AnasayfaBlogSaha Satış Temsilcisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Saha Satış Temsilcisi Nedir? Ne İş Yapar?

01 Mayıs 2021
Takım elbiseli bir adam bir mağazada duruyor, kolu ön plana yakın. Siyah bir takım elbise giymiş, beyaz gömlek ve gri kravat takmış. Saçları geriye doğru taranmış ve yüzünde ciddi bir ifade var. Arka planda beyaz bir duvar ve çeşitli eşyalarla dolu raflar var. Sağ elinde kahverengi bir çanta tutuyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Ellerini önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir duruş sergiliyor.
Konu BaşlığıAçıklamaÖrnek
Saha Satış Temsilcisi Nedir?Firma ve işletmelerin ürün veya hizmetlerini tanıtmak, satışını yapmak ve müşteri ilişkilerini yönetmek için görevlendirdiği kişi.Telefon şirketinin ürünlerini tanıtmak ve satışını gerçekleştirmek üzere çalışan saha satış temsilcisi.
Saha Satış Temsilcisi Ne İş Yapar?Saha satış temsilcisi, satın alma öncesi, satış sırası ve sonrasında görev alır. Pazarlama ve satış analizleri yapar. Müşteri memnuniyetini sağlar. Satın alma süreçlerini yönetir.Bir otomobil firmasının saha satış temsilcisi, müşteriye otomobil hakkında bilgi verir, sattığı otomobilin takibini yapar ve müşteri memnuniyetini sağlar.
Satış Süreci?Satın alma ve satış öncesini yönetme. Müşteri ve hedef kitlenin taleplerini ileten, satış sonrası raporlama ve sözleşmeleri yönetme.Müşterinin ev satın almadan önceki süreç, satış sonrasındaki taksit takvimi, oluşabilecek sorunların çözüm süreci.
Müşteri İlişkileri YönetimiMüşteri sadakatini ve memnuniyetini artıran teknikler uygulama. Saha satış temsilcileri, müşteri odaklılık anlamında devreye girer.Müşterinin satın alma sonrası tüm işlemlerinin takibini yapma, oluşabilecek problemleri çözme.
Saha Satış Temsilcisi MaaşlarıDeneyimsiz bir personelin 1.000 TL ila 2.900 TL arasında bir maaş aldığını, deneyimli ve iş tanımı geniş olan kurumlarda ise 3.000 TL ila 5.000 TL arasında değişen maaşlar verildiğini görmekteyiz.Bir giyim mağazası saha satış temsilcisinin maaşı deneyime ve iş tanımına bağlı olarak bu aralıklarda değişir.
CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi)Yazılımlar hakkında bilgi sahibi olarak müşteri veri tabanını ve satış süreç yönetimini oluşturma.Bir firmada satış süreçlerini, müşteri verilerini ve satışları takip eden CRM yazılımı.
Pazarlama ve Satış AnaliziSatışı gerçekleştirilmesi planlanan ürünün pazardaki yerini ve hedef kitlesini belirlemek için analizler yapma.Yeni çıkan bir kitabın hedef okuyucu kitlesi ve bu kitap için en uygun tanıtım ve satış stratejilerini belirleme.
Bütçe PlanlamasıTanıtım, satış ve pazarlama aşamaları için bütçe planlamasını ekip ile birlikte tasarlar.Yeni bir ürün lansmanı için gereken sindir minimal bütçeyi belirleme ve bu bütçenin en etkin şekilde kullanılması planlama.
Saha Satış Temsilcisi Nasıl Olunur?Pazarlama ve satış alanına ilgi ve aşinalık gereklidir. İletişim becerileri ve sektör bilgisi önemlidir.Bir üniversite öğrencisi, yaz aylarında işe alındığı bir satış temsilcisi pozisyonu ile bu alandaki kariyerine başlamış olabilir.
Satış Hedeflerine Yönelik DeğerlendirmelerGünlük, haftalık ya da aylık satış hedeflerine göre değerlendirmeler yapma ve bu hedeflerin gerçekleşme durumunu analiz etme.Haftalık satış hedeflerine ulaşabilme için hangi stratejilerin kullanıldığını ve hangi hedeflere ulaşıldığını inceleme.

satış faaliyetleri ve uygulamaları için saha dediğimiz satışın gerçekleşeceği alana inmek gerekir. saha satışı için de satışı tanıtacak ve satın alma aşamasını yönetecek saha satış temsilcilerine ihtiyaç vardır. saha satış temsilcisi, satış öncesi, satış sırası ve sonrasında görev alır. tanıtım ve satış görevinden önce ilgili işletme ya da firma ile beraber uygun saha ve satış uygulamaları için pazarlama ve satış analizi yapar. her ne kadar günümüzün gelişen pazarlama ve satış tekniklerine göre geleneksel bir iş olsa da uygun sahanın seçilmesi durumunda, hedef kitle ve tüketici bilgilendirilmiş olur. ayrıca saha satış temsilcisinin istenilen satış hedeflerini gerçekleştirmesi durumunda da prim uygulaması gibi geliri artırma imkânı vardır.

Satış alanında çalışmanın ve ilerlemenin ilk basamaklarından biri olarak görebileceğimiz saha satış temsilcisi mesleğini biraz daha yakından tanıyalım. 

Saha Satış Temsilcisi Nedir?

Firma ve işletmeler, ürün ya da hizmetlerini geleneksel yöntemlere bağlı olarak da tanıtmak isterler. Gelişen pazarlama ve müşteri odaklı satış teknikleri yanında, birebir ve doğrudan tüketiciye ulaşma ihtiyacı, anlaşılabilecek bir durumdur. Bu duruma uygun olarak saha satış temsilcilerinden yararlanılır. Fakat saha satış temsilcisi bundan çok daha fazlasıdır. Saha satış temsilciliği sadece stant ya da sahada tanıtım değildir. Saha satış temsilcisi satışı ve ürün/hizmetin satış ile ilgili aşamalarını yönetir. Ayrıca müşteri ilişkileri yönetimi hakkında da süreci yöneten yetkili kişilerden biri, saha satış temsilcisidir. 

Saha satış temsilcisi, müşteri ve hedef kitle davranışını ve ilişkisini ele alarak satış teknikleri uygular. Saha satış temsilcileri, müşteriyi elde tutmaya yönelik müşteri memnuniyeti sağlarlar ve yeni müşteri kazanmak için de çeşitli görevler edinirler. Sahada da çalışan temsilciler, müşteri portföyü oluşturmak ve genişletmek için pazarlama ve satıştan yararlanır. Ayrıca saha satış temsilcisinin, satış departmanı ve ekibiyle de koordineli bir şekilde çalışarak pazarlama faaliyetlerine karar vermesi beklenir. Saha satış alanında iletişim yalnızca yüz yüze değildir. Saha satış temsilcisi kişi, telefonda etkili iletişim kurmaya yönelik de görevler edinebilir. Kısacası bir saha satış temsilcisinin, iletişim ve kurumu tanıtım noktasında, kendini geliştirmesi ve alana ilgi duyarak mesleği yerine getirmesi gerekir. 

Saha Satış Temsilcisi Ne İş Yapar?

Saha satış temsilcisi; satın alma ve satın alma öncesini yönetir. Saha satış temsilcisi, çalıştığı işletme ya da firmanın pazardaki yerini analiz ederek satış aşamalarının başarıyla yürütülmesini sağlar. Müşteri, hedef kitle ve pazar analizini etkinleştiren saha satış temsilcisi, bu analizlere uygun olarak doğru satış aşamalarına ve saha çalışmasına karar verir. Ayrıca tüm bu süreçlerde satış departmanı ve yöneticilerle bir araya gelerek durum değerlendirmesinde bulunur. Sahada tanıtımı yapılacak ve satılacak ürün veya hizmetin nasıl bir pazarlama ve satış faaliyetle sunulması gerektiği üzerine bir ekiple birlikte fikir yürütür. Genel olarak ise bir saha satış temsilcisi aşağıda sıraladığımız işleri yerine getirir:

  • Satış ile ilgili süreçlerde analiz ve planlama yapar. 

  • Analiz, tanıtım fikri ve müşteri yönetimi hakkında yöneticilerle görüşür. 

  • Günlük, haftalık ya da aylık satış hedeflerine yönelik değerlendirmelerde bulunur. 

  • Hedef kitle ve müşteri analizi yaparak müşteri portfölyesi hakkında bilgi ve veri toplar. 

  • Müşteri portföyü oluşturmaya yönelik birebir görüşmelerde bulunur.

  • Tanıtım, satış ve pazarlama aşamaları için bütçe planlamasını ekip ile birlikte tasarlar. 

  • Müşterinin satış ile ilgili faaliyetleri için sözleşme oluşturur. 

  • Satış öncesinde müşteri ve hedef kitlenin talep ve satış ile ilgili tekliflerini işletmeye iletir. 

  • Satın alma sonrası ilgili raporlama ve sözleşmeleri yöneticilerle paylaşır. 

  • CRM (Müşteri ilişkileri Yönetimi) yazılımları hakkında bilgi sahibi olarak müşteri veri tabanını ve satış süreç yönetimini oluşturur. 

  • Satış ve pazarlama faaliyetleri ile ilgili detaylı raporlar hazırlar. 

Saha Satış Temsilcisi Maaşları

Saha satış temsilcisi maaşlarının yüksek olduğunu söyleyemeyiz. Genellikle deneyimsiz kişilere de açık bir meslek olduğundan, yetiştirilmek üzere göreve alınan kişilerin asgari ücretin altında dahi çalıştığı biliniyor. Bununla birlikte saha satış temsilcisinin iş tanımı ve görevleri, maaşın da yüksek olup olmayacağı belirliyor. Deneyimsiz bir saha satış temsilcisinin 1.000 TL ila 2.900 TL arasında bir maaş aldığını söyleyebiliriz.

Deneyim isteyen ve iş tanımı geniş olan kurum ve işletmelerde ise 3.000 TL ila 5.000 TL arasında değişen maaşlar verilmektedir. Ayrıca saha satış temsilcisi mesleğinde, prim uygulaması da bulunmaktadır. Müşteri portföyünü genişletmek ve yüksek satış rakamlarına ulaşmak durumunda maaşa ek zam da yapılmaktadır. 

Saha Satış Temsilcisi Nasıl Olunur?

Saha satış temsilcisi olmak için pazarlama-satış alanına ilgi ve aşinalık gerekir. İşin büyük bir kısmı iletişim ve satış odaklı olduğu için iletişim kurma ve geliştirme konusunda girişken olma şartı istenir. Ayrıca belli başlı bölümlerden mezun olmak da tercih edilmek için önemlidir. Bu bölümler; işletme, halkla ilişkiler, reklamcılık, pazarlama ve iktisat. Yine bazı iş ilanlarında lise mezunu olmak yeterliyken bazı ilanlarda ise mühendislik bölümlerinden mezun olma şartı aranabiliyor. 

Saha satış temsilciliği mesleği, iletişim odaklı bir meslektir ve iletişimi geliştirmek çok önemlidir. Bundan dolayı girişken olmak, ikna kabiliyetini kullanabilmek ve iyi bir diksiyona sahip olmak, mesleğe giriş için gereklidir. Yalnız iletişim becerileri yanında, bazı yetkinlikler de öne çıkmaktadır. Örneğin, raporlama için ofis programlarını kullanabilmek, müşteri ilişkileri yönetimi için ilgili yazılımlara aşina olmak, istenen yetkinliklerdendir. Yine iş ilanlarına baktığımız zaman işletmenin hizmet verdiği alana yönelik eğitim ve deneyim de istenebilmektedir. Kısacası saha satış temsilciliği için iş ilanlarında birbirinden farklı yetkinlik ve eğitimler istenebilmektedir. Bununa beraber deneyim şartı da öne çıkmaktadır. 

İlgili eğitim: Ofis Programları Kursu

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi

Saha satış alanında bir kariyer hedefliyorsanız satış ve pazarlama alanı ile ilgili diğer işlerde çalışarak yeterli deneyimi elde edebilirsiniz. Öte yandan mesleğin iş tanımının belirsiz olması, bazı işletmelerin stant ve tanıtım elemanı olarak saha satış temsilcisi aramasına da yol açmaktadır. Böyle olunca da deneyimsiz adaylar da iş ilanlarına başvurabiliyor ve işe alınabiliyor. Deneyim şartı arayan iş ilanlarında ise müşteri ilişkileri yönetimi hakkında kişinin bilgi sahibi olunması isteniyor. Bundan dolayı müşteri ilişkileri yönetimi, pazarlama iletişimi ve satış yönetimi hakkında bilgi ve uygulama aşinalığına sahip olmak gerekir. 

O Bir Kahraman: Saha Satış Temsilcisi

Bana göre satışın en güzeli, sahada olanıdır. Masa başı mesai yapmayı sevmeyen, hareketli, yerinde duramayan ve değişiklik bağımlısı satış personeli için sahada çalışmak kanaatimce çok büyük bir şanstır.

Satış işi başlı başına bir sanattır. Bu sanatı başarıyla icra etmek için de sanatına aşık, yenilikleri takip eden, eleştiri ve olumsuzluklara karşı dirayetli bir kişiliğinizin olması şart. Saha satış temsilcisi, görev aldığı firmanın sektörüne göre çok çeşitli müşterilerle tanışma fırsatı bulabilir, normalde herhangi birinin giremeyeceği irili ufaklı pek çok fabrikaya, firmaya, ofise ve hatta holdinglere girebilir, randevu almayı başardıysa çok sağlam yöneticilerle veya müdürlerle yüz yüze görüşme şansına sahip olabilir. Hatta ülke çapında ya da dünya çapında çok iyi bilinen büyük markaların satış müdürleri, satınalma müdürleri ve belki de genel müdürleri ile tanışma fırsatı bile bulabilir. Satışı başarıyla sonuçlanmasa dahi, bu önemli şahıslarla tanışmak ve görüşme esnasında onların hal, tavır ve konuşmalarından bir şeyler kapmak bile satış temsilcisinin geleceğine yönelik büyük bir kişisel yatırımdır.

Saha satış temsilcisi nasıl çalışır?

Çoğu saha satış temsilcisi başarısını yöneticisine kanıtladıktan sonra sahaya tek başına çıkabilmektedir. İşte bana göre de mesleğin en tatlı dönemi bu andan itibaren başlar. B sınıfı sürücü ehliyetiniz sayesinde size tahsis edilen yüksek ihtimalle düz vites ve beyaz renkli kiralık aracınızla sahaların tozunu attırmanız için artık önünüzde hiçbir engel kalmamıştır. Muhtemelen bir gün önceden harita uygulamalarından faydalanarak çizdiğiniz rota için yola çıkmaya hazırsınız. Sabah ofise uğrayıp yanınıza laptop veya tabletinizi, gerekli dokümanlarınızı ve kahvenizi alarak, ofiste kalacak olan diğer arkadaşlarınıza da "Dışarıdan bir şey isteyen var mı?" sorusunu sorarak dört duvar arasından ayrılırsınız. Bu havalı hareketiniz ofiste kalacak diğer masa başı çalışanların kendilerini görüş günü ziyarete gelecek yakınlarını bekleyen mahkumlar gibi hissetmelerine neden olacaktır. Ama ne yapalım canım, işiniz özgür ve şirket için çok önemli 😉 Satışçılar arasında genel bir kanı var: satış varsa firma da var, satış yoksa firma da yok, öyle değil mi?

Ofisten çıkıp aracına biner binmez saha satış temsilcisi kahvesini güvenli bir yere yerleştirir, navigasyon programını aktif hale getirir ve marşa basar. Artık mesai yalnızca müziği ve kahvesiyle akan bir trafikten ibarettir. Büyük şehirlerde, en çok da İstanbul’da bu işi yapanlar günün ilerleyen saatlerinde bir inşaat işçisi kadar yorulacaktır ve yüksek ihtimalle strese girecektir. Ama yine de tek başına, sokaklarda ve özgür olmak gibisi yok. Tüm o trafik ve sinir harbi bile ofiste kalıp dedikoduların içinde yoğurulmaktan ve saatin saniyelerini saymaktan bin kat iyidir. Ayrıca verilen yemek fişleri veya harcırahlar sayesinde her gün rotaları üzerindeki farklı ve lezzetli yemeklerden yiyebilmek, belki iki randevu arasında vakit ayarlayıp alışveriş yapabilmek veya banka işlerini halledebilmek de yaptıkları işin vazgeçilmez artıları arasında sayılmalıdır.

Her şirkette sahaya çıkıp günü sokaklarda geçiren personel en çok kıskanılan personel olmuştur. Buradan bu kıskançlığı hafif de olsa besleyen diğer çalışanlara seslenmek isterim. Sevgili arkadaşlar! Evet, belki saha satış temsilcileri birer özgür kuş, birer yalnız kovboy, birer havalı satışçı ya da kaçak gibi görünebilirler. Ama unutmayınız ki, ay başında hesaplarınıza yatan maaşlar hep o havalı arkadaşların sokaklarda attıkları binbir takla ile firmaya kattıkları müşterilerden kazanılan paralarla ödenmektedir. Yiğidi öldürün, ama hakkını verin lütfen. Onlar birer havalı kahraman ve bizim kahramanlara her zaman ihtiyacımız var 🦸

Saha Satış Temsilcisi Nedir?, Firma ve işletmelerin ürün veya hizmetlerini tanıtmak, satışını yapmak ve müşteri ilişkilerini yönetmek için görevlendirdiği kişi, Telefon şirketinin ürünlerini tanıtmak ve satışını gerçekleştirmek üzere çalışan saha satış temsilcisi, Saha Satış Temsilcisi Ne İş Yapar?, Saha satış temsilcisi, satın alma öncesi, satış sırası ve sonrasında görev alır Pazarlama ve satış analizleri yapar Müşteri memnuniyetini sağlar Satın alma süreçlerini yönetir, Bir otomobil firmasının saha satış temsilcisi, müşteriye otomobil hakkında bilgi verir, sattığı otomobilin takibini yapar ve müşteri memnuniyetini sağlar, Satış Süreci?, Satın alma ve satış öncesini yönetme Müşteri ve hedef kitlenin taleplerini ileten, satış sonrası raporlama ve sözleşmeleri yönetme, Müşterinin ev satın almadan önceki süreç, satış sonrasındaki taksit takvimi, oluşabilecek sorunların çözüm süreci, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Müşteri sadakatini ve memnuniyetini artıran teknikler uygulama Saha satış temsilcileri, müşteri odaklılık anlamında devreye girer, Müşterinin satın alma sonrası tüm işlemlerinin takibini yapma, oluşabilecek problemleri çözme, Saha Satış Temsilcisi Maaşları, Deneyimsiz bir personelin 1000 TL ila 2900 TL arasında bir maaş aldığını, deneyimli ve iş tanımı geniş olan kurumlarda ise 3000 TL ila 5000 TL arasında değişen maaşlar verildiğini görmekteyiz, Bir giyim mağazası saha satış temsilcisinin maaşı deneyime ve iş tanımına bağlı olarak bu aralıklarda değişir, CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi), Yazılımlar hakkında bilgi sahibi olarak müşteri veri tabanını ve satış süreç yönetimini oluşturma, Bir firmada satış süreçlerini, müşteri verilerini ve satışları takip eden CRM yazılımı, Pazarlama ve Satış Analizi, Satışı gerçekleştirilmesi planlanan ürünün pazardaki yerini ve hedef kitlesini belirlemek için analizler yapma, Yeni çıkan bir kitabın hedef okuyucu kitlesi ve bu kitap için en uygun tanıtım ve satış stratejilerini belirleme, Bütçe Planlaması, Tanıtım, satış ve pazarlama aşamaları için bütçe planlamasını ekip ile birlikte tasarlar, Yeni bir ürün lansmanı için gereken sindir minimal bütçeyi belirleme ve bu bütçenin en etkin şekilde kullanılması planlama, Saha Satış Temsilcisi Nasıl Olunur?, Pazarlama ve satış alanına ilgi ve aşinalık gereklidir İletişim becerileri ve sektör bilgisi önemlidir, Bir üniversite öğrencisi, yaz aylarında işe alındığı bir satış temsilcisi pozisyonu ile bu alandaki kariyerine başlamış olabilir, Satış Hedeflerine Yönelik Değerlendirmeler, Günlük, haftalık ya da aylık satış hedeflerine göre değerlendirmeler yapma ve bu hedeflerin gerçekleşme durumunu analiz etme, Haftalık satış hedeflerine ulaşabilme için hangi stratejilerin kullanıldığını ve hangi hedeflere ulaşıldığını inceleme
Saha Satış Temsilcisi Saha Satış Temsilcisi nedir Saha Satış Temsilcisi ne iş yapar Saha Satış Temsilcisi maaşları Saha Satış Temsilcisi nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.