AnasayfaBlogAile ve Tüketici Bilimleri Bölümü
Meslekler

Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü

02 Şubat 2020
Birbirlerine sımsıkı sarılmış bir grup mutlu insan. Öndeki insanlar birbirlerini sıcak bir şekilde kucaklarken yüzleri gülüyor. Arkalarında, elinde oyuncak olan bir çocuk arkadakiler tarafından kucaklanıyor. Görüntü biraz bulanık, ancak görüntüdeki insanların yüzlerini seçmeye yetiyor. Öndekilerin yüzleri görülebiliyor, içlerinden birinin başında mavi bir şapka var. Görüntüdeki renkler ağırlıklı olarak sıcak tonlar. Arka planda ağaçlar ve tepelerden oluşan bulanık bir manzara var.
Konu BaşlığıDetayEk Bilgi
Bölüm TanımıAile ve tüketici bilimleri, kişi, aile ve kurumların sosyo ekonomik yaşam kalitesini arttıran bir disiplindir.Eğitim aile ve toplum değerlerine odaklanır ve toplumsal olaylar incelenir.
Eğitimin ÖnemiEğitimin varlığı, bu gibi iş sahaları için önemlidir ve iş sahası oluşturmanın anlamını belirler.Eğitim Türkiye'de bir üniversite tarafından verilmektedir.
İş İmkanlarıAile ve tüketici bilimleri bölümü mezunları hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde iş bulma şansına sahiptir.Daha az mezun olması, mezunların daha çabuk iş bulmasını sağlar.
Bölümün HedefiAile ve toplumun değerlerine yönelik çalışmalar yürütmektir.Aile yapılarında ve tüketim alışkanlıklarında değişiklikler getirebilmeyi hedefler.
Çalışma AlanlarıMezunlar planlama, denetim, araştırma, analiz gibi işleri yapabilir. Ayrıca eğitim ve seminer düzenleyip, raporlama yapabilir.İnsanları bilgilendirerek toplumsal sorunları çözümlemeye katkıda bulunabilir.
Potential ProblemsBölümün yeni olması, potansiyel problemleri beraberinde getirir.Bu sorunları çözme kabiliyeti meslek dalının etkinliğini belirler.
AvantagesDaha az mezun sayısı ve geniş iş imkanları mezunlar için avantaj sağlar.Fakat arz-talep dengesinin sağlanmaması da potansiyel bir dezavantaj olarak karşımıza çıkabilir.
Bölüm DersleriBölüm dersleri genellikle Türkçe ve Matematik ağırlıklıdır. Zorunlu ve seçmeli dersler öğrencilere konu hakkında geniş bir perspektif sağlar.
Gelecek Tahminiİhtiyaç arttıkça, bölüme olan rağbetin artacağı düşünülüyor.Bölümün mezun verebilme kapasitesi de bu talebi karşılama yeteneğini belirler.
Employment OpportunitiesMezunlar, devlet bakanlıkları, hastaneler, oteller ve özel şirketlerde iş bulabilir.Bölüm, mezunlarına geniş bir iş sahası sunar.

Bulunduğumuz yüzyılda iş alanları ve sahalarına yenileri eklenmeye devam ediyor. Yeni yeni meslek dalları insanlarla buluşuyor. Aslında bu meslek dalları bir ihtiyaç sonrası ortaya çıkıyor. Hayatımızın her alanında oluşan ihtiyaçla beraber alışkanlıklar değişim gösteriyor. Ve bu değişimler meslek dallarına da yansıyor. Karşımıza çıkan bir meslek grubu da aile ve tüketici bilimleri bölümü. 

Hayatımızın yeni iş sahaları ile kavuşması bir handikapı da ortaya çıkıyor. Bu handikap ise bu gibi iş sahaları için eğitim imkanın olması. Eğer böyle bir meslek grubu için eğitim verilmezse iş sahası oluşturmanın bir anlamı olamaz. Ama ne var ki aile ve tüketici bilimleri bölümü için Türkiye’de eğitim verilmektedir. Sadece tek üniversitede yer almasına rağmen bölüme rağbet vardır. Gelecek dönemlerde daha fazla üniversitede yer alacağını düşünmekteyim. 

Yeni bir iş sahasının oluşması çalışacaklar için güzel bir haber. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bir işi yapacak kişinin eğitim alması gereklidir. Bu yüzden üniversitenin yer alması daha da önemlidir. Bu kapsamda aile ve tüketici bilimlerine ait bir eğitimin verilmesi oldukça güzeldir. Bu bölümden mezun olanlar alanları ile ilgili iş imkanı bulabileceklerdir. Bölümün yeni olması birtakım avantajları da doğuracaktır. 

Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü Nedir? 

Aile ve tüketici bilimleri bölümü; kişi, aile ve bulunan kurumların sosyo ekonomik yaşam kalitesini arttıran ve bu kalitenin belli bir plan, program çerçevesinde yapılması için verilen eğitime denir. Bölüm içinde genel olarak toplum düzeyinde yer alan olaylar incelendiğini de söyleyebiliriz. Eğitimde bir toplumun genel yapısı incelenmektedir.

Buna yönelik bir eğitim ve araştırma yapılmaktadır. Kısacası aile ve tüketici bilimleri bölümündeki asıl amaç aile ve toplumun değerlerine yönelik bir çalışmalar yürütmektir. 

Ülkemizde son yıllarda aile yapısında belli sıkıntılar yaşanmaktadır. Hemen hemen her gün aile içinde anlaşmazlıklar haberlerle gündeme gelmektedir. Yaşanılan anlaşmazlıklar, sağlık problemleri gibi nedenlerle aile fertleri arasında istenmeyen olaylar görülmektedir. Bu yüzden böyle bir bölümün daha da önemli hale geldiği gözükmektedir. 

Diğer yandan tüketicilerin bilinçsiz şekilde harcama gösterdikleri de bir gerçek. Ekonomik olarak çöküşte olmasına rağmen bireyler ciddi bir şekilde tüketim çılgınlığına devam etmektedir. İşte bu ve buna benzer olayların önüne geçmek ya da bir projeye imza atabilmek için sorunun kaynağına eğitimle gidileceği düşünülmektedir. Aile ve tüketici bilimlerinden mezun olan öğrenciler belki de ülkemizin kanayan yarasına çare olacaktır. 

İyi bir eğitim sonrasında yaşanılan problemlere çare bulunacağı düşünülmektedir. Hiç değilse bu alanda mezunlar verilerek toplum nezdinde daha bilinçli kişilerin ortaya çıkabileceği algısı var. Kısa ve uzun vadede bölüme olan ihtiyaç daha da artacaktır. Her ne kadar bölüm mezun verse de arz – talep dengesi için yetersiz olabilir. Bu bir bakıma iş arayan gençler için avantaj doğurur. 



Avantajın yanında problemlerin çözülmemesi de bir dezavantaj durumu ortaya çıkarır. Önemli olan burada aile ve tüketim ekonomisine yeni çözümler getirebilmektir. Yaşanılan problemler karşısında çözüm bulmaktır. 

Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü İş İmkanları Nelerdir? 

Aile ve tüketici bilimleri bölümü mezunları iş imkanı bakımından oldukça şanslıdır. Yeni bir meslek dalı olarak ortaya çıkması bölümden mezun sayısının az olmasına işarettir. Bu sayede bireyler daha çabuk iş bulabileceklerdir. İş sahalarının geniş olması sayesinde ve fazla mezun olmamasından dolayı büyük avantaj sağlar. 

Hem devlet kurumlarında hem de özel şirketler arasında aile ve tüketici bilimleri mezunlarına ihtiyaç vardır. Kurumların departmanlarında sorumluluk alarak çalışabilecek olan mezunlar, belli bir iş yüküne sahip olacaktır. İş imkanı ise şu kurumlarda bulunmaktadır. 

  • Bakanlıklar 

  • Oteller 

  • Hastaneler 

  • Oteller 

  • Özel Şirketler 

Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? 

Bölümden mezun olan öğrenciler kurum içinde planlama, denetim, araştırma ve analiz gibi işleri yapar. Gerektiği yerde insanlara eğitim ve seminer düzenler. Konusunda uzman olduğu bilgileri eğitim vererek başkalarına da aktarır. İnsanları bilgilendirir. Toplumsal düzeni korur. İş yerinde yaşanılan sorunlara çözüm getirir. Psikolojik problemler üzerine raporlama yapar. 

Bulunduğu kuruma daha kaliteli bir hizmet vermeyi hedefler. Bu hedefler doğrultusunda gerekli argümanları kullanır. Gerektiği yerde aile yapısına da katkı da bulunarak bireylerin nasıl davranacağı konusunda yardımcı olur. 

Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir? 

Aile ve tüketici bilimleri bölümü dersleri genellikle Türkçe - Matematik ağırlıklıdır. 4 yıllık örgün eğitime tabi olacak olan öğrenciler hem Türkçe hem de Matematik üzerine dersler görmektedir. Zorunlu derslerle beraber seçmeli derslerinde bulunduğu eğitim bu özelliği nedeniyle verimli geçmektedir. Yeni bir alan sayılabilecek olan aile ve tüketici bilimleri bölümü yine de yeterli bir eğitim vermektedir. 

Bölümü okuyan öğrenciler hazırlık sınıfına tabii tutulmamaktadır. Eğer isteyenler olursa ayrıca dışarıdan İngilizce hazırlık okuyabilmektedir. Bu şekilde İngilizce okumak isteyenler içinde bölümü tamamlama süresi yine 4 sene olmaktadır. 4. Senenin sonunda mezun olan öğrenci, “Aile ve Tüketici Bilimleri” adı altında lisans diplomasına sahip olmaktadır. Daha sonrasında ise öğrenciler mezun olmakla birlikte bir de unvana kavuşmaktadır. Öğrencilerin mezun olmasıyla “Aile ve Tüketici Ekonomisti” şeklinde unvanının sahibi olur. Şimdi isterseniz bölümde yer alan derslerin neler olduğuna tek tek göz atalım. Öncelikle zorunlu dersleri görelim; 

Bölümdeki seçmeli derslerin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Seçmeli dersin oluşu öğrencilere daha serbest çalışma imkanı sunar. Seçmeli dersler ise, 

  • Yaşlılık ve Sosyal Yaşam 

  • Aile Kaynakları Yönetimi 

  • Tüketici Hakları 

  • Kadının Statüsü 

  • Konut Sağlık İlişkisi 

  • Kurumlarda Sağlıklı Çevre 

  • Gençlik ve Aile 

  • Aile Yaşam Dönemleri ve Özellikleri 

  • Aile Politikaları 

  • Konut Sağlık İlişkisi 

  • Evlilik ve Aile 

  • Sürdürülebilirlik ve Çevre 

  • Tüketici Eğitimi 

  • Aile Finansı 

  • Aile Hukuku 

  • Yaşlı Bakım Modelleri 

  • Ailede Kriz Yönetimi 

  • Yoksulluk ve Aile 

Aile ve Tüketici Bilimleri Taban Puanları ve Sıralaması 

Aile ve tüketici bilimlerini tercih edecek öğrenciler için tek üniversite seçeceği bulunmaktadır. Yazımızın belli kısımlarında da bahsettiğimiz gibi bölüm henüz yeni sayılmaktadır. Bu yüzden bölüm, sadece bir üniversitede bulunmaktadır. Üniversite sınavına giren öğrenciler “Eşit Ağırlık” alanın seçerek bölümü tercih edebilir. Elbette tercih edebilmek için öncelikle sınavda yer alan baraj puanını geçmek gerekir. 

Bölümün bulunduğu üniversitesi ise Ankara ilimizde yer almaktadır. Ankara da bulunan Hacettepe Üniversitesi’nde bölüm, yeni adaylarını beklemektedir. Bölümün 80 kontenjanı bulunmaktadır. Taban puanı 259,81820, başarı sıralaması ise 452102.

Bölüm Tanımı, Aile ve tüketici bilimleri, kişi, aile ve kurumların sosyo ekonomik yaşam kalitesini arttıran bir disiplindir, Eğitim aile ve toplum değerlerine odaklanır ve toplumsal olaylar incelenir, Eğitimin Önemi, Eğitimin varlığı, bu gibi iş sahaları için önemlidir ve iş sahası oluşturmanın anlamını belirler, Eğitim Türkiye'de bir üniversite tarafından verilmektedir, İş İmkanları, Aile ve tüketici bilimleri bölümü mezunları hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde iş bulma şansına sahiptir, Daha az mezun olması, mezunların daha çabuk iş bulmasını sağlar, Bölümün Hedefi, Aile ve toplumun değerlerine yönelik çalışmalar yürütmektir, Aile yapılarında ve tüketim alışkanlıklarında değişiklikler getirebilmeyi hedefler, Çalışma Alanları, Mezunlar planlama, denetim, araştırma, analiz gibi işleri yapabilir Ayrıca eğitim ve seminer düzenleyip, raporlama yapabilir, İnsanları bilgilendirerek toplumsal sorunları çözümlemeye katkıda bulunabilir, Potential Problems, Bölümün yeni olması, potansiyel problemleri beraberinde getirir, Bu sorunları çözme kabiliyeti meslek dalının etkinliğini belirler, Avantages, Daha az mezun sayısı ve geniş iş imkanları mezunlar için avantaj sağlar, Fakat arz-talep dengesinin sağlanmaması da potansiyel bir dezavantaj olarak karşımıza çıkabilir, Bölüm Dersleri, Bölüm dersleri genellikle Türkçe ve Matematik ağırlıklıdır , Zorunlu ve seçmeli dersler öğrencilere konu hakkında geniş bir perspektif sağlar, Gelecek Tahmini, İhtiyaç arttıkça, bölüme olan rağbetin artacağı düşünülüyor, Bölümün mezun verebilme kapasitesi de bu talebi karşılama yeteneğini belirler, Employment Opportunities, Mezunlar, devlet bakanlıkları, hastaneler, oteller ve özel şirketlerde iş bulabilir, Bölüm, mezunlarına geniş bir iş sahası sunar
Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi, içinde mor bir sıvı bulunan bir ampul tutmaktadır. Ampul yarı saydamdır ve izleyicinin içindeki sıvıyı görmesini sağlar. Kişinin eli ampulü alttan destekliyor ve sıvı parmaklarının altından görülebiliyor. Sıvı koyu, canlı bir mor renkte görünüyor ve bazı bölgelerde daha açık ve daha koyu tonlar görülebiliyor. Arka plan bulanık, ancak sarı bir çizgi ve mavi ve siyah bir nesne görülebiliyor. Sarı çizgi özellikle dikkat çekicidir ve görüntünün sağ alt köşesinde görülebilir.
Bölümler

Ev İdaresi Bölümü (MYO)

12 Şubat 2021
Bir grup insan bir kasanın önünde durmaktadır. Adamın elinde bir çanta vardır, kadın ise onun yanında durmaktadır. Yanlarındaki masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar var. Görüntünün köşesinde bir mikrodalganın yakın çekimi var. Görüntüde ayrıca bir dizüstü bilgisayarın bulanık bir görüntüsü, masanın üzerinde bir klavye ve bir çantanın yakın çekimi yer almaktadır. Kasiyer kasada durmakta ve bir kişi elinde bir ananas tutmaktadır. Arka planda, içinde yastık olan beyaz bir kutu görülüyor. Sahnede yer alan tüm insanlar sohbet ediyor gibi görünmektedir.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Tüketici Davranışlarını Etkileyen Faktörler

03 Haziran 2020
Bir kişi sağ elinde siyah deri bir cüzdan tutmaktadır. Sol elinde ise bir kredi kartı tutmaktadır. Kişi sanki inceliyormuş gibi dikkatle karta bakmaktadır. Kart dikdörtgen şeklindedir ve üzerinde kırmızı beyaz bir tasarım vardır. Kişinin yüzü ön planda, eli ise arka plandadır. El cüzdanı sıkıca tutmakta ve kart hafifçe dışarı bakmaktadır. Kişinin yüzü konsantrasyon ve kararlılık ifadesiyle aşağıya bakıyor. Arka plan bulanıktır ve odak kişinin elleri ve yüzü üzerindedir.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Tüketici Davranışları ve Hakları

05 Şubat 2020