AnasayfaBlogAçık Uçlu Soru Nedir?
Soru Sorma Teknikleri

Açık Uçlu Soru Nedir?

06 Aralık 2019
Canlı kırmızı bir yüzey üzerine beyaz tebeşirle çizim yapan bir elin yakından görünümü. Çizim bir dizi ok ve soru işareti içeriyor. Okların ucu sivri ve merkezden spiral bir şekilde uzanıyor. Soru işaretleri hafif kavisli bir şekle sahip olup ortadaki halka dışarıdaki iki halkadan daha büyüktür. Oklar ve soru işaretleri dikkatli ve hassas bir şekilde çizilmiştir, bu da onları yapan kişinin çalışmalarına büyük bir düşünce kattığını göstermektedir. Çizimin arkasındaki arka plan, çeşitli tonlar ve şekiller içeren parlak ve renkli bir tuvaldir.
Açık Uçlu Soru ÖzellikleriKullanıldıkları YerlerNasıl Cevaplanmalı
Tek bir cevabı olmayan, yoruma dayalı sorulardır. Doğru bir cevabın tutturma şansı sıfırdır çünkü daha çok bilgi analizi, sentezi ve değerlendirmesi yapılır. İstatistiksel olarak yorumlanması imkansızdır.İş mülakatları, çevrimiçi ya da normal yapılan anketler, röportajlar, ürün kullanımına yönelik anket çalışmaları, hastaneler, yüksek lisans başvuru mülakatları ve sınavlar.Önce kendinizi test edin. Akıcı bir şekilde konuşma yeteneğinizi, heyecanınızı kontrol etme yeteneğinizi ve konulara hakimiyetinizi değerlendirin. Diksiyon ve etkili konuşma gibi eğitimler alabilirsiniz. Görüşme yapacağınız şirketi ve pozisyonu iyi araştırın.
Sentez ve öz değerlendirme yeteneklerini ölçer. Kısa cümlelerle cevap verilmez; daha çok ayrıntı ve açıklama gerektirir.Bir bilgiyi analiz etmek, değerlendirmek ve bir duruma veya konuya ilişkin düşünceleri ifade etmek için kullanılır.Çok iyimser veya çok pesimistik olmamak önemlidir. Cevap verirken bilgi, gözlem ve tecrübe kullanılmalı. Kişisel değerlere ve inançlara dayalı yanıtlar vermekten kaçınılmalıdır.
Öğrenilen bilgilerin uygulanabilme yeteneğini test eder. Başka bir deyişle, ezbere bilgi yerine, gerçek uyum ve anlama yeteneklerini ölçer.Eğitim ve öğretimde, özellikle öğretim materyallerini ve yöntemlerini değerlendirmek için kullanılır.Cevaplar genellikle bir argümanı, bir planı veya bir stratejiyi ifade etmelidir. Öğrenilen bilgilerin belirli bir bağlamda nasıl kullanıldığını göstermelidir.
Yaratıcılıklarını ve orijinal düşüncelerini test eder. Çoklu seçeneklerle sınırlı olmayıp özgün yanıtlar sunabilir.Özellikle yaratıcı düşünmeyi ve problem çözmeyi ölçmek için tasarlanmış sınavlarda, projelerde veya değerlendirme alanlarında kullanılır.Dikkatli düşündükten sonra, orijinal ve yaratıcı cevaplar verilmelidir. Süreci anlamak ve sorunları çözmek için mantıklı düşünce ve mantıksal sıralama kullanılmalıdır.

Açık uçlu soru, kısa cevaplarla (var- yok gibi ) cevaplanması mümkün olmayan, çoktan seçmeli sorulardan farklı olarak sorulan ve kişinin konu hakkındaki bilgisini ölçmek amacıyla sorulan klasik soru tipidir. Çoktan seçmeli sorular ise bir soru kökü ve birden fazla şıklardan oluşan soru tipidir. Açık uçlu sorularda sorulan kişinin olaylar, durumlar ve komplike davranışlar karşısındaki tutumu ölçülür. Yani aslında açık uçlu sorular yoruma dayalı, devamında başka soruların da sorulmasına ve kişiyi farklı açılardan ölçmeye olanak veren sorulardır.

Açık uçlu sorular ezbere dayalı cevapların önüne geçer. Bu durum hem eğitim hayatındaki sınavlarda öğrencilerin ezber dışı gerçekten bir şeyler öğrenmesine katkı sağlar. Aynı durum iş mülakatlarında da geçerlidir. Her ne kadar ne soracaklar diye endişe yaratan tuzak sorular gibi gözükse de, aslında kendinizi iyi ifade edebilmeniz için sizin lehinize olan sorulardır. İş mülakatlarında işe alınacak kişiyi daha doğru değerlendirebilmek için de ezberin dışına çıkmak önemlidir. Açık uçlu sorular bunun için vardır.

Açık Uçlu Soruların Özellikleri

Açık uçlu sorular illa tek cevaplı olacak diye bir kaide yoktur. Açık uçlu soruların cevapları kimi zaman tek bir kelime olurken kimi zaman da birkaç cümle ya da paragraftan oluşabilir. Açık uçlu soruların tek bir cevabının olmamasından dolayı doğru cevabın tutturma şansınız sıfırdır. Çünkü açık uçlu sorularda çoktan seçmeli sorulara göre daha çok bilgi analizi, sentezi ve değerlendirmesi yapılır. Bu da kopya çekmenizi önleyerek eleştiri yapma yeteneğinizi geliştirir ve sorulara yorumlar ile cevap vermenizi sağlar. Açık uçlu soruların sonuçlarını istatistiksel olarak yorumlayabilmeniz imkânsızdır.

Sadece cevap verilen soruların yanıtlarını görebilirsiniz. Ancak doğru bir analiz elde etmek için önce çoktan seçmeli soruların sorulması, ardından ise daha fazla ayrıntıya girilmesi istenerek açık uçlu sorular sorulabilir. Böylelikle düşüncelerinizi, önerilerinizi yazabilir ya da bir konu hakkında daha fazla bilgi bilmeniz üzerine açık uçlu sorular sayesinde karşı tarafa bilgi aktarımı yapabilirsiniz.

Açık uçlu soruların sorulma mantığına gelecek olursak; soruların sorulma şekli genelde 5N1K kuralına dayanır ve sorular geçmiş ve geniş zaman kipleriyle sorulur. Fakat neden şeklinde sorulan sorulara kısa kısa cevap verdiğinizde, sizden sorulan soruyla ilgili daha fazla şey anlatılması istenir. Yani açık uçlu sorularda soru soruyu doğurur.

Açık Uçlu Sorular Nerelerde Sorulur?

Açık uçlu sorular iş mülakatlarında, çevrimiçi ya da normal yapılan anketlerde, röportaj esnasında, ürün kullanımına yönelik anket çalışmalarında, hastanelerde, yüksek lisans başvuru mülakatlarında ve sınavlarda görülebilir. Örneğin bir iş ya da staj görüşmesine gittiğinizde görüşmeye alınmadan önce size verilen formlarda “şirketimizi nereden duydunuz?” gibi soruların olduğunu görürsünüz. Buradaki amaç sizin şirket hakkında ne bildiğinizi ölçmektir. Mülakata alındığınızda ise soru-cevap şeklinde gerçekleştirilen görüşmede “şirketimizden beklentileriniz nelerdir?” ya da “ maaş beklentiniz nedir” şeklinde size sorular yöneltilir. Bunların karşılığında sizden birkaç cümlelik ayrıntılı cevaplar istenir.

Varsayalım ki bir ürün aldınız. Ürünü kullanmaya başladığınızda ürün hakkındaki düşüncelerinizi belirtmeniz istenir. Sorunun cevabı olarak ürünün tasarımı, işlevsel özellikleri, memnun olduğunuz ya da olmadığınız özellikleri yazabilirsiniz.  Caddelerde yürürken ellerinde kâğıt kalem sürekli insanları yanına giderek “size birkaç soru sorabilir miyim” diyen kişilere rastlayabilirsiniz. Soruları soran anketörler genelde araştırılan bir konu üzerine veri toplamak amacıyla sorular sorar.

Açık Uçlu Mülakat Soruları Nasıl Cevaplanmalıdır?

İşe alımlarda en can alıcı sorular olan açık uçlu mülakat soruları için ön hazırlık yapmanız hem heyecanınızı yenmenize, hem de kendinizi karşı tarafa doğru ifade edebilmenize yardımcı olur. Mülakat sonunda keşke şu cevabı verseydim, bunu söylemeyi nasıl unuttum gibi telafisi olmayacak pişmanlıklar yaşamamanız için işte size birkaç ipucu :)

Önce kendinizi test edin. Bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Size açık uçlu soru örneklerinden sorular sorsun siz de cevaplayın.

  • Sorulara ne kadar seri cevap verebiliyorsunuz?

  • Akıcı bir şekilde konuşabiliyor musunuz?

  • Ses tonunuz ve beden diliniz nasıl?

  • Sorulan sorular hakkında konulara ne kadar hâkimsiniz?

  • Çok fazla heyecanlanıyor musunuz?

Cevaplarınız size kendinizde geliştirmeniz gereken yönleri gösterecektir. Heyecanınızı kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz. Örneğin, bunun için NLP tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra eksikliğini hissettiğiniz diğer konularda diksiyon, etkili konuşma gibi kısa süreli ücretsiz eğitimlerden faydalanarak kişisel gelişim ile ilgili kendinizi geliştirebilirsiniz. Görüşme yapacağınız şirketi ve başvurduğunuz pozisyonu da iyi araştırmalısınız. Şirketin misyonu, vizyonu, çalışma prensipleri, pozisyonunuz için görev tanımları hakkında yapacağınız detaylı araştırma mülakat sırasında size çok yardımcı olacaktır. Ezber ya da klişe cevaplardan kaçının. Cevaplarınız özgün, sizi yansıtan cümlelerden oluşmalıdır. Aynı zamanda çok resmi bir üslup yerine biraz daha samimi bir konuşma tercih edin. Bir ön hazırlık olarak mülakat sorularını yazarak cevaplayabilir, kendi kendinize böyle bir çalışma yöntemi de kullanabilirsiniz.

İlgili eğitim: Nlp Eğitimi

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi

İş Mülakatlarında Açık Uçlu Soru Örnekleri

İyi bir CV , etkileyici bir ön yazı sonucu mülakata çağrıldınız. Bu mülakatta elbette size CV’nizde yer alan iş deneyimleriniz sorulur. Ancak mülakatı yapan kişinin önünde yer alan sizin yazdığınız bilgileri, yeniden size sorarak bir nevi onay almaktır. Oysaki sizi daha yakından değerlendirebilmek için ezber bozan sorulara ihtiyaç vardır. Aynı şekilde yazılı olarak özgeçmişinizde kendinizi ifade edebileceğiniz alan sınırlıdır. Aşağıdaki açık uçlu soru örneklerinde olduğu gibi örneğin başarı benim için şudur gibi bir şeyden bahsedemezsiniz. Dolayısıyla açık uçlu soruları kendinizi detaylı ve doğru ifade edebilmek ve karşı tarafı o işe uygunluğunuza ikna edebilmek için birer fırsat olarak görmelisiniz.

  • Daha önce çalıştığınız yeri nasıl değerlendirirsiniz?

  • En sevdiğiniz şarkı nedir?

  • Şirketimiz hakkındaki düşünce ve önerileriniz nelerdir?

  • Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?

  • Hangi tarz filmleri seversiniz?

  • Mesai sizin için sorun olur mu?

  • Kendinizi geliştirmek için neler yaparsınız?

  • Şirketimizden beklentileriniz nelerdir?

  • Karar vermekte sizi en çok ne zorlar?

  • Uzun vadede hayatınızın geri kalanı için planlarınız nelerdir?

  • Özgeçmişinizde olmayan kendinizle ilgili bir örnek verin.

  • En zayıf ve en güçlü yanlarınız neler?

  • Neden bu iş için sizi seçelim?

  • Sosyal medya hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • Başarı sizce nedir?

  • Çalışma arkadaşların seni nasıl biri olarak tarif ederler?

  • Sizin sormak istediğiniz bir şey var mı?

Açık uçlu soru örnekleri farklı şekillerde sorular sorarak ve türetilerek çoğaltılabilir. Açık uçlu sorularda maksat adaydan ayrıntılı bir şekilde bilgi almaktır. Açık uçlu sorular için bir de madalyonun diğer tarafından bakmak lazım. Çünkü iş başvurusu yapan adaylar kadar, onları değerlendirecek olanlar da doğru soruları sormak, adayı iyi değerlendirebilmek ve şirket için en verimli olabilecek kişiyi seçmek konusunda sorumluluk taşırlar. Ayrıca açık uçlu sorularda konuşmayı doğru yönlendirmek ve aday ile ilgili gerekli tüm kriterler hakkında bilgi toplayabilmek için gerekli yerlerde manevra yapabilmek önemlidir. Bu anlamda Enstitü’nün Mülakat Tekniklerionline eğitimProgramı doğru sorular sorabilmek ve sorulan sorulara doğru cevaplar verebilmek için her iki taraf için de önemli ipuçları içerir. Ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz bu eğitim işe alım süreçlerini hazırlayan insan kaynakları çalışanları ve mülakata katılan adaylar için bir rehber niteliğindedir.

Tek bir cevabı olmayan, yoruma dayalı sorulardır Doğru bir cevabın tutturma şansı sıfırdır çünkü daha çok bilgi analizi, sentezi ve değerlendirmesi yapılır İstatistiksel olarak yorumlanması imkansızdır, İş mülakatları, çevrimiçi ya da normal yapılan anketler, röportajlar, ürün kullanımına yönelik anket çalışmaları, hastaneler, yüksek lisans başvuru mülakatları ve sınavlar, Önce kendinizi test edin Akıcı bir şekilde konuşma yeteneğinizi, heyecanınızı kontrol etme yeteneğinizi ve konulara hakimiyetinizi değerlendirin Diksiyon ve etkili konuşma gibi eğitimler alabilirsiniz Görüşme yapacağınız şirketi ve pozisyonu iyi araştırın, Sentez ve öz değerlendirme yeteneklerini ölçer Kısa cümlelerle cevap verilmez; daha çok ayrıntı ve açıklama gerektirir, Bir bilgiyi analiz etmek, değerlendirmek ve bir duruma veya konuya ilişkin düşünceleri ifade etmek için kullanılır, Çok iyimser veya çok pesimistik olmamak önemlidir Cevap verirken bilgi, gözlem ve tecrübe kullanılmalı Kişisel değerlere ve inançlara dayalı yanıtlar vermekten kaçınılmalıdır, Öğrenilen bilgilerin uygulanabilme yeteneğini test eder Başka bir deyişle, ezbere bilgi yerine, gerçek uyum ve anlama yeteneklerini ölçer, Eğitim ve öğretimde, özellikle öğretim materyallerini ve yöntemlerini değerlendirmek için kullanılır, Cevaplar genellikle bir argümanı, bir planı veya bir stratejiyi ifade etmelidir Öğrenilen bilgilerin belirli bir bağlamda nasıl kullanıldığını göstermelidir, Yaratıcılıklarını ve orijinal düşüncelerini test eder Çoklu seçeneklerle sınırlı olmayıp özgün yanıtlar sunabilir, Özellikle yaratıcı düşünmeyi ve problem çözmeyi ölçmek için tasarlanmış sınavlarda, projelerde veya değerlendirme alanlarında kullanılır, Dikkatli düşündükten sonra, orijinal ve yaratıcı cevaplar verilmelidir Süreci anlamak ve sorunları çözmek için mantıklı düşünce ve mantıksal sıralama kullanılmalıdır
açık uçlu soru açık uçlu sorular açık uçlu mülakat soruları açık uçlu soru örnekleri iş mülakatlarında açık uçlu soru örnekleri
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.