AnasayfaBlogYönetim Bilişim Sistemi Nedir?
Nedir?

Yönetim Bilişim Sistemi Nedir?

14 Ocak 2020
Bir grup insan önlerinde dizüstü bilgisayarları ve tabletleriyle bir masada oturuyor. Bir kişi yoğun bir odaklanmayla dizüstü bilgisayarına bakarken, bir diğeri tabletini tutuyor ve dizüstü bilgisayardan uzağa bakıyor. Başka bir kişinin elinde bir kalem var, sanki not alacakmış gibi bir kâğıt parçasının üzerinde duruyor. Bir kişi elinde bir fincan tutarken diğeri bir kağıt parçasına bakıyor. Dizüstü bilgisayarlar ve tabletler açık ve ışığı yansıtıyor. Arka plan bulanık ve odak dışı.
KonuAçıklamaÖnem
Yönetim Bilişim Sistemi TanımıYönetimsel faaliyetlerin sürdürülmesi ve karar almanın etkili/verimli olmasını sağlayan sistemlerdir.İşletmelerin yönetim süreçlerini iyileştirmek ve karar alma süreçlerini hızlandırmak için kullanılmaktadır.
Bilgi Teknolojileri ve Bilişim Alanındaki GelişmelerYönetim bilişim sistemleri, bilgi teknolojileri ve bilişim alanındaki gelişmelere dayanmaktadır.Müşteri ihtiyaçlarına hızlı yanıt verme ve proaktif olma yeteneği, işletmelerin rekabetçi ortamda ayakta kalmasını sağlar.
Veri Madenciliği ve Yapay Zeka UygulamalarıVeri madenciliği ve yapay zeka, yönetim bilişim sistemlerinde kullanılan önemli araçlardır.Verilerin işlenmesi ve bilgiye dönüştürülmesini hızlandırır, karar alma sürecini iyileştirir.
DijitalleşmeYönetim bilişim sistemleri, şirketlerin dijitalleşme sürecini hızlandırır.İşlem maliyetlerini düşürme ve müşteri taleplerine daha hızlı yanıt verme yeteneği sağlar.
Bulut Teknolojileri ve Mobil Platformların YaygınlaşmasıBulut teknolojileri ve mobil platformlar, yönetim bilişim sistemlerinin bir parçasıdır.Veriye herhangi bir yerden erişim olanağı sağlar, iş süreçlerini hızlandırır ve verimliliği artırır.
Yönetim Bilişim Sistemleri DersleriBu program, bilgi teknolojileri ve işletme yönetimi ile ilgili dersleri kapsamaktadır.Bu konularda uzmanlaşma, yönetim bilişim sistemlerinin etkin kullanımını sağlar.
Taban PuanlarıYönetim bilişim sistemleri eşit ağılı türüne göre öğrenci kabul eden bir programdır.Bu, programın seçici ve rekabetçi olduğunun bir göstergesidir.
Puanları En Yüksek İlk On ÜniversiteBu üniversiteler, Yönetim Bilişim Sistemleri programını sunar ve en yüksek taban puana sahip üniversitelerdir.Öğrencilerin başvurmadan önce bu üniversiteleri göz önüne alması önemlidir.
Puanları En Düşük On ÜniversiteBu üniversiteler, Yönetim Bilişim Sistemleri programını sunar ve en düşük taban puana sahip üniversitelerdir.Bu üniversiteler, daha geniş bir öğrenci başvurusuna açıktır.
Programın AmaçlarıProgramın amacı, bilgi teknolojileri ve işletme yönetimi alanındaki gelişmeleri mesleki alanlarda uygulayabilen profesyoneller yetiştirmektir.Bu sayede, mezunlar iş hayatına daha donanımlı ve hazır hale gelebilir.

Yönetim bilişim sistemleri, bir organizasyonda yönetimsel faaliyetlerin sürdürülmesi ve bu noktada alınacak kararların etkili ve verimli olmasını sağlayan sistemlerdir. Data, enformasyon ve knowledge çalışmalarıyla bilginin korunması ve depolanması amaçlanmaktadır. Bu sistemlerin dönemsel yapılan raporlamalar ve veri analizleri konusunda işlevsel bir rolü vardır.

Günümüzün en kapsamlı ve kolay ulaşılabilen kaynağı bilgidir. İşletmeler bilgi teknolojileri ve bilişim alanındaki gelişmeler doğrultusunda hareket etmektedir. Bunun için yazılım, donanım, veri ve iletişim kaynaklarına sürekli Yatırım yapmaktadır. Sürekli değişen müşteri ihtiyaçlarına hızlı geri dönüş sağlamak ve proaktif davranmak zorundadır. 

Toplanan tüm verinin sistematik bir bütün olarak düzenlenerek yöneticilere aktarılmasını sağlayan veri madenciliği alanında yapılan çalışmalar sayesinde organizasyonların bütün sistemlerine bilgi hazırlanabilir. Yazılım, veri tabanı ve donanım alanındaki gelişmeler doğrultusunda yetkili kişilerin güvenli bilgiye erişimi sağlanır.

Yönetim bilişim sistemlerinin amacı, işlenen bilginin kullanıma hazır hale getirilerek karar alma yöntemlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmaktır. Veri madenciliğinin bir parçası olan yapay zeka uygulamaları ve Python programlama sayesinde değişik algoritmalardan yararlanarak verilerin işlenmesi konusunda  sistemlerinizi geliştirebilirsiniz.

Yönetim bilişim sistemleri, bilgisayar bilimleri ile işletme alanının kesişimidir. Bir organizasyon içerisindeki bilişim sistemlerine ilişkin altyapı, planlama ve ihtiyaçların belirlenmesiyle ilgilenir. Bu alandaki gelişmelere paralel olarak işlem maliyeti düşmüş ve müşteri taleplerine dönüş hızlanmıştır. Küresel şirketlerin üretim, tedarik, satış ve pazarlama kanalları dijital anlamda ivme kazanmıştır.

Bu alandaki gelişmeler sayesinde bulut teknolojileri dediğimiz dijital içerikler ve mobil platformlar yaygın hale gelmiştir. Yapay zeka kullanımı, online toplantı imkanları ve dijital reklam tanıtımları sosyal medya araçlarında aktif olarak kullanılmıştır. Bu sayede tüketicilere alternatiflerin çeşitliliği noktasında fırsatlar yaratılmıştır.

Yönetim Bilişim Sistemleri Dersleri

Bu programın amacı, yaygın olarak tercih edilen bilgi teknolojileri ve işletme yönetimi alanındaki gelişmeleri mesleki alanlarda uygulayabilen ve çözüm önerileri sunabilecek profesyonel bireyler yetiştirmektir. Bilişim sistemleri etkin olarak kullanılmış, bunun yanında yönetimsel süreçlerle birlikte ele alınmıştır. Kısacası bu alan, bilgisayar bilimleri ile işletme ve yönetim konularının bir sentezidir.

İlgili alanda uzmanlaşmak için her iki alanda da kapsamlı bilgiye sahip olmak gerekir. Her iki alanda bölüm itibariyle sunulan ders içerikleri eşit ağırlıktadır. Alana ilişkin dersler, üniversitelerin genelinde ufak değişikliklere sahip olmakla birlikte genel olarak yaygın görülen dersler şunlardır:



Yönetim Bilişim Sistemleri Taban Puanları

Yönetim bilişim sistemleri eşit ağırlık türüne göre öğrenci kabul eden bir programdır. Taban puanları konusunda 2020 başarı sıralamalarını oluşturan ilk ve son on üniversitenin en yüksek ve en düşük başarı puanları aşağıda sıralanmıştır:

Puanları en yüksek ilk on üniversitenin taban puan başarı sıralaması:

  • BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ                         456,56582

  • ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ                          451,22343

  • YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ                        401,00151

  • KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ                       397,77679

  • İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ.            369,05524

  • MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ                          368,42489

  • BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ                         368,21867

  • IŞIK ÜNİVERSİTESİ                                   362,88300

  • İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ                            361,23407

  • YAŞAR ÜNİVERSİTESİ                              361,15223

Puanları en düşük on üniversitenin taban puan başarı sıralaması;

  • KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ             232,09288

  • İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ                     230,57061

  • SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ               230,51853

  • KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ                            229,78526

  • GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ                           226,91450

  • İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ                     225,19248

  • BAYBURT ÜNİVERSİTESİ                                 224,05103

  • PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ                                  221,64224

  • KAFKAS ÜNİVERSİTESİ                                    210,82270

  • GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ                   204,55983

Yönetim Bilişim Sistemleri Kariyer Olanakları

Yönetim bilişim sistemlerindeki iş olanaklarının sayısı oldukça fazladır. bilişim teknolojileriyle işletme ve yönetim alanındaki sorunları çözebilecek uzmanlar yetiştirilmektedir. mezun olan kişiler yönetim bilişim uzmanı olarak özel ya da devlet sektöründe iş olanağına sahip olabilirler.

Bu alan çalışanları bilgisayar yazılımı ve ağ sistemlerinin kurulmasından yazılım güncellemesi yapılmasına hatta işletmenin verimlilik çalışmalarının yapılmasına kadar ciddi bir çalışma yelpazesine sahiptir. Bir organizasyonda planlama ve projenin yürütülmesinden sorumlu olabilirler. Planlama sorumlusu yada sistem analisti unvanı ile çalışabilirler.

Verinin hızla incelenmesi ve kullanımı konusunda veri analisti olarak çalışabilirler. bilgisayar programları ve uygulamaları konusunda bilgisayar tabanlı çözümler üreterek sistem yöneticisi olabilirler. veri tabanı sistemlerinden en az birine hakim olmak koşuluyla erp uzmanı (kurumsal kaynak planlama)olarak çalışmakta mümkündür.

Web sitelerinin sonuç sayfalarında ilk sıralarda olmayı sağlayan SEO uzmanlığı alanında çalışabilirler. Verinin depolanması ve işlenmesiyle ilgili Veri Madenciliği uzmanı olabilirler. Bunun dışında Crm analisti, İt uzmanı, iş zekası uzmanı, bilişim uzmanı, sosyal medya uzmanı, robotik teknolojiler uzmanı, e ticaret uzmanı gibi unvanlarda çalışmalar yapan mezunlar da vardır.

İşletmeyle doğrudan bağlantılı olan  fFinansal Yönetim finansal muhasebe, dijital pazarlama veya insan kaynakları uzmanı veya üretim sorumlusu olarak çalışabilirler. Ayrıca üniversitede kalmayı tercih edenler ilgili alanda akademik kariyer yapabilirler.

Yönetim Bilişim Alanındaki Online Eğitimler

Yönetim bilişim teknolojileri alanında uzmanlaşmak istiyorsanız bu konuda kendinizi bir çok alanda geliştirebileceğiniz online eğitim programlarıyla güçlü bir kariyer hayatına başlangıç yapabilirsiniz. Bu alan hem bilgi teknolojilerini hem de işletme ve yönetim alanlarını kapsadığı için çok yönlü bir eğitime odaklanmanız gerekir.

Enstitü, sunmuş olduğu çok yönlü kaynaklarla çeşitli yazılım ve bilişim eğitimleri konusunda size  yardımcı olacaktır. Ayrıca eğitim sonunda sertifika alabiliyorsunuz. E ticaret eğitimi alanında bilgi almanız da mümkün. Yönetim bilişim sistemleri online eğitim paket yazılımları konusunda çeşitli kaynaklardan yararlanarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak öncesinde bilişim uzmanlığı, Python programlama, iş analitiği, oyun teorisi, değerler zinciri yönetimi, veri madenciliği ve girişimcilik iş planı konusundaki  kavramları bilmeniz gerekir. Bu durum ilgili alanlardaki hareket kabiliyetinizi ve uzmanlığınızı arttıracaktır.

Yönetim Bilişim Sistemi Tanımı, Yönetimsel faaliyetlerin sürdürülmesi ve karar almanın etkili/verimli olmasını sağlayan sistemlerdir, İşletmelerin yönetim süreçlerini iyileştirmek ve karar alma süreçlerini hızlandırmak için kullanılmaktadır, Bilgi Teknolojileri ve Bilişim Alanındaki Gelişmeler, Yönetim bilişim sistemleri, bilgi teknolojileri ve bilişim alanındaki gelişmelere dayanmaktadır, Müşteri ihtiyaçlarına hızlı yanıt verme ve proaktif olma yeteneği, işletmelerin rekabetçi ortamda ayakta kalmasını sağlar, Veri Madenciliği ve Yapay Zeka Uygulamaları, Veri madenciliği ve yapay zeka, yönetim bilişim sistemlerinde kullanılan önemli araçlardır, Verilerin işlenmesi ve bilgiye dönüştürülmesini hızlandırır, karar alma sürecini iyileştirir, Dijitalleşme, Yönetim bilişim sistemleri, şirketlerin dijitalleşme sürecini hızlandırır, İşlem maliyetlerini düşürme ve müşteri taleplerine daha hızlı yanıt verme yeteneği sağlar, Bulut Teknolojileri ve Mobil Platformların Yaygınlaşması, Bulut teknolojileri ve mobil platformlar, yönetim bilişim sistemlerinin bir parçasıdır, Veriye herhangi bir yerden erişim olanağı sağlar, iş süreçlerini hızlandırır ve verimliliği artırır, Yönetim Bilişim Sistemleri Dersleri, Bu program, bilgi teknolojileri ve işletme yönetimi ile ilgili dersleri kapsamaktadır, Bu konularda uzmanlaşma, yönetim bilişim sistemlerinin etkin kullanımını sağlar, Taban Puanları, Yönetim bilişim sistemleri eşit ağılı türüne göre öğrenci kabul eden bir programdır, Bu, programın seçici ve rekabetçi olduğunun bir göstergesidir, Puanları En Yüksek İlk On Üniversite, Bu üniversiteler, Yönetim Bilişim Sistemleri programını sunar ve en yüksek taban puana sahip üniversitelerdir, Öğrencilerin başvurmadan önce bu üniversiteleri göz önüne alması önemlidir, Puanları En Düşük On Üniversite, Bu üniversiteler, Yönetim Bilişim Sistemleri programını sunar ve en düşük taban puana sahip üniversitelerdir, Bu üniversiteler, daha geniş bir öğrenci başvurusuna açıktır, Programın Amaçları, Programın amacı, bilgi teknolojileri ve işletme yönetimi alanındaki gelişmeleri mesleki alanlarda uygulayabilen profesyoneller yetiştirmektir, Bu sayede, mezunlar iş hayatına daha donanımlı ve hazır hale gelebilir
yönetim bilişim sistemleri bilgi teknolojileri python sistem analisti online eğitim veri madenciliği sosyal medya iş zekası
Parlak bir gülümsemeye sahip yakışıklı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Koyu kahverengi gözleri, kısa koyu kahverengi saçları ve güçlü bir çene hattı var. Beyaz bir tişört giyiyor ve sol kulağında küçük bir küpe var. Yüz ifadesi rahat ve memnun. Çenesinde hafif bir kirli sakal ve yanaklarında birkaç çil var. Yirmili yaşlarının ortalarında görünüyor ve sağlıklı ve mutlu görünüyor.
Gürcan Puy
Blog Yazarı

Finans Uzmanı olan Gürcan Puy 1984 yılında İstanbul'da doğdu. Lisans eğitimini Dumlupınar Üniversitesi İşletme bölümünde, Yüksek lisansını ise Marmara Üniversitesi MBA , Yönetim ve Organizasyon dalında tamamladı. Eğitimi sırasında Örgütsel Davranış ve Yönetim Kuramlarına  ilişkin projeler ve anket çalışmaları yapmıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.