AnasayfaBlogPart Time (Yarı Zamanlı) Ne İş Yapabilirim?
İş Arama

Part Time (Yarı Zamanlı) Ne İş Yapabilirim?

01 Ağustos 2021
Bu resim, üzerinde yazılar olan bir defteri tasvir etmektedir. Defter açık ve sayfaları siyah mürekkeple yazılmış çeşitli harfler ve kelimelerle dolu. Defterin üst kısmında mavi bir sap ve ona bağlı pembe bir kulp bulunmaktadır. Arka planda, bir rafa dizilmiş bir grup metal nesne, muhtemelen bir tür alet var. Defter, sahnenin ortasındaki bir masanın yüzeyinde duruyor. Işık doğal, renkler sessiz ve yumuşak. Genel görüntü huzurlu ve dingin.
İş Pozisyonuişin Tanımıİşin Özellikleri
Eğitim DanışmanıKayıt-kabul ve ön büroda görevli olan kişi, Yarı zamanlı çalışabilir, genellikle 3 gün ya da hafta sonu çalışma imkanı
Müşteri TemsilcisiMüşteri hizmetleri ve müşteri temsilciliği icra eden kişiYarı zamanlı olarak uzaktan ya da ofise bağlı çalışabilir, özellikle çağrı merkezlerinde talep görür.
Satış DanışmanıMağaza satış danışmanlığı, kasiyerlik, satış temsilciliğiHaftanın 3 ya da 4 günü yarı zamanlı çalışma imkanı, genellikle yoğun saatlerde çalışma
Garson-KomiServis elemanı, yemek servisi ve restoran düzenini sağlayan kişiHemen hemen her dönemde talep olan bir alandır, part time bir meslek
Temizlik Elemanıİşletmelerin temizlik işlerinden sorumlu kişiGenellikle tam zamanlı talep görür, ihtimale bağlı olarak part time da çalışılabilir
Oyun Ablası- Okul Öncesi Yardımcı ÖğretmenlikÇocuklarla oyun oynayan kişi, okul öncesi eğitime destek olan öğretmenGenellikle aileler ve işletmeler tarafından talep görür, iş ilanı sıklıkla yayınlanır
Anketör-Saha ÇalışanıAnket yapma, sahada araştırmalar gerçekleştirmeGörevler part time çalışmaya uygundur, ancak ücret düşük olabilir
Metin Yazarlığı- İçerik YazarlığıWeb sitesi, blog veya diğer platformlar için metin yazmaFlex time, home office, yarı zamanlı ya da tam zamanlı olarak çalışılabilir

Part time çalışma, ideal bir çalışma durumu olmasa da imkânlar ve bazen de istek doğrultusunda alabilecek en mantıklı kararlardan biridir. Özellikle üniversite öğrenciyseniz ve kendi paranızı kazanmak istiyorsanız mecburen bir süre part time çalışmayı düşüneceksiniz. Ayrıca akademik kariyer hedefleyenler, tam zamanlı iş bulamayanlar, ek iş arayanlar ve part time çalışma düzenini sevenler, yarı zamanlı çalışmayı tercih edilebiliyorlar. Peki alanınız ile ilgili olsun ya da olmasın hangi part time işlerde çalışabilirsiniz. Sizin için en çok iş ilanı yayınlanan yarı zamanlı işlere göz attık.

Part Time Çalışabileceğiniz İşler

Part time çalışabileceğiniz işler, muhakkak alanınız ile ilgili olmayabilir. Bilhassa üniversite öğrencileri için bölümünüz ve mesleğiniz ile ilgili part time işlerde çalışmak zorunda değilsiniz. Yine de iletişim, satış ve pazarlama gibi alanlarla iç içe bir bölüm okuyorsanız önceliğiniz saydığımız alanlar olsun. Bütün bunları söylediğimize göre gelin yarı zamanlı işlere bir göz atalım. 

  • Eğitim Danışmanı

Eğitim danışmanlığı, part time çalışabileceğiniz işler arasında yer alıyor. Kayıt-kabul ve ön büroda görevli olan eğitim danışmanı, yarı zamanlı çalışan olarak 3 gün ya da hafta sonu çalışabiliyor. Genellikle halkla ilişkiler, pazarlama ve insan kaynakları alanlarında öğrenim görev öğrenciler, yarı zamanlı eğitim kurumlarında çalışıyorlar. Yarı zamanlı eğitim danışmanı ilanları, genellikle özel eğitim kurumları ve kurs merkezleri tarafından yayınlanıyor. 

  • Müşteri Temsilcisi

Müşteri hizmetleri ve müşteri temsilciliği, özel sektörün olmazsa olmaz iş departmanlarından biri. Böyle olunca da yarı zamanlı ve tam zamanlı personel alımı da her yıl artarak çoğalıyor. Yarı zamanlı müşteri temsilcisi genel olarak uzaktan ya da ofise bağlı olarak çalışabiliyor. Part time müşteri temsilcisi iş ilanları daha çok küçük işletmeler ile çağrı merkezine sahip şirketler tarafından yayınlanıyor. 

  • Satış Danışmanı

Part time çalışma denildiği zaman ilk akla gelen işlerden biri satış danışmanlığı oluyor. Mağaza satış danışmanlığı, kasiyerlik, satış temsilcisi ve satış danışmanlığı adlarıyla part time çalışma için en çok iş ilanı, saydığımız bu alanlardan çıkıyor. Eğer üniversite öğrencisiyseniz ve özellikle şehir dışında okuyorsanız size uygun en iyi işlerden biri yarı zamanlı satış danışmanlığı olacaktır. Fakat bu alanlardaki genel sorun ise esnek ve yoğun çalışma saatleri. Genellikle mağazalarda haftanın 3 ya da 4 günü yarı zamanlı çalışabiliyorsunuz. Bu zaman aralığında iseniz bir haftada 30 saat çalışmanız gerekecektir. 

  • Garson-Komi

Garson ve komi, hemen hemen her dönemde iş ilanını görebileceğiniz bir iş alanı. Özellikle büyükşehirlerde garson-komi ihtiyacı daha da artıyor. Artık bir part time bir meslek olmaktan da ötesine geçen garsonluk ve mutfak komisi, part time yapabilecek en uygun meslekler arasında. Ayrıca bu meslek dallarını turizm bölgelerinde yerine getirmeniz durumunda, maaşınız ve kademeniz de bir ölçüde yükselecektir. İşin içine biraz da İngilizce ve yabancı dil yetkinliği girdiğinde çalıştığınız işletmede aranan eleman olmamanız için hiçbir sebep yok. 

  • Temizlik Elemanı

Yarı zamanlı işler arasında en çok adına rastladığımız mesleklerden biri, temizlik elemanı. Temizlik elemanı arayan işletmeler, genel olarak tam zamanlı çalışan arıyorlar; fakat ihtiyaca ve belli bir sürelik deneme durumuna göre part time çalışan işe alınabiliyor. Özellikle 40 yaş üzeri alımları yapılan temizlik elemanlığı için öncesinde aynı işin tecrübesi aranıyor. Bazı yerlerde işe mutfak ve temizlik işlerinden sorumlu tecrübesiz-tecrübeli elemanlar aranabiliyor. 

  • Oyun Ablası- Okul Öncesi Yardımcı Öğretmenlik

Son yıllarda en çok iş ilanı yayınlanan mesleklerden biri, oyun ablalığı. Ayrıca çocuk gelişimi öğrencilerine, mezunlarına ve okul öncesi öğretmenlik mezunlarına açık olan yardımcı öğretmenlik de istihdama açık bir meslek. Oyun ablası, çocuğu olan ailelerin ve oyun alanı olan işletmelerin alım yaptığı mesleklerden biri. Genellikle alışveriş merkezlerin eğlence alanlarında ve işletmelerin özel çocuk parklarında oyun ablası aranabiliyor. 

  • Anketör-Saha Çalışanı

 Üniversite öğrencilerin en çok başvurduğu işlerden biri, anketörlük. Bir de anketörlüğüne benzer stant elemanı ve çeşitli araştırmalar için aranan saha çalışanı var. Saydığımız meslekler, tam olarak part time çalışmaya uygun görevlere sahip. Fakat işin çok da keyifli olmadığını da söylemek gerek. Ayrıca iş ilanı çok olmasına rağmen işletmeler tarafından verilen günlük ve haftalık ücretler düşük olabiliyor. 

Metin yazarlığı oldukça geniş düşünebilen bir iş alanı. Home office, freelance, tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışabileceğiniz bir iş tanımına sahip. Fakat burada dikkat etmenizde yarar var. Bazı iş ilanlarında home office (uzaktan çalışma) çalışma ile yarı zamanlı çalışma karışabiliyor. Yarı zamanlı saatlerde home office çalışabilirsiniz ya da yarı zamanlı ofis ortamında çalışabilirsiniz. Bu farkı bildikten sonra iş ilanlarına daha dikkatli bir şekilde başvurabilirsiniz. 

Dünyada ve ülkemizde 3.nesil kahve dükkanlarının artışa geçtiği bilinen bir durum. Şöyle bir çevrenize baktığınızda kahveci dükkanlarının bolluğuna tanık olmak çok mümkün. Böylesi bir durumda da kahveci işletmelerinde çalışacak baristalara ihtiyaç duyuluyor. Barista iş ilanları genellikle tam zamanlı yayınlanıyor fakat tecrübesiz alımlarda part time çalışma geçerli olabiliyor. eğer baristalık gibi hem yükselebileceğiniz hem de zamanla yüksek gelir elde edebileceğiniz bir işe girişecekseniz barista eğitimi alarak kendinizi kanıtlayabilirsiniz. Baristalık dışında barmen-barmaid yarı zamanlı çalışma ilanlarını da değerlendirebilirsiniz. Barmenlik genellikle yoğun ve esnek çalışma gerektirebiliyor. 

  • Grafik Tasarım

Grafik tasarım, hem freelance hem de yarı zamanlı işler arasında en ön planda olan alanlardan biri. Öğrencilik yıllarından itibaren part time ya da freelance çalışmak mümkün. Grafik tasarım öğrencileri ve grafik tasarım becerilerini geliştiren kişiler, ek gelir olarak part time işlere başvurabilirler. Grafik tasarım işleri için ajanslarda ya da küçük işletmelerde part time iş bulunabiliyor. 

  • Uzun Dönem Stajyerlik

Uzun dönem stajyerlik, son sınıf ve yeni mezunların önünü açan bir iş pozisyonu. İletişim, insan kaynakları bilişim, ticaret ve genel olarak hizmet sektöründeki işe alım ve yetenek programları için uzun dönem stajyer aranıyor. Uzun dönem stajyer, haftanın 3 günü çalışıyor ve performansa göre tam zamanlıya geçebiliyor. Eğer kariyer sitelerindeki uzun dönem stajyerlik ilanlarını gördüyseniz iş fırsatı yaratmak için başvuruda bulunmayı ihmal etmeyin. 

  • Öğretmenlik

Kulağa pek hoş gelmeyen part time işlerden biri de maalesef öğretmenlik. İdeal koşullarda öğretmenleri tam zamanlı çalıştıracak bir imkanın olması gerek fakat kurs merkezleri, özel eğitim kurumları ve halk eğitim merkezlerinde, part time öğretmenlik yaygın bir iş modeli. Eğer son sınıf ya da yeni mezunsanız tecrübe edinmek ve mesleğinizi daha yakında tanımak için ilgili kurumlara başvurabilirsiniz. Part time öğretmenlik ilanlarında en çok; İngilizce, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Tarih ve Matematik branşları öne çıkıyor. 

  • Fotoğrafçılık

Yarı zamanlı işler arasında şipşak fotoğrafçılık, fotoğrafçı asistanı ve fotoğraf satıcılığı yer alıyor. Özellikle yaz aylarında düğün fotoğrafçılığı alanında, fotoğrafçı asistanı ve ek iş olarak yarı zamanlı fotoğrafçı aranıyor. Hobi olarak başlayabileceğiniz ama işi öğrendikten sonra fotoğrafçı olarak ekipte yer alabileceğiniz fotoğrafçılık iş alanlarını değerlendirebilirsiniz. 

  • Aşçılık

Aşçılık, özel sektörün en önemli iş önceliklerinden biri hâle geldi. Catering firmaları, özel yemek işletmeleri, özel kurumların yemekhane hizmetleri derken çoğu kurum, bir aşçı ve aşçı yardımcısı istihdam eder oldu. Tabii ki bu durum iyiye işaret. Yemek düzeni ve hizmeti, bir işletmenin kalitesini gösteren en önemli işaretlerden biri. Aşçı ya da mutfak çalışanı arayan işletmeler, zaman zaman part time çalışma düzenini uyguluyor. 

Saydığımız işler dışında kalan ve fazla iş ilanı yayınlanmayan part time işler de var. Evcil hayvan gezdirmek, editörlük, yönetici asistanlığı ve servis ablası gibi işler de part time işler arasında; fakat bu işlerin ilanlarını her zaman bulmak mümkün olmuyor. Yine de part time işler için uygun kariyer sitelerine göz atmanız çoğu zaman yeterli oluyor. 

Eğitim Danışmanı, Kayıt-kabul ve ön büroda görevli olan kişi, , Yarı zamanlı çalışabilir, genellikle 3 gün ya da hafta sonu çalışma imkanı, Müşteri Temsilcisi, Müşteri hizmetleri ve müşteri temsilciliği icra eden kişi, Yarı zamanlı olarak uzaktan ya da ofise bağlı çalışabilir, özellikle çağrı merkezlerinde talep görür, Satış Danışmanı, Mağaza satış danışmanlığı, kasiyerlik, satış temsilciliği, Haftanın 3 ya da 4 günü yarı zamanlı çalışma imkanı, genellikle yoğun saatlerde çalışma, Garson-Komi, Servis elemanı, yemek servisi ve restoran düzenini sağlayan kişi, Hemen hemen her dönemde talep olan bir alandır, part time bir meslek, Temizlik Elemanı, İşletmelerin temizlik işlerinden sorumlu kişi, Genellikle tam zamanlı talep görür, ihtimale bağlı olarak part time da çalışılabilir, Oyun Ablası- Okul Öncesi Yardımcı Öğretmenlik, Çocuklarla oyun oynayan kişi, okul öncesi eğitime destek olan öğretmen, Genellikle aileler ve işletmeler tarafından talep görür, iş ilanı sıklıkla yayınlanır, Anketör-Saha Çalışanı, Anket yapma, sahada araştırmalar gerçekleştirme, Görevler part time çalışmaya uygundur, ancak ücret düşük olabilir, Metin Yazarlığı- İçerik Yazarlığı, Web sitesi, blog veya diğer platformlar için metin yazma, Flex time, home office, yarı zamanlı ya da tam zamanlı olarak çalışılabilir
anketör part time part time işler yarı zamanlı işler part time çalışmak yarı zamanlı çalışmak satış danışmanı uzun dönem stajyerlik yardımcı öğretmenlik
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup el, cep telefonu, hesap makinesi, multimetre, mavi halkalı kırmızı bir alet, sarı bir baret, bir kablo ve bir kredi kartı okuyucu dahil olmak üzere çeşitli cihazları tutarken görülüyor. Ayrıca, arka planda yakın planda beyaz bir metin görülüyor. Cep telefonunu tutan el rahat bir pozdadır ve cihaz avuç içinde tutulmaktadır. Hesap makinesini tutan el hafif açılıdır ve cihaz başparmak ile işaret parmağı arasında sıkıca tutulmaktadır. Multimetreyi tutan el daha dik bir pozisyondadır ve cihaz elin üst kısmında durmaktadır. Mavi halkalı kırmızı alet işaret parmağı ve başparmak tarafından tutulurken, sarı baret avuç içinde tutulmaktadır. Kablo da aynı elde tutulmakta ve kişinin başparmağı kabloya dayanmaktadır. Son olarak, kredi kartı okuyucusu aynı elde tutulmakta ve kişinin başparmağı cihazın üst kısmına dayanmaktadır.
İşe Alım

İstihdam Nedir? Türleri Nelerdir?

05 Haziran 2021
Uzun kahverengi saçlı bir kadın dikkatle elindeki cihaza bakıyor. Üzerinde beyaz bir ceket var ve saçları arkaya doğru toplanmış. Parmakları cihazın kenarlarını kavradığı için elinde bir tablet tutuyor gibi görünüyor. Kadın bir mağazada duruyor ve arka planda başka bir kadın görülüyor. Görüntü biraz bulanık, ancak elinde tablet olan kişinin ayrıntılarını seçmek mümkün. Kadın bir kitap okuyor gibi görünüyor, gözleri elindeki cihaza odaklanmış.
İş Hayatında Kadınlar

Kadın Girişimci Olmak

02 Temmuz 2019