AnasayfaBlogYeni Normalde Tüketici Davranışları
Satış - Pazarlama

Yeni Normalde Tüketici Davranışları

02 Eylül 2020
Bir kişi elinde bir tablet tutarken görülüyor. Diğer elinde ise bir yüzük taktığı görülüyor. Görüntünün sağ tarafında, yanında bir ışık bulunan mavi plastik bir sepet ile bir teneke kutunun yakın çekimi görülüyor. Görüntünün sol tarafında, farklı renklerde şişelerin bulunduğu bir meyve suyu rafı görülüyor. Rafın altında, bir bilek bandının yakın çekimi görülüyor. Görüntünün üst kısmında, bir elin parmağını kaldırarak rafa doğru uzandığı görülüyor. Arka plan parlak bir ışıkla aydınlatılmış. Genel olarak görüntü, çeşitli nesnelerle çevrili bir şekilde tablet tutan bir kişiyi göstermektedir.
KavramAçıklamaYeni Normaldeki Önemi
TüketimBelirli bir ürün veya hizmetin kullanılması veya tüketilmesi durumudur.Yeni normalle beraber tüketim alışkanlıkları ve tercihlerinde büyük değişiklikler görülmektedir.
TüketiciÜrün veya hizmetleri satın alan veya kullanımına başvuran kişilerdir.Tüketici eğilim ve istekleri değişkenlik göstermiştir. İhtiyaç ve beklentiler değişmiştir.
Tüketici DavranışlarıTüketicinin, ürün veya hizmetleri satın alma, kullanma ve boşaltma süreçleri ve bu süreçleri etkileyen faktörleri inceler.Yeni normalde tüketici davranışlarında gözlemlenen belirgin değişiklikler markalar ve işletmeler için stratejik önem taşımaktadır.
Hedonik SistemTüketicinin keyif alma ve zevk peşinde koşma eğilimine verilen isimdir. Yeni normalde tüketici, artan sınırlar ve kısıtlamalar nedeniyle daha fazla hedonik tüketimlere yönelmiştir.
BilinçdışıKişinin farkında olmadığı, ancak düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını etkileyen zihinsel süreçler.Bilinçdışı, tüketici davranışlarında etkili bir faktör olup, yeni normalde daha da önemli hale gelmiştir.
AraştırmaBelirli bir konuda yapılan sistemli inceleme işlemidir.Yeni normalde tüketici davranışlarındaki değişikliklerin anlaşılması ve öngörülmesi için araştırmalar kritik öneme sahiptir.
Sistematiğin KaybolmasıTüketim davranışlarındaki belirli düzenin veya sistemin yok olmasıYeni normalle birlikte tüketim davranışlarındaki sistematiği belirlemek ve anlamak zorlaşmıştır.
BilinmezlikBir durum veya olayın sonucu veya doğası hakkında kesin bilgi bulunmaması durumuYeni normalde tüketici davranışlarındaki belirsizlikler, ürünlerin ve hizmetlerin tüketimi üzerinde belirgin bir etkiye sahip olmuştur.
BilinçaltıBilinçdışı olara bilinmeyen, bireyi etkileyen unsurlarYeni normalle birlikte tüketici davranışları üzerinde bilinçaltının etkisi artmıştır.
Yeni NormalCOVID-19 pandemisi nedeniyle ortaya çıkan yeni yaşam koşullarıYeni normal, tüketici psikolojisini ve dolayısıyla tüketici davranışlarını belirgin olarak etkilemiştir.

Tüketim, tüketici, tüketici davranışları kavramları yıllardır açıklanmaya çalışılan kavramlardır. Özellikle hedonik sistemin yoğunlaştığı bu günlerde, tüketim davranışının belirli bir sistematiğinin kalmadığı ortadadır. İnsanlara sorduğunuzda tüketim davranışlarının sebeplerini onlar da bilmezler. Son yapılan araştırma sonuçları da tüketim davranışlarımızın %90‘ının bilinçdışımıza (bilinçaltına) bağlı olduğu nu göstermektedir. Peki, bu kadar bilinmezliğin olduğu bir ortamda tüketici davranışlarıyla ilgili araştırmalar gereksiz midir? Aksine daha da gerekli bir hal almıştır.

Tüketim, Tüketici ve Tüketici Davranışı Kavramları

Pazarlamacılardan şunları çok sık duyarsınız ‘artık elimizde tüketici ile ilgili bir sürü veri var ve biz bu verileri yorumlamakta zorlanıyoruz’. Şunu bilelim ki ekonomik döngünün işlerliğinin temeli tüketim davranışlarının devamıyla mümkündür. Bu sebeple az önce belirttiğimiz gibi tüketim davranışlarını bilinçli bir düzeyde açıklayamamamız onlarla ilgili verilerin faydasız olduğu anlamına gelmeyecektir. Tam tersi verilerin önemini arttıracaktır.

Eğer tüketici davranışlarının bilinçdışı süreçlerini yönetebilirsek tüketicilerin tüketimlerinin devamlılığını sağlayabiliriz. Bu süreçte uyarıcı tepki bağlantısını iyi özümsemek tüketim süreçlerini iyi bilmek ve tüketicinin davranışlarını duygularına hitap ederek reele dönüşmesini sağlayabilmek başarı sağlayacaktır.

Yeni Normalde Satın Alma Kararı

İnsanoğlunun mantık-duygu çatışmalarında duygusal kararlarının daha baskın olduğu yapılan araştırmaların sonuçlarındandır. Özellikle pazarlamacılar artık şunu kabullenmek zorunda kalmışlardır, tüketici duygusal bir varlıktır ve duygularının tatmini yönünde karar vermektedir. Yeni normal dediğimiz bu günlerin getirisi de duygusal satın almalarımızı oldukça desteklemiştir.

Tüketicinin ilgi odağında olduğu pazarlama süreçleri başarılı sonuçlar getirmektedir. Günceli takip eden bu günlerde kaybetmeyecek günün kazananı olacaktır. Bu sebeple tüketici davranışları eğitimleri son dönemlerde oldukça özem kazanmış eğitim alanlarındandır.

Tüketicinin bilinçdışında verdiği satın alma kararlarını daha iyi anlamak ve sektörde başarılı işler gerçekleştirmek isteyen arkadaşlarımızı yeni deneyim elde etmek ve keyifli bilgi içeriklerine erişebilmek için eğitimimize bekliyoruz.

Yeni normal ile birlikte tüketici davranışlarında yaşanan değişimleri gözlemleyebilmek için Tüketici Davranışları ve Satın Alma Eğitimi'ni kaçırmayın. Bu eğitimde tüketici ve tüketici davranışı kavramını öğreneceksiniz. Tüketici davranışları etkileyen unsurlar görecek, tüketici davranış modelleri ele alacaksınız. Müşteri taleplerinin nasıl tespit edilebileceğini ele alarak, müşteri memnuniyeti ve tatmini sağlama yollarını gözlemleyebiliceksiniz. Müşteri sadakati oluşturmanın yollarını ele alarak müşteriyi elde tutma yöntemleri tek tek değerlendirebileceksiniz.

Bu eğitimin yanı sıra Perakende Yönetimi Eğitimi ile perakende ve perakendecilik kavramlarını göreceksiniz. Mağaza atmosferi, mağaza ekibi, mağaza ekibinin yönetimi ve mağaza yerleşimi konularını tek tek inceleyeceksiniz. Görsel ürün yönetimi, perakende matematiği ve mağaza yöneticileri için kilit bilgileri alarak, hizmet ve satış yönetiminin tüm püf noktalarını değerlendirme imkanına sahip olacaksınız.

Tüketim Davranışları Neye Bağlı Alınır?

Son yapılan araştırma sonuçları da tüketim davranışlarımızın %90‘ının bilinçdışına (bilinçaltına) bağlı olduğunu göstermektedir. 

Tüketici Davranışlarını Yönetmek Neden Önemlidir?

Tüketici davranışlarının bilinçdışı süreçlerini yönetebilirsek tüketicilerin tüketimlerinin devamlılığını sağlayabiliriz. Bu süreçte uyarıcı tepki bağlantısını iyi özümsemek tüketim süreçlerini iyi bilmek ve tüketicinin davranışlarını duygularına hitap ederek reele dönüşmesini sağlayabilmek başarı sağlayacaktır.

Yeni Normalde Satın Alma Kararı Nasıldır? 

Yeni normal dediğimiz bu günlerin getirisi de duygusal satın almalarımızı oldukça desteklemiştir. Tüketicinin ilgi odağında olduğu pazarlama süreçleri başarılı sonuçlar getirmektedir. 

Tüketim, Belirli bir ürün veya hizmetin kullanılması veya tüketilmesi durumudur, Yeni normalle beraber tüketim alışkanlıkları ve tercihlerinde büyük değişiklikler görülmektedir, Tüketici, Ürün veya hizmetleri satın alan veya kullanımına başvuran kişilerdir, Tüketici eğilim ve istekleri değişkenlik göstermiştir İhtiyaç ve beklentiler değişmiştir, Tüketici Davranışları, Tüketicinin, ürün veya hizmetleri satın alma, kullanma ve boşaltma süreçleri ve bu süreçleri etkileyen faktörleri inceler, Yeni normalde tüketici davranışlarında gözlemlenen belirgin değişiklikler markalar ve işletmeler için stratejik önem taşımaktadır, Hedonik Sistem, Tüketicinin keyif alma ve zevk peşinde koşma eğilimine verilen isimdir , Yeni normalde tüketici, artan sınırlar ve kısıtlamalar nedeniyle daha fazla hedonik tüketimlere yönelmiştir, Bilinçdışı, Kişinin farkında olmadığı, ancak düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını etkileyen zihinsel süreçler, Bilinçdışı, tüketici davranışlarında etkili bir faktör olup, yeni normalde daha da önemli hale gelmiştir, Araştırma, Belirli bir konuda yapılan sistemli inceleme işlemidir, Yeni normalde tüketici davranışlarındaki değişikliklerin anlaşılması ve öngörülmesi için araştırmalar kritik öneme sahiptir, Sistematiğin Kaybolması, Tüketim davranışlarındaki belirli düzenin veya sistemin yok olması, Yeni normalle birlikte tüketim davranışlarındaki sistematiği belirlemek ve anlamak zorlaşmıştır, Bilinmezlik, Bir durum veya olayın sonucu veya doğası hakkında kesin bilgi bulunmaması durumu, Yeni normalde tüketici davranışlarındaki belirsizlikler, ürünlerin ve hizmetlerin tüketimi üzerinde belirgin bir etkiye sahip olmuştur, Bilinçaltı, Bilinçdışı olara bilinmeyen, bireyi etkileyen unsurlar, Yeni normalle birlikte tüketici davranışları üzerinde bilinçaltının etkisi artmıştır, Yeni Normal, COVID-19 pandemisi nedeniyle ortaya çıkan yeni yaşam koşulları, Yeni normal, tüketici psikolojisini ve dolayısıyla tüketici davranışlarını belirgin olarak etkilemiştir
tüketici yeni normal pandemi pandemi tüketim alışveriş tüketici davranışları tüketim perakende
Uzun, düz, sarı saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömlek giyiyor. Kollarını iki yana açmış ayakta duruyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Taze ve doğal bir görünümü var ve gözleri uzaktaki bir şeye odaklanmış durumda. Gömleğinin bel kısmı hafifçe bol ve çizgiler ince ve eşit. Saçları düzgünce ayrılmış ve kaküllerinde birkaç röfle var. Cildi hafifçe bronzlaşmış ve sağlıklı, genç bir ışıltıya sahip. Duruşu rahat ve kendinden emin, dengeli ve kendinden emin görünüyor.
Ezgi Dağdaş
Blog Yazarı

Gazi Üniversitesi Pazarlama Öğretmenliği mezunu olan Ezgi Dağdaş,  Gazi Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde Bankacılık Eğitimi üzerine yüksek lisans yaptı. İstanbul İşletme Enstitüsü'nde Tüketici Davranışları ve Satın Alma ile Perakende Yönetimi Eğitimi vermekte.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Ellerinde alışveriş torbaları olan bir grup insan sıra halinde durmaktadır. En yakındaki kişi yeşil ve beyaz desenli bir gömlek giyiyor ve elinde parlak pembe ve beyaz puantiyeli bir çanta tutuyor. Onların yanındaki kişi mavi beyaz desenli bir gömlek giyiyor ve elinde mavi beyaz puantiyeli bir çanta tutuyor. Çizginin ilerisinde, yeşil bir çanta tutan bir elin yakın çekimi ve alışveriş poşetleri tutan bir kadının yakın çekimi var. Arka planda da bir kutunun yakın çekimi var. Alışveriş poşetlerinin renkleri parlak pembeler ve mavilerden daha açık maviler ve grilere kadar değişiyor. Görüntüdeki tüm insanlar gülümsüyor ve atmosfer neşeli.
Satış - Pazarlama

Hedonik Tüketim Davranışı

26 Nisan 2021
Bir grup kadın bir arada duruyor ve her birinin elinde bir alışveriş çantası var. Ortadaki kadının elinde beyaz saplı büyük mor bir çanta var. Solunda bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir çanta tutuyor. Sağında başka bir kadın siyah saplı açık pembe bir çanta tutuyor. Daha uzakta, elinde sarı ve beyaz bir çanta tutan bir kadın görülüyor. Arka planda, görüntünün köşesinde küçük kırmızı bir çiçekle birlikte bir kişinin vücudunun bulanıklığı görülebiliyor.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Tüketim Çılgınlığı Nedir?

27 Aralık 2020
Bir kişi elinde bir tablet tutarken görülüyor. Diğer elinde ise bir yüzük taktığı görülüyor. Görüntünün sağ tarafında, yanında bir ışık bulunan mavi plastik bir sepet ile bir teneke kutunun yakın çekimi görülüyor. Görüntünün sol tarafında, farklı renklerde şişelerin bulunduğu bir meyve suyu rafı görülüyor. Rafın altında, bir bilek bandının yakın çekimi görülüyor. Görüntünün üst kısmında, bir elin parmağını kaldırarak rafa doğru uzandığı görülüyor. Arka plan parlak bir ışıkla aydınlatılmış. Genel olarak görüntü, çeşitli nesnelerle çevrili bir şekilde tablet tutan bir kişiyi göstermektedir.
Satış - Pazarlama

Yeni Normalde Tüketici Davranışları

02 Eylül 2020