AnasayfaBlogYapay Zeka ve Sektörel Faydaları
Teknoloji

Yapay Zeka ve Sektörel Faydaları

21 Kasım 2018
Metalik gümüş gövdeli bir robot kendi gözüne dokunmak için uzanırken diğer elinde bir ayna tutuyor. Robotun yüzüne yakından bakıldığında, ortasında iki dairesel mercek bulunan parlak, özelliksiz bir yüzey görülüyor. Merceklerin arkasından çıkan küçük bir ışık, robotun gözünü yukarı doğru uzanırken aydınlatıyor. Robot bu anda neredeyse canlı görünüyor, sanki kendi varlığını düşünüyormuş gibi. İfadesiz yüzü, teknolojinin gücünü ve gelecekteki makinelerin yapabileceklerinin potansiyelini hatırlatıyor.
SektörYapay Zekanın KullanımıOluşturulan Fark
PerakendeStok takibiİnsan iş yükünün azaltılması ve zaman tasarrufu
İmalat ve Seri ÜretimÜretim raporlarının otomatik hale getirilmesiHata payının ve insan iş yükünün azaltılması
Spor DallarıEkibin organizasyonu hakkında raporlamaların yapılmasıSpor yöneticiliğinin farklı bir boyut kazanması
SağlıkBireysel ilaçların ve sağlık ekipmanlarının üretimi, X-ray okuma sistemiKişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi
EğitimYapay zeka çalışmalarıEğitimin farklı bir boyuta taşınması
Robot ÜretimiRobotların üretimi ve programlanmasıAlışveriş merkezleri, fuarlar, otogarlar ve havalimanlarında kullanılabilecek robotların mevcudiyeti
SanayiYapay zeka destekli makinelerin kullanımıDaha hızlı ve efektif üretim
MühendislikKompleks ürün tasarımlarının yapılmasıDaha hızlı ve mükemmel tasarımlar
Bilim ve AraştırmaVeri analizi ve modellemeBilimsel bulguların daha hızlı ve doğru bir şekilde elde edilmesi
Finans ve BankacılıkMüşteri hizmetleri ve işlem otomasyonuDaha hızlı ve hata olmaksızın işlem yapma

Yapay zeka, insanların yapabildiklerinden daha fazlasını yapmak üzere cansız nesneleri akıllı varlıklar haline getirme planı olarak hayatımızda yer edinmektedir. Yapay zekanın 1956 yıllarına kadar resmi olarak hayatımızda yeri yoktu. 1956 yılında New England'ın tek tutucu muhafazakar eyaleti New Hampshire’de gerçekleşen bir seminerde yapay zeka terimi ilk kez kullanıldı.

Yapay zekanın hayatımıza girmesi pek de kolay değildi. 1974-1980 yıllarında yapay zeka kışı olarak bilinen süreçte eleştirisel birçok rapor hazırlandı. Devletin bu raporları incelemesi neticesinde yapay zekaya olan ilgisi azaldı.1980 yılında yapay zeka, İngiliz devletinin Japonlarla yarışmak için bu alanı tekrar desteklemesiyle canlanmış, donelerin hacim kazanması ve bilgi işlem gücündeki gelişmelerin sayesinde 2018 yılında daha gözde hale geldi. Tüm bu çalışmalar insan yeteneğinin geliştirilmesinde tamamlayıcı bir rol alırken sistemin devamlılığını da beraberinde getirdi.

Sektörel Faydaları Neler?

Perakende Sektörü

Perakende sektöründe stok takibi yapay zeka ile geliştirildi ve günümüzde olumlu etkiler sağladı. İnsan iş yükünü kolaylaştırdığı gibi zamandan tasarruf edilmesine de yardımcı oldu.

İmalat Sektörü ve Seri Üretimler

Sektör hizmetinden beklenen yükü ve talebi tatmin etmek için seri üretim yapan cihazların ortaya çıkışı, cihazlardan alınan üretim raporları temin edilmektedir. Bu durum hem hata payını hem de insan iş yükünü en aza indirmede önemlidir.

Spor Dalları

Birçok farklı spor dalları bulunmakta olup hepsinin ortak noktası organizasyondur. Organize edilememiş bir takımdan sağlıklı sonuçlar alınamayacağı kaçınılmaz gerçektir. Bu noktada takım koçlarına ekibi nasıl organize edeceğine dair raporlamaların ortaya çıkarılması yapay zekanın getirmiş olduğu olumlu etkilerindendir. Bilgi çağında spor yöneticiliği farklı bir hal almaya başlamıştır.

Sağlık Sektörü

Bireysel birçok ilaç, kişisinin sağlık sorunlarına bağlı olarak iyileştirmeyi kolaylaştıracak ekipmanların üretilmesi ve x-ray okuma sistemi ile hayatımızda yer aldı.

Eğitim

Yapay zeka çalışmaları her alanda olduğu gibi eğitim alanında da devam etmektedir. Geleceğe yönelik planlanan birçok çalışma bulunmaktadır. Yapay zeka eğitimde fark yaratacak ve eğitim alanını farklı bir boyuta taşıyacaktır. 

Türkiye'de Robot Fabrikası Var mı?

Türkiye'nin İlk Lisanslı Robot Fabrikası Açıldı

2017 Yılında Konya'da Akınsoft isimli yazılım firmasınca "AkınRobotics" adında ilk lisanslı robot fabrikası kuruldu. Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın firmanın açılış töreninde "Bu model robotlara, alışveriş merkezlerinde ürün tanıtma, fuarlarda broşür dağıtma, otogar ya da havalimanlarında yol gösterme, mağazalarda tezgahtarlık gibi işlevler yaptırabilirsiniz. Hastanelerde hasta bakıcılık bile yapabilecek bu robotlar, ev hanımlarına kısmen de olsa yardımcı olabilecek şekilde programlanmıştır’’ dedi. 22 yılda tamamlanan yeni nesil Ada GH5 isimli robotun üretimi başlamış ve günümüzde mevcuttur.

Perakende, Stok takibi, İnsan iş yükünün azaltılması ve zaman tasarrufu, İmalat ve Seri Üretim, Üretim raporlarının otomatik hale getirilmesi, Hata payının ve insan iş yükünün azaltılması, Spor Dalları, Ekibin organizasyonu hakkında raporlamaların yapılması, Spor yöneticiliğinin farklı bir boyut kazanması, Sağlık, Bireysel ilaçların ve sağlık ekipmanlarının üretimi, X-ray okuma sistemi, Kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi, Eğitim, Yapay zeka çalışmaları, Eğitimin farklı bir boyuta taşınması, Robot Üretimi, Robotların üretimi ve programlanması, Alışveriş merkezleri, fuarlar, otogarlar ve havalimanlarında kullanılabilecek robotların mevcudiyeti, Sanayi, Yapay zeka destekli makinelerin kullanımı, Daha hızlı ve efektif üretim, Mühendislik, Kompleks ürün tasarımlarının yapılması, Daha hızlı ve mükemmel tasarımlar, Bilim ve Araştırma, Veri analizi ve modelleme, Bilimsel bulguların daha hızlı ve doğru bir şekilde elde edilmesi, Finans ve Bankacılık, Müşteri hizmetleri ve işlem otomasyonu, Daha hızlı ve hata olmaksızın işlem yapma
Yapay Zeka ve Sektörel Faydalarısektörel faydalarteknolojiyapay zeka yapay zeka ve sektörel faydaları
Bu güzel kadın kameraya ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri sevinçle parlıyor. Yüzünde tüm kareyi aydınlatan sıcak ve davetkâr bir ifade var. Saçları omuz hizasında ve hafifçe kıvrılmış, yüzünü gurur verici bir şekilde çerçeveliyor. Kusursuz teni altın renginde ve dudakları pembe. Üzerinde, vücudunu mükemmel bir şekilde vurgulayan renkli desenli, sade, beyaz bir güneş elbisesi var. Açık havada, güneşin ıslattığı bir tarlada duruyor ve mavi gökyüzü etrafındaki yeşil çimenleri ve canlı kır çiçeklerini tamamlıyor. Mutlu ve memnun görünüyor, bulaşıcı bir neşe duygusu yayıyor.
Dilan Teker
İK Profesyoneli

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümünden mezun olmuştur. Şuan İnsan Kaynakları alanında çalışmaktadır ve mesleği ile ilgili alanlarda sorumluluklar almaktadır. İstanbul İşletme Enstitüsü Blog bölümünde içerik üretmektedir. İnsan Kaynakları, Teknoloji alanında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, biri kameraya dönük diğeri arkasını dönmüş iki insan başının yakın çekimidir. Arkası dönük olan yüz beyaz bir renge sahip ve parlak mavi arka plana karşı öne çıkıyor. İkinci kafa, hafif bir gülümseme ile bir adamın yüzünün karikatürüdür. Resmin sol alt köşesinde siyah bir yüzey üzerine yerleştirilmiş mavi bir daire var. Resmin sağ tarafında beyaz metinli parlak mavi bir işaret ve resmin sağ alt köşesinde bir erkek profili görülüyor. İki erkek başı, aralarında bir bağlantı olduğunu ima edecek şekilde birlikte çerçevelenmiştir. Görselin ortasındaki mavi ve beyaz logo bu fikri daha da güçlendiriyor. Genel olarak bu görsel huzurlu ve uyumlu bir atmosfer yaratıyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi

Yapay Zeka ve İşe Alım Süreci

22 Aralık 2018
Bir adam sağ elinde siyah bir tablet tutmaktadır. Sol eli tabletin yan tarafına dayanmış. Gözleri tabletin ekranına bakmaktadır. Üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon var. Tabletin sol tarafında ortasında gri bir daire olan beyaz bir altıgen var. Sağ tarafta ise mavi zemin üzerinde beyaz bir çizgi var. Her iki logo da siyah arka planlı beyaz bir dairenin üzerindedir. Sağ üst köşede bir İngiliz anahtarı ve bir dişli bulunan beyaz bir logo yer almaktadır. Sağ alt köşede mavi ve beyaz bir röntgenin yakın çekimi yer alıyor. Adam tabletle ne yaptığına odaklanmış ve niyetli görünüyor.
Teknoloji

Yapay Zeka ve Tarihi

30 Kasım 2020