AnasayfaBlogAraştırma Yöntemleri Nelerdir?
Nedir?

Araştırma Yöntemleri Nelerdir?

17 Eylül 2021
Bu resim, bir kelime aramasına doğru işaret eden bir grup renkli oku göstermektedir. Turuncu bir ok sağa, yeşil bir ok sağa ve sarı bir ok da sola işaret etmektedir. Ayrıca siyah bir arka planı işaret eden pembe bir ok da vardır. Görüntünün ortasında, siyah bir arka plan üzerinde iki beyaz harf bulunmaktadır. İlk harf sol üstte, ikincisi ise sağ altta yer almaktadır. Oklar ve harflerin hepsi kelime aramasına doğru işaret ediyor gibi görünmektedir. Arka plan sarıdan pembeye değişen bir renk gradyanı gibi görünmektedir.
Araştırma ÖzellikleriAçıklamaÖrnekler
AmpirikGerçek hayattaki gözlem ve deneylerden elde edilen kanıtlanmış bilimsel yöntemlere dayalıdır.Davranış bilimleri, sosyal bilimler
MantıksalGeçerli ilkelere dayalı sıralı prosedürleri takip eder.Matematiksel ve istatistiksel modelleme
DöngüselAraştırma bir soru ile başlar ve bir soru ile biter, bu nedenle araştırma genellikle yeni bir sorgulama hattına yol açar.Klinik testler, laboratuvar deneyleri
Kontrollüİncelenenler dışındaki tüm değişkenleri sabit tutmak için uygulanan güçlü önlemleri ifade eder.Kontrollü deneyler, placebo kontrollü çalışmalar
Hipoteze DayalılıkAraştırma tasarımı, araştırma hedeflerini karşılar ve hipotezi kanıtlar veya çürütebilir.Bilimsel teori testleri, korelasyon araştırmaları
AnalitikVeriler kanıtlanmış teknikler kullanılarak oluşturulur, kaydedilir ve analiz edilir.Kantitatif araştırma, data analizi
AmaçAraştırmanın hedefleri ve hedef kitlesi belirli ve açıkça ifade edilmiştir.Pazar araştırmaları, tüketici anketleri
KeşfediciHenüz net olarak tanımlanmamış bir problem etrafında yapılacak ilk araştırma.Pilot çalışmalar, ön çalışmalar
TanımlayıcıBir araştırma problemi veya olay hakkındaki bilgiyi, onu özelliklerine ve popülasyonuna göre tanımlayarak genişletir.Nüfus çalışmaları, epidemiyolojik çalışmalar
AçıklayıcıDeğişkenlerin nasıl etkileşime girdiğini belirlemek, yani neden-sonuç ilişkilerini belirlemek için kullanılır.Deneysel araştırmalar, kavramsal çalışmalar

Araştırma, bilimsel yöntemler kullanılarak belirli bir endişe veya sorunla ilgili çalışmanın dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi olarak tanımlanır. Sosyolog Earl Robert Babbie'nin tanımlamasına göre “araştırma, gözlemlenen olguyu tanımlamak, açıklamak, tahmin etmek ve kontrol etmek için sistematik bir araştırmadır. Tümevarım ve tümdengelim yöntemlerini içerir.” demektedir. Basitçe söylemek gerekirse, araştırma yeni bilgi keşfetme sürecidir. Bu bilgi, daha önce bilinmeyen yeni bir anlayışa yol açan yeni kavramların geliştirilmesi ya da mevcut bilgi ve teorilerin ilerletilmesi olabilir.

Araştırma herkes tarafından ve herhangi bir alanda yapılabilirken, çoğu araştırma genellikle fiziksel, biyolojik ve sosyal dünyalardaki bilgiyi genişletmek için yapılır. Bu, belirli malzemelerin neden böyle davrandığını öğrenmekten, aynı zorluklarla karşılaştıklarında belirli insanların neden diğerlerinden daha dayanıklı olduğunu sormaya kadar değişebilir.

Araştırma Nedir?

Araştırma, yeni kavramlar, metodolojiler ve anlayışlar oluşturmak için yeni bilginin yaratılması ya da mevcut bilginin yeni ve yaratıcı bir şekilde kullanılması olarak tanımlanır. Bu, yeni ve yaratıcı sonuçlara yol açtığı ölçüde önceki araştırmaların sentezini ve analizini içerebilir. Bu araştırma tanımı, insanlık, kültür ve toplum bilgisi dahil olmak üzere bilgi dağarcığını artırmak için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalardan oluşan geniş bir araştırma ve deneysel geliştirme (Ar-Ge) kavramı ile tutarlıdır. Bu araştırma tanımı, saf ve stratejik temel araştırmayı, uygulamalı araştırmayı ve deneysel geliştirmeyi kapsar.

Uygulamalı bilimsel araştırma, yeni bilgi edinmek için yürütülen, ancak belirli, pratik bir amaca veya hedefe (müşteri odaklı bir amaç dahil) yönelik orijinal araştırmadır. Araştırma ansiklopedik değildir. Ansiklopediler, genel olarak, mevcut bilginin bir sentezini sunmaya çalışır. Mevcut bilgiyi toplamak ve yayınlamak, yeni bilgi yaratmadığı için araştırma değildir. Araştırma sadece veri toplamak da değildir. Veri toplama, araştırmanın hayati bir parçasıdır, ancak bazı analizler, biraz daha fazla çalışma olmadan yeni bilgilere yol açmaz. Onunla başka bir şey yapmadığınız sürece, sadece verileri toplamak sayılmamaktadır.

Araştırmanın Amacı Nedir?

Araştırmanın amacı, dünyayı daha iyi anlamak ve bu bilginin daha iyi günlük yaşama nasıl uygulanabileceğini öğrenmektir. Problem çözmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Hava durumu tahminlerinden antibiyotiklerin keşfine kadar, araştırmacılar, nihai hedefi yaşamlarımızı iyileştirmek olan dünyayı ve işlerin nasıl yürüdüğünü anlamak için sürekli olarak yeni yollar bulmaya çalışmaktadırlar. Bu nedenle araştırmanın amacı neyin bilindiğini, neyin bilinmediğini ve neyi daha fazla geliştirebileceğimizi bulmaktır. Bu şekilde bilim insanları, toplumumuzu ve günlük yaşamlarımızı şekillendiren yeni teoriler, fikirler ve ürünler geliştirebilmektedirler. Araştırma birçok şekilde olabilmektedir. Araştırmanın üç temel amacı bulunmaktadır. Bunlar;

Keşfedici Olma: Keşfedici araştırma, henüz net olarak tanımlanmamış bir problem etrafında yapılacak ilk araştırmadır. Bu nedenle keşif araştırması, sorunun kendisine kesin bir cevap vermeyi değil, sorunun kesin doğasının daha iyi anlaşılmasını amaçlar. Bu, daha sonra daha derinlemesine araştırma yapmamızı sağlamaktadır.

Tanımlayıcı Olma: Tanımlayıcı araştırma, bir araştırma problemi veya olay hakkındaki bilgiyi, onu özelliklerine ve popülasyonuna göre tanımlayarak genişletir. Tanımlayıcı araştırma, "neden" üzerine değil, "nasıl" ve "ne" sorularına odaklanmaktadır.

Açıklayıcı Olma: Sıradan araştırma olarak da adlandırılan açıklayıcı araştırma, değişkenlerin nasıl etkileşime girdiğini belirlemek, yani neden-sonuç ilişkilerini belirlemek için yapılmaktadır. Açıklayıcı araştırma, araştırma sorularının "nedeni" ile ilgilenmekte ve bu nedenle genellikle deneylere dayanmaktadır.

Araştırmanın Özellikleri Nelerdir?

Tüm araştırma projelerinin sahip olması gereken 8 temel özellik vardır. Bunlar:

  • Ampirik: Gerçek hayattaki gözlem ve deneylerden elde edilen kanıtlanmış bilimsel yöntemlere dayalıdır.

  • Mantıksal: Geçerli ilkelere dayalı sıralı prosedürleri takip etmektedir.

  • Döngüsel: Araştırma bir soru ile başlar ve bir soru ile biter, yani araştırma yeni bir sorgulama hattına yol açmaktadır.

  • Kontrollü: İncelenenler dışındaki tüm değişkenleri sabit tutmak için uygulanan güçlü önlemleri ifade etmektedir.

  • Hipoteze Dayalılık: Araştırma tasarımı, araştırma hedeflerini yeterince karşılayan ve hipotezi kanıtlayabilecek veya çürütebilecek veriler üretir. Araştırma çalışmasını tekrarlanabilir kılar ve sonuçlara inanılırlık kazandırmaktadır.

  • Analitik: Veriler, olası hataları ve anormallikleri en aza indirirken yüksek doğruluk ve tekrarlana bilirlik sağlamak için kanıtlanmış teknikler kullanılarak oluşturulur, kaydedilir ve analiz edilir.

  • Amaç: Sağlam yargı, araştırmacı tarafından araştırma bulgularının geçerli olduğundan emin olmak için kullanılmaktadır.

  • İstatistiksel İşlem: İstatistiksel işlem, mevcut verileri, bilginin elde edilebileceği daha anlamlı bir şeye dönüştürmek için kullanılmaktadır.

Araştırma Yöntemleri Nelerdir?

Araştırma yöntemleri, yeni bilgileri ortaya çıkarmak veya bir konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak için analiz için veri veya kanıt toplamada kullanılan stratejiler, süreçler, tekniklerdir. Veri toplama için farklı araçlar kullanan farklı araştırma yöntemleri vardır. Veri toplamaya yönelik araştırma yöntemleri iki kategoriden birine girer: tümevarımsal yöntemler veya tümdengelimli yöntemler. Tümevarımsal araştırma yöntemleri, bir gözlemin analizine odaklanır ve genellikle nitel araştırmayla ilişkilendirilir. Tümdengelimli araştırma yöntemleri, bir gözlemin doğrulanmasına odaklanır ve tipik olarak nicel araştırmalarla ilişkilendirilir.

Nitel Araştırma: Yaşanmış deneyimler, duygular, davranışlar ve bireylerin bunlara yüklediği anlamlar hakkında veri toplar. Araştırmacıların karmaşık kavramları, sosyal etkileşimleri veya kültürel olayları daha iyi anlamalarını sağlamaya yardımcı olur. Bu tür araştırmalar, olayların nasıl veya neden meydana geldiğinin araştırılmasında, olayları yorumlamada ve eylemleri tanımlamada faydalıdır. Nitel araştırma genellikle sosyal bilimler, psikoloji ve felsefe gibi alanlarda, ne olduğu ve neden meydana geldiği arasındaki bağlantıyı bilmenin yararlı olduğu diğer alanlarda kullanılır.

Nicel Araştırma: İstatistiksel analiz yoluyla sıralanabilen, ölçülebilen veya kategorize edilebilen sayısal verileri toplar. Kalıpları veya ilişkileri ortaya çıkarmaya ve genellemeler yapmaya yardımcı olur. Bu tür bir araştırma, kaç tane ne kadar ne sıklıkta veya ne ölçüde olduğunu bulmak için yararlıdır. Değişkenleri nicelleştirmemize, ilişkileri ortaya çıkarmamıza ve daha büyük bir popülasyonda genellemeler yapmamıza olanak tanır. Sonuç olarak, nicel araştırma genellikle mühendislik, biyoloji, kimya, fizik, bilgisayar bilimi, finans ve tıbbi araştırma gibi doğa ve fizik bilimlerinde kullanılmaktadır.

Doğru Araştırma Yapmak İçin 8 İpucu

  1. Gözlemlediğiniz ana eğilimleri, sorunları, fırsatları ve sorunları belirleyin. Her birini açıklayan bir cümle yazabilirsiniz.

  2. Ana bulguların her birinin ortaya çıkma sıklığını takip edebilirsiniz.

  3. Bulgularınızın en yaygın olandan en az yaygın olana doğru bir listesini yapabilirsiniz.

  4. Bir SWOT analizinde tanımlanan güçlü, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerin bir listesini değerlendirebilirsiniz.

  5. Çalışmanız hakkında sonuç ve öneriler hazırlayabilirsiniz.

  6. Stratejilerinize göre hareket edebilirsiniz.

  7. Bilgilerdeki boşlukları arayıp ve gerekirse ek sorgulama yapmayı düşünebilirsiniz.

  8. Sonuçları gözden geçirmeyi planlayıp, yorumlama için sonuçları analiz etmek ve incelemek için verimli yöntemler düşünebilirsiniz.

Ampirik, Gerçek hayattaki gözlem ve deneylerden elde edilen kanıtlanmış bilimsel yöntemlere dayalıdır, Davranış bilimleri, sosyal bilimler, Mantıksal, Geçerli ilkelere dayalı sıralı prosedürleri takip eder, Matematiksel ve istatistiksel modelleme, Döngüsel, Araştırma bir soru ile başlar ve bir soru ile biter, bu nedenle araştırma genellikle yeni bir sorgulama hattına yol açar, Klinik testler, laboratuvar deneyleri, Kontrollü, İncelenenler dışındaki tüm değişkenleri sabit tutmak için uygulanan güçlü önlemleri ifade eder, Kontrollü deneyler, placebo kontrollü çalışmalar, Hipoteze Dayalılık, Araştırma tasarımı, araştırma hedeflerini karşılar ve hipotezi kanıtlar veya çürütebilir, Bilimsel teori testleri, korelasyon araştırmaları, Analitik, Veriler kanıtlanmış teknikler kullanılarak oluşturulur, kaydedilir ve analiz edilir, Kantitatif araştırma, data analizi, Amaç, Araştırmanın hedefleri ve hedef kitlesi belirli ve açıkça ifade edilmiştir, Pazar araştırmaları, tüketici anketleri, Keşfedici, Henüz net olarak tanımlanmamış bir problem etrafında yapılacak ilk araştırma, Pilot çalışmalar, ön çalışmalar, Tanımlayıcı, Bir araştırma problemi veya olay hakkındaki bilgiyi, onu özelliklerine ve popülasyonuna göre tanımlayarak genişletir, Nüfus çalışmaları, epidemiyolojik çalışmalar, Açıklayıcı, Değişkenlerin nasıl etkileşime girdiğini belirlemek, yani neden-sonuç ilişkilerini belirlemek için kullanılır, Deneysel araştırmalar, kavramsal çalışmalar
Araştırma Yöntemleri Nelerdir araştırma araştırma türleri bilgi bilimsel araştırma ve yazma teknikleri nicel araştırma nitel araştırma
Açık tenli ve açık kahverengi saçlı genç bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde siyah desenli beyaz bir tişört var. Gözleri hafifçe kapalı ve dudakları rahat bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Boynuna altın bir kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü güneşin ışığıyla çerçevelenmiş. Yüz ifadesi sakin ve huzurlu, duruşu kendinden emin ve rahat. Bakışları hem davetkâr hem de esrarengiz.
Fatma Aykut
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.    

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.