AnasayfaBlogTurizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü
Bölümler

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü

30 Ağustos 2020
Bu görüntü, üzerinden güzel bir köprü geçen ve alana gölge sağlayan şemsiyelerin bulunduğu bir havuzun görüntüsüdür. Köprü, metal korkuluklu beyaz sütunlara ve baştan sona canlı mavi ve yeşil renk desenine sahiptir. Şemsiyeler parlak sarı ve beyaz renkte olup sarı kısım yarı şeffaf bir malzemedir. Havuzun yan tarafında birkaç şezlong ve sağ tarafta beyaz bir 'O' harfi görülmektedir. Havuzun sol tarafında ise renkli bir sandalye resmi ile kırmızı bir korkuluk görülmektedir. Ayrıca havuzun ortasında bir piyano ve bir pencerenin önünde beyaz bir şemsiye bulunmaktadır. Arka plan birden fazla penceresi olan bir binadan oluşuyor ve tüm sahne parlak güneş ışığı ile aydınlatılıyor.
KısımAçıklamaÖnemli Nitelikler
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik BölümüTurizm sektörüne profesyonel girişimciler ve yöneticiler yetiştirmeyi hedefleyen 4 yıllık bir lisans bölümüdür.Planlı ve programlı olmak, sosyal yönden aktif olmak, insanları sevmek ve iletişim becerisi, yabancı dil bilgisi ve teknolojiyi etkin kullanabilme
Sektörün Çalışma AlanlarıHem turistik tesislerin işletmeciliği hem de acente ve şube açma olanakları bulunur.İşletme ve yönetme kabiliyeti, girişimcilik ve risk yönetimi
Hizmet AlanlarıTurizm pazarlaması, her türlü turizm hizmetleri, otelcilik yönetimi, eğlence merkezleri, kulüpler, konaklama hizmetleri ve seyahat alanında birçok hizmet verilir.Müşteri ilişkileri yönetimi, pazarlama ve satış kabiliyeti
Bireysel GelişimTurizm ve otelcilik sektöründe çalışacak olanlar, yeniliklere açık ve teknolojiyi etkin kullanabilmeli, yabancı dil bilmeli ve her durumda müşteri memnuniyetini sağlayabilmelidir.Yeniliklere açıklık, teknoloji bilgisi, dil becerisi ve müşteri memnuniyeti odaklılık
Eğitimin AmacıÖğrencileri, turizmle ilgili birçok sektör hakkında donanımlı bilgi sahibi yapmak ve turizmi geliştirmeyi hedefleyen profesyonel yönetici ve girişimciler yetiştirmeyi hedeflemektedir.Stratejik düşünme ve liderlik
Eğlence ve Alışveriş HizmetleriTurizm işletmeciliği, eğlence ve alışveriş hizmetleri sağlama, tur organizasyonları düzenleme ve konaklama hizmetleri verme gibi hizmetlere de yön verir.Etkinlik yönetimi ve halkla ilişkiler
Konaklama HizmetleriKonaklama hizmetlerinin yanı sıra turizm işletmeciliği, restoranlar, eğlence parkurları ve kongre merkezleri gibi birçok alanda hizmet verir.Konaklama ve yiyecek-içecek hizmetleri yönetimi
Toplantı ve Kongre OrganizasyonlarıTurizm işletmeciliği ayrıca toplantı ve kongre organizasyonları düzenler.Etkinlik planlaması ve organizasyon yeteneği
Ulaşım HizmetleriTur operatörleri, ulaşım ve konaklama hizmetlerini birleştirerek tur paketleri oluşturur.Lojistik ve operasyonel planlama
Turizm PazarlamasıTurizm işletmeciliği, turizm hizmetleri ve ürünlerinin etkin bir şekilde pazarlanmasını sağlar.Pazarlama stratejileri ve teknikleri

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, ülke ekonomisine yüksek katkıda bulunmak için bu alanda profesyonel girişimciler ve yöneticiler yetiştirmeyi hedefler. Bu bölüm 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.

Turizm başlı başına bir eğlence ve keyifli vakit geçirme, gezme-görme, dinlenme üzerine bir sektördür. Bu nedenle bu işi severek yapmak çok önemlidir. Turizm işletmeciliği ve otelcilik çok geniş ve kapsamlı bir sektörüdür. Bu sektörde çalışmak isteyenler,  herhangi bir turistik tesisin işletmeciliğini yapılabildiği gibi, acente ve şube de açabilme olanakları vardır. Sorumluluk alanları turizmin gelişmesine katkı sağlamaktır. 

Turizm işletmeciliği ve otelcilik turizm pazarlaması, her türlü turizm hizmetleri, otelcilik yönetimi, eğlence merkezleri, kulüpler, konaklama hizmetleri, seyahat alanında birçok hizmeti kusursuz şekilde vermeyi hedefler. 

Bu eğlenceli ve bir o kadar da zor olan turizm sektörü her zaman aktif ve yeniliklerle fark yaratmayı gerektirir. Bu mesleği seçecek kişilerin planlı, programlı ve sosyal yönden aktif kişiler olması önemlidir. Aynı zamanda insanları seven ve iletişim kabiliyeti gelişmiş bireyler olmaları gerekir. Yenilikleri takip edip, bunları uygulayabilen, teknolojiyi etkin olarak kullanan ve yabancı dil bilen kişiler olmaları gerekir. İşini severek ve özveriyle yapan kişiler turizmin gelişmesine katkıda bulunacaklardır. Aynı zamanda müşteri memnuniyetini de en üst düzeyde sağlayarak başarılı olacaklardır. Bu sayede sektörde aranılan profesyoneller olmaları kaçınılmazdır. 

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü Nedir?

Turizm işletmeciliği ve otelcilik bölümü, turizmin geliştirilmesine katkıda bulunacak nitelikli bireyler yetiştirmeyi hedefler. İşini titizlikle yapan, müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutan profesyonel bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Seyahat, turizm pazarlaması, otelcilik yönetimi, restoranlar, eğlence parkurları, kongre merkezleri, toplantı organizasyonları, konaklama hizmetleri gibi birçok alanda hizmet veren bir alandır. Turizm işletmeciliği hangi alanda hizmet veriyorsa, o alandaki turistlerin ihtiyaçlarının giderilmesini sağlar. Eğlence, alışveriş, ulaşım, tur organizasyonu, gezi, konaklama hizmetleri gibi hizmetlerin yerine getirilmesini sağlar. 

Bu bölümün asıl amacı ülke ekonomisine katkıda bulunacak, turizmi geliştirmeyi hedefleyen profesyonel yönetici ve girişimciler yetiştirmeyi hedefler. Öğrenciler sadece turizm işletmeciliği ve otelcilik alanında gelişmekle kalmayıp, turizmle ilgili birçok sektör hakkında donanımlı bilgi sahibi olurlar. 
Turizm işletmeciliği ve otelcilik bölümünde kariyer yapmak isteyen öğrencilerin, farklı ve yenilikçi bakış açısına sahip olması beklenir. aynı zamanda insan ilişkileri oldukça iyi, sosyal ve kendini geliştirmeye açık bireyler olmaları gerekir. yabancı dil bilgisinin de gelişmesi oldukça önemlidir.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik iş imkanları nelerdir?

Turizm işletmeciliği ve otelcilik iş imkanları sektörün çeşitliliği nedeniyle oldukça fazladır. Ülkemizde oldukça önem verilen turizm sektörü için, işin profesyonellerine olan ihtiyaç da her geçen gün artmaktadır. Bu bölümden mezun olan kişiler turizm sektörünün çok yönlü olması nedeniyle geniş iş imkanına sahiptir. Bu bölüm mezunları, tatil köylerinde, otellerde, dinlenme tesislerinde, restoranlarda yönetici pozisyonunda çalışabilirler. Aynı zamanda ajanslarda, özel etkinlik ve davet organizasyonlarında, iş bulabilirler. Havayolları, gıda işletmeleri, oteller, organizasyon şirketleri seyahat acenteleri başlıca iş imkanlarının olduğu yerlerdir. 

Turizm acenteleri açabilir, turistik amaçlı büyük gemilerde iş bulabilirler. Organizasyon şirketleri, seyahat acenteleri, havayolları gibi turizme hizmet veren işletmelerde iş imkanı bulabilirler. Aynı zamanda kara ve deniz işletmeciliği yapan turizm firmalarında çalışabilirler. Turizm çok yönlü bir sektördür. Birçok alanda turizm hizmeti verildiği için iş kapsamı da oldukça geniştir.

Turizm sektörüne oldukça önem verilmesiyle birlikte bu alanda profesyonel kişilere olan ihtiyaç da her geçen gün artmaktadır. Turizm işletmeciliği ve otelcilik mezunları turizm ve otelcilik alanında hizmet veren her türlü işletmede, iş bulabilme imkanları vardır. Turizm sektörüne gönül veren, farklı düşünen, yenilikçi ve işini severek yapan kişiler bu işte mutlak başarı sağlayacaktır. 

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik mezunları ne iş yapar?

Turizm işletmeciliği ve otelcilik bölümünü bitiren kişiler her türlü turizm ve otelcilik hizmeti veren işletmelerde görev alabilirler. Turizme hizmet vermek için her türlü yeniliği ve farklılığı hizmetlerinde kullanırlar. Otellerde, turizm acentelerinde ve turizme hizmet veren bir çok alanda çalışma imkanları vardır. Müşterilerin her türlü ihtiyaçlarını en iyi bir şekilde karşılamak için, üstün hizmet anlayışı ile otel, lokanta, acente gibi birçok turistik tesisin yönetilmesini sağlar. 

Turizm işletmeciliği ve otelcilik alanında çalışan kişiler, müşteri memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak için standartlar geliştirirler. Bu anlamda her türlü yeniliği ve üretkenliği gösterirler. Otellerde veya çalıştıkları işletmelerde müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda en iyi hizmeti vermeye çalışırlar. Oteller günümüzde sadece gelen müşterilerin konakladığı mekanlar olmanın dışında, bir çok etkinliğin de düzenlendiği yerlerdir. Kongreler, konferanslar, düğünler gibi birçok etkinliklere ev sahibi yapabilmektedir. Bu anlamda işletmecilik yapan kişiler her yönden kusursuz hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Yaptıkları her işte mükemmeliyetçi anlayış benimseyerek, çağdaş ve yenilikçi fikirler geliştirerek bu işi severek yapan kişiler başarılı olacaktır. 

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Taban Puanları ve Sıralama

Turizm işletmeciliği ve otelcilik 2019 yılık taban puanları ve başarı sıralaması Yök Atlas’dan alınan bilgilere göre şu şekildedir:

ÜniversiteTaban PuanBaşarı Sıralaması
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi440,000881.263
Dokuz Eylül Üniversitesi410,550796.896
Balıkesir Üniversitesi280,5001.082.472
Bitlis Eren Üniversitesi334,800830.162
Trakya  Üniversitesi322,550992.922

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik bölümü okumak isteyen öğrenciler 4 yıllık öğrenim dönemi boyunca aşağıdaki dersleri görürler. 8 yarıyıllık dönem boyunca bu dersleri başarı şekilde tamamlayan öğrenciler ‘’Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Lisans Diploması’’ almaya hak kazanırlar. 

  • Turizm işletmelerinde maliyet analizleri

  • Ön büro işlemleri

  • Otel işletmeciliği

  • İşletme matematiği

  • Seyahat acenteliği ve tur operatörlüğü

  • Turizm ekonomisi

  • Kongre ve fuar yönetimi

  • Mutfak hizmetleri yönetimi

  • Turizm pazarlaması

  • Yiyecek ve içecek hizmetleri

  • Ziyaret ve ikram hizmetleri

  • Görgü kuralları ve protokol

  • Temizlik ürünleri kullanımı ve denetimi

  • Bilgi ve iletişim teknolojileri

  • Konaklama ve işletmeleri muhasebesi

  • Rekrasyon ve animasyon,

  • İkram ve servis teknikleri

  • Menü Planlama

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü, Turizm sektörüne profesyonel girişimciler ve yöneticiler yetiştirmeyi hedefleyen 4 yıllık bir lisans bölümüdür, Planlı ve programlı olmak, sosyal yönden aktif olmak, insanları sevmek ve iletişim becerisi, yabancı dil bilgisi ve teknolojiyi etkin kullanabilme, Sektörün Çalışma Alanları, Hem turistik tesislerin işletmeciliği hem de acente ve şube açma olanakları bulunur, İşletme ve yönetme kabiliyeti, girişimcilik ve risk yönetimi, Hizmet Alanları, Turizm pazarlaması, her türlü turizm hizmetleri, otelcilik yönetimi, eğlence merkezleri, kulüpler, konaklama hizmetleri ve seyahat alanında birçok hizmet verilir, Müşteri ilişkileri yönetimi, pazarlama ve satış kabiliyeti, Bireysel Gelişim, Turizm ve otelcilik sektöründe çalışacak olanlar, yeniliklere açık ve teknolojiyi etkin kullanabilmeli, yabancı dil bilmeli ve her durumda müşteri memnuniyetini sağlayabilmelidir, Yeniliklere açıklık, teknoloji bilgisi, dil becerisi ve müşteri memnuniyeti odaklılık, Eğitimin Amacı, Öğrencileri, turizmle ilgili birçok sektör hakkında donanımlı bilgi sahibi yapmak ve turizmi geliştirmeyi hedefleyen profesyonel yönetici ve girişimciler yetiştirmeyi hedeflemektedir, Stratejik düşünme ve liderlik, Eğlence ve Alışveriş Hizmetleri, Turizm işletmeciliği, eğlence ve alışveriş hizmetleri sağlama, tur organizasyonları düzenleme ve konaklama hizmetleri verme gibi hizmetlere de yön verir, Etkinlik yönetimi ve halkla ilişkiler, Konaklama Hizmetleri, Konaklama hizmetlerinin yanı sıra turizm işletmeciliği, restoranlar, eğlence parkurları ve kongre merkezleri gibi birçok alanda hizmet verir, Konaklama ve yiyecek-içecek hizmetleri yönetimi, Toplantı ve Kongre Organizasyonları, Turizm işletmeciliği ayrıca toplantı ve kongre organizasyonları düzenler, Etkinlik planlaması ve organizasyon yeteneği, Ulaşım Hizmetleri, Tur operatörleri, ulaşım ve konaklama hizmetlerini birleştirerek tur paketleri oluşturur, Lojistik ve operasyonel planlama, Turizm Pazarlaması, Turizm işletmeciliği, turizm hizmetleri ve ürünlerinin etkin bir şekilde pazarlanmasını sağlar, Pazarlama stratejileri ve teknikleri
turizm işletmeciliği ve otelcilik turizm işletmeciliği ve otelcilik bölümü nedir turizm işletmeciliği ve otelcilik mezunları ne iş yapar turizm işletmeciliği ve otelcilik iş imkanları nelerdir bölümler
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1102584