir başlangıç olarak görmek.
Kendini ödüllendirmekKendini ödüllendirmek, motivasyonu artırır ve stresi azaltır.Kendini küçük ödüllerle şımartmak.

pazartesi sendromu mu? cidden bu kavramın literatüre girdiğini ve yurtdışında da mms yani monday morning syndrome olarak tanındığını kaçımız biliyoruz? aslında çok tanıdık ve çoğumuz her yeni haftanın ilk günü bu sendromu büyük bir stres altında yaşıyoruz.

Farklı Pazartesi sendromu semptomları

Birçok yerde bunun araştırmasını yaptım. Oxford Referance adlı bir sitede okuduğum makaleye göre pazartesi sendromu için kısa bir aradan sonra hafta sonu gibi işyerine geri dönüldüğünde oluşan semptomlarla ilişkili olduğunu söylüyor ve hatta örnekler veriyor. Örnekler arasında pamuk tozuyla yeniden temas ile bisinoz adı verilen meslek hastalığının sonucunda şiddetli baş ağrısıyla birlikte sendromun ortaya çıktığını gözlemlediklerinden bahsediyorlar. 

Bir diğer sitede ise pazartesi sendromu hakkında birbiri ardına meydana gelen kötü olayların bulunduğu ciddi bir tıbbi durum olarak belirtmiş. MMS'in kök nedeninin haftanın ilk günü olduğundan şüphelendiğini ise özellikle belirtiyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre tatilini pazartesi günü olarak kullanıp yeni haftaya salı günü ile başlayanlarda da bu sefer salı gününde aynı semptomların olduğu gözlemlenmiş. 

Pazartesi Sendromu Belirtileri

Gerçekten büyük dert pazartesi sendromu. Belirtilerinde baş ağrıları alarmla başlayan stres, uyuşukluk, işe geç kalmak, sakarlık, huzursuzluk ve daha birçok semptom var. Hatta bazen bu pazartesi sendromu semptomlarının pazar gecesinden itibaren başladığı araştırılan bilgiler arasında. 

Çünkü yeni başlayan hafta bizim için çalışma veya okul hayatındaki yoğun tempoyu, stresi, siniri, trafiği ve hafta boyunca erken kalkılması gerektiğini çağrıştırır. Bu durum zihnimizde kaosa neden olur. Kaosla birlikte endişeler gelir ve vücut bu yoğun düşünceler ve baskı altında doğal olarak bir tepki gösterir. Sonuç olarak da yukarıda bahsettiğimiz semptomlar ortaya çıkar.

Sendromsuz Pazartesi Mümkün Mü?

Bu sorunun cevabı tamamen size bağlı. Pazartesi sendromundan kurtulma yolları tabi ki mevcut. Çünkü yeni başlayan haftayı yüksek motivasyonla karşılamak sizin elinizde. Yeni haftayı eksik işlerimizi tamamlamak ve yeni başlangıçlar yapmak için bir fırsat olarak görürseniz motivasyonunuz yükselecektir. Aynı zamanda haftaya ufak dokunuşlarla da başlayarak güzelleştirebilirsiniz. 

Güne Enerjik Başlamak

Sabah erken kalkıp yapılan bir yürüyüş güzel bir duş veya güzel bir kahvaltıyla yoğun geçecek gün için kendinize önceden verilmiş bir ödül olabilir. Sonrasında içinde kendinizi iyi hissettiğiniz bir kıyafeti giyebilir ya da güne en sevdiğiniz enerji dolu bir şarkıyla başlayabilirsiniz. Yeni bir defter edinebilirsiniz ki çoğu kişi için bu yeni bir başlangıç hissi yaratır. Bu defterde haftanızı rahatlıkla planlayabilirsiniz. Böylece kontrolün sizde olduğunu hissedip rahatlarsınız.

Pazartesi sendromu savaşı devam ediyor. Bunlarla birlikte güne kahve veya çay gibi kafeinli ürünler tüketerek başlamak yerine portakal suyu gibi enerji verici veya sağlık koşullarınız da uygunsa rahatlatıcı bir bitki çayı ile başlayabilirsiniz. Aynı zamanda bir önceki geceden uykunuzu iyi almış olmanız da yeni olan güne başlarken adapte olmanızı kolaylaştıracaktır.

Gülümsemek Önemlidir

Bir başka öneri verecek olursam eğer bu “Gülümseyin.” demek olurdu. Çünkü duygularımız ve bunların ifade edilişi iki taraflı çalışıyormuş. Hatta buna “yüzden geri denetim hipotezi” adı veriliyormuş. Yani beynimiz vücudumuzun tepkilerine odaklanır ve bu da duygularımızı belirler. Kısacası beynimizi mutlu olduğumuza ve iyi hissettiğimize dair kandırmak mümkün.

Gördüğünüz gibi tüm iş aslında bizde bitiyor. Unutmayın yeni güne nasıl başlarsanız akış o yönde kolaylıkla ilerler. Var olanı ve geleceği güzel kılmak bir başkasının bizim için yapacağı bir şey değildir. Bunu ancak biz yapabiliriz. Biz hayatımızı nasıl yönlendirirsek sonuçlarını ona göre elde ederiz.

Pazartesi Sendromu, Yeni haftaya başlamanın getirdiği stresin oluşturduğu durum Oxford Reference adlı sitede araştırmalarla desteklenmiştir, -, Pazartesi Sendromu Sözde Belirtileri, Baş ağrıları, stres, uyuşukluk, işe geç kalmak gibi belirtileri vardır Belirtiler pazar gecesi başlayabilir, Salı günü tatil yapılabilir, Motivasyon, Yeni haftayı yüksek motivasyonla karşılamak önemlidir, Eksik işler tamamlanabilir, yeni başlangıçlar yapılabilir, Güne enerjik başlamak, Sabahları erken kalkmak ve egzersiz yapmak enerji verir, Günün ilk saatlerinde enerjik aktiviteler yapılabilir, Plan yapmak, Haftalık planlar yapmak kontrol hissi verir, Yeni bir defter edinip organizasyon yapılabilir, Kafeinden kaçınmak, Kafein yerine enerji verici içecekler tüketilmelidir, Portakal suyu veya bitki çayı tüketilebilir, İyi bir uyku, İyi bir uyku, yeni bir güne daha iyi başlamak için gereklidir, Önceki geceden iyi bir uyku alınmalıdır, Gülümsemek, Gülümsemek, mutlu olduğumuzu beyne iletir, Gün içinde gülümsetecek aktiviteler yapılabilir, Pozitif bakış açısı, Pazartesi gününe pozitif bir bakış açısıyla yaklaşmak, haftanın geri kalanını etkiler, Pazartesi gününü yeni bir başlangıç olarak görmek, Kendini ödüllendirmek, Kendini ödüllendirmek, motivasyonu artırır ve stresi azaltır, Kendini küçük ödüllerle şımartmak
pazartesi sendromu mms sendromsuz pazartesi stres hafta sonu halsizlik baş ağrısı huzursuzluk
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.