AnasayfaBlogGelecekte Başarılı Olmak İçin Hangi Beceriler Olmalı
Başarı

Gelecekte Başarılı Olmak İçin Hangi Beceriler Olmalı

10 Kasım 2021
Sıcak gülümsemeli bir kadın beyaz bir gömlek ve gözlük takıyor. Başını hafifçe yana eğmiş, gözlükleri odanın ışığını yansıtıyor. Gözleri yukarı bakıyor, gülümserken dudakları hafifçe ayrılmış. Ellerini göğsünde birleştirmiş, saçları omuzlarından aşağı dökülüyor. Cildi kusursuz, gözleri parlak ve uyanık. İnkâr edilemez bir güven ve zarafet havasıyla ayakta duruyor. Duruşu rahat ve sakin, yüz ifadesi memnuniyeti gösteriyor. Güzelliği ve kendine güveni büyüleyici, varlığı büyüleyici. Gülümsemesi sıcaklık ve neşe saçan bir güzellik ve zarafet vizyonu.
BeceriAçıklamaÖnemi
Sezme KabiliyetiSözlerin ardındaki anlamı ve önemi görme yeteneği.Makinelerin hissetme yeteneği olmadığından, kritik kararlar verirken önemli bir rol oynar.
Sosyal ZekaDiğer insanlarla bağlantı kurma, reaksiyonlarını anlama ve uyum sağlama yeteneği.Sosyal zekayı kullanarak çevresindeki kişilere ve duruma hızlı bir şekilde adapte olabilir.
Özgün ve Uyarlanabilir DüşünmeAkılcı ve çözüm odaklı düşünme ve öneriler üretebilme yeteneği.İş fırsatlarının teknik ve yönetim gibi alanlarında değişime hızlı ayak uydurabilmek.
Kültürlerarası YeterlilikFarklı kültürel ortamlara uyum sağlama ve bu ortamlarda işleri başarıyla yürütme yeteneği.Globalleşen dünya anlayışında farklı kültürlerle iş yapma yeteneği kazanmak.
Sayısal DüşünmeVeriyi özetlemek ve veri temelli karşılaştırmalar yapabilmek.Yükselen veri trafiği içinde doğru kararlar almak için gerekli.
Medya OkuryazarlığıMedya içeriklerini doğru değerlendirebilmek ve yeni medya formlarını kullanmak.Dijital ortamda bilgi ve iletişim yeteneklerini artırmak.
Disiplinlerarası Hareket Etmeİş dünyasında farklı disiplinler arasında etkin bir şekilde geçiş yapma yeteneği.Karmaşık problemlere çözüm bulmak ve esnek bir çalışma ortamında verimli olmak.
Yeni Medya ve Sosyal Ağları Etkin KullanmaYeni medya formlarını ve sosyal ağları etkili ve verimli bir şekilde kullanma becerisi.Günümüzün dijitalleşen dünyasında öne çıkmak ve etkili bir şekilde bilgi paylaşabilmek.
Sanallaştırmaya UygunlukSanallaştırılmış sistemlerin ve süreçlerin anlaşılması ve etkin bir şekilde kullanılması.İş süreçlerinde verimliliği artırmak ve teknoloji tabanlı bir ortamda rahatça çalışabilmek.
İşbirliği YeteneğiEtkili grup çalışmasına katılma, takım çabalarına liderlik yapma ve grubun sinerjisini artırma yeteneği.İşyerinde başarıya giden yolu etkin bir şekilde işbirliği yaparak bulmak.

Gelecek birkaç yıl içinde iş dünyası beklediğiniz gibi bir yer olmayabilir. Bu süre içinde sizden yeni beceri ve bilgilere sahip olmanız beklenebilir. İletişim olanaklarının artması, sayısallaşan dünya ve akıllı makinelerin yaşamımızda önemi sektörleri dönüştürürken, geleceğin yeni nesil çalışanlarından beklenen becerileri de baştan aşağı değiştiriyor. Peki, ilerleyen yıllarda iş yaşamında hangi beceriler ortaya çıkacak? Bu değişime nasıl ayak uyduracağız? Bu sorulara en net cevaplar, Phoenix Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışmalar yapan Gelecek Enstitüsü’nün yakın zamanda yayınladığı “Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020” raporunda önümüzdeki 10 yıl içinde iş dünyasında belirleyici olacak 10 beceri olarak yanıtlanıyor.

Gelecekte Sahip Olmamız Gereken 10 Beceri

IBM, Walt Disney, Electronic Arts gibi dünyanın önde gelen şirketleri ve Stanford Üniversitesi uzmanlarının çalışmalarıyla hazırlanan raporda, becerilerin değişmesindeki nedenler sıralanıyor. Peki, bizi bekleyen bu beceriler nelerdir? Kendini geliştirme sürecinde nelere dikkat etmelisiniz? Birlikte inceleyelim.

1 - Sezme kabiliyeti; söylenenlerin ardında kalan anlamı ve önemi görme yetisi olarak tanımlanıyor. Günümüzde her ne kadar makineler birçok iş yükünü üstüne alsa da sezme kabiliyeti makinelere oldukça uzak bir kavram. Önümüzdeki yıllarda makineler iş alanlarında daha fazla alana girdikçe sezme kabiliyeti yüksek insanlar kritik karar verme anlarında ön planda olacak. Bu beceri bizim hayatlarımızı sürdürmek için oldukça gerekli bir ihtiyaçtır. Bilgisayar bir insanı belki satranç oyununda yenebilir ancak, kendini nasıl hissediyorsun diye sorduğunuzda, buna nasıl yanıt vereceğini bilemez. Bu nedenle sezgiler önemini korumaya devam edecek. Bu konuda gerçekten becerili olan çalışanlar, her zaman diğerlerine göre bir adım önde olacak. Kendini geliştirme sürecinde bu becerinin üzerinde durmanız gerekir.

2 - Sosyal zeka; diğer insanlarla bağlantı kurma, reaksiyonlarını anlama ve uyum sağlama becerisi olarak adlandırılır. Günümüzde sosyal ve duygu sahibi robot çalışmaları çeşitli araştırma laboratuvarlarında sürüyor. Ancak henüz robotlar, sosyalleşme ve duygularını belli etme konusunda sınırlı becerilere sahip. Sosyal zekâsı yüksek çalışanlar, çevresinde olan biteni hızlı bir şekilde değerlendirebilir. Buna göre hareket, vücut dili, jest ve mimikleri, ses tonunu ayarlayabilir. Sosyal zeka, işbirlikleri ve güvenilir ilişkiler kurma konusunda sadece birkaç yılda değil her zaman önemli bir role sahiptir.

3 - Özgün ve uyarlanabilir düşünme; akılcı ve çözüm önerileri üretebilme becerisini tanımlar. Gelecek yıllarda iş yaşamında daha da kritik bir rol oynayacak. Araştırmalara göre gelecekte iş fırsatları, teknik ve yönetim gibi alanlarda çalışan yüksek becerilere sahip profesyonellerle düşük gelire ve yeteneğe sahip çalışanlar için daha konsantre olacağını gösteriyor. Bu sektörlerdeki değişime ayak uydurma yeteneğine sahip gençlerin gelecekte kariyer basamaklarını hızla tırmanacağı öngörülüyor. Özetle beklenmedik bir anda gelişime ayak uydurma becerisi, gelecek yıllarda oldukça beklenen bir davranış şekli olacak gibi duruyor.

4 - Kültürlerarası yeterlilik; globalleşen dünya anlayışında çalışanlar her nerede olursa olsun üzerine düşen görevleri engellere takılmadan yerine getirmelidir. Kültürlerarası yeterlilik becerisine sahip olmak, dil ve yeni şartlara ayak uydurma gibi alt becerilere sahip olmak anlamına geliyor. Önümüzdeki yıllarda tüm sektörler içinde kültürlerarası yeterlilik en önemli becerilerden biri olacağı ön görülüyor. Yapılan araştırmalar farklı yaş, beceri, çalışma ve düşünme becerilerine sahip insanların oluşturduğu çalışma gruplarının daha inovatif bir görüntüde olduğunu gösteriyor. Bu durumda şirketlerin önümüzdeki 10 yılda ofislerde çeşitliliği sağlaması gerektiğini gösteriyor.

5 - Sayısal düşünme becerisi; veriyi özet bir içerik haline getirmek ve veri temelli karşılaştırma yapabilmeyi ifade ediyor. Önümüzdeki yıllar içinde sayısal düşünme becerisi, sürekli artmaya devam eden veri trafiğinde kendi yolumuzu bulmamızı sağlayacak. Önümüzdeki yıllarda sadece Microsoft Office programlarını kullanabilmek yeterli görülmeyecek. Bir süre sonra insan kaynakları, istatiksel analiz ve sayısal muhakeme yeteneklerini değerlendirmek isteyecek. Kendini geliştirme sürecinde mutlaka bu alanda gelişim kaydetmeye özen gösterilmesi gerekiyor.

6 - Medya okuryazarlığı; önümüzdeki yıllarda medya içeriklerini doğru değerlendirmek önemli olacak. Ayrıca yeni medya formlarını kullanmakta başarı gösteren kişiler bir adım öne çıkacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu durum çalışma hayatında kendini daha çok hissettirecek. Artık durağan sunumların yerini yeni medyanın sunduğu kaynakları etkili kullanma beklentileri alacak. Kurumlar kendi görsel bilgilerini oluşturacak ve bunları sunacak uzman kişilerle işbirliği yapmak isteyecek.

7 - Disiplinlerarası hareket etme; akademik alan başta olmak üzere iş dünyasında da disiplinler birbirine daha çok yaklaşmaya başladı. Alanlar arasındaki çizgiler ortadan kalkmaya başladı. Yeni alanların kendini göstermesiyle birlikte profesyonellerden daha fazla alanda bilgi sahibi olmalarının yanı sıra analiz yapmaları da isteniyor. Disiplinlerarası hareket edebilme becerisi size akademik dünyayı düşündürebilir. Ancak günümüzde yüksek nüfus artışı gibi sorunları tek bir disiplinin çözebileceği gibi değil. Gelecek birkaç yılda ideal bir çalışanın ‘T-tipinde’ olmaları beklenecek. Yani gelecekte iş yaşamında olan kişiler, en az bir alanda derinlemesine uzmanlaşırken, diğer alanlarda da bilgi sahibi olması gerekecek. Gelecekte bu nedenle meraklı ve hayat boyu öğrenmeye yatkın insanlar daha fazla olacak.

8 - Bilişsel yüklenme yönetimi; önemli bilgileri birbirinden ayırma ve çeşitli tekniklerin kullanılmasıyla bilişsel işlevlerimizi daha iyi hale getirmeyi öğrenmemizi ifade eden bir beceridir. Gün içerisinde pek çok çeşitte sayısız bilgiye maruz kalınıyor. Önemli olan bizim için öncelikli olan bilgiyi ayırt etmek ve ona odaklanmaktır. Önümüzdeki yıllarda şirketler bunu yapabilecek gençlerle çalışmayı tercih edecek. Gelecek nesil kendi işe yarar yöntemlerini geliştirme yöntemleri ile ilgilenecek. Örnek olarak, sosyal medyada kullandığımız filtreleme ya da önemli bilgiler için uyarı verecek uygulamalar daha da önemli hale gelecek. Bu sayede içinden çıkılmaz bilgi yığınları içinden ayıklamak çok daha kolay olacak. İş yaşamında önümüzdeki yıllar içinde aşırı yüklenme tehlikesinin ortaya çıkardığı tuzağa düşmeyen, kendisine en uygun bilgiyi, hızla ulaşan çalışanlar avantajlı olacak. Kendini geliştirme sürecinde önemle üzerinde durulması gereke bir diğer konu olarak karşımıza çıkıyor.

9 - Görsel işbirliği; dünyadaki diğer bölgelerle iletişime geçmeyi kolaylaştıran teknolojiler, alışılmış çalışma ortamı kavramına değişiklik getiriyor. Bu sayede fiziksel sınırlar ortadan kalkıyor. Dünyanın herhangi bir yeriyle yapacağınız toplantı ve çalışmalar sınır tanımıyor. Ancak yeni görsel işbirliği, yeni becerileri beraberinde getiriyor. Öncelikle birbirinden dağınık halde duran grupların motive bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Bunun için yeni stratejiler geliştirmek gerekiyor. Gelecek birkaç yılda bildiğimiz iş yaşamı tahmin etmede zorlanacağımız oranda değişime uğrayabilir. Bu nedenle kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde çıkmak isteyen gençler, görsel işbirliği becerilerini nasıl geliştirebileceklerine odaklanması gerekiyor. Kendini geliştirme süreci için önemli bir adım olduğu unutulmamalıdır.

10 - Nasıl çalışacağını belirleme; bu beceri ile gelecek yıllarda alışılageldik iş ortamlarının dışında, çalışan kendi iş alanlarını tasarlama imkanına sahip olacak. Güncel araştırmalar yaparak, kendi çalışma ortamını yaratmasına fırsat verilen çalışanın, zihinsel süreçleri daha etkili olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda çalışanlar psikolojik olarak daha huzurlu hissediyor. Gelecek yıllar içinde şirketler çalışanlarından kendi iş alanlarını tasarlamalarını tasarlamalarını isteyebilir. Tasarım zihniyetine sahip ve kendi çalışma stilini bilen personel talep görür hale gelecek. Bu fırsatı kaçırmamak için gençlerimiz kendini geliştirme sürecinde bu bilgilere göre hareket etmelidir.

Sezme Kabiliyeti, Sözlerin ardındaki anlamı ve önemi görme yeteneği, Makinelerin hissetme yeteneği olmadığından, kritik kararlar verirken önemli bir rol oynar, Sosyal Zeka, Diğer insanlarla bağlantı kurma, reaksiyonlarını anlama ve uyum sağlama yeteneği, Sosyal zekayı kullanarak çevresindeki kişilere ve duruma hızlı bir şekilde adapte olabilir, Özgün ve Uyarlanabilir Düşünme, Akılcı ve çözüm odaklı düşünme ve öneriler üretebilme yeteneği, İş fırsatlarının teknik ve yönetim gibi alanlarında değişime hızlı ayak uydurabilmek, Kültürlerarası Yeterlilik, Farklı kültürel ortamlara uyum sağlama ve bu ortamlarda işleri başarıyla yürütme yeteneği, Globalleşen dünya anlayışında farklı kültürlerle iş yapma yeteneği kazanmak, Sayısal Düşünme, Veriyi özetlemek ve veri temelli karşılaştırmalar yapabilmek, Yükselen veri trafiği içinde doğru kararlar almak için gerekli, Medya Okuryazarlığı, Medya içeriklerini doğru değerlendirebilmek ve yeni medya formlarını kullanmak, Dijital ortamda bilgi ve iletişim yeteneklerini artırmak, Disiplinlerarası Hareket Etme, İş dünyasında farklı disiplinler arasında etkin bir şekilde geçiş yapma yeteneği, Karmaşık problemlere çözüm bulmak ve esnek bir çalışma ortamında verimli olmak, Yeni Medya ve Sosyal Ağları Etkin Kullanma, Yeni medya formlarını ve sosyal ağları etkili ve verimli bir şekilde kullanma becerisi, Günümüzün dijitalleşen dünyasında öne çıkmak ve etkili bir şekilde bilgi paylaşabilmek, Sanallaştırmaya Uygunluk, Sanallaştırılmış sistemlerin ve süreçlerin anlaşılması ve etkin bir şekilde kullanılması, İş süreçlerinde verimliliği artırmak ve teknoloji tabanlı bir ortamda rahatça çalışabilmek, İşbirliği Yeteneği, Etkili grup çalışmasına katılma, takım çabalarına liderlik yapma ve grubun sinerjisini artırma yeteneği, İşyerinde başarıya giden yolu etkin bir şekilde işbirliği yaparak bulmak
kendini geliştirme başarı beceri değişim iş dünyası bütünsel gelişim eğitimi
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464
Bir kadın çerçevenin ortasındaki büyük beyaz bir beynin önünde duruyor. Açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giymiş olan kadın ellerini göğsünün önünde kavuşturmuş. Geniş gülümsemesi ve parlak gözleri rahat ve mutlu olduğunu gösteriyor. Uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve siyah bir fonun önünde duruyor. Beyin beyaz ve ebruli bir dokuya sahip. Çerçevenin büyük bir kısmını kaplıyor ve ince siyah bir kenarlıkla çevreleniyor. Beynin detayları çok net ve kadın ön planda hayranlık dolu bir bakışla duruyor.
4.9
(73)

Duygusal Zeka Eğitimi

36 Konu5 Saat
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.Burcu Topçu Ekelik
1102779