AnasayfaBlogSosyal Medya Meslekleri
Meslekler

Sosyal Medya Meslekleri

06 Mayıs 2021
Bir kadın elinde fotoğraf makinesiyle kanepede oturuyor. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve sanki fotoğraf çekmeye hazırmış gibi ellerini uzatmış. Yan tarafında sepet içinde bir bitki ve bileğinde siyah bir elastik bant görülüyor. Fotoğraf makinesinin bir ekranı var ve onu tutan el yana doğru uzanıyor. Kadının boynuna yakın çekim yapılmış ve gülüyor gibi görünüyor. Kamera, kanepenin ve bitkinin sıcak, canlı renkleriyle büyük bir kontrast oluşturuyor. Bu görüntü bir neşe ve rahatlama anını tasvir ederken, teknolojinin önemini ve zaman içinde bir anı yakalamayı da ihmal etmiyor.
MeslekAçıklamaÖnemli Noktalar
Sosyal Medya UzmanıReklamını yaptığı şirket adına sosyal medyanın maksimum faydayla nasıl kullanılabileceğine dair çalışan bir ekibi yönetir.Stratejik yönetim becerisi gerektirir. Yoğun tempoda çalışmayı gerektirir.
Sosyal Medya Strateji UzmanıŞirketin hedeflerine uygun sosyal medya planlaması yapmaktır.Hangi içeriklerin neler katabileceğini araştırır, stratejiler oluşturur ve bu yönde ilerlemeyi sağlar.
Sosyal Medya Etkinlik UzmanıMarkanın adına online veya fiziki etkinlikler düzenler. Markanın reklamını artırır ve bilinirliğini yükseltmeye çalışır.Ünlü isimlerle çalışmayı gerektirir.
Sosyal Medya Hukuk DanışmanıTelif hakları, uygunsuz içerik paylaşımları gibi konularda devreye girer ve şirketin haklarını gözetir.Hukuki bilgi gerektirir.
Medya YöneticisiMarkanın sosyal medya sayfasının görsel ve video içeriklerinden sorumludur.Görsel iletişim ve yaratıcılık becerilerini kullanır.
BloggerMarkanın blog sayfasında yer alan içerikleri üretir ve medyanın görünürlüğüne katkı sağlar.Kaliteli içerik üretmeyi ve müşteriyi sayfaya çekmeyi amaçlar.
Marka TemsilcisiŞirketin ürünlerinin kategorisine göre uzmanlaşır ve bu ürünleri en iyi şekilde tanıtır.Ürün konusunda derin bilgi sahibi olmalıdır.
InfluencerBelirli bir takipçi sayısı üzerine çıkarak markaların reklamlarını yapar ve içerik paylaşır.Yüksek takipçi sayısı ve etkileme yeteneği gerektirir.
Sosyal Medya İçerik YazarıSosyal medya platformları için çekici ve etkileyici içerikler yazar.Yaratıcı yazma yeteneği ve sosyal medya trendlerini takip etme becerisi gerektirir.
Sosyal Medya Analitik UzmanıSosyal medya performansını izler, analiz eder ve raporlar.Analitik düşünme ve veri raporlama becerisi gereklidir.

Sosyal medya deyince hepimizin aklına direkt; Instagram, Twitter, Facebook gibi uygulamalar gelecektir. Bolca eğlendiğimiz, vakit harcadığımız bu medyalar sayesinde ortaya çıkan meslekler hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Şimdi işin perde arkasına gidip her gün üstüne çift tıkladığımız içeriklerin nereden geldiğine ve kimler tarafından yaratıldığına bakacağız. Öncelikle sosyal medyanın ne olduğuyla başlayalım.

Sosyal Medya Nedir?

Bazılarımızın acaba bağımlısı mıyım değil miyim diye düşündüğü kimi zaman gün içinde saatlerimizi çalmasıyla suçladığımız dijital medya araçlarıdır sosyal medyalar. Sosyal medyanın klasik tanımına bakacak olursak da kişilerin kendi içeriklerini yayınlayabildiği ve başkalarınınkileri görebildiği, internet sayesinde yedi yirmi dört iletişimde kalınabildiği online platformlardır.

Sosyal medya özünde paylaşmak fiilini barındırıyor. Herkes uygulamanın koyduğu kurallar çerçevesinde ister yemeğini, ister tatlı köpeğini, isterse de sabah koşusunu paylaşabiliyor. Böyle düşününce aslında hedef kitle belirlemede ne kadar ideal olduğunu fark ettiniz mi? İşte şirketlerin büyük yatırımlar yaptığı sosyal medyalarda reklam yapıp markalarını duyurmak şirketler için çok daha kolay hale geldi.

Hemen hemen herkesin sosyal medyada bir kimliği var ve bunlar ulaşılması zor şeyler de değil. Sosyal medya meslekleri de bunlar sayesinde ortaya çıkan ve gün geçtikçe cazibesini artıran bir iş kolu haline geliyor. Öyleyse neymiş bu anlata anlata bitiremediğimiz sosyal medyanın meslekleri beraber bakalım.

Sosyal Medya Meslekleri Nelerdir?

Sosyal medyanın doğuşuyla ortaya çıkan birçok mesleği incelemeye başlayalım.

  • Sosyal Medya Uzmanı

Sosyal medya deyince görsellik ve yaratıcılık demeden olmaz. Sosyal medya uzmanlığının temel iş tanımı direkt olarak tasarımla ilgili olmasa da bir ekip işi olduğunu ve tasarımın da bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Sosyal medya uzmanları ise stratejik yönetim becerisine sahip kişilikler olarak karşımıza çıkıyor. Reklamını yaptığı şirket adına sosyal medyanın maksimum faydayla nasıl kullanılabileceğine dair çalışan bir ekibi yönetir. Her gün yenilenen bilgiler, yeni güncellemeler ve ‘trendler’ mesleğimize sahip kişilerin sürekli gündemi takip ediyor olması gerekliliğinin göstergeleri.



İş tanımı biraz geniş bir meslek. Sosyal medya çok ayrıntılı ve uzantılı başka bir dünya adeta. Dolayısıyla takibi ve yönetiminden söz ederken geniş bir yelpazeden bahsediyoruz. Şirketin bilinirliğini artıracak, takipçi sayısını yukarılara taşıyıp katkı sağlayacak çalışmalar yürütmek ve bunları üst birimlere raporlamak da bir parçası. Özetle bu iş için yoğun bir tempo ve emek söz konusu, araştırmayı seven ve sosyal medyayı kullanmayı iyi bilen kişiler için ideal mesleklerden biri.

  • Sosyal Medya Strateji Uzmanı

Sosyal medya uzmanlığının bir kolu gibi görünen mesleğimizin iş tanımı şirketin hedeflerine uygun sosyal medya planlaması yapmaktır. Sosyal medyanın nasıl kullanılması gerektiğini, hangi içeriklerin neler katabileceğini araştırır, stratejiler oluşturur ve bu yönde ilerlemeyi sağlar.

  • Sosyal Medya Etkinlik Uzmanı

Sosyal medya etkinlik uzmanı, temsil ettiği marka adına gerek online gerekse fiziki ortam etkinliklerini düzenlemekten sorumludur. Düzenlediği etkinliklerle kitleyi olabildiğince toplamayı, markanın reklamını artırmayı ve bilinirliğini yükseltmeyi hedefler. Bunun için en etkili yöntemlerden biri kuşkusuz ünlü isimlerle çalışmak olacaktır. Çoğumuz bir markadan ilk kez alışveriş yapacağımız zaman kullanıcıların yorumlarına dikkat ederiz. Özellikle günümüzde popüler tanımlardan biri olan ‘influencer’ kişiliklerinin tavsiyeleri bizlere cazip gelir. İşte sosyal medya etkinlik uzmanı ünlü kişileri markanın etkinliğinde misafir ederek müşteri kazanmayı amaçlar.

  • Sosyal Medya Hukuk Danışmanı

Evet sosyal medya birçok içerik paylaşılabilen özgür bir ortam. Fakat elbette belli hukuki çerçevede kuralları olmalıdır. Bunlar telif hakları, uygunsuz içerik paylaşımları gibi konuları içerir. Sosyal medya hukuk danışmanı böyle durumlarda devreye girer ve şirketin haklarını gözetir.

  • Medya yöneticisi

Markanın sosyal medya sayfasının görsel ve video içeriklerinden sorumlu meslek grubudur. Örneğin milli bayramlarda paylaşılan ve nefeslerimizi kesip gözlerimizi dolduran video içerikleri için alkışı hak eden kısımdadırlar. 

  • Blogger

Hemen hemen her markanın bir blog sayfası mevcut. Bu sayfalarda yer alan içerikleri üretmek ve medyanın görünürlüğüne katkı sağlamak blogger mesleğinin iş tanımına giriyor. Amacı müşteriyi sayfaya çekmek ve kaliteli içerikler sergilemektir. 

Bloggerlık kurum bazlı yapılabildiği gibi belirli bir takipçi sayısı üzerine çıkıldığında reklamlar alıp içerikler paylaşılarak kişi bazlı olarak da yapılabiliyor. Instablogger kavramı buna bir örnek teşkil edecektir.

  • Marka temsilcisi

Bu mesleğimiz sosyal medya uzmanlarıyla iş birliği halinde çalışabilmekte. Şirketin ürünlerinin kategorisine göre uzmanlaşılan bir alan. Markanın sosyal platformlarda temsil edilme süreçlerini takip eder, marka itibarını yöneterek prestijini artırmayı amaçlar.

  • İçerik yöneticisi

İçerik üretiminden ve paylaşımından sorumlu birkaç sosyal medya mesleği olduğu doğrudur. Fakat içerik yöneticileri bunun yanında içeriklerin takibini ve analizini de yapar. İçeriğe kaç kişi erişim sağlamış, ne kadar beğeni toplamış, kaç kişi içerik aracılığıyla sayfaya geçiş yapmış, bütün bunların detaylarını analiz eder. Ürüne uygun bir içerik olup olmadığına, kitleye uygunluğuna bakarak içeriğe ek metinler oluşturur.

  • İçerik strateji uzmanı

İşin pazarlama kısmına odaklanır. İçeriği ürüne en uygun şekilde nasıl geliştirebileceğine dair stratejiler yürütür. Bunun için yine bolca araştırma ve gündemde kalmak şarttır. En trend ne ise bunu nasıl ürüne adapte edebileceğine ve getirisinin neler olabileceğine dair planlamalar yapar.

  • Kitle yöneticisi

‘Anket zamanı’, ‘çekiliş zamanı’ gibi çarpıcı başlıklar hep müşterinin nabzını yoklamaya yöneliktir. İşte kitle yöneticileri kendini sosyal medya takipçileri yerine koyarak düşünür ve medya araçlarıyla çeşitli analizler yapar. Bu sayede eksik kalan, geliştirilmesi gereken veya yeni yönlenebilecek alanlarda markaya katkı sağlamayı hedefler. Bu mesleğimizin daha çok büyük şirketlerde veya yurt dışında iş sahasına sahip olduğunu da belirtelim.

Sosyal Medya Mesleklerinin Kazancı Nasıldır?

Tabi sosyal medya ve kazanç deyince şirketten şirkete büyük farklılıklar ortaya çıkacaktır. Büyük şirkette sosyal medya yöneticiliği ile küçük işletmelerde bu mesleğin getirisi arasında farklar görüyoruz. Bu durum sadece şirketlere bağlı değil kişinin deneyimine ve uzmanlıklarına da bağlı olarak değişecektir. Ortalama olarak konuşalım öyleyse. Bir sosyal medya yöneticisi ayda ortalama 3200 civarında seyreden aylık bir maaşa sahip olabiliyor. Bu maaş aralığına benzer şekilde yine sosyal medya uzmanları da asgari ücret ile 5000 arası aylık ortalama bir maaşa sahip. Sosyal medya bloggerleri de benzer maaşlar alabildiği gibi belli bir kitleye ulaşabilmiş bloggerler marka başına çok iyi ücretler de alabilmekte.

Sosyal Medya Uzmanı, Reklamını yaptığı şirket adına sosyal medyanın maksimum faydayla nasıl kullanılabileceğine dair çalışan bir ekibi yönetir, Stratejik yönetim becerisi gerektirir Yoğun tempoda çalışmayı gerektirir, Sosyal Medya Strateji Uzmanı, Şirketin hedeflerine uygun sosyal medya planlaması yapmaktır, Hangi içeriklerin neler katabileceğini araştırır, stratejiler oluşturur ve bu yönde ilerlemeyi sağlar, Sosyal Medya Etkinlik Uzmanı, Markanın adına online veya fiziki etkinlikler düzenler Markanın reklamını artırır ve bilinirliğini yükseltmeye çalışır, Ünlü isimlerle çalışmayı gerektirir, Sosyal Medya Hukuk Danışmanı, Telif hakları, uygunsuz içerik paylaşımları gibi konularda devreye girer ve şirketin haklarını gözetir, Hukuki bilgi gerektirir, Medya Yöneticisi, Markanın sosyal medya sayfasının görsel ve video içeriklerinden sorumludur, Görsel iletişim ve yaratıcılık becerilerini kullanır, Blogger, Markanın blog sayfasında yer alan içerikleri üretir ve medyanın görünürlüğüne katkı sağlar, Kaliteli içerik üretmeyi ve müşteriyi sayfaya çekmeyi amaçlar, Marka Temsilcisi, Şirketin ürünlerinin kategorisine göre uzmanlaşır ve bu ürünleri en iyi şekilde tanıtır, Ürün konusunda derin bilgi sahibi olmalıdır, Influencer, Belirli bir takipçi sayısı üzerine çıkarak markaların reklamlarını yapar ve içerik paylaşır, Yüksek takipçi sayısı ve etkileme yeteneği gerektirir, Sosyal Medya İçerik Yazarı, Sosyal medya platformları için çekici ve etkileyici içerikler yazar, Yaratıcı yazma yeteneği ve sosyal medya trendlerini takip etme becerisi gerektirir, Sosyal Medya Analitik Uzmanı, Sosyal medya performansını izler, analiz eder ve raporlar, Analitik düşünme ve veri raporlama becerisi gereklidir
Sosyal Medya Meslekleri Sosyal Medya Meslekleri nelerdir Sosyal Medya Mesleklerinin kazancı sosyal medya uzmanı içerik yöneticisi blogger
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.