Finans ve Bankacılık bölümü üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bulunan 4 yıllık lisans eğitimi veren bir bölümdür. Bölüm eşit ağırlık tercih yapılan bir programdır. Bu bölümün amacı öğrencilerine finans, ekonomi, bankacılık kavramlarını en iyi şekilde öğreterek meslek hayatlarında kendilerini geliştirmesi ve çalıştıkları kurumlara veya sektörlere katkı sağlamasıdır. Bu bölümü tercih eden öğrenciler disiplinli, finansı, ekonomiyi ve bankacılığı severek yapan, sorumluluk alan ve yeteneği kuvvetli kişiler olması gerekir.
Finans ve Bankacılık Bölümü bölümün diğer bir amacı ise bankaların ya da benzeri finans kuruluşlarının finans departmanında görev alacak ve işini başarıyla sürdürecek personellerin yetişmesidir. Bu bölümden mezun olup mesleğini yapmak isteyenlerin birtakım görevleri bulunmaktadır. Bu görevler şöyledir;
Finans ve Bankacılık bölümünden mezun olanlara “Bankacı” veya “Finans Uzmanı” unvanı verilmektedir. Bu bölümden mezun olanlar matematiğin yanı sıra birçok kurum ve kuruluşlarda görev alabilecek ekonomi bilgisine sahip olması gerekir. Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler finans danışmanlığı gibi alanlarda iş bulma imkanına sahiptir. Bu bireyler çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda kişisel para yönetimi, denetleme, hesap yönetimi ve uluslararası bankacılık finans işlerinden sorumludur. Bu bölüm mezunları finans kurumlarında veya borsa aracı kurumlarında iş bulabilirler. Finans ve Bankacılık bölümünden mezun olan kişilerin çalışma alanları şöyledir;
Finans ve Bankacılık bölümü dersleri sayısal ağırlıklıdır. 4 yıllık lisans bölümü olan bu bölümde Türk Dili, Atatürk İlke ve İnkılapları gibi genel dersler de ilk yıllarda verilmektedir. İngilizce dersi bölümü ilgilendiren bir dil olduğu için daha uzun süreli verilmektedir. Finans ve Bankacılık bölümü dersleri şu şekildedir;
Bu dersler hemen hemen her üniversitede bu bölümde okutulmaktadır. Üniversitelere göre ders isimleri farklılık gösterse de içerikler birbirine çok benzer ya da çok yakındır. Bu bölümü okumak isteyen öğrenciler her ne kadar eşit ağırlık türünden testler çözüp tercih yapsalar da bölümün ders içerikleri sayısala yakındır. Finans ve banka sayısal değerler taşıdığı için bölüm dersleri sözele yatın olan öğrencilere ağır gelebilir. Bu dersler dışında öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre seçmeli dersler de mevcuttur. Bu dersler şöyledir;
Finans ve Bankacılık bölümünü okuyan öğrenciler, sektörün temel kavramını, yönetimini, işletme çeşitlerini, yönetim fonksiyonlarını, Türk hukuk sisteminin yapısını, ülkedeki gelir, para, bankacılık ve büyüme konularını işlemektedir. Ayrıca muhasebe dersi alarak muhasebe ile ilgili genel açıklamaları, senetlerin hesapları, alacak verecek hesaplarını pekiştirmektedirler.
Finans ve Bankacılık bölümü eşit ağırlık puan türünden tercih yapılan bir bölümdür. Bu bölüme girebilmek için ÖSYM’nin AYT ve TYT sınavlarına girip Matematik ve Türkçe testlerinin çözmek gerekir. Taban puanları ve başarı sıralamaları özel üniversiteler de daha yüksek olmasına rağmen Türkiye’nin hemen her üniversitesinde bu bölüme rastlamak mümkündür. Kontenjanın çok fazla olmasından dolayı çoğu üniversitenin kontenjan bölümü dolmamıştır. Devlet üniversitelerinde de çok rağbet gören Finans ve Bankacılık bölümünün taban puanları ve başarı sıralamaları aşağıda verilmiştir.
Bu bölüme ait özel üniversitelerin de taban puanları ve başarı sıralamaları aşağıda sıralanmıştır.
Taban puanı ve başarı sıralaması bakımından devlet üniversitelerinden daha yüksek puanlara sahip bu bölüm de yukarıda verilen üniversiteler bursludur. Bazı vakıf üniversiteleri ise hem burslu hem öğrenim dili İngilizcedir. %75, %50, %25 ve tamamen ücretli olarak tanımlanan bu bölümlere girmek isteyen öğrenciler gereken puanı almalılardır.
Finans ve Bankacılık Bölümü Nedir?
Finans ve Bankacılık bölümü üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bulunan eşit ağırlık puan türünden tercih edilen bir bölümdür. Bu bölüm 4 yıllık lisans eğitimi veren bir bölümdür. Bölümün amacı ekonomi, finans ve bankacılık gibi kavramları en iyi şekilde öğreterek bireylerin meslek hayatında çalıştıkları kurum ve kuruluşlara katkı sağlamalarını amaçlamaktadır.
Finans ve Bankacılık Bölümü Mezun Olanlar Ne İş Yapar?
Finans ve Bankacılık bölümünden mezun olanlara Bankacı veya Finans Uzmanı unvanı verilmektedir. Bölümden mezun olanlar şirketlerde, bankalarda ya da finans departmanı olan kurum ve kuruluşlar da görev alırlar. Akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler eğitim öğretim hayatlarını yüksek lisans yaparak sürdürebilirler.
Finans ve Bankacılık Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması
Finans ve Bankacılık bölümü ÖSYM’nin AYT ve TYT sınavlarından Matematik ve Türkçe testler çözerek tercih yaptıkları eşit ağırlık bir bölümdür. Bölümün en yüksek taban puanı ve başarı sıralaması, İstanbul Ticaret Üniversitesi burslu olarak 334 puan, 129344 başarı sıralamasıdır. Devlet üniversitelerinde ise bu taban puanı ve başarı sıralaması Antalya Akdeniz Üniversitesi 271 puan, 374409 başarı sıralamasıdır.