AnasayfaBlogBedenin Dili Nasıl Kullanılır?
Beden Dili

Bedenin Dili Nasıl Kullanılır?

15 Mart 2019
Siyah gömlekli bir kadın, bir grup insanla çevrili bir odanın önünde duruyor. Yumuşak ve sıcak bir ışıkla aydınlatılan kadının bakışları ileriye odaklanmıştır. Önündeki masanın üzerinde, ışığı yansıtan ve odanın atmosferine katkıda bulunan uzun bir bardak su var. Kadın takım elbise giymiş, elinde bir mikrofon var ve yüzü gözlerinin ayrıntılarını gösterecek şekilde odaklanmış. Arkasında beyaz harflerle yazılmış yeşil bir tabela ve arka planda da bulanık bir shot bardağı görülüyor. Kadın sakin ve soğukkanlı görünüyor, odadaki insanlara hitap etmeye hazır.
Beden Dilinin HareketiAnlamıEk Bilgi
Omuzları kaldırmakBir şeyi bilmediği veya anlamadığı gösterirBu hareket neredeyse her kültürde aynı anlama gelir
Parmak sallamakKarşıdaki kişiyi tehdit etmek için kullanılırKişiye sınırını bilmesi gerektiği mesajını verir
Kolları bağlamakİletişime kapalı mesajı verirİnsanlar üşüdüklerinde de bu hareketi yapabilir
Kaşları kaldırmakŞaşkınlık, endişe, korku gibi durumları ifade ederİlgi çekici bir şey görünce de kaşlarını kaldırabilir
Ses tonunu kullanmakKonuştuğu konuya ya da o andaki duygu ve düşüncelere göre değişirFarkında olsa da olmasa da her insan bu değişikliği yapar
Aynı hareketleri yapmakKarşındakiyle uyumu gösterirAraştırmacılar iletişim sırasında aynı hareketleri yapan insanların arasında bir bağ oluştuğunu söylüyor
Göz kontağı kurmakKarşıdaki insanı önemsediğinizi gösterirYabancılarla göz kontağı ise tehdit olarak algılanabilir. Yalan söyleyenler genellikle göz kontağı kurmaktan kaçınır
Titreyen bacakGerginlik, endişe veya sabırsızlık anlamına gelirBeden dilini doğru kullanmayı öğrenmek mümkün olup, özellikle kariyer uzmanları herkesin öğrenmesi gerektiğini belirtiyor

ikiye ayrılıyor. Biz yazımızda sözsüz iletişimin temeli olan beden dili konusunu inceleyeceğiz.

Beden Dili Nedir?

Duygu ve düşüncelerin sözsüz olarak, yalnızca vücut yoluyla aktarılması olarak açıklayabileceğimiz beden dili insanların konuştuğu ilk dil olarak da kabul ediliyor. Örneğin henüz sözlü iletişim yeteneği kazanamamış bir çocuk söylemek istediklerini beden diliyle aktarabiliyor. Ya da farklı kültürlerden gelen iki kişi aynı dili konuşmasa da bu yolla anlaşabiliyor. 

Her Kültürde Farklı

Yine de bedenin dili her kültürde aynı anlama gelmiyor. Örnekle açıklayacak olursak, dünyanın birçok yerinde "hayır" anlamına gelen kafayı iki yana sallama hareketi, bazı Balkan ülkelerinde "evet" anlamına gelebiliyor. Bunu daha net bir örnekle açıklayalım. Geçtiğimiz yıllarda ABD'nin eski First Lady'si Michelle Obama talihsiz bir beden dili kazası yaşamış ve günlerce gündemde kalmıştı. İngiltere'de Kraliçe'ye dokunulmaması gerektiği ülkedeki herkes tarafından bilinir. Ancak Michelle Obama, İngiltere ziyareti sırasında bir toplantıda Kraliçe Elizabeth'in sırtına elini koymuş bu olay İngiltere'de büyük bir saygısızlık olarak görülmüştü.

Bedenin Dili Neden Önemli?

Sözlü iletişimle bir bütün oluşturan beden dili iletişim kurmada çok büyük bir öneme sahip. İletişim sırasında sözlü iletişim yaklaşık yüzde 7 oranında bir öneme sahipken, bu oran beden dilinde yüzde 60'lara kadar çıkabiliyor. Yani iletişim sırasında kullandığımız yüz ifadesi, vücudumuzun duruşu ya da yaptığımız hareketler söylediklerimizden daha fazla öneme sahip diyebiliriz. Bedenin dilini yönetirken en çok kullandığımız hareketler neler, biraz bunlardan bahsedelim.

Omuzları kaldırmak

İnsanların bir şeyi bilmediği ya da anlamadığı durumlarda kullandığı bu hareket neredeyse her kültürde aynı anlama geliyor.

Parmak sallamak

Bu hareket ise daha çok karşıdaki kişi ya da kişileri tehdit etmek için kullanılıyor ve kişiye sınırını bilmesi gerektiği mesajını veriyor.

Kolları bağlamak

Bu hareket genel olarak iletişime kapalı mesajı verse de insanlar üşüdüklerinde de bu hareketi yapıyor.

Kaşları kaldırmak

Bu hareket ise farklı durumlarda kullanılabiliyor. Genel olarak şaşkınlık, endişe, korku gibi durumlarda kullanılıyor. Ancak insanlar ilgi çekici bir şey görünce de kaşlarını kaldırıyor.

Ses tonunu kullanmak

İşte sözlü iletişimle ayrılmaz bir bütün olan beden dili hareketi. İnsanların ses tonu o sırada konuştukları konuya ya da o andaki duygu ve düşüncelerine göre mutlaka değişiklik gösteriyor. Her insan bunu farkında olsa da olmasa da mutlaka yapıyor.

Aynı hareketleri yapmak

Karşındaki kişi ile aynı hareketleri yapmak olumlu mesajlar veriyor. Araştırmacılar iletişim sırasında aynı hareketleri yapan insanların arasında bir bağ oluştuğu konusunda aynı fikirde.

Göz kontağı kurmak

Bu hareket genel olarak karşıdaki insanı dikkate aldığınızı gösteriyor. Genel olarak diyoruz, çünkü tanımadığınız biriyle göz kontağı kurmak ise tehdit olarak algılanabiliyor. Ayrıca psikologlar yalan söyleyen insanların göz kontağı kurmaktan kaçındığını söylüyor.

Titreyen bacak

İletişim sırasında durmadan hareket eden bacak ise gerginlik, endişe ya da sabırsızlık anlamına geliyor. Bedenin dilini doğru kullanmayı öğrenmek mümkün. Özellikle kariyer uzmanları beden dilini herkesin öğrenmesi gerektiği konusunda hem fikir. Ayrıca bedenin dilini birçok kaynaktan kolayca öğrenme olanağına da sahipsiniz. Günümüzde beden dili eğitimleri online eğitimler, özel dersler, kişisel gelişim kitapları ve bunun gibi birçok kaynaktan oluşan geniş bir yelpazeye sahip.

Omuzları kaldırmak, Bir şeyi bilmediği veya anlamadığı gösterir, Bu hareket neredeyse her kültürde aynı anlama gelir, Parmak sallamak, Karşıdaki kişiyi tehdit etmek için kullanılır, Kişiye sınırını bilmesi gerektiği mesajını verir, Kolları bağlamak, İletişime kapalı mesajı verir, İnsanlar üşüdüklerinde de bu hareketi yapabilir, Kaşları kaldırmak, Şaşkınlık, endişe, korku gibi durumları ifade eder, İlgi çekici bir şey görünce de kaşlarını kaldırabilir, Ses tonunu kullanmak, Konuştuğu konuya ya da o andaki duygu ve düşüncelere göre değişir, Farkında olsa da olmasa da her insan bu değişikliği yapar, Aynı hareketleri yapmak, Karşındakiyle uyumu gösterir, Araştırmacılar iletişim sırasında aynı hareketleri yapan insanların arasında bir bağ oluştuğunu söylüyor, Göz kontağı kurmak, Karşıdaki insanı önemsediğinizi gösterir, Yabancılarla göz kontağı ise tehdit olarak algılanabilir Yalan söyleyenler genellikle göz kontağı kurmaktan kaçınır, Titreyen bacak, Gerginlik, endişe veya sabırsızlık anlamına gelir, Beden dilini doğru kullanmayı öğrenmek mümkün olup, özellikle kariyer uzmanları herkesin öğrenmesi gerektiğini belirtiyor
beden dili nedir beden dili nasıl kullanılır etkili iletişim stratejileri ve beden dili eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.