AnasayfaBlogİşitme Engelini Yok Et
İşaret Dili

İşitme Engelini Yok Et

29 Ağustos 2019
Bir grup insan yere uzanmış ve ellerini havaya kaldırmış. Sahne yakın mesafeden çekilmiş ve özneler parlak bir şekilde aydınlatılmış. Grubun çoğunluğu gündelik kıyafetler giyerken, bazıları tişört ve şort giyiyor. Sağda kolunda saat olan bir kişi ve solda kahverengi saç modeli olan bir kişi var. Daha solda ise ellerini kaldırmış bir şekilde yatağa uzanmış bir kişi görülüyor. Grup güçlü bir teslimiyet imgesi yaratıyor ve hayatın kırılganlığını hatırlatıyor.
KonuDetaylarEk Bilgi
İşaret Diliİşitme engelli bireylerle rahatça iletişime geçebilmek için geliştirilmiştir.Diğer diller gibi öğrenilmesi gereken ayrı bir dil.
Dünya GeneliEvrensel tek bir işaret dili yoktur, bölgelere göre değişkenlik gösterir.Her ülkenin kendine özgü işaret dili bulunmaktadır.
Tarihİşaret dili, yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır.1880'de yasaklanmış ancak daha sonra tekrar kabul görmüştür.
TürkiyeTürkiye'deki işaret dili, Türk Dil Kurumu'nun içine 2005 yılında dahil olmuştur.Öğrenme süreci bireylerin inisiyatifine bırakılmıştır.
Öğrenme SüreciTeknolojik ilerlemeler sayesinde işaret dili öğrenmek daha kolay hale gelmiştir.Online kurslar ve siteler üzerinden ücretsiz veya ücretli eğitim alınabilir.
Sorunlarİşaret dili bilmeyen bireyler işitme engellilerle etkili bir iletişim kuramamaktadır.Sağlık muayeneleri, günlük yaşam, hizmetlerde büyük sorunlar yaşanabilmektedir.
İstatistikDünyada işitme engellilerin oranı %10, Türkiye'deki oran ise %12'dir.İşaret dili öğrenen kişilerin sayısı çok az.
Mesleki Fırsatlarİşaret dili eğitimini tamamlayanlar çeşitli iş fırsatlarına sahip olabilir.Serbest tercümanlık, sosyal hizmetler, eğitim sektöründe iş bulunabilir.
İstanbul İşletme EnstitüsüEnstitü, İşaret Dili eğitimini online olarak sunmaktadır.Ücretsiz bir haftalık eğitime ilave 3 haftalık ileri seviye eğitim alınabilir.
Genelİşaret dili, işitme engellilerin zorluklarını anlamak ve onlara yardımcı olmak için gereklidir.Bu dilin öğrenilmesi, toplumda empati ve anlayışı artırabilir.

i̇şaret dili işitme engelli bireylerle rahatça iletişime geçebilmek için geliştirilmiştir. ellerin, jest ve mimiklerin ön plana çıktığı bu iletişim şekli yabancı bir dil gibi düşünülmelidir. i̇ngilizce bilmeyen biriyle i̇ngilizce konuşup anlaşmak nasıl mümkün değil ise işaret dilini bilmeyen biriyle de bu dili kullanıp anlaşmak mümkün değildir.

Aynı dilin farklı yörelerde farklı aksanlarla kullanılması gibi bu dil de farklı bölgelerde bazı değişikliklere uğramaktadır. Bu yüzden de evrensel bir işaret dilinden söz edilemez. Benzerlikler olsa bile farklılıklar da daima olacaktır. 

İşaret Dilinin Kısa Tarihi 

Yapılan araştırmalar sonucunda işaret dilinin yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe dayandığı bulunmuştur. 

İşaret dili ilk nasıl ortaya çıktı?

Osmanlı Dönemi’nde II. Abdülhamid’in teşvikiyle işitme engelliler için kurulan ilk okul “Yıldız Sağırlar Okulu” olmuştur. Duyamayan kişilerin dudak okuma eğitimi almasından dolayı 1880 yılında yapılan Milano konferansında bu dil genel olarak tüm ülkelerde yasaklanmıştır. Uzun yıllar boyunca da bu yasağın olumsuz etkileri sürmüştür. 

Bu durumdan nasiplenen ülkemizde ise 1992 yılında çalışmalara tekrar başlanmıştır. Bu çalışmaların sonucunda da Türk İşaret Dili (TİD) 2005 yılında Türk Dil Kurumu’nun içine dahil olarak özgürlüğüne kavuşmuştur. Günümüzde bu dili öğrenmek için uygun şartlar fazlasıyla yaratılmış ve öğrenip öğrenmemek bireylerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştır.

Teknolojinin de gelişmesiyle bu alanda verilen kurslara (özellikle uzaktan eğitim kurslarına) ilgi artmış olsa da bu ilginin yeterli olduğu söylenemez. Bizi duyamayan ama bizimle iletişime geçebilmek için büyük bir çaba sarf eden insanlar için bizim de biraz olsun çabalamak ve birbirimizi bu dili öğrenmek için teşvik etmemiz gerekmektedir.

İşitme Engellilerin Karşılaştıkları Sorunlar Neler?

Konuşamayan bir birey rahatsızlanıp hastaneye gittiğinde herkes gibi doktora derdini anlatmaya çalışacaktır. Fakat doktor işaret diline hâkim değilse hastanın sorununu tam olarak anlayamayacak ve doğru bir teşhis koyamayacaktır. Haliyle bu engelli bireyin sağlık sorunu da çözüme kavuşamayacaktır. Bu durum da takdir edersiniz ki çok büyük bir problemdir ve örnekler farklı konularda da fazlasıyla çoğaltılabilir. 

Buna benzer durumlar söz konusu olduğunda zaten işaret dili bilmenin avantajları daha kolay anlaşılacaktır. İşitme engelli bireylerin zaten zor bir hayatları vardır. Dünyada işitme engellilerin oranı %10 civarındadır. Türkiye’de ise bu oran %12 dolaylarındadır. Konuşabilen insanlar çok rahat bir şekilde iletişime geçebilirken konuşamayan insanlar için iletişim kurmak bazen çok zor olabilmektedir. Onların bu zor hayatlarını daha da zorlaştırmak yerine işaret dilini öğrenip hayatlarına güzel bir dokunuş yapmak sizlerin elinde. 

Eğitim Bilgileri ve İş Olanakları 

İşaret dili eğitimi alan kişilerin sayısı azdır. İşte işaret dilinin önemi burada ortaya çıkıyor. Günümüzde işaret dili eğitimlerine ulaşabilmek oldukça kolaylaşmıştır. Yaşadığınız bölgelerdeki kurslara kayıt olup öğreniminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu eğitimi veren birçok siteden de uzaktan eğitim yoluyla faydalanabilirsiniz. Üstelik bu eğitimler bazı sitelerde ücretsiz olarak da verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir sertifikaya sahip olduğunuzda karşınıza bazı iş olanakları da çıkacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaptığı sınavlarda başarılı olursanız çeşitli kurum ve kuruluşlarda “İşaret Dili Tercümanı” olarak işe başlayabilirsiniz. 

İşitme engeli olan yeni arkadaşlar edinip onlarla kaliteli bir iletişim kurabilmeniz için daha fazla beklemenize gerek yok. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde verilmekte olan İşaret Dili kursuna kayıt olup bu dili öğrenmeye hemen başlayabilirsiniz. Üstelik herhangi bir ücret ödemenize ya da herhangi bir yere gitmenize gerek yok. 

İşaret dili eğitimi en iyi nereden alabilirim?

İstanbul İşletme Enstitüsü ücretsiz ve uzun dönem kaliteli İşaret dili eğitimi programını online eğitimler olarak ayağınıza getiriyor. Eğer isterseniz bu bir haftalık ücretsiz eğitimden sonra 3 haftalık İşaret Dili Eğitimi (ileri seviye) olan eğitimi de çok uygun bir fiyata alabilirsiniz.

Yazar: Seval Ünal

İşaret Dili, İşitme engelli bireylerle rahatça iletişime geçebilmek için geliştirilmiştir, Diğer diller gibi öğrenilmesi gereken ayrı bir dil, Dünya Geneli, Evrensel tek bir işaret dili yoktur, bölgelere göre değişkenlik gösterir, Her ülkenin kendine özgü işaret dili bulunmaktadır, Tarih, İşaret dili, yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır, 1880'de yasaklanmış ancak daha sonra tekrar kabul görmüştür, Türkiye, Türkiye'deki işaret dili, Türk Dil Kurumu'nun içine 2005 yılında dahil olmuştur, Öğrenme süreci bireylerin inisiyatifine bırakılmıştır, Öğrenme Süreci, Teknolojik ilerlemeler sayesinde işaret dili öğrenmek daha kolay hale gelmiştir, Online kurslar ve siteler üzerinden ücretsiz veya ücretli eğitim alınabilir, Sorunlar, İşaret dili bilmeyen bireyler işitme engellilerle etkili bir iletişim kuramamaktadır, Sağlık muayeneleri, günlük yaşam, hizmetlerde büyük sorunlar yaşanabilmektedir, İstatistik, Dünyada işitme engellilerin oranı %10, Türkiye'deki oran ise %12'dir, İşaret dili öğrenen kişilerin sayısı çok az, Mesleki Fırsatlar, İşaret dili eğitimini tamamlayanlar çeşitli iş fırsatlarına sahip olabilir, Serbest tercümanlık, sosyal hizmetler, eğitim sektöründe iş bulunabilir, İstanbul İşletme Enstitüsü, Enstitü, İşaret Dili eğitimini online olarak sunmaktadır, Ücretsiz bir haftalık eğitime ilave 3 haftalık ileri seviye eğitim alınabilir, Genel, İşaret dili, işitme engellilerin zorluklarını anlamak ve onlara yardımcı olmak için gereklidir, Bu dilin öğrenilmesi, toplumda empati ve anlayışı artırabilir
işaret dili işitme engelli iletişim eğitim yıldız sağırlar okulu
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan yere uzanmış ve ellerini havaya kaldırmış. Sahne yakın mesafeden çekilmiş ve özneler parlak bir şekilde aydınlatılmış. Grubun çoğunluğu gündelik kıyafetler giyerken, bazıları tişört ve şort giyiyor. Sağda kolunda saat olan bir kişi ve solda kahverengi saç modeli olan bir kişi var. Daha solda ise ellerini kaldırmış bir şekilde yatağa uzanmış bir kişi görülüyor. Grup güçlü bir teslimiyet imgesi yaratıyor ve hayatın kırılganlığını hatırlatıyor.
İşaret Dili

İşitme Engelini Yok Et

29 Ağustos 2019