AnasayfaBlogKonaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü
Bölümler

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü

30 Eylül 2020
Görüntünün ön planında bir tezgâhın üzerinde bir çan duruyor. Arka planda, takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam kameradan uzakta durmaktadır. Zilin solunda bulanık beyaz bir cihaz görülüyor. Görüntünün sağ üst köşesinde bir kişinin kolunun bulanık bir resmi görülüyor. Görüntünün alt yarısında sarı ve siyah bir arka plan görülebiliyor, ancak ayrıntılar bulanık. Görüntünün sağ alt köşesinde bir şişenin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntünün sol üst köşesinde kırmızı bir işaret görülüyor. Görüntünün alt orta kısmında bir masanın üzerinde bir çan da görülebiliyor. Son olarak, aynı zil ön plandaki tezgahın üzerinde görülebiliyor.
KonuDetaylarGelişmeler
Bilim ve TeknolojiHem bilimsel hem de teknolojik ilerlemeler hızla devam ediyor.Her gün yeni bir bilimsel veya teknolojik keşif yapılıyor.
Turizm ve Konaklama SektörüSektör, insanların ihtiyaçlarına ve taleplerine göre şekilleniyor.Butik oteller, müstakil evler ve villalar turizm ve konaklama sektörüne ekleniyor.
Konaklama KavramıKonaklama artık sadece otel ve pansiyonlardan oluşmuyor.Müstakil tatil ihtiyacı, butik otellerin ortaya çıkmasını ve büyük otellerin evler ve villaları bünyesine katmasını sağladı.
Tatil İhtiyaçlarıİnsanlar artık daha az katlı veya tek katlı konaklama tercih ediyor.Bunun sonucunda, oteller bu ihtiyaçları karşılamak için değişikliklere gitmeye başladı.
Müşteri İhtişamıKonaklama sektörü, temelde insanı tutarak iş yaptığı sürece var olabilecek.Kurumunu human odaklı olarak yöneten her işletme gelişecek ve giderek marka haline gelecektir.
Güncel DonanımlarTurizm sektöründe çalışmakta olan kişilerin güncel donanımları alması gerekiyor.Akademik ortamlar bu gelişmeleri en yakından ve en doğru tekniklerle inceliyor.
Akademik DisiplinlerTurizm sektöründeki bu gelişmeleri inceleyen bazı akademik disiplinler mevcut.Eğitim plânları, teknolojik ve bilimsel gelişmeler ışığında daha donanımlı ve daha uzman kişiler yetiştirme hedefi taşıyor.
Teknolojik GelişmelerTeknolojik gelişmeler, turizm ve konaklama işletmelerinin işleyişine doğrudan etki ediyor.Teknolojiye ayak uyduran işletmeler, müşterilerin taleplerine daha hızlı ve kaliteli bir şekilde yanıt verebiliyor.
Pandemi DönemiPandemi dönemi, turizm ve konaklama sektöründe bazı değişikliklerin hızlanmasına neden oldu.Özellikle müstakil ve daha az kalabalık tatil tercihlerinde ciddi bir artış gözlendi.
Dünya Çapındaki MarkalaşmaBüyük otellerin çehresi bile artık birkaç yıl öncesinden çok farklı.Büyük oteller, müstakil evler ve villaları bünyesine katarak marka imajını genişletiyor.

Teknoloji ve bilimdeki hızlı gelişmelerin etki etmediği tek bir alan bile kalmadı. Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, hem bilimsel hem de teknolojik gelişmeler resmen ışık hızında ilerliyor. Hayatımıza her gün bir yenilik ekleniyor. Her sabah uyandığımızda her şey aynı gibi görünüyorsa da, akşamdan sabaha çok şey değişmiş oluyor. Çünkü bilimsel çalışmalar da teknoloji de sürekli hareket halinde.

Hayatımızdaki diğer alanlar gibi, turizm ve konaklama sektörü de bu hareketlilikten nasibini almış görünüyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar, turizm sektörüne bağlı işletmelerde bu hızlı bir değişimler hissedilmiyordu. Bildiğimiz tarzdaki konaklamalar olan otel, pansiyon, apart otel gibi işletmeler yoğunluktaydı. Ancak son birkaç yılda turizm sektörü de insanların ihtiyaçları ve taleplerine göre şekillenmeye başladı. Hatta bu şekillenme, içinde bulunulan çağın getirdiği yenilikleri de kapsamaya başladı. 

Konaklama kavramı artık bizim bildiğimiz gibi, sadece otellerden ve pansiyonlardan ibaret değil. Şimdi artık insanların genelinde, “müstakil tatil” ihtiyacı çok açıkça hissediliyor. Müstakil veya daha az kalabalık olan tatil fikri, butik otellerin açılmasıyla başladı. Pandemi dönemiyle birlikte de, bu müstakil tatil fikri turizmin her alanına yayılmaya başladı. Dünya çapındaki markalaşmış büyük otellerin çehresi bile artık birkaç yıl öncesinden çok farklı. Önceki yıllarda büyük otel binalarından oluşan bu yerler artık, müstakil evler ve villaları da bünyesine kattı. Çünkü insanlar zaten büyükşehirlerde çok katlı binalarda oturuyorlar. Tatil için artık az katlı veya tek katlı konaklama alanlarını tercih ediyorlar. İnsanların bu ciddileşen ihtiyaçlarına karşı oteller, bahsettiğimiz büyük değişiklikleri yaparak bu ihtiyaca cevap veriyor. 

İnsana dair olan bütün alanlarda olduğu gibi, turizm ve konaklama alanında da “insan ihtiyacı” baz alınmakta. Bunu göz ardı eden ve günün standartlarına uymayan işletmeler ise insanlar tarafından tercih edilmiyor. Bir hizmet sektörü olan turizm ve konaklama alanı, temelde insanı tutarak iş yaptığı sürece var oluyor. Kurumunu “insan odaklı” olarak yöneten her işletme gelişecek ve giderek marka haline gelecektir.

Turizm sektöründeki bu gelişmeleri inceleyen bazı akademik disiplinler, çağa uygun eğitim plânları oluşturmuşlardır. Böylelikle, teknolojik ve bilimsel gelişmeler ışığında daha donanımlı ve daha uzman kişiler yetiştirilebiliyor. Turizm sektöründe çalışmakta olan kişilerin de güncel donanımları almalarında fayda var. Çünkü bu gelişmeleri en yakından ve en doğru tekniklerle inceleyip uygulayan yerler akademik ortamlardır. 
Yazımızın konusu olan Konaklama ve Turizm İşletmeciliği bölümü de, bu alanda eğitim veren önemli bölümlerden birisidir.    

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü, turizm alanında İngilizce eğitim veren bir lisans programıdır. Bölüm, yalnızca bir üniversitede bulunuyor (Girne Amerikan Üniversitesi, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Fakültesi). Bu bölüme merkezî sınav sisteminin Eşit Ağırlık puan türüyle öğrenci alınıyor.  Öğrenciler bu bölümden, “Turizm İşletmecisi” unvanıyla mezun olurlar.

Turizm de çağa uygun ve teknolojiyle paralel olarak gelişen bir sektördür. Bu nedenle bölümün temel amacı, turizmi çağdaş bir bakışla yeniden yorumlamak ve öğrencilere aktarmaktır.  Bir amaç da; turizm sektörünün hizmet birimlerinden işletme yönetimine kadar, her alanında donanımlı uzmanlar yetiştirmektir.

Bu geniş yelpaze sayesinde, turistik yerlerdeki konaklama yerleri ve diğer işletmelerle ilgili her işe hâkim olunmakta.
Ayrıca bölüm ders plânında; finans ve muhasebe konusunda da dersler bulunuyor. Konaklama yerlerinin yapılarıyla ilgili tasarımlar üzerinde de duruluyor. Günün gerektirdiği ve insanların ihtiyaçları doğrultusunda yapılan tasarımlar öğrencilere aktarılıyor.

Diğer bölümlerdeki tavsiyelerim gibi, bu bölüm için de benzer tavsiyeyi paylaşmak isterim. Çift ana dal ve Erasmus olanakları… Bu iki uygulama, bağlı bulunulan üniversitenin sağladığı olanaklardır. Mümkün olduğu takdirde iki uygulama da yapılmalıdır. Bu iki uygulama, alanla ilgili uzmanlaşmada ve deneyim kazanmada çok gerekli olan programlardır.

Türkiye sınırları içerisinde bir üniversite tercih etmek isteyen adaylar, Konaklama İşletmeciliği Bölümü’nü düşünebilirler.
Ayrıca, mezunlar için lisansüstü bir seçenek de var: Turizm ve Konaklama İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı. Mezunlar, yüksek lisans sayesinde bu alanda tam anlamıyla uzmanlaşacaklardır. 

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği bölümü mezunlarının iş alanları özel sektörde oldukça geniştir. Turizm alanında faaliyet gösteren kamu veya özel bütün kuruluşlarda iş imkânı bulunuyor. Kamuda çalışabilecekleri yerler az olmakla birlikte, Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşları olarak sayılabilir.

Özel sektördeki iş imkânları arasında; oteller, turizm acenteleri, seyahat işletmeleri gibi kurumlar bulunuyor. Ayrıca kişisel olarak turizm işletmesi kurup yönetebilme imkânını da eklemeliyiz. Bölümün iş imkânları arasında, yüksek lisans yapan mezunlar için akademik ortamları da sayabiliriz. Akademisyen olmak isteyen mezunların, gerekli şartları tamamladıktan sonra (ALES puanı gibi) üniversitelerde çalışabilirler.

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği bölümü mezunlarının yapabilecekleri işler şunlardır:

  • İşletmenin her türlü ihtiyacını tasarlamak, plânlamak ve uygulamak.

  • İşletme yönetiminde kullanılan bilgisayar programlarına ve teknolojilerine hakîm olmak.

  • Kalite standartlarına uygun bir hizmet politikası belirlemek, bu politikayı yürütmek. 

  • Hizmet kalitesini kontrol etmek ve gerektiğinde yenilikler yapmak. 

  • Çalışanların meslekî eğitimi, motivasyonuyla ilgili etkinlikler yapmak.

  • Konaklama plânı yapmak ve bu plânı güncel gelişmelere göre düzenlemek.

  • İşletmenin her biriminde yapılan işleri bilmek ve doğru yürütülmesini sağlamak.

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği bölümü ders programı ile ilgili çok az bir bilgi bulunuyor. Ders plânlarında; işletmeden muhasebeye, seyahat hizmetlerinden ekonomiye, insan kaynaklarından bilgisayara kadar farklı alan dersleri mevcut. 

Bölümdeki verilen derslerden bazıları şunlardır: 

  • Ön Büro

  • İşletme

  • Genel Muhasebe

  • Bilgisayar Kullanımı

  • Anadolu Uygarlıkları 

  • Turizm Ekonomisi

  • İnsan Kaynakları Yönetimi

  • Ulaştırma Sistemleri

  • Mutfak Hizmetleri

  • Seyahat Yönetimi ve Operasyonu

  • İstanbul Şehri ve Uygarlıkları

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği bölümünün, 2020 yılı itibariyle sadece bir üniversitede bulunduğunu görüyoruz. Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC) tarafından 3 kişilik kontenjan açılan İngilizce ve burslu seçeneğin kontenjanı dolmamıştır. Dolayısıyla taban puanı ve başarı sıralaması da oluşmamıştır.

Bu bölümde oluşan tek taban puan, aynı üniversitenin 2019 yılına ait olan 230,14482 puandır. Bölüme yerleşen sayısı 1 olduğu için başarı sıralaması oluşmadığı açıklanmıştır.

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Turizm sektörü için konaklama ve işletmecilik konularında eğitim veren bir lisans programıdır. Bu bölüm sadece Girne Amerikan Üniversitesi’ne bağlı Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Yüksekokulu bünyesinde eğitim veriyor. Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci alan bu bölümde ağırlıklı olarak uygulamalı dersler yapılmakta. 

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları, turizm sektöründe faaliyet gösteren her türlü kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilmekteler. Turizmin hem konaklama hem de özel turizm çeşitleri (kültür turizmi, tatil turizmi, v.b.) konusunda çalışırlar. Yapabilecekleri işler, yöneticilikten danışmanlığa ve organizatörlüğe kadar her türlü idare işidir.

Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralamaları Nasıldır?

2020 yılında bu bölüm için sadece bir üniversitede kontenjan açılmıştır (Girne Amerikan Üniversitesi-KKTC). Kontenjanı 3 kişilik olarak açılan bu İngilizce-burslu seçeneğin kontenjanı dolmamıştır. Bu nedenle, taban puanı ile başarı sıralaması oluşamamıştır. Mevcut olan tek taban puan, 230,14482 puandır (2019).

Bilim ve Teknoloji, Hem bilimsel hem de teknolojik ilerlemeler hızla devam ediyor, Her gün yeni bir bilimsel veya teknolojik keşif yapılıyor, Turizm ve Konaklama Sektörü, Sektör, insanların ihtiyaçlarına ve taleplerine göre şekilleniyor, Butik oteller, müstakil evler ve villalar turizm ve konaklama sektörüne ekleniyor, Konaklama Kavramı, Konaklama artık sadece otel ve pansiyonlardan oluşmuyor, Müstakil tatil ihtiyacı, butik otellerin ortaya çıkmasını ve büyük otellerin evler ve villaları bünyesine katmasını sağladı, Tatil İhtiyaçları, İnsanlar artık daha az katlı veya tek katlı konaklama tercih ediyor, Bunun sonucunda, oteller bu ihtiyaçları karşılamak için değişikliklere gitmeye başladı, Müşteri İhtişamı, Konaklama sektörü, temelde insanı tutarak iş yaptığı sürece var olabilecek, Kurumunu human odaklı olarak yöneten her işletme gelişecek ve giderek marka haline gelecektir, Güncel Donanımlar, Turizm sektöründe çalışmakta olan kişilerin güncel donanımları alması gerekiyor, Akademik ortamlar bu gelişmeleri en yakından ve en doğru tekniklerle inceliyor, Akademik Disiplinler, Turizm sektöründeki bu gelişmeleri inceleyen bazı akademik disiplinler mevcut, Eğitim plânları, teknolojik ve bilimsel gelişmeler ışığında daha donanımlı ve daha uzman kişiler yetiştirme hedefi taşıyor, Teknolojik Gelişmeler, Teknolojik gelişmeler, turizm ve konaklama işletmelerinin işleyişine doğrudan etki ediyor, Teknolojiye ayak uyduran işletmeler, müşterilerin taleplerine daha hızlı ve kaliteli bir şekilde yanıt verebiliyor, Pandemi Dönemi, Pandemi dönemi, turizm ve konaklama sektöründe bazı değişikliklerin hızlanmasına neden oldu, Özellikle müstakil ve daha az kalabalık tatil tercihlerinde ciddi bir artış gözlendi, Dünya Çapındaki Markalaşma, Büyük otellerin çehresi bile artık birkaç yıl öncesinden çok farklı, Büyük oteller, müstakil evler ve villaları bünyesine katarak marka imajını genişletiyor
konaklama turizm turizm işletmeciliği konaklama ve turizm konaklama ve turizm işletmeciliği konaklama ve turizm işletmeciliği bölümü
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1102584
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat