AnasayfaBlogReklamcılıkta Sübliminal Pazarlama Yöntemleri
Satış - Pazarlama

Reklamcılıkta Sübliminal Pazarlama Yöntemleri

13 Mayıs 2019
Bir tuğla duvar üzerine bir televizyon çizilmiştir. Kavisli bir tepesi ve dairesel bir ekranı olan bir televizyon setinin siyah beyaz bir taslağıdır. Ekranın ortasında bir hedef ve onu işaret eden bir ok bulunmaktadır. Televizyonun yanındaki tuğla duvarda beyaz bir daire var. Arka planda kırmızımsı-turuncu bir yüzey var ve yakından kırmızı bir kutu görülebiliyor. Kırmızı yüzeyin üzerine çizilmiş beyaz bir ok da var. Görüntünün alt kısmında yeşil çizgileri ve beyaz işaretleri olan bir tenis kortunun yakın çekimi yer almaktadır.
TeknikAçıklamaÖrnek Uygulama
25. Kare TekniğiBir video veya filmde bir saniyenin belirli bir kısmında verilmek istenen mesaj, hızla birbiri ardına gösterilir ama bilinçli olarak algılanamaz.Sübliminal mesajlar anime ve çizgi filmlerde, bazı reklamlarda gizlenir.
Çağrışım Tekniğiİnsanların hislerini hedef alan ve genellikle görsel ve işitsel şekillerde uygulanan bir yöntemdir.Şirketlerin afiş ve reklam filmlerinde kullanırılarak belirli bir ürün veya hizmetle derin duygusal köprüler oluşturma.
Renk Çağrışımı TekniğiBelli bir rengin insanda çağrıştırdığı duyguların kullanıldığı bir sübliminal pazarlama tekniğidir.Restoranlar açlık hissini artırmak için belirli renkler kullanır; lüks markalar genellikle siyah ve altın renkler kullanır.
Koku Çağrışımı TekniğiBelirli bir kokuyla müşterinin belirli bir duyguya veya hafızaya yönlendirildiği pazarlama tekniğidir.Bazı markaların mağazaları hep aynı kokar, bu nedenle müşteri o kokuyu duyduğunda direk markayı hatırlar.
Sübliminal ReklamTüketicinin bilinçli zihnini atlama ve alt zihni hitap ederek ürün veya hizmet satmayı amaçlayan reklam biçimidir.Fast food restoranlarının sübliminal motifler kullanarak yiyeceklerinin daha çekici görünmesini sağlama.
Müzik Çağrışımı TekniğiBelirli bir müziğin veya sesin tüketicinin belirli bir duyguya veya harekete yönlendirildiği pazarlama tekniğidir.Restoranlar ve kafeler genellikle müşterilerin daha uzun süre kalmalarını sağlamak için rahatlatıcı müzikler çalar.
Metin Çağrışımı TekniğiBelirli bir kelime veya ifadenin tüketicinin belirli bir duyguya veya harekete yönlendirildiği bir pazarlama tekniğidir.Reklam yazılarında ve sloganlarda tüketicinin bilinçaltına hitaben çeşitli kelimelerin kullanılması.
Kontrast İlkesiİki ürünü yan yana koymak böylece birini daha çekici hale getirmek için kullanılan bir sübliminal pazarlama yöntemidir.Yüksek fiyatlı bir ürün ile daha düşük fiyatlı bir ürünün yan yana konularak tüketicinin ikincisini satın almasının teşvik edilmesi.
Ankoring (Çapa) TekniğiMüşteriye ilk sunulan bilginin, fiyat gibi ile sonrasında alacakları bilgi üzerindeki etkisini denetler.Yüksek bir fiyat önerildikten sonra asıl satmak istenen ürünün fiyatının daha düşük olduğunun duyurulması.
Yüz İfadesi ÇağrışımıReklamlarda kullanılan insan suretlerinin yüz ifadesinin, tüketicinin ürüne karşı tutumunu ve duygularını nasıl etkileyeceği hakkındaki bir pazarlama stratejisi.Mutlu ve memnun insanların yer aldığı reklamlar, genellikle tüketiciye ürünü satın almanın da kendilerini mutlu edeceği mesajını verir.

Sübliminal pazarlama reklamcılık sektöründe uzun zamandır etkileri tartışılıyor olsa da birçok büyük şirket tarafından günümüzde de halen kullanmaktadır. Geçmişi 1957 yılına dayanan bu yöntem James Vicary’in Picnic adlı filmde izleyicileri patlamış mısır ve kola almaya teşvik etmesi amacıyla film içerisinde saniyenin 1/3000’de çeşitli resim ve yazılar göstermesiyle başlamıştır. Sonuç olarak patlamış mısır satışının %57,7 kola satışının da %18,1 oranında arttığını açıklamış, her ne kadar sonrasında sonuçların doğru olmadığı yönünde açıklamalar yapılsa da o yıllarda adından çokça söz ettirmiştir.

Sübliminal pazarlama yöntemi gerçekten işe yarıyor mu? Bu yöntemle satışlarımı artırabilir miyim? Kendi markam da bu yöntemi nasıl kullanabilirim? gibi sorular aklınıza geldiyse bu yazıda size uygun bir satış ve pazarlama yöntemi bulabilirsiniz. 

25. Kare Tekniği

Hepimizin de bildiği gibi videolar; görüntülerin birbiri ardına hızlı bir şekilde gösterilmesiyle oluşur. Bir sinema filminde saniye de 24 kare görüntü vardır ve bu 1 saniyelik videoyu oluşturur.

Bu teknikte verilmek istenen mesajı içeren bir görsel ya da yazı 1 kare olarak, 24 karenin arasına yerleştirilir. İnsan bu görüntüyü görmese de beyin algılar ve daha sonra kullanmak üzere saklar. Bu sübliminal pazarlama yöntemi günümüzde birçok ülkede yasak olsa da halen kullanılan örnekleri vardır.

Çağrışım Tekniği

Günümüzde en çok kullanılan sübliminal pazarlama tekniğidir. İnsanların hislerini hedef alan bu yöntemi birçok büyük şirket afişlerinde ve reklam filmlerinde kullanmış ve halihazırda da kullanıyor olması su götürmez bir gerçektir. Bunun en masum şekli olarak küçük çaplı işletmeler dahi bu yöntemi keşfetmiştir. Siz de sübliminal pazarlama yöntemini etik sınırları içinde kullanabilirsiniz.

Renk Çağrışımı Tekniği

Sübliminal pazarlama alanında renkler oldukça önemlidir. Her bir rengin ayrı ayrı anlamları olduğunu birçoğumuz biliriz. İnsan algısında da her bir renk farklı çağrışımlar uyandırır. Kırmızı, tahribatın simgesidir bu yüzden trafik ışıklarında “dur” kırmızıdır. Beyaz, saflığı ve temizliği simgeler bu yüzden doktorlar ve hemşireler beyaz giyer. Yeşil renginin ise sakinleştirici dinginleştirici bir etkisi vardır. İbadethanelerde manevi etki oluşturulmak istenen ortamlarda çokça kullanılır.

Gıda sektöründe iş yapıyorsanız mavi rengi tercih etmenizi tavsiye etmiyoruz. Çünkü mavi tokluğu çağrıştırır. İş yerlerinizde sofistike bir ortam istiyorsanız siyahı ve koyu renkleri tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra renkleri markanızla özdeşleştirebilirsiniz. Yeşil renk görünce hangi banka aklınıza geliyor? Ya da kırmızı? Turkuaz rengine sahip marketler zinciri deyince aklınıza hangi markalar geliyor bir düşünün. Renklerin sübliminal pazarlama etkileri saymakla bitmez sizd e sektörünüze uygun rengi seçebilir ve bu tekniğin satışlarınıza etkilerini ölçebilirsiniz.

Koku Çağrışımı Tekniği

Neden bazı markaların mağazaları hep aynı kokar düşündünüz mü? Bilinçaltı pazarlama teknikleri ve rekabet anlamında en sık kullanılan yöntemlerden biri de koku tekniğidir. İnsanın en kuvvetli hafızası koku hafızasıdır. Beyin 10 binden fazla kokuyu ayırt edebilir. Son yıllarda keşfedilen bu etki 2004 yılında koku ile ilgili çalışan Richard Axel, Linda B. Buck ve ekibine Nobel Ödülü kazandırmıştır.

Sübliminal pazarlama alanında kokunun etkisinin keşfedilmesiyle çeşitli çalışmalarla müşterilerin mağazada kalma isteği %16 oranında artırılmış, bir oyun salonunda jeton alma isteği ise bu çalışmalarla %45 oranında artmıştır. 
 
Sübliminal pazarlama geçmişten günümüze kendisini geliştirmekte ve her geçen gün kendisine yeni çalışma alanları bulmaktadır. Siz de bu yöntemlerle pazarlama stratejileri oluşturabilir, oluşturduğunuz stratejileri kendi şirketinize ve markanıza uygulayabilirsiniz.

Sübliminal Pazarlamanın Tarihi Nedir?

Geçmişi 1957 yılına dayanan bu yöntem James Vicary’in Picnic adlı filmde izleyicileri patlamış mısır ve kola almaya teşvik etmesi amacıyla film içerisinde saniyenin 1/3000’de çeşitli resim ve yazılar göstermesiyle başlamıştır. 

25. Kare Tekniği Nedir?

Bir sinema filminde saniyede 24 kare görüntü vardır ve bu 1 saniyelik videoyu oluşturur. Bu teknikte verilmek istenen mesajı içeren bir görsel ya da yazı 1 kare olarak, 24 karenin arasına yerleştirilir. İnsan bu görüntüyü görmese de beyin algılar ve daha sonra kullanmak üzere saklar.

Sübliminal Pazarlamanın En Çok Kullanılan Tekniği Nedir?

Çağrışım tekniği; günümüzde en çok kullanılan sübliminal pazarlama tekniğidir. İnsanların hislerini hedef alan bu yöntemi birçok büyük şirket afişlerinde ve reklam filmlerinde kullanmış ve halihazırda da kullanıyor olması su götürmez bir gerçektir. 

Yazar: Ahmet Çiğdem

25 Kare Tekniği, Bir video veya filmde bir saniyenin belirli bir kısmında verilmek istenen mesaj, hızla birbiri ardına gösterilir ama bilinçli olarak algılanamaz, Sübliminal mesajlar anime ve çizgi filmlerde, bazı reklamlarda gizlenir, Çağrışım Tekniği, İnsanların hislerini hedef alan ve genellikle görsel ve işitsel şekillerde uygulanan bir yöntemdir, Şirketlerin afiş ve reklam filmlerinde kullanırılarak belirli bir ürün veya hizmetle derin duygusal köprüler oluşturma, Renk Çağrışımı Tekniği, Belli bir rengin insanda çağrıştırdığı duyguların kullanıldığı bir sübliminal pazarlama tekniğidir, Restoranlar açlık hissini artırmak için belirli renkler kullanır; lüks markalar genellikle siyah ve altın renkler kullanır, Koku Çağrışımı Tekniği, Belirli bir kokuyla müşterinin belirli bir duyguya veya hafızaya yönlendirildiği pazarlama tekniğidir, Bazı markaların mağazaları hep aynı kokar, bu nedenle müşteri o kokuyu duyduğunda direk markayı hatırlar, Sübliminal Reklam, Tüketicinin bilinçli zihnini atlama ve alt zihni hitap ederek ürün veya hizmet satmayı amaçlayan reklam biçimidir, Fast food restoranlarının sübliminal motifler kullanarak yiyeceklerinin daha çekici görünmesini sağlama, Müzik Çağrışımı Tekniği, Belirli bir müziğin veya sesin tüketicinin belirli bir duyguya veya harekete yönlendirildiği pazarlama tekniğidir, Restoranlar ve kafeler genellikle müşterilerin daha uzun süre kalmalarını sağlamak için rahatlatıcı müzikler çalar, Metin Çağrışımı Tekniği, Belirli bir kelime veya ifadenin tüketicinin belirli bir duyguya veya harekete yönlendirildiği bir pazarlama tekniğidir, Reklam yazılarında ve sloganlarda tüketicinin bilinçaltına hitaben çeşitli kelimelerin kullanılması, Kontrast İlkesi, İki ürünü yan yana koymak böylece birini daha çekici hale getirmek için kullanılan bir sübliminal pazarlama yöntemidir, Yüksek fiyatlı bir ürün ile daha düşük fiyatlı bir ürünün yan yana konularak tüketicinin ikincisini satın almasının teşvik edilmesi, Ankoring (Çapa) Tekniği, Müşteriye ilk sunulan bilginin, fiyat gibi ile sonrasında alacakları bilgi üzerindeki etkisini denetler, Yüksek bir fiyat önerildikten sonra asıl satmak istenen ürünün fiyatının daha düşük olduğunun duyurulması, Yüz İfadesi Çağrışımı, Reklamlarda kullanılan insan suretlerinin yüz ifadesinin, tüketicinin ürüne karşı tutumunu ve duygularını nasıl etkileyeceği hakkındaki bir pazarlama stratejisi, Mutlu ve memnun insanların yer aldığı reklamlar, genellikle tüketiciye ürünü satın almanın da kendilerini mutlu edeceği mesajını verir
sübliminal pazarlama pazarlama yöntemleri pazarlama teknikleri 25. kare tekniği renk çağrışım tekniği sübliminal
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kırmızı kanatlı mavi bir kuş ve sarı bir zarf mavi bir arka planın üzerinde oturuyor. Kuş sanki şarkı söylüyormuş gibi kanatlarını açmış ve gagasını açmıştır. Zarf sarıdır, ortasında kırmızı bir kalp ve iki yanında siyah birer göz vardır. Kuşun yakınında çiçek ya da meyve olabilecek turuncu ve beyaz bir nesne var. Resmin geneli neşe ve mutluluk hissi uyandırmaktadır.
Nedir?

Subliminal mesaj nedir?

28 Mayıs 2020
Beyaz bir güvercin kanatlarını açmış gökyüzünde süzülürken görülüyor. Canlı mavi bir gökyüzüne karşı bembeyaz resmedilmiş karmaşık bir insan beyni çiziminin üzerinde uçmaktadır. Beynin karmaşık detayları, beynin loblarını ve yarıklarını karmaşık bir şekilde özetleyen çizgiler ve şekillerle çok ayrıntılı bir şekilde resmedilmiştir. Beyin, görüntünün güzelliğine katkıda bulunan bir ışık halesiyle çevrelenmiştir. Kuşun genişçe açılmış kanatları sahneye özgürlük ve güç hissi katıyor. Gökyüzü kabarık beyaz bulutlarla doludur ve görüntüye derinlik ve huzur hissi verir. Kuşun ve beynin zıt renkleri, dikkat çekeceği kesin olan göz alıcı bir görüntü oluşturuyor.
Satış - Pazarlama

Bilinçaltı Reklamcılık  

26 Nisan 2020
Bu, mavi ve pembe şekillerden oluşan renkli bir labirentin görüntüsüdür. Labirentin merkezinde, her ikisi de labirente bağlı olan bir ampul ve bir beyin bulunmaktadır. Ampul, labirentin tamamını aydınlatan parlak sarı bir ışık yaymaktadır. Beyin karmaşık desenlerle çevrilidir ve labirentin her bir duvarına bağlanarak karmaşık ve ayrıntılı bir yapı oluşturur. Labirentin duvarları, görüntüye karmaşıklık ve derinlik hissi veren, hepsi iç içe geçmiş çeşitli şekil ve desenlere sahip. Labirentin mavi ve pembe renkleri canlı bir atmosfer yaratarak görüntüyü görsel olarak çekici kılıyor.
Satış - Pazarlama

Nöropazarlama Örnekleri

03 Mayıs 2020