AnasayfaBlogZamanınızı En İyi Şekilde Değerlendirmenin 7 Yolu
Zaman Yönetimi

Zamanınızı En İyi Şekilde Değerlendirmenin 7 Yolu

28 Haziran 2022
Görüntü, geceleyin binaların üzerinde parıldayan ışıklarla bir şehir silüetini gösteriyor. Ön planda gözlüklü bir adam, yakın planda ise bir yol ve bir tabela görülüyor. Tabelada siyah zemin üzerinde beyaz bir z harfi, beyaz bir o harfi ve siyah zemin üzerinde beyaz bir y harfi var. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir harf de var. Arka plan bulanık, muhtemelen bir yol veya otoyol. Bu görüntü gece vakti bir şehrin güzelliğini yakalıyor.

Ne kadar uğraşırsak uğraşalım, hayat her zaman hedeflerimizin önüne geçmenin bir yolunu buluyor. İş, aile ve sosyal yükümlülükler arasında, istediğimiz her şeyi yapmak için asla yeterli zaman olmuyor. Ancak, hayatımızı nasıl sürdürdüğümüze dair küçük değişiklikler yaparak zamanımızı en iyi şekilde değerlendirebiliriz. İşte zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenin yedi yolu.

Zaman kazanmanın en iyi 7 yolu!

Dünyanın hızla döndüğü doğru değil mi? Çok hızlı değil mi? Hiçbir şey için asla yeterli zaman yok. Bu nedenle, zaman insanın en değerli varlığı olduğu için zamanı bilinçli kullanmak kritik önem taşıyor. İşte sınırlı kaynaklarınızdan en iyi şekilde yararlanmanız için bazı öneriler:

1. Her gün gerçekleştirmeniz gereken görevlerin bir listesini yapın ve bu listeye sadık kalmaya çalışın

İşleri halletmek bazen Herkülvari bir görev gibi görünebilir, ancak öyle olmak zorunda değildir. Yapılacaklar listenizde ilerleme kaydetmenin en iyi yolu, her gün gerçekleştirmeniz gereken görevleri sıralamaktır.

Bu, yapılması gerekenleri daha iyi gözünüzün önüne getirmenize ve zamanı daha iyi değerlendirmenize yardımcı olur. Ancak, elbette, beklenmedik işlerin ortaya çıktığı veya bir işin tahmin edilenden daha uzun sürdüğü günler her zaman olacaktır.

Ancak elinizde yararlanabileceğiniz bir liste olursa, en azından programınıza sadık kalmaya çalışabilir ve hedeflerinizde anlamlı bir ilerleme kaydedebilirsiniz. Bir dahaki sefere aşırı bunaldığınızda, derin bir nefes alın ve yapılması gereken her şeyin bir listesini yapmak için bir kalem ve kağıt alın.

İlk bakışta göründüğü kadar ürkütücü olmadığını fark edebilirsiniz.

  • Hedeflerinizi daha küçük, daha yönetilebilir görevlere ayırarak ilerleme kaydedin

  • Zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olması için listenizi referans alın

  • Bir plan oluşturup ona sadık kalarak kendinizi baskı altında hissetmekten kurtulun

  • Önceden planlama yaparak daha az zamanda daha çok iş yapın

2. Her hafta kendinize zaman ayırın - okumak, dinlenmek veya yürüyüş yapmak gibi

Kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, her hafta sadece size özel bir zaman ayırmaktır. Bu zaman rahatlamak, yenilenmek ve yeniden odaklanmak için kullanabileceğiniz bir zamandır. Tükenmişlik sendromundan kaçınmak ve enerji seviyenizi yüksek tutmak için bu zamanı kendinize ayırmanız çok önemlidir.

İş-yaşam dengesi kurmanız ve bunu korumanız çok önemli olmasına rağmen, rahatlamak ve yeniden şarj olmak için kendinize zaman ayırmanız da şarttır. Bu zamanı ister okumak, ister yürüyüş yapmak ya da sadece sessizliğe dalarak oturmak için kullanın, gençleşmek için kendinize fırsat tanımaya özen gösterin.

Her hafta sadece kendinize zaman ayırarak kendinizi ne kadar iyi hissettiğinize şaşıracaksınız.

  • İş-yaşam dengenizi iyileştirin

  • Stres ve kaygıyı azaltın

  • Üretkenliği artırın

  • Daha az zamanda daha çok iş yapın

  • Yeniden şarj olun ve gençleşin

İlgili eğitim: İş-Yaşam ve İş-Aile Dengesi Eğitimi

3. Sizin için en önemli olan şeylere odaklanabilmek için mümkün olduğunca görevleri devredin

Günümüzün hızlı dünyasında, zamanı en iyi şekilde değerlendirmek her zamankinden daha önemli. Bunu yapmanın en kolay yolu, en önemli işlere odaklanabilmeniz için mümkün olduğunca görevleri devretmektir.

Örneğin e-postalarınızı ve sosyal medyanızı yönetmesi için bir sanal asistan ya da temizlik işleriyle ilgilenmesi için bir temizlikçi tutabilirsiniz. Her ne olursa olsun, görevi devredin, böylece zamanınızı ve enerjinizi sizin için en önemli olan şeylere odaklayabilirsiniz.

Ayrıca, benzer işleri bir araya getirmeye çalışın, böylece daha kısa sürede daha fazlasını başarabilirsiniz. Örneğin, bazı telefon görüşmeleri yapmanız gerekiyorsa, bunları gün içine yaymak yerine hepsini bir kerede yapın.

Zamanınızı verimli kullanarak daha fazla iş yapabilir ve boş zamanınızın tadını daha fazla çıkarabilirsiniz.

  • Görevleri devrederek zamanınızı en iyi şekilde değerlendirin

  • Zamandan tasarruf etmek için benzer görevleri bir araya getirin

  • Sizin için önemli olan şeylere odaklanın

  • Verimliliği ve üretkenliği artırın

4. Bir şey için zamanınız veya enerjiniz yoksa hayır deyin - sağlık ve huzur ilk önceliğiniz olmalıdır

Hayır demeyi öğrenmek zor olabilir, ancak önemli bir beceridir. Zamanımız ve enerjimiz konusunda her zaman bizden beklentiler olacaktır, ancak sınırlar koyma konusunda özenli olmalıyız. Sağlığımız ve mutluluğumuz en önemli önceliğimiz olmalıdır ve bizi tüketen şeylere hayır demek bizi korur.

Her şeyi yapmaya çalışmak cazip gelebilir, ancak bu gerçekçi veya sürdürülebilir değildir. Kendimizi çok zayıf hissettiğimizde, bunalmış ve stresli hissederiz. Bunun yerine, önce kendimize bakmaya odaklanalım. Bunu yaparak, önümüze çıkan her şeyle başa çıkmak için daha donanımlı olacağız.

  • Hayır demek zor olabilir, ancak sahip olunması gereken önemli bir beceridir

  • Başkalarıyla ilgilenmeden önce kendinizle ilgilenmeniz gerekir

  • Her şeyi yapmaya çalışmak gerçekçi veya sürdürülebilir değildir

  • Kendimize iyi baktığımızda, başımıza ne gelirse gelsin üstesinden gelmek için daha donanımlı oluruz

İlgili eğitim: Hayır Diyebilmek Eğitimi

5. Canlanıp odaklanmak için gün boyunca molalar verin

Gün içinde mola vermek, yenilenmek ve odaklanmayı sürdürmek için çok önemlidir. Ara vermeden uzun süre çalıştığımızda zihnimiz yorulabilir ve odağımızı korumak zorlaşabilir.

İşimizden uzaklaşmak için birkaç dakika ayırarak kendimize dinlenme ve yeniden şarj olma şansı verebiliriz. Kısa bir yürüyüş yapmak, müzik dinlemek veya sadece birkaç dakikalığına gözlerimizi kapatmak kafamızı boşaltmamıza ve yenilenmiş bir şekilde işimize geri dönmemize yardımcı olur ve önümüzdeki zorlukların üstesinden gelmeye hazır olmamızı sağlar.

Bir dahaki sefere odaklanma sorunu yaşadığınızda, birkaç dakikalığına işinizden uzaklaşmaktan korkmayın. Bu, tekrar işe koyulmak için ihtiyacınız olan mola anlamına gelir.

  • Gün boyunca mola vererek daha fazla iş yapın

  • Kafanızı boşaltın ve işe yenilenmiş olarak dönün

  • İş yükünüzden bunalmış veya bitkin hissetmekten kaçının

  • İşinize döndüğünüzde yenilenmiş odaklanma ve enerji bulma

6. Sevdiğiniz bir hobi veya aktivite bulun ve buna zaman ayırın

Ruhsal ve fiziksel sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, size keyif veren bir hobi veya aktivite bulmak ve buna devam etmektir. Keyif aldığınız ve size kendinizi iyi hissettiren bir şey olduğu sürece ne olduğu önemli değildir.

Bu, yürüyüş veya bisiklet gibi aktif bir şey olabileceği gibi, kitap okumak veya örgü örmek gibi daha pasif bir şey de olabilir. Önemli olan, dört gözle beklediğiniz bir şey olması ve rahatlamanıza ve stres atmanıza yardımcı olmasıdır.

Hobiler ve faaliyetler yeni insanlarla tanışmak ve yeni arkadaşlar edinmek için de harika bir fırsat olabilir. Dolayısıyla, kendinizi daha iyi hissetmenin bir yolunu arıyorsanız, size keyif veren bir hobi bularak işe başlayın.

  • Zihinsel ve fiziksel sağlığınızı iyileştirin

  • Size keyif veren bir hobi bulun

  • Yeni insanlarla tanışın ve arkadaş edinin

7. İhtiyacınız olduğunda yardım istemekten korkmayın - her şeyi tek başınıza yapamayacağınızı kabul etmenin utanılacak bir yanı yok!

Hepimizin zaman zaman yardıma ihtiyacı olduğunu bilmek gerekiyor. Hayat bazen zorluklarla dolu olabilir ve her şeyi tek başınıza yapamayacağınızı kabul etmekte utanılacak bir şey yok. Bununla birlikte, ister ruh sağlığınızla, ister mali durumunuzla veya ilişkilerinizle mücadele ediyor olun, yardım istemek zayıflığın değil gücün işaretidir.

Pek çok insan yardım elini uzatmaya hazır ve isteklidir - tek yapmanız gereken istemektir. Bu yüzden ihtiyacınız olduğunda yardım istemekten korkmayın. İhtiyacınız olan desteği aldığınızda kendinizi ne kadar iyi hissedeceğinize şaşırabilirsiniz.

  • Başarılı olmak için ihtiyacınız olan desteği alın

  • Neler yaşadığınızı anlayan insanlarla bağlantı kurun

  • Ruh sağlığınızı, mali durumunuzu ve ilişkilerinizi iyileştirin

  • Profesyonellerden yardım alın

Bu zaman yönetimi ipuçlarını uygulamak başlangıçta biraz emek gerektirebilir, ancak sonunda buna değecektir. Eğer programınıza bağlı kalmakta zorlanıyor veya kendinizi sürekli baskı altında hissediyorsanız, zaman yönetimi kursumuza katılabilirsiniz.

Bu 7 konu başlıklı online kurs, katılımcıların zaman yönetimi konusunda daha iyi alışkanlıklar geliştirmelerine ve zamanlarını etkili bir şekilde nasıl planlayıp organize edeceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Biraz pratik yaparak iş gününüzü kontrol altına alabilir ve daha fazla boş zamanın tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz!

zaman yönetimi hayrı diyebilmek verimli zaman
Orta yaşlı bir adam siyah çerçeveli bir gözlük takarken görülüyor. Saçları hafifçe dağınıktır ve derin düşüncelere daldığı izlenimi veren bir şekilde yana doğru bakmaktadır. Üzerinde lacivert bir kazak vardır ve ellerini önünde kavuşturmuştur. Yüz ifadesi bir konsantrasyon ve tefekkür ifadesi. Arka planda beyaz bir duvar ve arkasında birkaç kitap rafının göründüğü bir ofiste olduğu anlaşılıyor. Sakin ve soğukkanlı görünüyor.
Eryk Branch
Blogger

Blog içeriği konusunda uzmanlaşmış bir içerik üreticisidir. İşletme alanında yüksek lisans derecesine sahiptir ve Hollanda'da yaşamaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.