AnasayfaBlogZ Kuşağı Ne İstiyor? Oğuz Saygın Z Kuşağını Anlattı
Video

Z Kuşağı Ne İstiyor? Oğuz Saygın Z Kuşağını Anlattı

20 Mayıs 2021
Bir grup adam bir sırada durmakta ve kameraya gülümsemektedir. İlk adam takım elbise giymiş, kravat takmış, bıyıklı ve neşeli bir gülümsemeye sahip. İkinci adam siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymiş, uzun saçlı ve hafifçe sırıtıyor. Üçüncü adam da diğer ikisinden biraz farklı bir ifadeyle gülümsüyor. Hepsi vesikalık fotoğraflarını çektirmiş ve dünyaya meydan okumaya hazır görünüyorlar.
KonularAçıklamalarZ Kuşağı Özellikler
Oğuz Saygın Kimdir?Kişisel Gelişim ve NLP Uzmanı. 25 yıldır eğitimler veriyor ve seminerlere konuşmacı olarak katılıyor.
Z Kuşağı Tanımı2000’li yıllardan sonra doğanlar için kullanılan bir tabir.Teknolojiye aşina, problem çözme konusunda yetenekli, vizyoner lider arayan.
Z Kuşağı Teknolojiye İlişkin TutumuZ kuşağı, teknoloji ile tanışıp büyüyen bir nesil.Teknolojiye hâkim, 6. duyu olarak telefonu kullanıyor.
Z Kuşağı ve SaygıZ kuşağı, saygı kavramına farklı bir şekilde bakıyor.Saygısız olarak değil, saygı anlayışları farklı olarak algılanmalıdır.
Z Kuşağı ve EylemsizlikZ kuşağı, yaşamlarının büyük kısmını sanal dünya ve teknolojiyle geçiriyor.Hayatla ilgili somut eylemlerde zorluk çekiyorlar.
Z Kuşağı ve BaşarısızlıkZ kuşağı, problem çözme yeteneğine sahip olmasına rağmen, karşılaştıkları zorluklar karşısında pes ediyorlar.Sonuç üretme konusunda başarılı ama hedefe gitme ve takım oyunu konusunda sıkıntı yaşıyorlar.
Z Kuşağı ve İdeolojilerZ kuşağı, ideolojik etkilenme konusunda çok duyarlı.Adalet konusunda son derece hassaslar, politikadan uzak duruyorlar.
Z Kuşağı ve Sosyal Sorunlara DuyarlılıkZ Kuşağı, hayvan hakları, çevre bilinci ve insan hakları konusunda duyarlı.Doğaya ve hayvanlara karşı duyarlı.
Z Kuşağı ve İşyerleriZ kuşağı, işyerinde sorgulayıcı, girişken ve vizyoner lider arayan bir tutum sergiliyor.Hedef koymada, iletişimde, sosyallik ve takım oyununda zorluk yaşıyorlar.
Z Kuşağı ve Politika2023'te seçimlerde Z kuşağından 7 milyon genç oy kullanacak.Politikadan uzak duruyorlar, genellikle belli bir kategoriye girmek istemiyorlar.

Kişisel Gelişim ve NLP Uzmanı Oğuz Saygın ile Z kuşağını konuştuk. Pragmatik ve realist Z kuşağı kimdir, ne istiyor ve neler yapacak? Herkes onların peşinde. Peki, onlar ne yapıyor?

İlgili eğitim: Nlp Eğitimi

Oğuz Saygın Kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

İktisat mezunuyum ama hiç yapmadım. Çünkü okulu gittiğim ilk hafta benim okulum olmadığını anladım. Defterlerinin arasında olayı değir insanların arasında olmayı tercih ettim. Masa tenisi oynuyordum, 15 yıl profesyonel sporculuğum oldu. Eğitimciliğe orada başladım Milli takıma sporcular yetiştirdim. Hayatı orada öğrendim, masa tenisi bana çok şey kattı. Anne babalara çocuklarını spora teşvik etmelerini öneriyorum. 

Özgürlük en önemli değerlerimden olduğu için 10 yıl kadar matematik özel ders çalışmalarım oldu. Sonra kişisel gelişim ve NLP çıktı karşıma. Benim aradığım şey bu dedim. Bunu bir öğrenip deneyeyim, benim hayatımı değiştirirse ben de başkalarının hayatını değiştiririm dedim. Benim hayatımda büyük değişikliklere yol açtı. Sonra eğitimlerini vermeye başladım. Yaklaşık 25 yıldır.

Bir hobinizi meslek haline getirin ve sonra çalışmayın. Yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu ve ilişki koçluğu gibi koçluk çalışmalarının tamamına bu eğitimleri verdim. Seminerlerime katılımlar 1 milyonu geçmiştir. 2 kitabım 100 baskıyı geçti. Negatif Limanlardan Pozitif Limanlara ve Renklerle İnsanları Tanıma Kılavuzu. İstanbul İşletme Enstitüsü’nü üniversite olarak görüyorum. 

İlgili eğitim: Yaşam Koçluğu Eğitimi

Z kuşağı kimdir, ne yapıyor? Bize Z kuşağını anlatabilir misiniz?

Özellikle 2000’li yıllardan sonra doğanlar için kullanılan bir tabir. Bu çocuklar daha doğar doğmaz kısa bir sürede teknoloji ile tanışıyorlar. Z kuşağı çocuklara telefonun, teknolojinin emzirdiği çocuklar diyebilirim. Dezavantajları arasında avantajları da var. Bizim kuşaktan çok farklılar. Ben X kuşağıyım, sonra Y kuşağı ve sonra Z kuşağı.

Genellikle teknoloji ile çok içli dışlılar. Sanal dünyaları var. Fikir olarak çok üretkenler, problem çözücüler. Sanal dünyadaki problem çözmelere o kadar alışmışlar ki gerçek dünyada problem çözmek gerekirse orada sıkıntı yaşıyorlar. 

Z kuşağının hakim olduğu dünyaya gidiyoruz. Dünyanın gerçek anlamda sahipleri onlar. Onları tanımak anlamak lazım. Çok fazla ön yargılar var. Z kuşağı sorgulayan bir kuşak. X kuşağı sadakatli idi. Z kuşağı işe girip çıkıyor, vizyoner lider arıyorlar. İşteki patrona vizyoner mi diye bakıyor, öğretmeni vizyoner mi diye bakıyorlar. 

X kuşağına göre saygısızlar deniliyor. Z kuşağı saygısız değil, saygı anlayışları farklı. Biz işitiyoruz ki Z kuşağı bize uygun sağlasın. Bizim onlara uyum sağlamalıyız. 

Bu jenerasyon bir önceki jenerasyon yani bizler tarafından yanlış mı anlaşılıyor veya anlaşılamıyor mu?

Kolay anlaşılmaları kolay değil. Dünya ile ilgili her şeyi anında inceleyen ve onu bulan kuşak. Çok bilgililer. Devir o kadar değişti ki. X ve Y kuşağının 5 duyusu var. Z kuşağının 6 duyusu var. 6. duyu telefon. Bütün dünya ile bağlantı kuruyorlar. Daha zeki oluyorlar. Küçük yaşlardan itibaren bizim görmediğimiz bilgileri alıyorlar. Danışmanlık yaptığımız ailelerin en büyük hatası ceza olarak elinden telefonu alıyorlar. Aman yapmayın. Öyle olunca o çocuklar içe kapanıyorlar ve 18 yaşından sonra evden ayrılmanın hayalini kuruyorlar. 

Z kuşağı çocukları büyükleri de şöyle değerlendiriyor. Her şeyi biliyoruz, dünyadan haberimiz var. Hayata atıldıklarında ise ciddi problem yaşıyorlar. Okulda akıllı tahtalar geldi, öğretmen geliyor ders anlatacak ve bulamıyor düğmeyi. Ufaklıklardan biri alttaki düğmeye basacaksınız diyor. Doğal olarak bir kargaşa söz konusu. 

Hayatla alakalı sıkıntıları var. Köyde büyüyen bir çocuk ağaca çıkıyor. Bu çocuklar ağaca çıkmıyor, eylem yok. Köydeki çocuğa 100 koyun emanet ediliyor ve engebeli dağları aşıyor. Şimdi çocuklar AVM’lerde düz zeminde yürüyor. Eylem olacak duruma geçtiğinde sıkıntı yaşıyorlar. Çok güzel şeyler üretiyorlar sanal dünyada. Bunlar hayatta değer bulamıyor. Zorlukla karşılaştıklarında da pes ediyorlar.

Eğitimcilere büyük görev düşüyor; anlamak. Hedef koymada zorluk çekiyorlar. İşyerinde çok sorgulayıcılar. Emir almaktan ve eleştirilmekten hoşlanmıyorlar. Liderin vizyonuna bakıp sorguluyor. Sonuç üretme konusunda başarılılar, sonuca gitme konusunda değil. İletişim konusunda, sosyallik konusunda, hedefe gitme konusunda ve takım oyununda sıkıntı yaşıyorlar. O yüzden basketbol, futbol gibi takım oyunları onları hayata hazırlıyor. 

İdeolojilerden de etkilenmiyorlar. Davranışın sonuna kadar adalete bakıyorlar. A politik değiller ama politikadan uzak duruyorlar, armutun sapı, üzümün çöpü. Hayvanlara karşı, doğaya karşı duyarlılar. İnsan haklarına karşı duyarlılar. Beraber iş yapabilme konusunda sıkıntı yaşıyorlar. 

2023 yılındaki seçimlerde 7 milyon Z kuşağından genç oy kullanacak. Bu nedenle siyasetçiler dahi onların peşinde. Ancak onlar belli bir kategoriye girmek istemiyorlar. Bu nedenle Z kuşağı pragmatik ve rasyonel olduğu söylendiği için onların işine yarayacak ne gibi yenilikler yapılmalıdır ki ikna olabilsinler?

Hiçbir propaganda aracı onları kendine çekmez. Çok somut şeyler arıyorlar. Adalet, insan hakları gibi konularda kriterleri var. Ailelerinin götürdüğü yöne de gitmiyorlar. Aileyi de sorguluyorlar. Onları etkileyen bütün dünya. Oradan buradan her yerden bakarak birçok veri alıyorlar. O verileri kafalarında birleştirerek kendi kararları kendileri veriyorlar. Gelecekte dünyanın renkli olacağına inanıyorum. O kadar farklı düşünceleri var ki. Dünyayı renklendirmek sadece yeterli mi? Bir takım güzel hasletlerden vazgeçmemek lazım. Başarılı insan olmak yerine iyi insan olmak. Bu çocuklara değerlerimizi aksettirmek lazım. Birlikte yaşamayı, ailenin güzelliklerini anlatmak lazım. Birtakım zorluklar karşısında vazgeçmemeyi anlatmak lazım. 

Sıkılgan, zora gelemeyen veya dijital sosyal çocuklar diye olumsuz anılıyor. Z kuşağı gençlerin hiç mi olumlu yanları yok?

Eleştiriden hoşlanmıyor. Nasihatle bir şeyler verilemiyor. Nasihat yerine örnek olmak gerekiyor. Empati yapmak gerekiyor. Onları anlamaya çalışırsak onlar da size karşı davranışlarını değiştiriyorlar. 

Yaşam koçluğu eğitiminiz de ve Renklerle İnsanları Tanıma Kılavuzu kitabınızda karakteristik özelliklerden bahsediyorsunuz. Bugün bize bu renkleri ve Z kuşağını meç ederek anlatabilir misiniz?

Kırmızılar kafama koyduğumu yaparım. MFÖ şarkısında olduğu gibi; Sen neymişsin be abi modeli. 
Yeşiller barışçıl, sevecen ve mülayim. Üçüncü grup; tertip düzen, plan program diyen grup. Dördüncü grup ise eğlenceli sarılar. 
Kırmızların enerjilerinden onları yönlendirmeniz lazım. O enerjiyi kullanmaları lazım. Zor işlerden bahsedeceksiniz. Onların motivasyonları zor işler. 
Aynı enerjiyi yeşillerde göremezsiniz. Daha sakin, onları basamak basamak çıkarmanız lazım.
Maviler düzen tertip diyen grup. Belli bir düzen içinde olmak isteyen grup.
Sarılar ise eğlenceli gruptur. Hep hareketli yerlerde olmak isterler, sürekli eylem içerisindedirler.

Böyle bir grupla çalıştığında liderlik becerileri, piknik üzerinden örnek verelim. Otobüse bindirme kısmını maviye verişeniz başarılı olur. Ancak piknik organizasyonunun verdiğinizde insanlar dönerken intihar etmek isteyebilirler. Burada oynamayın, siz burada oturun derler. Bunları iyi anladığınızda iletişiminiz o kadar iyi olur. 

İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası

Muhasebe, bilgi işlem mavi grup içindir. Sarılar eğlenceli işler. Kırmızılar enerji isteyen işler, yeşiller ise sabırla yapılacak her türlü işe mükemmel yapacak kişiler. Genç kuşaktaki arkadaşlar kendilerini tanısınlar ve hangi mesleğin onlara uygun olduğunu belirlesinler. 

Oğuz Saygın Kimdir?, Kişisel Gelişim ve NLP Uzmanı 25 yıldır eğitimler veriyor ve seminerlere konuşmacı olarak katılıyor,  , Z Kuşağı Tanımı, 2000’li yıllardan sonra doğanlar için kullanılan bir tabir, Teknolojiye aşina, problem çözme konusunda yetenekli, vizyoner lider arayan, Z Kuşağı Teknolojiye İlişkin Tutumu, Z kuşağı, teknoloji ile tanışıp büyüyen bir nesil, Teknolojiye hâkim, 6 duyu olarak telefonu kullanıyor, Z Kuşağı ve Saygı, Z kuşağı, saygı kavramına farklı bir şekilde bakıyor, Saygısız olarak değil, saygı anlayışları farklı olarak algılanmalıdır, Z Kuşağı ve Eylemsizlik, Z kuşağı, yaşamlarının büyük kısmını sanal dünya ve teknolojiyle geçiriyor, Hayatla ilgili somut eylemlerde zorluk çekiyorlar, Z Kuşağı ve Başarısızlık, Z kuşağı, problem çözme yeteneğine sahip olmasına rağmen, karşılaştıkları zorluklar karşısında pes ediyorlar, Sonuç üretme konusunda başarılı ama hedefe gitme ve takım oyunu konusunda sıkıntı yaşıyorlar, Z Kuşağı ve İdeolojiler, Z kuşağı, ideolojik etkilenme konusunda çok duyarlı, Adalet konusunda son derece hassaslar, politikadan uzak duruyorlar, Z Kuşağı ve Sosyal Sorunlara Duyarlılık, Z Kuşağı, hayvan hakları, çevre bilinci ve insan hakları konusunda duyarlı, Doğaya ve hayvanlara karşı duyarlı, Z Kuşağı ve İşyerleri, Z kuşağı, işyerinde sorgulayıcı, girişken ve vizyoner lider arayan bir tutum sergiliyor, Hedef koymada, iletişimde, sosyallik ve takım oyununda zorluk yaşıyorlar, Z Kuşağı ve Politika, 2023'te seçimlerde Z kuşağından 7 milyon genç oy kullanacak, Politikadan uzak duruyorlar, genellikle belli bir kategoriye girmek istemiyorlar
z kuşağı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.