Yapay zeka, insan zekâsının bir makine tarafından kolayca taklit edilebilen, topladıkları bilgilere göre kendilerini geliştirebilen ve en basit ya da en karmaşık olan görevleri yerine getirme ilkesine dayanır. Bunlar öğrenme, problem çözme gibi insan zihniyle ilişkili her şey olabilir. Makine zekası olarak bilinen Yapay zeka, ilk kez 1950’li yıllarda kullanılmıştır. Bu zeka belli bir algoritma üzerinden çalışır. Bilgiyi işlemek için insan beyninin işleyişinden ilham alan, çok karmaşık bir matematiksel temele sahiptir.
‘’Algoritma Nedir? Temelde bir bilgisayarın bir sorunu çözmeye yardımcı olmak veya daha sonra ne yapacağına karar vermek için kullanabileceği bir dizi kural veya talimatlardır. ‘’
İnsan zekası, kavram ve algılarla soyut ya da somut cisimler arasında ki ilişkiyi anlayabilme, öğrenme, akıl yürütme ve benzer zihinsel aktivite biçimleri için kapasitesi olan, gerçekleri, ilişkileri, anlamları kavrama yeteneğidir. Yapay zeka ise bir bilgisayar bilimi dalıdır. Yapay zeka, insan bilinci ve düşüncesinin bilgi sürecini taklit edebilir. Yapay zeka insan zekası değildir, ancak insanlar gibi düşünebilir ve insan zekasını aşabilir.
Makinelerin hesaplama gücündeki patlama 2010 yılında bir bilim kurgu klasiğinden yakın bir gerçekliğe geçti ve bu da büyük bir bilimsel sorun haline geldi. Tıp alanında hastalıkların erken teşhis edilmesi, röntgen, hasta veri girişi, ilaç geliştirme, kişiye özel tedavi yöntemi seçilmesiyle verimliliği arttırdı ve hızlandırdı. Askeri alanda ise genellikle eğitim ve test aşamalarında yapay zeka kullanılmaktadır. Bu kadar çeşitli uygulama alanları ile birçok sektörde veri uzmanlarına da ihtiyaç duyulmaktadır.
2015 yılında yapay zeka pazarı 200 milyon dolarken, 2025’te 90 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 1950 yılında Alan Turing’in Yapay Zekayı keşfetmesiyle başlayan devrim 1966 yılında robot Eliza ile psikoterapiler yapılmıştır. Hastalar belirli kelimeler dışında Eliza’yla iletişim kuramasa da onunla sohbet etmeyi seviyordu.1990 yılında en iyi buluş olarak ses tanıma keşfedildi. Bu keşif Derin Öğrenme ve Büyük Veri’nin kapısını araladı. 2006 yılında internet endüstrisinin gelişmesiyle büyük miktarda veri oluştu. Aynı zamanda veri depolama maliyetleri de düştü.
Bunun yanı sıra yapay zeka gelecekte gizlilik ihlali yaratabilir. Bugün bile akıllı cihazlar tarafından takip edilmek oldukça mümkün. Yüz tanıma teknolojisi kalabalık ortamda sizi tespit edebilir. Süper yapay zeka, insan zekasından daha iyi olabileceği için nasıl davranacağını tahmin etmenin bir yolu yok. Bu fikirler bilim kurgu olarak düşünülüyordu. Artık en zeki değilsek, kontrolün bizde kalacağından emin miyiz?
Ortaya çıkan bir rapora göre 2030 yılına kadar 800 milyon iş yapay zekayla yapılabilecek. Peki bu yüzden işsiz kalan insanlar ne olacak? Ya da yanlış programlanmış bir arabanın sizi istediğiniz yere, hangi yolla ne hızla ya da nasıl götüreceği konusunda emin olamazsınız. Öldürmeye programlanmış bir silah, yanlış kişilerin eline geçtiğinde masum insanlar için tehlike yaratabilir. Yapay zekanın hakkımızda birçok bilgiyi toplayabildiğini, kaydedip analiz ettiğini düşünürsek, makinelerin bunları insanlara karşı kullanması mümkündür.
"2014'te ünlü fizikçi Stephen Hawking, Süper Yapay Zekanın geliştirilmesiyle insan ırkının yok edebileceğini ileri sürdü ve bilgisayar sisteminin kendilerini yeniden tasarlama yetenekleri konusunda uyardı."
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka uygulamaları sonsuzdur ve insan zekası gerektiren görevleri gerçekleştirebilen, insan düşüncesini taklit etmeye çalışan bir bilgisayar sistemidir. İşte bu noktada insan istihdamını ne kadar etkiler sorusu akılları en çok karıştıran soru olmuştur. Üreticiler bundan sonra insan zekasına değil de bir bilgisayar zekasına daha çok ihtiyaç duyacakmış gibi görünse de insan zekasının özgür, duygusal ve kısıtlanmamış olması bu zekadan üstün olduğunun kanıtıdır.
Yapay Zekanın Yararları Nelerdir?
Yapay zekanın olanakları katlanarak artıyor gibi görünüyor. Son yıllarda, ister tıbbi ister askeri alanda önemli kararlar almaya yardımcı olmak için basit bir sohbet robotundan Yapay Zeka kullanmaya geçtik. İleri teknoloji, önceden sadece insan gücü gerektiren ihtiyaç ve görevleri, otomatikleştirerek üreticilerin hız ve performansını arttırdı ve bu yetenek önemli bir ticari fayda sağladı.
Yapay Zeka İnsan Zekası Seviyesine Ulaşabilir Mi?
Geleceğin yapay zekasında; bir kişinin günlük ihtiyaç duyduğu birçok görevi yerine getirebileceği artık biliniyor. Ev işleri, yaşlı bakımı, ameliyat ve tedavi ayrıca insan hayatı için risk yaratan tehlikeli meslekleri yapabileceği bekleniyor. Bilim insanları ve araştırmacılar yaşamın birçok alanında kullanılabilecek bir şekilde geliştirmek için çalışıyorlar.