AnasayfaBlogEğitim Satış Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Eğitim Satış Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?

02 Nisan 2021
Bir grup kadın bir kitabın etrafında toplanmış, dikkatle ona bakmaktadır. Öndeki kadın elinde parlak pembe bir kâğıt tutuyor. Başka bir kadın kitaba biraz daha yakın oturmuş, okumaya dalmış. Grup görüntünün merkezinde yer alıyor. Sol tarafta mor bir kravatın yakın çekimi, sağ tarafta ise bir kadının boynunun yakın çekimi var. Kameraya en yakın olan kişinin yüzü de arka planda görülebiliyor. Kadınların hepsi gündelik kıyafetler giyiyor ve yüzlerinde ciddi ifadeler var. Kitaptaki bilgilere odaklanmış gibi görünüyorlar.
Eğitim Satış Danışmanının GörevleriDetaylarÖnem Derecesi
Belirlenen hedef kitleyi müşteri hâline getirmekAdaya eğitimi ve kurumu en iyi şekilde tanıtmak, ikna etmekÇok Önemli
Günlük arama hedefine ulaşarak satış sürecine geçmekPotansiyel müşterilere ulaşmak ve satiş hedeflerini gerçekleştirmekÖnemli
Yüz yüze ya da telefon aracılığıyla hedef kitleye kurumu tanıtmakVerimli ve ikna edici bir iletişim ile tanıtım yapmakÇok Önemli
Satış ve arama hedeflerini raporlamak ve ilgili departmana sunmakHedeflerin ne ölçüde gerçekleştirildiğini analiz edip ilgili departmana sunmakÖnemli
Kuruma gelen veli ve öğrencileri karşılamakİlk karşılaşmanın olumlu sonuçlanması adına profesyonel bir karşılama yapmakÖnemli
Ön bürodaki kayıt işlemleri için kişileri ilgili departmana yönlendirmekÖğrenci ve velinin doğru departmana ulaşmasını sağlamakÖnemli
Satışların artmasına yönelik pazarlama ve satış stratejilerini uygulamakPazarlama ve satış stratejilerine uygun hareket etmekÇok Önemli
Eğitim programları ve güncel öğretim takvimlerini düzenlemeEğitim programlarını ve öğretim takvimini düzenlemek ve güncellemekÖnemli
Ön büro kapsamındaki idari görevleri yerine getirmekİdari işlerin düzenli ve eksiksiz bir şekilde yürütülmesiÖnemli
Üst düzey danışmanlık hizmeti vermeBazı özel durumlarda üst düzey danışmanlık verilmesi gerekebilirOrta

Eğitim satış danışmanı eğitim sektöründe aranan bir meslek alanıdır. Aslında eğitim danışmanı mesleğinin bir diğer adı olan eğitim satış danışmanlığı, satışı daha da vurgulayan bir meslektir. Eğitim satış danışmanlığı mesleğinde önemli olan, satışı artırmaya yönelik iletişim kurma kanallarını kullanma ve tanıtıcı bilgileri hedef kitleye ulaştırma aşamalarını uygulamaktır. 

Eğitim sektörünün sürekli gelişmesi ve farklı mesleklere ihtiyaç duyan hizmetler sunması, eğitim danışmanlığı gibi meslekleri de aranan meslekler hâline getirdi. Bugün eğitim danışmanlık ve eğitim-öğretim kurumlarında eğitim danışmanı ya da eğitim satış danışmanı adıyla nitelikli personel aranıyor. Özellikle eğitim ve pazarlama sektöründe kendinizi geliştirebileceğiniz bir mesleğe aşina olmak ve işin gerekliliklerini öğrenmek adına yazımızın ilerleyen bölümlerini de okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Eğitim Satış Danışmanı Nedir?

Eğitim satış danışmanı, eğitim ile ilgili faaliyetler yürüten kurumlarda görevli bir meslek adıdır. Eğitim danışmanı olarak da bilinen eğitim satış danışmanlığında, pazarlama-satış çalışmaları daha yoğundur. Genel olarak eğitim satış danışmanı, satış ve eğitim danışmanlığı üzerine bir meslektir. Bazı eğitim ve danışmanlık kurumlarında satış ön plandayken bazılarında ise danışmanlık hizmeti daha önceliklidir.

Eğitim satış danışmanlığı; eğitim, pazarlama, iletişim ve danışmanlık üzerine bir meslek olduğundan eğitim satış danışmanın da bu alanlara aşina olması gerekir. Her ne kadar işin satış kısmına büyük bir önem verilse de danışmanlığın nasıl gösterileceği de önemli bir konudur. Eğitim satış danışmanı da öğrenciler için verilen görev tanımları dahilinde danışmanlık hizmeti sunabilmektedir. Yalnız eğitim satış danışmanlığını, rehberlik hizmeti ile karıştırmamalısınız. Genellikle özel sektördeki eğitim ve danışmanlık kurumlarında çalışan eğitim satış danışmanı, rehberlik veya psikoloji bölümü mezunu olma gibi bir zorunluğuna tabi değildir. Bu tür bir ön şart yalnızca üst düzey danışmanlık şirketleri için geçerlidir. Maalesef ülkemizdeki özel sektör eğitim kurumlarında, danışmanlık hizmetinden ziyade eğitimin tanıtımı için satış yapabilme şartı daha ön plandadır.

Eğitim Satış Danışmanı Ne İş Yapar?

Eğitim satış danışmanının öncelikli işi satışı artırmaktır. Satış artırma görevi, data araması ya da yüz yüze iletişimde hedef kitleyi ikna etmek olarak görülür. Bu aşamada eğitim satış danışmanının ikna teknikleri hakkındaki bilgisi konuşur. Tıpkı müşteri hizmetlerinde çalışan çağrı merkezi personeli gibi sözlü iletişim becerilerini etkin kullanması gerekir. Fakat eğitim satış danışmanlığını satış işi ile sınırlayamayız. Bazı eğitim ve danışmanlık kurumlarında işin danışmanlık kısmına da büyük önem verilir. Böyle bir durumda da da satış ve danışmanlık işleri artabilir. 

Eğitim satış danışmanı, günlük veya haftalık belirlenen satış rakamlarına ulaşmaya çalışır. Genellikle data araması olarak geçen satışa yöneltme süreci, eğitim kurumunu ve hizmetini tanıtmaya yöneliktir. Eğitim satış danışmanı iletişim sürecinde; eğitim kurumunun niteliklerinden bahsederek velinin kayıt sürecine katılmasını sağlar. Kısaca eğitim satış danışmanı, bilgi almak için gelen aday veli ya da öğrencilere tanıtıcı bilgiler sunarak ikna etme sürecini başlatır. Yüz yüze ya da telefonda iletişim kurarak kurumun satış hedeflerini gerçekleştirir. Genel olarak eğitim satış danışmanının işleri şu şekildedir:

  • Belirlenen hedef kitleyi müşteri hâline getirmek. 

  • Günlük arama hedefine ulaşarak satış sürecine geçmek.

  • Yüz yüze ya da telefon aracılığıyla hedef kitleye kurumu tanıtmak.

  • Eğitim kurumlarındaki öğrencilere ders programları ve kurum içi süreçler hakkında bilgi verme.

  • Satış ve arama hedeflerini raporlamak ve ilgili departmana sunmak. 

  • Kuruma gelen veli ve öğrencileri karşılamak.

  • Ön bürodaki kayıt işlemleri için kişileri ilgili departmana yönlendirmek.

  • Kayıt-kabul için velileri ilgili departmana yönledirmek. 

  • Velilere ve öğrencilere doğru bilgi akışını sağlayabilmek. 

  • Satışların artmasına yönelik pazarlama ve satış stratejilerini uygulamak. 

  • Eğitim programları ve güncel öğretim takvimlerini düzenleme.

  • Ön büro kapsamındaki idari görevleri yerine getirmek.

Bazı eğitim kurumlarında eğitim satış danışmanının, ders programlarını öğretmenlere iletmesi ve güncel kurum düzeninden öğretmenleri haberdar etmesi beklenir. İşin eğitim ve danışmanlık kısmından ziyade pazarlama-satış kısmına verilen önemden dolayı eğitim satış danışmanının danışmanlık hizmeti vermesi çok nadirdir. Bununla birlikte bazı durumlarda kayıt-kabul işlemlerini eğitim satış danışmanı da yürütebilmektedir. 

Eğitim Satış Danışmanı Maaşları

Eğitim satış danışmanlığı maaşlarının çok yüksek olduğunu söyleyemeyiz. Genellikle asgari ücret ile göreve başlayan eğitim satış danışmanı, bazen prim hesabına göre asgari ücretin üzerinde bir maaş alabilmektedir. Eğitim satış danışmanlığında, satışın önemli bir yere sahip olmasından ötürü eğitim satış danışmanına teşvik edici primler verilmektedir. Çoğunlukla belirli bir data aramasında, yüksek satış ya da arama başarısı elde eden danışmana günlük ya da haftalık hesaba göre bir prim verilir. 

Bazı danışmanlık şirketlerinde ise hem satış hem de danışmanlık görevlerine göre bir maaş hesaplanır. Bu tür şirketlerde eğitim satış danışmanı, 3.500 TL ve üzeri bir maaş ile göreve başlar. Deneyimin artması ve eğitim danışmanının, danışmanlık hizmetine yönelmesiyle 4.000 - 6.000 TL arasında değişen bir maaş alınabilir. 

Eğitim Satış Danışmanı Nasıl Olunur?

Eğitim satış danışmanı olmak için belirli özelliklere sahip olmak gerekir. Öncelikle psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları da bu işi yapabilmektedir. Bazı danışmanlık şirketlerinde de eğitim danışmanlığı için pedagojik formasyon şartı aranabiliyor. Fakat eğitim satış danışmanı olabilmek için formasyon şart değildir. Özel sektördeki eğitim kurumlarında eğitim satış danışmanı olarak çalışabilirsiniz. Eğitim satış danışmanlığı, doğrudan iletişim becerileri gerektiren bir alandır. Telefonda etkili konuşma, ikna edebilme, öğrenciler ile iletişim kurabilme gibi çok önemli noktalar, sektörde kalıcı olmanızı sağlar. İletişim noktasında kendinizi ifade edebilmeniz mesleğe devam edebilmek için ilk bakılan niteliklerden biridir.

Eğitim satış danışmanı olmak için belli bir bölüm okuma zorunluluğu olmasa da iletişim ile ilgili bir eğitim almanız kendinize mesleğe hazırlamak için doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca alacağınız eğitimin satış, pazarlama, işletme ve ikna teknikleri odaklı olmasına da dikkat edebilirsiniz. Mesleğe aşina olmak adına öğrencilik yıllarında satış danışmanı ya da müşteri temsilcisi olarak belli başlı kurumlarda çalışmayı deneyebilirsiniz. 

Belirlenen hedef kitleyi müşteri hâline getirmek, Adaya eğitimi ve kurumu en iyi şekilde tanıtmak, ikna etmek, Çok Önemli, Günlük arama hedefine ulaşarak satış sürecine geçmek, Potansiyel müşterilere ulaşmak ve satiş hedeflerini gerçekleştirmek, Önemli, Yüz yüze ya da telefon aracılığıyla hedef kitleye kurumu tanıtmak, Verimli ve ikna edici bir iletişim ile tanıtım yapmak, Çok Önemli, Satış ve arama hedeflerini raporlamak ve ilgili departmana sunmak, Hedeflerin ne ölçüde gerçekleştirildiğini analiz edip ilgili departmana sunmak, Önemli, Kuruma gelen veli ve öğrencileri karşılamak, İlk karşılaşmanın olumlu sonuçlanması adına profesyonel bir karşılama yapmak, Önemli, Ön bürodaki kayıt işlemleri için kişileri ilgili departmana yönlendirmek, Öğrenci ve velinin doğru departmana ulaşmasını sağlamak, Önemli, Satışların artmasına yönelik pazarlama ve satış stratejilerini uygulamak, Pazarlama ve satış stratejilerine uygun hareket etmek, Çok Önemli, Eğitim programları ve güncel öğretim takvimlerini düzenleme, Eğitim programlarını ve öğretim takvimini düzenlemek ve güncellemek, Önemli, Ön büro kapsamındaki idari görevleri yerine getirmek, İdari işlerin düzenli ve eksiksiz bir şekilde yürütülmesi, Önemli, Üst düzey danışmanlık hizmeti verme, Bazı özel durumlarda üst düzey danışmanlık verilmesi gerekebilir, Orta
Eğitim satış danışmanı Eğitim satış danışmanı nedir Eğitim satış danışmanı ne iş yapar Eğitim satış danışmanı maaşları Eğitim satış danışmanı nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.