AnasayfaBlogPython Programlama ile Neler Yapabilirim?
Bilişim

Python Programlama ile Neler Yapabilirim?

30 Aralık 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarın başında oturmuş, klavyede odaklanmış bir yoğunlukta yazı yazmaktadır. Dizüstü bilgisayarın ekranı parlak bir ışıkla aydınlatılmış ve ekranda metin görüntüleniyor. Kişinin elleri yazı yazarken klavyenin üzerinde dururken görülebiliyor. Dizüstü bilgisayar ahşap bir masanın üzerinde durmaktadır ve arka planda bir masanın üzerinde üzerinde bulanık bir taç bulunan bir kahve fincanı vardır. Kişi beyaz bir tişört ve koyu mavi bir kot pantolon giymektedir. Odadaki ışık dizüstü bilgisayarın üzerine vurmakta ve kişinin ellerinin etrafında parlak bir parıltı yaratmaktadır.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Python ProgramlamaPython, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir programlama dilidir. Bir metin editörü ve Python yorumlayıcı ile kurulumu ve kullanımı basittir.Python ile mobil uygulama, bilimsel uygulama, web yazılım, masaüstü uygulama vb. çok çeşitli alanlarda çalışmalar yapabilirsiniz.
Python Veri TipleriPython'da çeşitli veri tipleri bulunmaktadır: Integer, Float, Long, List, Tuple, String, Dictionary, Complex vb.Veri tipleri çeşitli işlemleri gerçekleştirmek ve verileri saklamak için kullanılır.
Python KurulumuPython programlama, çeşitli işletim sistemlerine (Windows, MAC OS, Linux) kurulumu mümkündür.Python'un resmi web sitesinden gerekli bilgiler ve dosyalar edinilebilir.
PycharmPycharm, Python tarafından sağlanan bir IDE'dir. Akıllı kod tamamlama, otomatik kod yenileme gibi özellikleri vardır.Pycharm hem ücretsiz (Community Edition) hem de ücretli (Professional Edition) sürümlere sahiptir.
Apache LisansıApache Lisansı, açık kaynak kodlu yazılımların geliştirilmesine izin veren bir yazılım lisansıdır.Bu lisans ile yazılımın kopyası hem kullanılabilir hem de dağıtılabilir.
Yapay Zeka UygulamalarıPython dilinde yapay zeka uygulamaları geliştirilebilmektedir.
Oyun GeliştirmePython dilinde oyun geliştirme yapılabilir.Python, basit oyun motorları ve daha karmaşık grafik kütüphaneleri ile geniş bir yelpazede oyun geliştirmek için kullanılabilir.
Veri MadenciliğiPython dilinde veri madenciliği ve veri manipülasyonu yapılabilir.Python, veri analizi ve makine öğrenmesi için kullanılan popüler bir dildir.
Bilgisayar GüvenliğiPython dilinde bilgisayar güvenliği ve ağ güvenliği ile ilgili uygulamalar geliştirilebilir.
Web GeliştirmePython dilinde web sitesi ve web tabanlı uygulamalar geliştirilebilir.Python, web çerçevelerini (Django ve Flask gibi) destekleyen güçlü bir web geliştirme dilidir.

Python programlama hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz yazımız sayesinde konu hakkındaki donanımınız artacak. Python programını yazmak oldukça basit. Bu işten biraz anlamanız yeterli olacaktır tabii hiçbir şey bilmiyor dahi olsanız vereceğimiz bilgiler ışığında da kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Python kurulumu için metin editörüne ihtiyacınız bulunmaktadır. Bununla beraber Python yorumlayıcısı da edinmeniz gerek. Metin editörü sayesinde programı yazabilirsiniz.

Yorumlayıcıda yazdığınız bu programı okumaya yardımcı olur. Bu kısa ama gerekli bilgiden sonra Python programlama ile neler yapılabilir başlığında asıl anlatmak istediğimiz noktalara başlayabiliriz. Python ile mobil uygulama, bilimsel uygulama, hacking yazılım, web yazılım, oyun, masaüstü uygulama yapabilirsiniz. Aslında bu bir bakımdan size ve hayal gücünüze kalmış bir şey. Çünkü bu programlama dili ile her şey yapmak mümkün. Günümüzün trend listesinde yer alan kripto madenciliğinin farklı versiyonunu Python ile yapmak mümkün. Yani ver madenciliği. Bunun yanında yapay zeka uygulaması da yapılabilmektedir. 

Python Programlama Nedir?

Python, bir programalama dili olduğu hakkında hem fikirdir sanırım. Açık kodlu bir programlama olması onu özgün kılmakta ve ücretsiz yapmaktadır. Zaten en çok bu yönüyle tercih edilmektedir. İşletim sistemi tamamen bağımsız işlemektedir. Python programlama etkileşim seviyesi yüksek bir kodlamaya sahiptir. 

Bu başlık altında biraz daha bu kodlama ile ilgili terimlerden bahsedeceğim. Fakat terimler geçemeden önce bir konuyu daha hatırlatmak isterim. Python’un resmi internet sitesine girerek bu kodlama sisteminin programına sahip olabilirsiniz. Windows başta olmak üzere sistemi MAC OS ve Linux gibi işletimlere kurmak mümkün. Ayrıca site üzerinden farklı bilgilerde edinebilirsiniz. Şimdi gelelim asıl konuya; terimler. Paylaşacağımız terimler, Python veri tiplerine aittir. 

  • Complex; karışık ya da karmaşık ver tipi demektir. Python programlama dilinde karmaşık sayıları temsil eder. 

  • Float; noktalı sayıları belirtir. 64 bit hassasiyeti yer almaktadır. Ayrıca çift şekildedir. Örnek vermek gerekirse, 5.23 gibi. 

  • Integer; bütün sayının hepsini verir. Tam sayı olarak gösterir ve 32 bittir. Buna ek olarak Long Integer bulunur. Long da uzun aralıklarda yer alan tam sayıları ifade eder. 

  • Dictionary; Adından da anlaşılacağı üzere, sözlük veri tipi demektir. Sözlükler tırnak içinde belirtilir. 

  • List; nesnelerin veri tipidir. Bünyesinde değişik verileri bulundurabilir. Köşeli parantez içinde kodlaması gösterilir. 

  • Tuple; liste benzer bir veri tipine sahiptir. Burada yapılan içerikler değiştirmeye kapılıdır. Parantez içinde yer alır. 

  • String; belkide kodlama en önemli veri tipi String’dir. Burada karakter veri tipi kullanılır. Genellikle tırnak içinde gösterilir. Örnek vercek olursak; ‘Selam’, ‘’Gezelim’’, ‘’’’Gezegen burası’’’’ gibi veri tipleri kodlanır. 

Pycharm Nedir?

Pycharm, Python tarafından geliştirme ortamı yani bir IDE olarak bilinir. IDE’nin açılımı da ‘’Entegre Geliştirme Ortamı’’ olarak geçmektedir. Python programlama içerisinde en iyi ve yararlı olan IDE olarak Pycharm gösterilir. İlk piyasaya çıkış tarihi 2010 yılının Temmuz ayındadır. 28 Ocak 2016’da 5.0.4 sürümünü almıştır. Çapraz bir platforma yapısındadır. Uygulama; Windows, Linux ve OS X sistemlerinde çalışmaktadır. Python Pycharm, iki farklı sürüme sahiptir. Bunlardan biri Professional Edition, diğeri de Community Edition. Professional Edition versiyonu ücretlidir. Ancak bu sürümün içinde farklı özellikler yer almaktadır. Community Edition ücretsiz sürüm modelidir. Bu ücretsiz sürümü indirme imkanı mevcuttur. Ancak bazı imkanlar kısıtlıdır. Pycharm özellikleriyle de kendinden söz ettirmektedir.

  • Birinci olarak uygulama otomatik kod yenileme ile gelmektedir. 

  • Zengin navigasyon içeriğine sahiptir. 

  • Akıllı kodlama ile tamamlama da büyük kolaylık sağlar. 

  • Açık kaynaklı kod yapısı büyük avantaj oluşturur. 

  • Yeni başlayanlar için bile basit bir sistemdir. 

  • Pycharm indirmesi ve kurulumu oldukça kolaydır. 

  • Hızlı ve pratik bir sistem verisine sahiptir. 

Apache Lisansı Nedir?

2000 yılında adımı atılan şirketin, ilk yayımlanma senesi ise; Ocak 2004 yılında olmuştur. İlk olarak Apache Yazılım Lisansı ismi ile piyasaya çıkmıştır. Daha sonradan Apache Lisansı ismini almıştır. Bu yazılım lisansı tamamen özgün ve özgürdür. Yazılımın bazı sürümleri için telif hakkı bile gerekmemektedir. Apache Lisansı için açık kaynak kodlu yazılımların geliştirilmesine izin verilmektedir. Yazılım sistemleri birçok avantajı sayesinde bireyler tarafından tercih edilmektedir. Ticari alanda faaliyet gösterilen birçok yerde kullanılabilir. Lisansın kopyası hem kullanılabilir hem de dağıtılabilir. 

Apache Lisansı gibi birçok açık kaynaklı yazılım bulunmakta. Bu yazılımların günden güne arttığı da bilindiği bir gerçek. Artık çoğu insan açık kaynaklı yazılımları tercih ediyor. Yeni yazılım ve bilişim işine girişen gençler de hem basit ve açık olması sebebiyle tercihlerini bu yönde kullanıyor. Hepimiz akıllı telefon kullanıcısıyız. Bu akıllı telefonların içinde bir işletim sistemi bulunuyor.

Dünya’da en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Android’tir. Bu işletim sistemin bir gerçeği yer alıyor. Açık kodlu ya da kaynaklı yazılım ile geliştiriliyor. Yani android açık kaynaklı yazılım ile piyasa zamanında çıkıyor. Bu kadar çok tercih edilmesinin en büyük nedeni özgün ve serbest olmasından kaynaklanıyor. Bireyler kodlama yaparken istedikleri kullanabiliyor. Tamamen açık olan bu kaynaklar bir izin istemeye gerek duymuyor. Diğer yazılım lisansları ise şu şekilde; 

  • MIT Lisansı

  • GNU Lisansı

  • Creative Commons Lisansı

bunlara ek olarak yazımızda tanıttığımız Apache Lisansı. Tüm yazılım lisanslarının kendi aralarında farklı işlevleri yer alıyor. Ancak içlerinden en çok Apache tercih ediliyor. 

Kodlama Geleceğin Mesleği Olabilir

Hani hep vardır ya; ‘’Geleceğin mesleği bu işte bunu oku.’’ ‘’Bu bölümü okuduğun zaman ya da bu eğitimi aldığında geleceğin parlak.’’ Kodlama da öyle bir sektör. Çoğu bilişim ve farklı sektörlerden uzmanlara göre kodlama veya yazılım sektörünün önü açık. Çoğu yaşanılan olguların artık hepsi bilgisayar üzerinden kodlama sayesinde yapılıyor. En ufak bir kumanda ya da bilgisayar, kısacası küçük bir elektronik alet için kodlama veya yazılım gerekiyor. Olmazsa olmazımız arasına giriyor. Böyle olunca önü açık bir meslek grubu oluyor.

Yeni nesil sektöre, öğrencilerde sıcak bakıyor. Ancak öğrencilik yıllarını geçmiş ve yazılım öğrenmek isteyenler de merak etmesin Enstitü size bir imkan sağlıyor. Programlamaya giriş kursu sayesinde sizlerde kendi ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek kadar kodlama bilgisine sahip olabilirsiniz. Merak ettiğiniz birçok konuyu ve bilgiyi bu kursta eğitim alarak görebilirsiniz. 

Python Programlama, Python, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir programlama dilidir Bir metin editörü ve Python yorumlayıcı ile kurulumu ve kullanımı basittir, Python ile mobil uygulama, bilimsel uygulama, web yazılım, masaüstü uygulama vb çok çeşitli alanlarda çalışmalar yapabilirsiniz, Python Veri Tipleri, Python'da çeşitli veri tipleri bulunmaktadır: Integer, Float, Long, List, Tuple, String, Dictionary, Complex vb, Veri tipleri çeşitli işlemleri gerçekleştirmek ve verileri saklamak için kullanılır, Python Kurulumu, Python programlama, çeşitli işletim sistemlerine (Windows, MAC OS, Linux) kurulumu mümkündür, Python'un resmi web sitesinden gerekli bilgiler ve dosyalar edinilebilir, Pycharm, Pycharm, Python tarafından sağlanan bir IDE'dir Akıllı kod tamamlama, otomatik kod yenileme gibi özellikleri vardır, Pycharm hem ücretsiz (Community Edition) hem de ücretli (Professional Edition) sürümlere sahiptir, Apache Lisansı, Apache Lisansı, açık kaynak kodlu yazılımların geliştirilmesine izin veren bir yazılım lisansıdır, Bu lisans ile yazılımın kopyası hem kullanılabilir hem de dağıtılabilir, Yapay Zeka Uygulamaları, Python dilinde yapay zeka uygulamaları geliştirilebilmektedir, , Oyun Geliştirme, Python dilinde oyun geliştirme yapılabilir, Python, basit oyun motorları ve daha karmaşık grafik kütüphaneleri ile geniş bir yelpazede oyun geliştirmek için kullanılabilir, Veri Madenciliği, Python dilinde veri madenciliği ve veri manipülasyonu yapılabilir, Python, veri analizi ve makine öğrenmesi için kullanılan popüler bir dildir, Bilgisayar Güvenliği, Python dilinde bilgisayar güvenliği ve ağ güvenliği ile ilgili uygulamalar geliştirilebilir, , Web Geliştirme, Python dilinde web sitesi ve web tabanlı uygulamalar geliştirilebilir, Python, web çerçevelerini (Django ve Flask gibi) destekleyen güçlü bir web geliştirme dilidir
python programlama python kurulumu python programlama ile neler yapabilirim python kurulumu pycharm python pycharcm apache lisansı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü ve turuncu gömlekli bir kadın bilgisayar ekranının önünde oturmaktadır. Kadın dikkatle ekrana bakıyor, gözleri odaklanmış ve ağzı hafifçe açık. Arkasında beyaz metinli yeşil ve siyah bir tabela var. Ön planda kadının yüzü yakından çekilmiş, gözlükleri ışığı yansıtıyor. Görüntüde ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir 'E' harfi ve siyah zemin üzerinde beyaz bir 'E' harfi görülüyor. Kadının yüzü bilgisayar ekranının parlak beyazı ve arka planın koyu tonları tarafından aydınlatılıyor. Kadın derinden meşgul ve ekrandakine odaklanmış görünüyor, ifadesi bir ilgi ve düşünceyi yansıtıyor.
Teknoloji

Python Programlama Nedir?

29 Ocak 2021
Genç bir kadın, ekranında parlak mavi ve sarı bir yılan logosu bulunan bir dizüstü bilgisayarın önünde oturuyor. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri odaklanmış ve yoğun. Elleri dizüstü bilgisayarın klavyesinin üzerinde, parmakları tuşlara hafifçe dokunuyor. Dizüstü bilgisayar siyah kenarlıklı beyaz renktedir ve arka planda dikdörtgen bir nesne vardır. Kadının üzerinde yeşil bir gömlek vardır ve saçları arkaya doğru toplanmıştır. Kadın dizüstü bilgisayarda yazıyor gibi görünüyor, ifadesi ciddi ve odaklanmış.
Yazılımlar

Python Öğrenmek Neden Kolay

07 Eylül 2021
Bu görsel çevrimiçi bir Python kursuna ait. Kollarını kavuşturmuş, kendine güven ve kararlılık sergileyen bir adam görülüyor. Yüzünün yakın çekimi, odaklanmasını ve öğrenmeye olan bağlılığını ortaya koyuyor. Bir saatin yakın çekimi zaman yönetiminin önemini vurguluyor. Siyah arka plana karşı beyaz harfler, kursun profesyonelliği ve adanmışlığı hakkında bir fikir veriyor. Kıllı kolun yakın çekimi, gerekli olacak sıkı çalışmayı ve çabayı sembolize ediyor. Siyah takım elbiseli adam otorite ve güvenilirlik havası veriyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bu kursu olağanüstü bir çevrimiçi Python kursu haline getiriyor. Öğrenciye başarılı olması için gereken bilgi ve becerileri sağlayacağından emin olabilirsiniz.
4.9
(65)

Python Eğitimi

10 Konu5 Saat
Kameranın önünde siyah tişörtlü ve koyu renk saçlı bir adam durmaktadır. Yüz ifadesi ciddi ve duruşu kendinden emin. Gözleri kameraya odaklanmıştır ve kolları iki yanındadır. Güçlü, kaslı bir yapısı var ve siyah tişörtü soluk teniyle tezat oluşturuyor. Koyu renk saçları kısa, düzgün bir kesimle şekillendirilmiş ve yüzünü güzel bir şekilde çerçeveliyor. Kararlı görünüyor ve kararlı ifadesi onu öne çıkarıyor. Karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.Hanifi Çetinkaya
1411881
Bu görsel, arka planda bir bilgisayar kodu ile bir kadın yüzünü tasvir etmektedir. Bu, kodlamanın temellerinin öğretildiği temel programlamaya giriş niteliğindedir. Kodlama kavramlarını anlamak için kişinin temelleri net bir şekilde anlaması gerekir. Bu ders sayesinde öğrenciler programlama dilinin temellerini ve çeşitli görevler için nasıl kod yazacaklarını öğrenirler. Kodlama görevlerini nasıl daha küçük parçalara ayıracakları ve kodlamanın sözdizimini nasıl anlayacakları konusunda fikir edineceklerdir. Kurs boyunca öğrenciler, yazılım oluşturmak ve geliştirmek için araçları ve kodlama dillerini nasıl kullanacaklarını öğreneceklerdir. Ayrıca hata ayıklama tekniklerini anlayacak ve programlarını nasıl test edeceklerini ve hata ayıklayacaklarını öğreneceklerdir. Dersin sonunda öğrenciler verimli ve iyi yapılandırılmış kod yazabilecek bilgi ve beceriye sahip olacaklardır.
4.9
(58)

Temel Programlamaya Giriş

7 Konu4 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1254464