AnasayfaBlogStres Yönetiminin Önemi
Stres Yönetimi

Stres Yönetiminin Önemi

22 Mayıs 2019
Genç bir kadın beyaz bir zeminde dizüstü bilgisayarının önünde ellerini havaya kaldırmış oturuyor. Gözleri kapalı ve meditasyon yapıyor ya da derin bir konsantrasyon halinde görünüyor. Ellerini iki yana açmış, parmakları yukarı doğru bakıyor. Takım elbise ceketi giyiyor ve saçları düzgünce taranmış. Çok odaklanmış ve kararlı görünüyor, önemli bir şey üzerinde çalıştığı izlenimini veriyor. Yüzü dizüstü bilgisayardan gelen ışıkla aydınlanıyor ve ifadesi ciddi ve odaklanmış.
Stres EtkisiStresle Başa Çıkma YoluSonuç
Pozitif düşünmeyi engeller, karar verme güçlüğü yaşatırFarklı bir bakış açısı geliştirmeDaha rahat karar verme, olumlu düşünce tarzı
Duygusal ve fiziksel yorgunlukDuyguları bastırmamak, açıkça ifade etmekDaha az stres, üzerinde düşündüğümüz sorunları halletme
Uyku düzensizliği, yemek yeme bozukluğuUykunuzu düzene sokma ve yeme alışkanlıklarını düzeltmeDaha sağlıklı ve enerjik hissetme
Konsantrasyon güçlüğüEgzersiz yapma ve hobi edinmeFiziksel ve zihinsel rahatlama, konsantrasyon artışı
Sinirlerin gerilmesi, yalnızlık hissiStresi kabullenme ve nedenleri üzerinde düşünmeİç huzur ve daha az stres
Mutsuzluk ve depresyonPozitif düşünme, olumlu olaylara odaklanmaMutsuzluğun azalması, ruh hali düzelmeleri
Kronik baş/kas ağrısı ve mide bulantısıSağlıklı beslenme ve düzenli uykuDaha sağlıklı hissetme, ağrıların azalması
Baş dönmesi, çarpıntı ve nefes darlığıDüzenli egzersizSakinleşme ve rahatlama, nefes almayı düzgünleştirme
Tırnak yemeHobi edinme veya el becerilerini geliştirmeTırnak yemenin önlenmesi, rahatlama
İyi bir uyku alamamaUykuyu düzene sokmaEnerjik hissetme ve uyanıklık durumu

Günümüzde neredeyse her anımız stres ile baş etmekle geçiyor. İzlediğimiz bir haber bile strese girmemize yol açabiliyor. Hayatımızda yer alan hemen hemen her konuda endişe etme durumumuz söz konusu olduğunda kendimizi çoğunlukla stresli hissederiz.

Stres yönetimi nedir? Stresle nasıl başa çıkılır? Dilerseniz bu detaylara göz atalım.

Stresin Etkileri

Stresli hissettiğimizde stresi yönetmekten çok stresin kölesi oluruz. Oysa ki, derin bir nefes alıp strese sebep olan nedeni nasıl yoluna koyabileceğimize bakmalıyız. 

Tabi ki stresin etkisi altındayken stresten nasıl kurtulabileceğimizi düşünmek pek aklımıza gelmez. Fakat bu süre zarfında stres bütün hücrelerimizi etkiler. 

Stres duygusal olduğu kadar fiziksel olarak da insanı yorar. Stres için önlem alınmazsa ciddi sorunlara yol açabilir.

Stresin zihinsel ve fiziksel bize olan etkilerine bir göz atalım,

  • Pozitif düşünmemizi engeller ve karar vermede güçlük çekeriz.

  • Sinirlerimiz gerilebilir ve kendimizi yalnız hissedebiliriz.

  • Konsantrasyon güçlüğü yapar.

  • Mutsuzluk ve depresyon bozukluğuna yol açar.

  • Kronik baş/kas ağrısı ve mide bulantısı

  • Baş dönmesi, çarpıntı ve nefes darlığı 

  • Yemek yeme bozukluğu

  • Uyku düzensizliği ve tırnak yeme 

Stresle Nasıl Başa Çıkarız?

İlk olarak stresi bizim yarattığımızı kabul ederek başlayabiliriz. Stres insanlara ve olaylara yüklediğimiz anlam ve duygulardan dolayı oluşur. Bunun için farklı bir bakış açışı geliştirebiliriz.

En önemli ikinci sorun duygularımızı bastırmak. Her zaman daha açık ve net olmalı ve istemediğimiz şeyleri doğru bir şekilde ifade edip içimize atmamalıyız. 

Nerede yanlış yaptığınızı fark etmek için bir günlük tutmak kesinlikle ideal bir yöntemdir.

Yeme Alışkanlıklarımızı düzenlemek stresi yönetmemizde oldukça etkilidir. Hormonlu gıdalar yerine özellikle doğal ve organik beslenmeye dikkat etmeliyiz.

Uykunuzu düzene sokarak stresi yönetmeniz çok kolaylaşır. Stres yaratan zararlı etkiler uykuyu tam alamadığımızda olan belirtilerle hemen hemen aynıdır. Bu yüzden günde 8 saatten az uyumayın.

En etkili yöntem ise egzersiz yapmak ve bir hobi edinmektir. Sporu sevmeseniz bile en azından günde 30 dakikalık bir yürüyüş kesinlikle kendinizi daha iyi hissettirecektir.

Hobi olarak kitap okuyabilir, müzik aletleri çalabilir veya film seyredebilirsiniz. Her insanın farklı özellikleri ve farklı zevkleri var, sevdiğiniz bir işle meşgul olup sadece ona odaklanmak stresi hafifletir.

Kısa Bir Deneyim

Genel yapım gereği ben çok kaygılı bir insanım ve her an stres içerisindeyim. Anı yaşamaktan çok ''Dün neden böyle oldu?'', ''Yarın ne olacak?'' gibi sorular yüzünden kendimi daha fazla strese sokmakta üstünüm. 

Stresi hiçbir zaman yönetmeye çalışmadım. Stresi her an yaşıyor üzerinde düşünmüyordum. Bu böyle devam ettikçe stres hayatımı esir aldı ve bende anksiyete bozukluğuna neden oldu. 

Artık ne mi yapıyorum? Dün neden böyle oldu demek yerine dün olan olumlu şeyleri kabul edip bugünüme bakıyorum. Yarın ne olacak yerine yarını bekliyor ve yarını yaşıyorum.

Bu sadece gelecek ya da geçmiş kaygısıyla ilgili bir durum değil. İşyerinizdeki veya okulunuzdaki bir problem, ailenizle veya arkadaşlarınızla yaşadığınız bir tartışma da kolaylıkla sizi strese sokabiliyor.

Önceliğimiz stressiz bir yaşam için anlayışlı olmak. 

Stresi hemen yönetmeye başlamak kolay değil alışkanlıklardan kolay vazgeçilmiyor. Herkesin yeniliğe açık bir yapısı yok fakat belli bir zaman sonra düşünce yapımızı/tarzımızı ve alışkanlıklarımızı biraz olsun değiştirerek çok kolay stresten kurtulabiliriz.

Bu yöntemlerle stresi yönetmek zor değil yeter ki strese teslim olmayın ve huzurlu yaşayın. Stres ile başa çıkmanın diğer yolu da online eğitimler kapsamında Stres Yönetimi Eğitimi almak.

Yazar: Tuğçe Zeynep Okuşluk

Pozitif düşünmeyi engeller, karar verme güçlüğü yaşatır, Farklı bir bakış açısı geliştirme, Daha rahat karar verme, olumlu düşünce tarzı, Duygusal ve fiziksel yorgunluk, Duyguları bastırmamak, açıkça ifade etmek, Daha az stres, üzerinde düşündüğümüz sorunları halletme, Uyku düzensizliği, yemek yeme bozukluğu, Uykunuzu düzene sokma ve yeme alışkanlıklarını düzeltme, Daha sağlıklı ve enerjik hissetme, Konsantrasyon güçlüğü, Egzersiz yapma ve hobi edinme, Fiziksel ve zihinsel rahatlama, konsantrasyon artışı, Sinirlerin gerilmesi, yalnızlık hissi, Stresi kabullenme ve nedenleri üzerinde düşünme, İç huzur ve daha az stres, Mutsuzluk ve depresyon, Pozitif düşünme, olumlu olaylara odaklanma, Mutsuzluğun azalması, ruh hali düzelmeleri, Kronik baş/kas ağrısı ve mide bulantısı, Sağlıklı beslenme ve düzenli uyku, Daha sağlıklı hissetme, ağrıların azalması, Baş dönmesi, çarpıntı ve nefes darlığı, Düzenli egzersiz, Sakinleşme ve rahatlama, nefes almayı düzgünleştirme, Tırnak yeme, Hobi edinme veya el becerilerini geliştirme, Tırnak yemenin önlenmesi, rahatlama, İyi bir uyku alamama, Uykuyu düzene sokma, Enerjik hissetme ve uyanıklık durumu
stres stres yönetimi stresin etkileri stresle nasıl başa çıkarız online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Elini yüzüne götürmüş, bilgisayar ekranına bakan bir kadın görüntünün odak noktasıdır. Kadın masada oturuyor ve ellerini yanağına dayamış. Gözleri bilgisayar monitörüne odaklanmıştır ve yüzünde dalgın bir ifade vardır. Arkasında bir masanın üzerinde bir yığın gazete, bir bardak süt ve bir kablo var. Ön planda, bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Kadın bir bilezik takmış, kırmızı tırnakları ve parmağında bir yüzük var. Görüntü bulanık ve odak dışı olduğundan daha fazla ayrıntıyı ayırt etmek zor. Genel olarak, görüntüde bilgisayar ekranına bakan ve elini yüzüne dayamış düşüncelere dalmış bir kadın görülüyor.
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi İçin 4 İpucu

04 Kasım 2015
Kısa saçlı, mavi gömlekli ve siyah pantolonlu bir adam iki eliyle bir bara yaslanmış. Gözleri kapalı ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Bar hafif ahşap kalaslardan yapılmıştır ve arkasında cam şişelerden oluşan bir duvar ve ışıklı bir tabela vardır. Odadaki ışıklandırma sessizdir ve sahneye huzurlu bir atmosfer verir. Adamın ifadesi sakin ve düşünceli, beden dili ise rahatlama hissi veriyor.
Stres Yönetimi

Sporcularda Stres Yönetimi

17 Haziran 2018
Bir kişi spor salonunda ayakta duruyor ve iki eliyle bir ağırlık kaldırıyor. Dikkatle elindeki işe konsantre oluyor. Kişinin kafası tıraşlı ve beyni görülebiliyor. Fiziksel efor nedeniyle alnında ter parlamaktadır. Ellerindeki ağırlık parlak gümüş kaplamalı gri metal bir halterdir. Beyaz bir tişört, siyah şort ve beyaz spor ayakkabı giyiyorlar. Duvarlar açık gri renktedir ve zemin gri ve siyah kareli bir paspasla kaplıdır. Kişi kararlı ve beyniyle ağırlığı kaldırma görevine odaklanmış görünüyor. Hedeflerine ulaşmak için kendilerini sınırlarına kadar zorluyorlar.
Stres Yönetimi

Stres İçin Egzersiz Önerileri

17 Mayıs 2019