AnasayfaBlogDikkat! Yapay Zeka Geliyor
Teknoloji

Dikkat! Yapay Zeka Geliyor

26 Mart 2019
Bu, bir devre kartına sahip beyaz ve mavi bir beynin yakın çekim görüntüsüdür. Beyin, öncelikle mavi ve beyaz olan birkaç çizgi sanatı öğesinden yapılmıştır. Devre kartı beynin üst kısmında görülebiliyor ve birbirine bağlı birkaç bileşenden oluşuyor. Görüntü hafif yüksek bir açıdan çekilmiştir ve devre kartı görüntüdeki en belirgin özelliktir. Devre kartında birkaç farklı bileşen ve bunları birbirine bağlayan bir dizi küçük kablo bulunmaktadır. Beynin mavi ve beyaz unsurları hem karmaşık hem de göz alıcı bir şekilde düzenlenmiştir.
Yapay Zeka Kullanım AlanlarıYapay Zeka FırsatlarıYapay Zeka Tehditleri
Hukuk SistemiYargılamalarda karar verme sürecini hızlandırabilir.Yanlış veya taraflı kararlara yol açabilir.
Sağlık SektörüTanı ve teşhis koyma, ameliyat yapma ve ilaç dozajını ayarlama yeteneği.Hatalı teşhis veya tedaviye yol açabilir.
Kişisel KullanımGünlük yaşamdaki aktiviteleri kolaylaştırabilir.Kişisel gizliliği tehdit edebilir.
Duygusal İletişimİnsanlarla duygusal bağlar oluşturabilme yeteneği.Duygusal manipülasyona açık olabilir.
Çalışma HayatıVerimliliği artırmada ve iş süreçlerini hızlandırmada yardımcı olabilir.İşsizliği artırabilir veya çalışanların haklarını ihlal edebilir.
İş Gücüİnsan hatalarını azaltabilir ve belirli görevleri daha hızlı yapabilir.İnsanların yetenekleri ve deneyimleri yerine geçebilir.
Eğitim SektörüKişiselleştirilmiş öğrenme süreçlerini destekleyebilir.Eşitsizliklere yol açabilir veya öğrenme sürecini mekanikleştirebilir.
SanatYeni sanat formlarını ve tekniklerini destekleyebilir.Sanatsal yaratıcılığı ve orijinalitesi tehdit edebilir.
SiyasetVeri analizi ve seçim tahminlerini destekleyebilir.Propagandayı ve manipülasyonu teşvik edebilir.
MatematikKarmaşık hesaplamaları ve modellemeyi hızlandırabilir.İnsanların matematiksel düşünme ve problem çözme yeteneklerini azaltabilir.

Teknoloji, geçmişten günümüze her alanda varlığını hissettiren bir olgudur. Öyle ki bugün teknolojinin olmadığı bir dünyayı hayal etmek bile imkansız hale gelmiştir. Bugün yapılan çalışmalara bakıldığında, bırakın teknolojisiz bir dünyayı, teknolojinin dünyanın kendisi haline geleceği bir gelecek yakındır. Bunun en somut örneği, şuan gündemde oldukça yer eden "yapay zeka" dır. Soyut bir kavram olan "zeka", teknolojiyle birlikte somut hale gelmeye başladı bile. 

Yapay zeka avantaj mı, dezavantaj mı?

Tabi her şeyde olduğu gibi yapay zekada da olumlu ve olumsuz yanların olması muhtemeldir. Yapay zeka, kimileri tarafından avantaj olarak görülürken, kimileri tarafından da bir tehlike olarak algılanmakta. Artık hemen hemen her alanda kullanılan yapay zekalar gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yer etmekte. Evde, okulda, işte, sokakta, her yerde yapay zekalara rastlamak mümkün. Bugün gelinen nokta gösteriyor ki, gelecekte insan gücüne pek de ihtiyaç kalmayacak. 

İnsan Gücüne İhtiyaç Kalmayacak mı?

Yapay zeka bugün insan gücünün yapabileceği bir çok şeyi kolaylıkla yapabilir durumdadır. Bu durum akıllara hiç şüphesiz işsizlik korkusunu da getirmektedir. Çünkü dünyanın her yerinde ekonomiden siyasete, matematikten sanata, hukuktan sağlığa, eğitimden sosyal hayata kadar her alanda yapay zeka teknolojisi var. Son gelişmelere bakacak olursak bunun bir çok örneğini görmek mümkün. 

Geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye"de kurulan Ankara Barosu Yasa İzleme Enstitüsü bünyesinde Yapay Zeka Hukuk Merkezi, yargılamalarda yapay zeka kullanılmasına ilişkin mevzuatın nasıl olacağına dair çalışmalara başladılar. ABD"de hali hazırda kullanılmakta olan bu sistemde, yapay zeka hakim ile birlikte sanığı dinleyerek, "suç işleme eğilimi vardır", "doğruları söylemiyor" şeklinde raporlar veriyor.

Yapay zeka örneklerini sağlık sektöründe de görmek mümkün. Sağlık sektörünün hemen hemen her alanında yapay zeka teknolojilerinden yararlanılmaktadır. Yapay zekalar, sahip oldukları algoritmalarla hastalığın tanı ve teşhisini koyma, ameliyat yapabilme, hastaların takibi, ilaç dozajını ayarlama gibi özelliklere sahipler. Hatta Stanford Üniversitesi"ndeki araştırmacıların geliştirdiği bir yapay zeka, bir hastanın ne zaman öleceğini %90 doğruluk oranıyla bilebilmektedir. Stanford Üniversitesi Yapay Zeka ve Bilgisayar Bilimleri üzerine doktora yapmış olan Anand Avati, bununla ilgili şunları söylemiştir: “Eldeki verilerin ölçeği, hastalık üzerine veya sadece demografik olmak yerine, tüm nedenlere bağlı bir ölüm oranı tahmin modeli oluşturmamızı sağladı.”. Bu sistemin, doktorların, hastaların son dönemlerini nasıl geçirebileceği konusunda proaktif kararlar alabilmesine yardımcı olmak için kullanılması bekleniyor.

Diğer yandan, Pedagog Ali Çankırılı “Bilgisayar, efendisinin verdiği emirlere uyan; IQ"su yüksek, EQ"su düşük bir köledir.” demiştir. Peki gerçekten EQ"su düşük mü? ABD"de yapılan çalışmalara göre bu doğru değil. Los Angeles"ta Realbotix firması insanlarla duygusal bağlar oluşturabilen "Harmony Robotlar" üretti. Bu robotlar gülümseyebiliyor, kullanıcılar ile flört edebiliyor, duygusal bir iletişim kurabiliyor. Her ne kadar robotla kurulan duygusal bir ilişki, insanla kurulan ilişkinin yanında sınırlı kalsa da gelecekte bu sınırların aşılacağını söylemek mümkündür.

Sonuç olarak, akıllı ev teknolojileri, navigasyon sistemleri, mutfak robotları, ev robotları, akıllı telefonlar gibi kişisel kullanım alanlarıyla hayatlarımıza giren yapay zekalar zamanla çalışma hayatlarına da kayarak çeşitli sektörlerde yerlerini almıştır. Hayatımızda yavaş yavaş yer etmeye başlayan yapay zekaların, gelecekte sanki aile bireyi gibi bizlerin ayrılmaz birer parçası olacağı açıktır.



Bize büyük kolaylıklar, olanaklar sağlayan yapay zekaların geleceğin yönünü büyük ölçüde değiştireceği görülüyor. Peki ya geleceğimizin yönünü değiştirecek olan bu yapay zekaların insanlığın sonunu getirdiğine dair düşünceler doğru çıkarsa? O zaman gelecekte bizi neler bekliyor? Yaşayalım… Görelim…

Yazar: Aynur Dündar

Hukuk Sistemi, Yargılamalarda karar verme sürecini hızlandırabilir, Yanlış veya taraflı kararlara yol açabilir, Sağlık Sektörü, Tanı ve teşhis koyma, ameliyat yapma ve ilaç dozajını ayarlama yeteneği, Hatalı teşhis veya tedaviye yol açabilir, Kişisel Kullanım, Günlük yaşamdaki aktiviteleri kolaylaştırabilir, Kişisel gizliliği tehdit edebilir, Duygusal İletişim, İnsanlarla duygusal bağlar oluşturabilme yeteneği, Duygusal manipülasyona açık olabilir, Çalışma Hayatı, Verimliliği artırmada ve iş süreçlerini hızlandırmada yardımcı olabilir, İşsizliği artırabilir veya çalışanların haklarını ihlal edebilir, İş Gücü, İnsan hatalarını azaltabilir ve belirli görevleri daha hızlı yapabilir, İnsanların yetenekleri ve deneyimleri yerine geçebilir, Eğitim Sektörü, Kişiselleştirilmiş öğrenme süreçlerini destekleyebilir, Eşitsizliklere yol açabilir veya öğrenme sürecini mekanikleştirebilir, Sanat, Yeni sanat formlarını ve tekniklerini destekleyebilir, Sanatsal yaratıcılığı ve orijinalitesi tehdit edebilir, Siyaset, Veri analizi ve seçim tahminlerini destekleyebilir, Propagandayı ve manipülasyonu teşvik edebilir, Matematik, Karmaşık hesaplamaları ve modellemeyi hızlandırabilir, İnsanların matematiksel düşünme ve problem çözme yeteneklerini azaltabilir
Yapay zeka Teknoloji Robot İletişim Hukuk Sağlık Duygusal ilişki Algoritma Dijital çağ Teknoloji ile yaşam
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, biri kameraya dönük diğeri arkasını dönmüş iki insan başının yakın çekimidir. Arkası dönük olan yüz beyaz bir renge sahip ve parlak mavi arka plana karşı öne çıkıyor. İkinci kafa, hafif bir gülümseme ile bir adamın yüzünün karikatürüdür. Resmin sol alt köşesinde siyah bir yüzey üzerine yerleştirilmiş mavi bir daire var. Resmin sağ tarafında beyaz metinli parlak mavi bir işaret ve resmin sağ alt köşesinde bir erkek profili görülüyor. İki erkek başı, aralarında bir bağlantı olduğunu ima edecek şekilde birlikte çerçevelenmiştir. Görselin ortasındaki mavi ve beyaz logo bu fikri daha da güçlendiriyor. Genel olarak bu görsel huzurlu ve uyumlu bir atmosfer yaratıyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi

Yapay Zeka ve İşe Alım Süreci

22 Aralık 2018
Bir adam sağ elinde siyah bir tablet tutmaktadır. Sol eli tabletin yan tarafına dayanmış. Gözleri tabletin ekranına bakmaktadır. Üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon var. Tabletin sol tarafında ortasında gri bir daire olan beyaz bir altıgen var. Sağ tarafta ise mavi zemin üzerinde beyaz bir çizgi var. Her iki logo da siyah arka planlı beyaz bir dairenin üzerindedir. Sağ üst köşede bir İngiliz anahtarı ve bir dişli bulunan beyaz bir logo yer almaktadır. Sağ alt köşede mavi ve beyaz bir röntgenin yakın çekimi yer alıyor. Adam tabletle ne yaptığına odaklanmış ve niyetli görünüyor.
Teknoloji

Yapay Zeka ve Tarihi

30 Kasım 2020