AnasayfaBlogYapay Zeka Eğitimde Fark Yaratacak
Teknoloji

Yapay Zeka Eğitimde Fark Yaratacak

08 Kasım 2018
Bir kadın profilden görülüyor ve eli arka plandaki bir ışığı işaret ediyor. Elin parmakları açılmış ve işaret parmağı doğrudan ışığı gösteriyor. Kadının yüzü ışık tarafından aydınlatılıyor ve diğer eliyle ışığa dokunuyor gibi görünüyor. Yüz hatları ışık tarafından vurgulanmıştır ve düşünceli bir halde görünmektedir. Arka plan karanlıktır ve ışık tek parlaklık kaynağıdır. Işık parlak ve yuvarlaktır ve kadının yüzü ışık tarafından çerçevelenmiştir. Genel olarak bu resim bir şaşkınlık ve tefekkür hissi uyandırıyor.
Kullanım AlanıYapay Zekanın YararlarıGelecekteki Rolü
EğitimÖğrencilere daha hızlı ve doğru eğitim içeriklerini ulaştırma, kişiselleştirilmiş eğitim yolları sunma.Eğitmenlerin yerini alabileceği, daha etkili ve verimli eğitim stratejileri geliştirme possibility.
OtomotivRehberlik etme, yol koşullarını analiz etme, otomatik sürüş teknolojisi.Tamamen otonom araçlar ve şoförsüz şehir içi ulaşımın yaygınlaşması.
UzayUçuş simülasyonları oluşturma, otomatik pilot uygulamaları.Uzay araştırmalarında ve uzay misyonlarında daha aktif bir rol oynama.
BankacılıkChatbotlar, sanal asistanlar, dijital danışmanlar olarak çalışma.Bankacılık operasyonlarının otomasyonu ve kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri sunma.
SavunmaRadar, sensör, hedef seçme ve silah yönlendirme gibi alanlarda kullanılma.Karmaşık savaş stratejilerini ve taktiklerini yönetme.
SağlıkHastalıkların teşhisi, tedavi yollarının belirlenmesi, veri analizleri.Daha etkin ve hızlı hastalık teşhisi, kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturma.
E-TicaretMüşteri davranışlarını analiz ederek kişiselleştirilmiş hizmet sunma.Tamamen kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunma, talep tahmini.
Sosyal MedyaKullanıcı davranışlarının analiz edilmesi, kişiselleştirilmiş içerik oluşturma.Kullanıcı deneyimini daha da özelleştirme ve optimize etme.
TarımBitki sağlığı analizleri, tarım arazilerinin yönetimi.Daha verimli ve sürdürülebilir tarım tekniklerinin geliştirilmesi.
Hava Durumu TahminiHavanın daha doğru tahmin edilmesi.Doğal afetlerin önceden tahmin edilmesi ve önlenebilmesi.

Çocuklarımızı yapay zekanın eğitmenliğine emanet edebilir miyiz? Yoksa Stephen Hawking ve Elon Musk’ın düşündüğü gibi yapay zekadan korkmalı mıyız? Pek çok bilim insanı aksi görüşte ve yapay zekanın eğitimde aktif rol alması için çalışmalar yürütmekte. “Deep Learning” olarak adlandırılan sisteme göre; öğrencilerin daha hızlı ve doğru bir eğitim içeriğine ulaşmaları hedefleniyor.

Yapay zeka; biyolojik olarak insan sinir sisteminden esinlenerek tasarlanmıştır. Konuşma, ses tanıma, hareket, bilgi verme ve bilgi alma yeteneklerine sahip bir yazılım ve donanım bütünüdür. Kendi muhasebe ve muhakeme yeteneği mevcuttur.

Yapay Zekanın Günümüzdeki Kullanım Alanları Neler?

  • Otomotiv: Rehber, yol koşullarına göre sürüş, otomatik yol izleme teknikleri örnek verilebilir. Birkaç yıl sonra belki de şehir içerisinde şoförsüz ulaşım araçları ile seyahat edeceğiz.

  • Uzay: Uçuş simülasyonları, otomatik pilot uygulamaları gibi yöntemlerde yapay zeka kullanılmaya başlandı. Hepimizin bildiği gibi, SpaceX şirketi uzaya, içerisinde “Cimon” adını verdiği yapay zeka robot bulunan bir kapsül gönderdi.

  • Bankacılık: Medici Research araştırma şirketi tarafından pek çok farklı ülkede 34 banka ile yürütülen araştırmaya göre bankalar çoğunlukla; chatbot, sanal asistanlar, dijital danışmanlar gibi alanlarda yapay zeka kullanıyormuş. Yapay zekanın ileride bankacılık alanında çok daha aktif rol oynayacağı tartışmasız bir gerçek.

  • Savunma: Çin ve ABD başta olmak üzere pek çok ülke savunma sanayinde yapay zekayı kullanıyor. Daha çok radar, sensör, silah yönlendirme, hedef seçme gibi yöntemler için kullanılan yapay zeka Ülkemizde de dikkatle takip ediliyor.
    Geçtiğimiz aylarda Yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi için Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), güvenlik konseptli konularla ilgili “yapay zekâ” proje çağrısı yaptı. Projenin uygulama alanlarının; “akıllı karar destek,” “siber güvenlik,” “sınır güvenliği,” “elektronik harp ve radar,” “yeni nesil güdümlü platformlar,” “savaş oyunları aracılığıyla öğrenme” ve “savunmada kullanım için diğer yapay zekâ uygulama alanları” olarak belirlenmiş.

  • Eğlence: Animasyonlar, özel efektler, hologramlar gibi pek çok alanda yapay zeka kullanılıyor.

  • Üretim: Kalite kontrolü, ürün dizaynı, dayanıklılık analizi gibi konularda yapay zekadan yararlanılıyor. Örneğin; Mitsubishi Electric yapay zeka ile veri analizi ve teşhisi yazılımının yanı sıra çok çeşitli cihazlardan kolayca veri toplayabilen yeni sistemler geliştirdi. Bu yeni çözümler, fabrikalarda gerçek zamanlı üretim verimliliğini arttırmayı hedefliyor.

  • Telekomünikasyon: Ses ve görüntü işleme, filtreleme, trafik yoğunluğu kontrolü gibi konularda da yararlandığımız yapay zekayı belki de en çok elektronik alanında görüyoruz. Hepimizin evinde ve elinde aslında küçük küçük yapay zekalar mevcut.

  • Güvenlik: Parmak izi tanıma, retina tarama, yüz eşleştirme gibi konularda yararlanıyoruz. Kim bilir belki ilerleyen yıllarda, kişilerin kalp atış hızı, göz taraması gibi yöntemlerde daha etkin tarama yapabilen robot güvenlik görevlileri insan güvenlik görevlilerinin yerini alır.

  • Finans: Günümüzde finansal kurumlar yapay zekanın, gelirlerin arttırılması ve maliyetlerin düşürülmesi, dolandırıcılık vakalarının tespiti gibi konularda önemini anlamış durumdalar.

  • Video Oyunları: Üç boyutlu videolar, simülasyonlar, wear gözlükler gibi pek çok alanda kullanılıyor.

  • Sağlık: EEG, MR, Kalp krizi erken teşhis ve tedavisi, kan analizi sınıflandırma gibi konularda yapay zeka kullanılıyor. Pek çok uzmanın ilettiği ve “Korkunç” olarak adlandırdığı senaryolara göre; ileride insan kontrolünde olmayan robotlar ameliyatlara girecek, biz istemeden akıllı tuvaletlerde idrar ve dışkı tahlilleri yapacak, hatta pek çok tedavi için insan vücudunun altına yerleştirilen küçük yapay zekalar görevlendirilecek.

  • Sanat: Yapay zeka tarafından eserler, yapılar, tablolar da yaratılmaya başlandı. Örneğin; New York’ta yapay zeka tarafından çizilen bir tablo açık arttırmada tam 432 bin dolara satıldı! Tablonun görselini aşağıda paylaşıyorum.

Yapay Zekadan Neden Eğitimde Yararlanmalıyız?

Yapay zekanın eğitimde kullanılması ile; her öğrencinin ayrı ayrı analizi yapılabilecek, eksik yönleri tespit edilebilecek ve eksik yönlerinin tamamlanması yönünde katkı sağlanabilecek. Aynı zamanda, bilgi kirliliğine de son verilmiş olacak. Örneğin; biz arama motorunda bir konuyu araştırırken pek çok kirli bilgiye de ulaşabiliyoruz ya da bilgiyi ararken doğru içeriklere erişmekte zorlanabiliyoruz. Yapay zeka bu sorunların önüne geçerek, öğrenciye net ve doğru bilgiyi aktarıyor olacak.

Çocuklarımızın eski nesil öğretmenler yerine yapay zeka ile eğitilmesine sıcak bakar mıyız?

Yapay zekayı sadece bu şekilde değil, aynı zamanda bireysel eğitimde de kullanmayı planlayan uzmanlar; çocukların dil gelişimi ya da temel Türkçe, Matematik gibi derslerinde de fayda sağlamayı umuyorlar. Örneğin, öğretmenine soru sormaktan çekinen öğrenci, yapay zekayı çok daha ilginç bulabilir ve merakla sorularını yöneltebilir. Aynı zamanda yapay zeka, çok derin kişisel analiz yapabileceği için hangi öğrenciye hangi metot ve yaklaşım stratejisi ile yönelmesi gerektiğini bilecek. Doğru iletişim yöntemi ile öğrencilerle çok daha kolay bağ kurabilecek.

Bilim insanları yakın zamanda, yapay zekanın göz hareketleri yardımı ile bireyin kişilik özelliklerini çözebileceklerini keşfettiler. "Makine Öğrenimi" adını verdikleri yöntem ile kişinin göz hareketleri ve karakteri arasındaki bağlantıyı incelediler. Bu teknoloji 42 öğrencinin göz hareketlerini analiz etmek için kullandılar ve öğrenciler arasındaki farklı noktaları tespit etmeyi amaçladılar. Bilim adamları önümüzdeki yıllarda yapay zekanın insan karakterini çok daha iyi çözümleyebileceği ve böylelikle kişisel bazda eğitim verilebileceğini iletiyorlar.

Yapay zeka ile eğitim bize ne gibi avantajlar sağlayacak?

  • Ders kitapçıkları akıllı hale gelecek. Sınıfın tamamına aynı eğitimin verildiği dönemler yavaş yavaş yok oluyor. Öğrencinin öğrenme hızına göre ayarlanabilen ders kitapçıkları gelecek.

  • Öğrencinin eksik olduğu noktalar anında tespit edilebilecek.

  • Öğrencinin ilgi alanlarına göre eğitim veriliyor olacak.

  • Öğrencinin tüm gelişim süreci depolanabilecek.

  • Öğrencinin kirli bilgi ile yaşadığı vakit kaybı önlenmiş olacak.

  • Derse katılım artacak.

  • Daha öz güvenli öğrenciler yetiştirilecek.

  • Sadece öğrencinin yanlış yaptığı noktalar değil, neden o yanlışları yaptıkları da analiz edilebilecek.

  • Öğrenciye eğitim verirken karakter analizi de yapılabileceğinden, kişiye has eğitimin temelleri atılmış olacak.

  • Her öğrenci potansiyel olarak öğrenmesi için aynı fırsatlara sahip olacak.

İlerleyen yıllarda yapay zekâ ile elimizdeki tüm verileri kullanarak eğilimleri her zamankinden çok daha iyi belirleyecek ve çok daha iyi çözümler üretebileceğiz. Hayatımızın her alanına giren yapay zekâ insanlık tarihindeki en büyük olay olabilir ve şimdiye kadar bildiğimiz tüm gerçekleri değiştirebilir.

Eğitim, Öğrencilere daha hızlı ve doğru eğitim içeriklerini ulaştırma, kişiselleştirilmiş eğitim yolları sunma, Eğitmenlerin yerini alabileceği, daha etkili ve verimli eğitim stratejileri geliştirme possibility, Otomotiv, Rehberlik etme, yol koşullarını analiz etme, otomatik sürüş teknolojisi, Tamamen otonom araçlar ve şoförsüz şehir içi ulaşımın yaygınlaşması, Uzay, Uçuş simülasyonları oluşturma, otomatik pilot uygulamaları, Uzay araştırmalarında ve uzay misyonlarında daha aktif bir rol oynama, Bankacılık, Chatbotlar, sanal asistanlar, dijital danışmanlar olarak çalışma, Bankacılık operasyonlarının otomasyonu ve kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri sunma, Savunma, Radar, sensör, hedef seçme ve silah yönlendirme gibi alanlarda kullanılma, Karmaşık savaş stratejilerini ve taktiklerini yönetme, Sağlık, Hastalıkların teşhisi, tedavi yollarının belirlenmesi, veri analizleri, Daha etkin ve hızlı hastalık teşhisi, kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturma, E-Ticaret, Müşteri davranışlarını analiz ederek kişiselleştirilmiş hizmet sunma, Tamamen kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunma, talep tahmini, Sosyal Medya, Kullanıcı davranışlarının analiz edilmesi, kişiselleştirilmiş içerik oluşturma, Kullanıcı deneyimini daha da özelleştirme ve optimize etme, Tarım, Bitki sağlığı analizleri, tarım arazilerinin yönetimi, Daha verimli ve sürdürülebilir tarım tekniklerinin geliştirilmesi, Hava Durumu Tahmini, Havanın daha doğru tahmin edilmesi, Doğal afetlerin önceden tahmin edilmesi ve önlenebilmesi
Yapay Zeka Eğitimde Fark Yaratacak eğitim ve yapay zeka yapay zeka
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, biri kameraya dönük diğeri arkasını dönmüş iki insan başının yakın çekimidir. Arkası dönük olan yüz beyaz bir renge sahip ve parlak mavi arka plana karşı öne çıkıyor. İkinci kafa, hafif bir gülümseme ile bir adamın yüzünün karikatürüdür. Resmin sol alt köşesinde siyah bir yüzey üzerine yerleştirilmiş mavi bir daire var. Resmin sağ tarafında beyaz metinli parlak mavi bir işaret ve resmin sağ alt köşesinde bir erkek profili görülüyor. İki erkek başı, aralarında bir bağlantı olduğunu ima edecek şekilde birlikte çerçevelenmiştir. Görselin ortasındaki mavi ve beyaz logo bu fikri daha da güçlendiriyor. Genel olarak bu görsel huzurlu ve uyumlu bir atmosfer yaratıyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi

Yapay Zeka ve İşe Alım Süreci

22 Aralık 2018
Bir adam sağ elinde siyah bir tablet tutmaktadır. Sol eli tabletin yan tarafına dayanmış. Gözleri tabletin ekranına bakmaktadır. Üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon var. Tabletin sol tarafında ortasında gri bir daire olan beyaz bir altıgen var. Sağ tarafta ise mavi zemin üzerinde beyaz bir çizgi var. Her iki logo da siyah arka planlı beyaz bir dairenin üzerindedir. Sağ üst köşede bir İngiliz anahtarı ve bir dişli bulunan beyaz bir logo yer almaktadır. Sağ alt köşede mavi ve beyaz bir röntgenin yakın çekimi yer alıyor. Adam tabletle ne yaptığına odaklanmış ve niyetli görünüyor.
Teknoloji

Yapay Zeka ve Tarihi

30 Kasım 2020