Bilimsel gelişmelerin ilerlemesini sağlayan araştırma ve çalışmalar, olgular hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olur. Çeşitli gözlem ve araştırma süreçlerini kapsayan bilim, kanıta dayalı bir süreç öngörür. Uygulanan alandaki deneylerin sistematik bir şekilde ilerlemesini sağlar.
Yaşam standartlarını yükselten teknolojik araç ve gereçler üzerinde gerçekleştirilen bilimsel tekniklerden oluşur. Fen ya da sosyal bilim fark etmeksizin hemen hemen her alanda yapılır. Kullanılan teknikler, doğa olayları ile sosyal olguları bir araya getirip nesnel ve değişebilir sonuçlar elde eder.
Bilimsel araştırma soru örnekleri, çalışmada tercih edilen tekniklere ve alana göre değişir. Araştırma ilerledikçe, soruların içeriği de farklılık gösterir. Çalışılan alana göre değişen bilimsel araştırma türleri, kendi içinde de belirli aşamalardan geçer. Her bir adım sırası ile devam eder. Çalışma sonuçlandığı zaman bilimsel yazım teknikleri ile yayınlanır. Böylece, çalışmanın mantığı ve sonucu ilgili kişilere duyrulur. Kanıta dayalı bir alan olan bilimsel araştırma, dünya tarafından kabul edilen metotlar ile uygulanır. Tüm bilim dallarında kullanılan yöntemlerin metodolojisi değişmektedir. Bu içerik, size bilimsel araştırma yöntemleri ve kullanım alanlarından soru örneklerine kadar birçok detay verecek.
Bilimsel araştırma, kullanıldığı alana göre değişen metot, teknik ve basamaklar yardımı ile gerçekleştirilir. Elde edilen bilgiler ile sürdürülen araştırmalar, güvenilir sonuçlara ulaşılmasını sağlar. Ön hazırlık doğru bir şekilde yapıldığı zaman zoruluklar en aza iner. Bir öğrenme aktivitesi olan bilimsel araştırma, çalışmacıların kendisini geliştirmesine yardımcı olur. Araştırmacılar, sayısız bilgi ile birlikte veri seçimi, gruplandırma, analiz etme ve yorumlama alanlarında yetkin bir hale gelir.
Bilimsel araştırma basamakları;
Bilimsel araştırmalar, farklı amaçlara hizmet eder. Bu amaçlar arasında; olayların betimlenip aralarındaki ilişkilerin ortaya çıkarılması, olayları anlama ve açıklama, önceden tahmin ve kontrol yer alır. Bu yüzden, araştırmacının istek duyduğu ve ihtiyaç hissettiği konuları seçmesi, verimli bilgileri de beraberinde getirir.
Her alanda yapılan bilimsel araştırmaların düzgün sonuçlar vermesi için belirli niteliklere sahip olması gerekir. Genel özellikleri şöyle;
Bilimsel araştırma yöntemleri, beraberinde bazı soruları da getirir. Sorun ve çalışmanın diğer basamaklarına göre çeşitli sorular sorulur. Bu durum, araştırmanın sağlıklı bir şekilde ilerlemesine destek olur. Anket soruları, yapılanmış ve yapılanmamış olmak üzere 2 gruba ayrılır. Ayrıca, kapalı ve açık uçlu sorular ile de interaktif bir çalışma gerçekleştirilir.
Açık uçlu sorulara örnek;
Kapalı uçlu sorular;
Koşullu sorular;
Bilimsel araştıma yöntemleri, her alanda olduğu gibi eğitimde de önemli bir yere sahiptir. Gerekli olguların ortaya çıkarılmasına destek olur. Eğitim alanında kullanılan olgu ve yöntemler aşağıda yer alır:
Ağırlıklı olarak, araştırma süreci bu 5 yöntem üzerinden ilerler. Neden-sonuç ilişkisi baz alınarak ilgili alanda net sonuçlara ulaşılır. Elde edilen bilgilerin eğitime katkısı olur. Böylece, eksik görülüp tamamlanarak araştırılan alan ile ilgili gelişme sağlanır.
Araştırma türleri amaçlarına göre çeşitlilik gösterir. Sıklıkla kullanılan türler; nitel ve nicel veri toplama teknikleridir. Bu teknikler, kendi içinde geniş bir yelpazeye yayılır. Nicel araştırma; deney ve test yolu ile sonuca ulaşılıp ölçülebilirdir. Tekrarlanarak objektif sonuçlara ulaşılır. Ne kadar sık, yaygın ve miktar? gibi soruları cevaplar. Yöntemleri; anket, tanımlayıcı ve ilişkisel araştırmadır. Genelleştirilebilir sonuçlar, farklı gruplar ile çalışma imkanı, kuramların doğruluk derecesinin tespiti ile belli bir sistem içerisindeki ilişkilerin incelenmesi avantajları arasında bulunur. Ancak, bu yöntemin bazı kısıtları da vardır. Yeterli sayıda ve doğru örneklem alınması zordur. Ölçme araçları, çalışmanın içerisine araştırmacının önyargısını da dahil eder. Model dışındaki veriler ile ilgilenmemektedir.
Nitel araştırma; olayların doğal ortamında bulunması, araştırmacıyı doğru sonuca yaklaştırır. Toplum davranışlarını incelemek için kullanılır. Niçin, nasıl ve ne şekilde? sorularına yanıt verir. Yöntemleri arasında; bire bir görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, metin analizi ve örnek olay araştırması yer alır. Özel durumun gerçekliğini yansıtması, sonuçlar sayesinde kolaylıkla kuram üretmesi, sonuçların uygulanabilirliğinin yüksek olması gibi avantajlar sunar. Sınırlılıkları ise deneklerin yaşadıkları olayları ifade ederken zorluk yaşaması ve verilerin analizinde önyargıların araştırma esnasında ortaya çıkmasının önüne geçilememesidir.