Yönetim bilişim sistemleri, bir organizasyonda yönetimsel faaliyetlerin sürdürülmesi ve bu noktada alınacak kararların etkili ve verimli olmasını sağlayan sistemlerdir. Data, enformasyon ve knowledge çalışmalarıyla bilginin korunması ve depolanması amaçlanmaktadır. Bu sistemlerin dönemsel yapılan raporlamalar ve veri analizleri konusunda işlevsel bir rolü vardır.
Günümüzün en kapsamlı ve kolay ulaşılabilen kaynağı bilgidir. İşletmeler bilgi teknolojileri ve bilişim alanındaki gelişmeler doğrultusunda hareket etmektedir. Bunun için yazılım, donanım, veri ve iletişim kaynaklarına sürekli yatırım yapmaktadır. Sürekli değişen müşteri ihtiyaçlarına hızlı geri dönüş sağlamak ve proaktif davranmak zorundadır.
Toplanan tüm verinin sistematik bir bütün olarak düzenlenerek yöneticilere aktarılmasını sağlayan veri madenciliği alanında yapılan çalışmalar sayesinde organizasyonların bütün sistemlerine bilgi hazırlanabilir. Yazılım, veri tabanı ve donanım alanındaki gelişmeler doğrultusunda yetkili kişilerin güvenli bilgiye erişimi sağlanır.
Yönetim bilişim sistemlerinin amacı, işlenen bilginin kullanıma hazır hale getirilerek karar alma yöntemlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmaktır. Veri madenciliğinin bir parçası olan yapay zeka uygulamaları ve Python programlama sayesinde değişik algoritmalardan yararlanarak verilerin işlenmesi konusunda sistemlerinizi geliştirebilirsiniz.
Yönetim bilişim sistemleri, bilgisayar bilimleri ile işletme alanının kesişimidir. Bir organizasyon içerisindeki bilişim sistemlerine ilişkin altyapı, planlama ve ihtiyaçların belirlenmesiyle ilgilenir. Bu alandaki gelişmelere paralel olarak işlem maliyeti düşmüş ve müşteri taleplerine dönüş hızlanmıştır. Küresel şirketlerin üretim, tedarik, satış ve pazarlama kanalları dijital anlamda ivme kazanmıştır.
Bu alandaki gelişmeler sayesinde bulut teknolojileri dediğimiz dijital içerikler ve mobil platformlar yaygın hale gelmiştir. Yapay zeka kullanımı, online toplantı imkanları ve dijital reklam tanıtımları sosyal medya araçlarında aktif olarak kullanılmıştır. Bu sayede tüketicilere alternatiflerin çeşitliliği noktasında fırsatlar yaratılmıştır.
Bu programın amacı, yaygın olarak tercih edilen bilgi teknolojileri ve işletme yönetimi alanındaki gelişmeleri mesleki alanlarda uygulayabilen ve çözüm önerileri sunabilecek profesyonel bireyler yetiştirmektir. Bilişim sistemleri etkin olarak kullanılmış, bunun yanında yönetimsel süreçlerle birlikte ele alınmıştır. Kısacası bu alan, bilgisayar bilimleri ile işletme ve yönetim konularının bir sentezidir.
İlgili alanda uzmanlaşmak için her iki alanda da kapsamlı bilgiye sahip olmak gerekir. Her iki alanda bölüm itibariyle sunulan ders içerikleri eşit ağırlıktadır. Alana ilişkin dersler, üniversitelerin genelinde ufak değişikliklere sahip olmakla birlikte genel olarak yaygın görülen dersler şunlardır:
Yönetim bilişim sistemleri eşit ağırlık türüne göre öğrenci kabul eden bir programdır. Taban puanları konusunda 2020 başarı sıralamalarını oluşturan ilk ve son on üniversitenin en yüksek ve en düşük başarı puanları aşağıda sıralanmıştır:
Puanları en yüksek ilk on üniversitenin taban puan başarı sıralaması:
Puanları en düşük on üniversitenin taban puan başarı sıralaması;
Yönetim bilişim sistemlerindeki iş olanaklarının sayısı oldukça fazladır. Bilişim teknolojileriyle işletme ve yönetim alanındaki sorunları çözebilecek uzmanlar yetiştirilmektedir. Mezun olan kişiler Yönetim bilişim uzmanı olarak özel ya da devlet sektöründe iş olanağına sahip olabilirler.
Bu alan çalışanları bilgisayar yazılımı ve ağ sistemlerinin kurulmasından yazılım güncellemesi yapılmasına hatta işletmenin verimlilik çalışmalarının yapılmasına kadar ciddi bir çalışma yelpazesine sahiptir. Bir organizasyonda planlama ve projenin yürütülmesinden sorumlu olabilirler. Planlama sorumlusu yada sistem analisti unvanı ile çalışabilirler.
Verinin hızla incelenmesi ve kullanımı konusunda veri analisti olarak çalışabilirler. Bilgisayar programları ve uygulamaları konusunda bilgisayar tabanlı çözümler üreterek sistem yöneticisi olabilirler. Veri tabanı sistemlerinden en az birine hakim olmak koşuluyla ERP uzmanı (kurumsal kaynak planlama)olarak çalışmakta mümkündür.
Web sitelerinin sonuç sayfalarında ilk sıralarda olmayı sağlayan SEO uzmanlığı alanında çalışabilirler. Verinin depolanması ve işlenmesiyle ilgili Veri Madenciliği uzmanı olabilirler. Bunun dışında Crm analisti, İt uzmanı, iş zekası uzmanı, bilişim uzmanı, sosyal medya uzmanı, robotik teknolojiler uzmanı, e ticaret uzmanı gibi unvanlarda çalışmalar yapan mezunlar da vardır.
İşletmeyle doğrudan bağlantılı olan finansal yönetim, finansal muhasebe, dijital pazarlama veya insan kaynakları uzmanı veya üretim sorumlusu olarak çalışabilirler. Ayrıca üniversitede kalmayı tercih edenler ilgili alanda akademik kariyer yapabilirler.
Yönetim bilişim teknolojileri alanında uzmanlaşmak istiyorsanız bu konuda kendinizi bir çok alanda geliştirebileceğiniz online eğitim programlarıyla güçlü bir kariyer hayatına başlangıç yapabilirsiniz. Bu alan hem bilgi teknolojilerini hem de işletme ve yönetim alanlarını kapsadığı için çok yönlü bir eğitime odaklanmanız gerekir.
Enstitü, sunmuş olduğu çok yönlü kaynaklarla çeşitli yazılım ve bilişim eğitimleri konusunda size yardımcı olacaktır. Ayrıca eğitim sonunda sertifika alabiliyorsunuz. E ticaret eğitimi alanında bilgi almanız da mümkün. Yönetim bilişim sistemleri online eğitim paket yazılımları konusunda çeşitli kaynaklardan yararlanarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak öncesinde bilişim uzmanlığı, Python programlama, iş analitiği, oyun teorisi, değerler zinciri yönetimi, veri madenciliği ve girişimcilik iş planı konusundaki kavramları bilmeniz gerekir. Bu durum ilgili alanlardaki hareket kabiliyetinizi ve uzmanlığınızı arttıracaktır.
Yönetim Bilişim Sistemi Bölümünde Aranan Özellikler Nelerdir?
Sözel ve sayısal alanların her ikisinde de başarılı olmanız gerekiyor. Ayrıca takım çalışmasına yatkın olmanız bu alan için çok önemlidir. İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilme yeteneği de bu alan için şarttır.
Neden Yönetim Bilişim Bölümünü Neden Tercih Etmeliyim?
Sürekli geliştirme ve güncellemeye dayalı dinamik bir bölümde çalışırsınız. Uluslararası arenada çeşitli alanlarda iş fırsatları sunar. Mezun olduktan sonra kolaylıkla iş bulabilirsiniz.
Yönetim Bilişim Mezununun Bilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çalışma alanı bakımından sayısız sektörde uzman olabilirsiniz. Bilgisayar programcılığı, yazılım güncelleme veri tabanı gibi konulara kesinlikle yatkın olmalısınız. Ayrıca sosyal medya alanı, insan ilişkileri ve istatistik konularına hakim olmanız gerekiyor.
YBS bölümünü çok iyi açıklanmışsınız. Düzce Üniversitesi de YBS bölümünde yetkinliği olan üniversiteler biri ama listeye dahil edilmemiş. https://duzce.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri/