AnasayfaBlogYeni Mezunlar İçin Kariyer Planlama Tüyoları
Video

Yeni Mezunlar İçin Kariyer Planlama Tüyoları

10 Mayıs 2021
Kameranın önünde, gür sakallarıyla mutlu bir şekilde gülümseyen bir adam durmaktadır. Beyaz bir gömlek giyiyor ve bir elinde beyaz bir top tutuyor. Arka planda uzun, kahverengi saçlı bir kadın görülüyor. Ön planda, üzerinde çeşitli renk ve desenler bulunan bir kordonun yakın çekimi var. Adamın etrafı sıcak ve davetkâr bir atmosferle çevrilidir ve elinde tuttuğu beyaz top ona eğlenceli bir dokunuş katmaktadır. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek davetkâr ve hoş bir görüntü oluşturuyor.
KonuÖneriAçıklama
CV HazırlamaKendini tanı, güçlü yönlerini betimleAdaylar, hangi yönlerini geliştirmesi gerektiğini belirlemeli ve kendilerini tanımalıdır.
Doğru İş Başvurusuİyi seçim ve araştırma yapAdayın başvuru yapacağı şirket ve pozisyonu dikkatlice seçmesi ve onlar hakkında bilgi edinmesi gereklidir.
Mülakat HazırlığıKendini tanıtıcı anıları yazAdaylar, kendilerini en iyi anlatan anıları not ederek mülakatı daha iyi anlamak için bu notları kullanabilirler.
Çalışmayan MezunlarRekabet ve iş arama süresiÜniversiteden mezun olup çalışmayan kişi sayısı giderek artıyor ve iş arama süreleri uzuyor. Dolayısıyla rekabet artıyor.
İş Tecrübesi OlmayanlarÖğrencilikte aldığı projeyi yazİyi bir CV, bir öğrenci olarak görev aldığınız projelerin bir listesini içermelidir.
Mülakat HatalarıGerekli hazırlığı yapMülakatlar için iyi bir hazırlık yapmalı ve mülakatta çelişkili cevaplar vermemeye baz almalısınız.
Üst Unvana Sahip OlmakEkstra sorumluluklar al, kendini fark ettirYükselmek ve bir üst unvana sahip olmak için ekstra sorumluluklar almalı ve beklentilerin üzerine çıkmalısınız.
Performans TakibiVerilen görevleri zamanında ve kaliteli yapÇalışanlar, kendilerine verilen görevleri zamanında ve istenen kalitede yaparak performanslarını artırabilirler.
Adayların GelişimiÖğrenmeye açık olAdayların gelişim sürecinde öğrenmeye açık olması ve yeni beceriler edinmeye istekli olması gereklidir.
İş Başvurusu TutarlılığıBilinçli başvuru yapBir adayın aynı şirkete birden çok pozisyona başvurması, seçicilik eksikliği veya belirsizliği anlamı taşıyabilir.

Yeni mezunların sıkça sorduğu “Okul bitti, şimdi beni ne bekliyor?” sorusuna cevap aradık. Memorial Sağlık Grubu İnsan Kaynakları Müdür Yardımcısı Can Oğuzoğlu’dan kariyer planlama tüyoları aldık. Yeni mezunlar için CV hazırlama, doğru iş başvurusu ve mülakat tüyolarını konuştuk.

Can Oğuzoğlu Kimdir?

İstanbul doğumluyum. 18 yıldır insan kaynakları alanında çalışıyorum. Danışmanlık sektöründe freelance eğitmenlik yaptım.

Okul bitti. Şimdi neler olacak sorusu ile başlayabilir miyiz? Yeni mezunları neler bekliyor?

2020 yılı verileri var elimizde. Üniversite mezun olup çalışmayan arkadaşların sayısı 1 milyon 350 bini bulmuş durumda. 17-34 yaş arası iş arayanların sayısı da artmış durumda. İş arama süreleri de uzamış, rekabet artmış durumda. İşimiz zor ama yapacaklarımız var.

Okul sonrası doğru kariyer planlama yapabilmek için bizlere nasıl tüyolar verebilirsiniz?

Sağlıklı bir hazırlık sürecinden geçmek gerekiyor. Adaylarımızın kendilerini tanıması, hangi yönlerini geliştirmesi gerektiğini ortaya koymalı ki güçlü bir CV hazırlasın. Gerekirse ayna karşısına geçip mülakatçı sorular sorması önemli. Bütün adaylara tavsiye ederim. 

Doğru başvuru nasıl yapılır? Bir IK’cı olarak başvurularda nelere dikkat ediyorsunuz?

Her şeyden önce adayın nereye başvuru yapacağını iyi seçmesi ve iyi araştırması lazım. Başvurduğu şirketin değerlerin okumalı. İş yapış şekillerini araştırmalı. Hangi pozisyona başvuru yapacağı da önemli. Pozisyonla özellikleri örtüşüyor mu? İlk önce adayın geçmişte kurumumuza başvurup başvurmadığını bakıyoruz. Tutarlı başvurular da önemli. Yeni mezun pazarlamaya başvurunca etkili olmuyor. Bazen 15 pozisyona başvurmuş. Buradan ne iş olursa yaparım anlamını anlıyorum. Bilinçli başvuru yapılmalı. 

Memorial Sağlık Grubu için İnsan Kaynakları olarak işe alım süreçleri ve sonrasında neler oluyor? 

İlk gün arkadaşı uygulamamız var. Kıdemli arkadaş koçluk yapıyor.1 gününü onla geçiriyor. Öğle yemeğini bile beraber yiyorlar. Yeni departmanın detaylarını, yan departmanı anlatıyor. Kurum tanıtımı yaptığımız bir eğitime başlıyoruz. Bölüm yöneticisi ve ekip arkadaşları da bölüm oryantasyonu yapıyorlar. Yaklaşık 1 ay sürüyor. Kurumsal yapılarda oryantasyona önem verilir. İlk günlerde kişi misafirdir. 

CV’lerde illa fotoğraf olmalı, şu bilgiler muhakkak şu şekilde yazılmalı dediğiniz önerileriniz nelerdir? Özellikle daha önce iş tecrübesi olmayanlar nelere dikkat etmeli?

İşin en önemli kısımlarından biri CV hazırlamak. Her şeyden önce sade ve dürüst bir CV olmak zorunda. adayı gerçekçi bir şekilde ortaya kaymalı. Kısa bir ön yazı mutlaka olmalı CV’de. Özeti güzel yazmışsa aday hakkında bilgi veriyor. Yaşını mezuniyetini ve hedefini yazması yeterli olmalı. Başarısı varsa onu da yazsın, bölüm birincisi olabilir, yazsın. Ne yapmak istediğini de yazsınlar. Ön yazı örneklerini araştırsınlar. Fotoğraf seçimi de profesyonel imaja uygun olmalı. Öğrencilikte görev aldığı projeleri de kısaca yazmalı. Adayın da kendini pazarlaması ve anlatması gerekiyor CV’de. Dil bilgisi de yazmalı. Referans bilgileri de önemlidir. 

CV’m İK’cıda olmasına rağmen neden bekleme sırasında tekrar form dolduruyoruz? Bu bir zaman kazanma taktiği mi?

Yok taktik değil. Hukuki bir altyapısı var. Kurumlar her CV’de sorularına cevap bulamadığı için. Kendi sorularını bu formlarla soruyor adaya. O formun alt kısmında da uyarı var. Bilgilerin doğruluğunu kişilerin de teyit ettiği hukuki dayanağı olan bir form.

İş tecrübesi olmayan birisi için mülakat aşamaları nasıl oluyor? Nelere dikkat edilmelidir?

Hazırlık yapmalı. Ön görüşmeyi İnsan kaynakları yapıyor sonra bölüm yöneticisi. Adayın kendisini en iyi anlatan anılarını mümkünse not etsin bir yere. Mutlaka 10 dakika önce olsun mülakat yerinde. Mülakat bir şov sahnesi değil. Adayların kendileri olmasını istiyoruz.

Neden işe alınmıyoruz? Çalışma hayatınız boyunca sayısız mülakat tecrübesi edindiniz. Size göre mülakatlarda en çok yapılan hatalar nelerdir?

İşe alınmamanın farklı sebepleri olabilir. O pozisyona daha iyi aday bulmuş olabiliriz. Mülakatta en büyük hata gerekli hazırlığı yapmadan gelmeleri. Çelişkili cevaplar verildiğinde de olumlu bakamıyoruz. Adayın panik olmadan kendi olması yeterli. İyi hazırlık yapmaları gerekiyor. Şirketlerin yetiştirilebilir aday alma sayısı limitli. İşe alınmamanın en temel sebeplerinden. 

İşe başladıktan sonra kimse yerinde saymak istemez. Bu durumda yükselmek, bir üst unvana sahip olmak için nasıl yollar kat edilmeli?

Birincisi sabırlı olmak lazım. Çok hızlı olmayabilir. Uzman yardımcısı olarak başlayan arkadaşım, 2 yıl içinde yönetici olacağım demesi çok realist bir yaklaşım olmuyor. Ekip içinde arkadaşın kendini göstermesi lazım. Ekstra sorumluluklar alsın, kendini fark ettirsin. Beklentinin üstüne çıksın. Öğrenmeye açık mı? Bana şunu da öğretir misiniz diyor mu? 

Home ofis çalışmada personel performans takibi nasıl oluyor? Etkili bir performans gösterse de çalışan kendini fark ettirmek için ne yapmalı?

Temelde size verilen zamanında istenilen kalitede sonuçlandırıyorsanız o sizin performansınızdır. Kendi çalışmasını sunmak istiyorsa gün sonunda rapor etsin. Şu çalışmada, şuraya geldim diye mail atabilir. 
Yaptıkları işleri raporlasınlar. Raporlama yapmak bir beceridir. Yaptığınız içi doğru şekilde yöneticinize anlatmanız da önemli. Evde çalışmak çok zor ve yıpratıcı. 

CV Hazırlama, Kendini tanı, güçlü yönlerini betimle, Adaylar, hangi yönlerini geliştirmesi gerektiğini belirlemeli ve kendilerini tanımalıdır, Doğru İş Başvurusu, İyi seçim ve araştırma yap, Adayın başvuru yapacağı şirket ve pozisyonu dikkatlice seçmesi ve onlar hakkında bilgi edinmesi gereklidir, Mülakat Hazırlığı, Kendini tanıtıcı anıları yaz, Adaylar, kendilerini en iyi anlatan anıları not ederek mülakatı daha iyi anlamak için bu notları kullanabilirler, Çalışmayan Mezunlar, Rekabet ve iş arama süresi, Üniversiteden mezun olup çalışmayan kişi sayısı giderek artıyor ve iş arama süreleri uzuyor Dolayısıyla rekabet artıyor, İş Tecrübesi Olmayanlar, Öğrencilikte aldığı projeyi yaz, İyi bir CV, bir öğrenci olarak görev aldığınız projelerin bir listesini içermelidir, Mülakat Hataları, Gerekli hazırlığı yap, Mülakatlar için iyi bir hazırlık yapmalı ve mülakatta çelişkili cevaplar vermemeye baz almalısınız, Üst Unvana Sahip Olmak, Ekstra sorumluluklar al, kendini fark ettir, Yükselmek ve bir üst unvana sahip olmak için ekstra sorumluluklar almalı ve beklentilerin üzerine çıkmalısınız, Performans Takibi, Verilen görevleri zamanında ve kaliteli yap, Çalışanlar, kendilerine verilen görevleri zamanında ve istenen kalitede yaparak performanslarını artırabilirler, Adayların Gelişimi, Öğrenmeye açık ol, Adayların gelişim sürecinde öğrenmeye açık olması ve yeni beceriler edinmeye istekli olması gereklidir, İş Başvurusu Tutarlılığı, Bilinçli başvuru yap, Bir adayın aynı şirkete birden çok pozisyona başvurması, seçicilik eksikliği veya belirsizliği anlamı taşıyabilir
mülakat
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.