İş hayatına giriş yapmadan önce öğrenciler üniversitenin derdine düşer. İyi bir meslek tercihi oldukça önemlidir. Sonuçta seçilen meslek bireyin ömrünün sonuna kadar etkilediği söylenir. İş hayatında tutunda, ev yaşantısına kadar etkiler. Seçilen bölüm sözel meslekler, ister sayısal meslekler olsun; verilecek karar tüm hayata bedeldir.
Öğrenciler daha küçük yaşlarda bu kararı vermekte zorlanır. Henüz neyin ne olduğunu bilemeden, üniversite sınavlarına hazırlanarak geleceğine umut bağlar. Özellikle de sözdeki meslekler öğrencilerin oldukça ilgisini çekmekte. Sözelde hangi meslek var? diye bir araştırma içinde olanlar için, lisansta yer alan sözel bölüm meslekleri sıraladık. Oldukça fazla olan sözel meslekler arasından ilgi duyduğunuz bölümü seçebilirsiniz.
4 yıllık lisans programı bölümünde yeni giriş yapan mesleklerede bu listede yer verdik. Liste tamamen sözel meslekler grubunu içermektedir.
Liste alfabetik sıraya göre düzenlenmiştir.
Sıraladığımız sözel meslekler Türkiye’nin farklı üniversitelerinde yer alan bölümlerdir. Bu bağlamda ülkemizde sözel bölümündeki meslekler toplamı 73 tane olduğu bildirildi. Ancak bu sayıya 2020 yılında yeni bölümler ya da çıkarılan bölümler de dahil olabilir. Sayı da değişiklik olabileceğini hatırlatalım. Sözel meslekler konusunda oldukça fazla bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Katsayının ortadan kalkması eski dönemlere nazaran daha bir avantajlı hale gelmiştir. Durum bu şekilde olunca öğrencilerin büyük çoğunluğu lisede, TS bölümünden mezun olmaktadır.
Sözel meslekler için 4 yıllık bölümler kadar, 2 yıllık bölümler de tercih edilebilmektedir. Ayrıca bazı ön lisans programları, lisans programlarını geride bırakmaktadır. Şimdi ön lisansta tercih edebileceğiniz bölümlere bir göz atalım.
Bu bölümlerde ön lisans olarak sözel meslekler arasında geçmektedir. Bölümlere ek olarak yeni yılda dahil olanlar ya da müfredattan çıkarılanlar olabilir.
Başta da belirttiğimiz gibi iş hayatına henüz girmemiş öğrenciler için okul süreci ve seçilen bölüm oldukça önemli. Öğrencilerin birçoğuna göre sözel bölümündeki meslekler itibarsız gelmekte. Öğrenciler, sayısal da yer alan meslek ve bölüm dalları daha iyi kanısında. Fakat sözelde çıkan yeni bölümler bir umut kaynağı olmaktadır. Sistemde var olan bölümlerinde farklı yanlarını araştırarak güzel bir tercih yapılabilir. Özellikle de lisans programlarında öğretmenlik mesleğine ilgi oldukça fazla. Öğretmenlik bölümü, elbette kutsal bir meslektir. Fakat fazla tercih edilmesi bireylerin atama problemi ile karşı karşıya kaldığı apaçık ortada.
Bize sorarsanız günümüz çağı artık dijital dünya. Buna yönelik bir okuma ve öğrenme yöntemi uygulanabilir. Yeni Medya, Yeni Medya ve Gazetecilik, Yeni Medya ve İletişim, Sinema ve Dijital Medya, Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık gibi bölümler sözel meslekler tercih edilebilir. Son zamanların gelişen dijital dünyasında bu bölümlerin kıymeti daha da arttı. Ayrıca Türk dili ve Edebiyatı okuyarak içerik yazarlığı ya da editör konusunda iddialı bir konuma gelebilirsiniz. Sadece Türk dili ve Edebiyatı okuyarak bu mesleklere sahip olmayabilirsiniz. Farklı bölümlerden de tercih edilebilir. Ancak bölümü okuyarak artı bir avantaj kapma ihtimaliniz yüksek.
Tavsiye olarak yazdığımız bölümler iş olacağı yüksek olarak gözükmektedir. Şu an revaçta olan bu bölümler belki önümüzde ki yıllarda çok ehemmiyeti kalmayacak. Belki de seneye hepsi bir balon gibi sönecek. Bunu gelişen süreç ve zaman gösterecek. Tek gerçek dijital dünya üzerinde iş yoğunluğu fazlalaştığı gözlerden kaçmamakta.
Enstitü üzerinde bulunan eğitimlere göz atarak, sözel meslekler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bir hafta süren online eğitim sayesinde okuyacağınız bölüme ön hazırlık yapabilirsiniz. Halkla İlişkiler eğitimden tutunda; İçerik Editörlüğü, İngilizce Eğitimi, Tıbbi Sekreterlik, veya Fotoğrafçılık Eğitimi’ne kadar birçok bölüm hakkında aklınızda fikir oluşabilir. Verilen eğitimlerde ön lisans veya lisans programları ile doğrudan ya da dolaylı yoldan bağdaşan programlar yer almaktadır. Ayrıca eğitim esnasında uzman eğitmenlere sorular yönelterek bilgi alışverişi de sağlamış olacaksınız.
Sözel bölümde yer alan işlerin maaş aralığı nedir?
Üniversite hayatına son veren öğrenciler, iş hayatına atılınca dolgun ücretlere çalışacağını düşünür. Fakat bu düşünce çoğu zaman hayal kırıklığına yol açabilir. Güncel olarak en düşük maaş artık 2 bin lira olduğunu düşününce bunun aşağısında da bir rakam olmayacağını söyleyebiliriz. Her bireyin burada kendini iyi pazarlaması gerekir. Seçtiği bölüme göre ücret 5 bin lira da olabilir 20 bin lirada.
Lisans ve ön lisans arasında fark var mıdır?
Lisans okuyan ile ön lisans arasında 2 yıl süre ve eğitim farkı vardır. Fakat bazı ön lisans programlarıda çok tercih edilmektedir. Mesela çevirmenlik, medya, gastronomi, tıbbi dokümantasyon gibi bölümler 2 yıllık olarak tercih edilebilmektedir.
Yeni meslek tercihleri çok mu cesaret ister?
Meslek dalları tercih ederken, geleneksel bilindik bölümler hep tercih edilir. Son zamanlarda farklı bölümler üniversitelerde yerini aldı. Kimi öğrenciler bu bölümü tercih ederken kiminde ise bir tedirgin şekilde yaklaşım var. Cesaret toplayıp yeni meslek dalları tercih ederek, alanda iyi bir yere gelebilirsiniz.