AnasayfaBlogOdaklanma Sorunu Belirtileri Nelerdir? Nasıl Giderilir? 
Video

Odaklanma Sorunu Belirtileri Nelerdir? Nasıl Giderilir? 

07 Mayıs 2021
Bu görsel, arka planda metin bulunan bir grup insanı tasvir etmektedir. Görüntünün merkezinde siyah beyaz puantiyeli gömlek giyen uzun, siyah saçlı bir kadın yer alıyor. Arkasında yüzünün yakın çekim ve gülümseyen bir kolajı var. Arka planda biri siyah zemin üzerine beyaz harflerle, diğeri beyaz zemin üzerine siyah harflerle yazılmış iki tabela var. Bir grup insan bir arada duruyor ve görünüşe göre birbirleriyle sohbet ediyorlar. Kadın ortada duruyor, gömleği ve tabelalar diğer insanların parlak renkleriyle kontrast oluşturuyor.
Odaklanma SorunlarıSebepleriÇözüm Önerileri
Odaklanmada zaman zaman yaşanan sorunlarBu normal bir durumdur ancak süreklilik arz ediyorsa problem olabilir.Sürekli olmamalı ve heves eksikliği bu durumda önemli bir rol oynar.
Yeni bir işe veya göreve odaklanma sorunuAşırı baskı veya kaygı bu durumu oluşturabilir.Doğru nefes alışverişi teknikleri kullanılabilir.
Günlük hayatta yaşanan dikkat kopmalarıÇevresel etkenler bu durumu oluşturabilir.Günlük yaşamda dikkat gerektiren durumları belirleyerek bu alanda kendimizi geliştirmek önemlidir.
Demir eksikliği yüzünden yaşanan dikkat bozukluğuDengeli bir beslenme programı olmayışı bu durumu oluşturabilir.Dengeli ve düzenli bir diyet programı uygulanmalıdır.
Müzik dinlerken yaşanan dikkat dağılmasıİlgili müziğin bireyi duygusal olarak etkilemesi bu durumu oluşturabilir.Duygusal olarak etkilenmediğimiz, rahatlatıcı ve sözsüz müzikler dinlenebilir.
Pandemi sürecinde yaşanan stres ve odaklanma sorunlarıEndişe, kaygı ve belirsizlik bu durumu oluşturabilir.Pandemi hakkında çok konuşmaktan kaçınmalı, sosyal medyayı sınırlı kullanmalı ve anda kalmalıdır.

Odaklanma ve konstrasyon bozukluğu üzerine Eğitim ve Kariyer Koçu Zeynep Kökden ile konuştuk. Odaklanma problemlerini aşmak için ipuçları dinledik. 

Zeynep Kökden kimdir?

Yaklaşık 2,5-3 yıldır eğitim ve kariyer koçluğu yapıyorum. Profesyonel koçum, dal olarak bu yönü tercih ettim. 14 aydır enstitüde konstrasyon eğitimi veriyorum. Yaklaşık 3 aydır da stresle baş çıka eğitimini veriyorum. 

İTÜ kimya bölümü mezunuyum. Mesleğim severek yaptım ve devam ediyorum. Mesleğin içinde yalıtım sıvası patentinin sahibiyim. Üretimimizin şekli değişince rahatladım ve bu tarafa yöneldim. Konstrasyon benim iş hayatımda ciddi sıkıntılar yaşadığım dönemler vardı. 

Konsantre bozukluğu, dikkat eksikliği, hiperaktiflik, odaklanamama gibi başlıkları sürekli duyuyoruz. Bunların tanımı nedir?

Dikkat Arapça kökenli ve özen gösterme demek. Konstrasyon Fransızca kökenli, merkezde toplanmak demek. Odak da Türkçe kökenli ve ışınların bir merkezden geçerek toplanması demek. Üçünün de ortak noktasına baktığımızda bir merkezde toplanma var. Hiperaktivite dediğimizde tıbbi destek alınması gereken hastalık kategorisinde. Dış ve iç etkenlerden etkilenmeden dikkatimizi uzun bir süre tutma odaklanma, tutamama da odaklanamama demek. 

Zaman zaman hepimiz odaklanmada sorunlar yaşayabiliyoruz. Ancak bunun gerçekten bir odaklanma sorunu mu yoksa o anda o işe hevesli olmadığımızdan kaynaklı mı olduğunu nasıl ayırt edebiliriz?

Odaklanma sorununu zaman zaman yaşamak normal. Bu bir rahatsızlık değildir. Sürekliliği önemli. Hevesli değilseniz, isteğiniz yoksa o işe kendinizi vermeniz çok zor. İngilizce öğrenmekten örnek verebiliriz. Öğrenme sürecinin zaman sıkıntısı yok, geniş kapsamlı bir anlam. 2 ay sonra İngilizcenin orta seviyeye gelmesi gerekiyor diyorum. Ne yapar o kişi, o işe bir anlam yüklediği için odaklanma problemi kalmayacak. 

Odaklanma problemlerinin sebepleri nelerdir?

Günlük hayatta süreçlere bağlı olarak yaşadığımız dikkat kopmaları. Çevresel etkenlerden kaynaklıdır. Bebeklikteki aile çevre yetişkinlikteki dikkat konularına etki ediyor. 

Yeni işe başladığımızda işi kavramak için odaklanmaya kendimizi yönlendiriyoruz ve bu sefer aşırı baskı ya da kaygıdan bir stres faktörü ortaya çıkıyor. Hem konsantrasyonumuzu sağlayamıyoruz hem de bir yandan stresi yenmeye çalışıyoruz. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?

İlk iş başvurusu yapıyorsanız güven olması lazım. İlk oryantasyon olur, alışma süreci vardır. İlk başta stresle başlıyorsanız, geçmiş deneyimlerden kaynaklı ekstra stres yaratabilir. Hafif kaygı olmasını normal karşılarız. Hafif kaygı eşiği aşınca strese gidiyor. Stresi gidermezseniz beyniniz bloke olur. Nefes tekniği yapılabilir. Doğru nefes alıp verebilmek, bunu gün içinde dağıtarak yapmak önemli. 1 ay boyunca yapmasını tavsiye ederim. 

Öğrencilere, yeni işe başlayanlara ve strese yenilerek odak noktasını kaybedenlere; bunu giderebilmeleri için nasıl taktikler önerirsiniz?

Stres hala gelmemek için çalışmak gerekiyor. Yorgunsanız ve stresli iseniz odaklanamazsınız. Sosyal medyaya bağlılığınız çok kuvvetli ise odaklama konusunda sıkıntı yaşarsınız. Uykusuz kalırsanız odaklanamazsınız. Beslenme şekli de etkilidir. Demir eksikliği dikkati bozar. Kendimize sağlamak için yemeğe yükseliyoruz, vücutta dengesizlik yaratıyor.

Odaklanmak için dinlememizi önereceğiniz müzikler var mı?

Müzik herkeste değişiyor. İnanılmaz bir sanatsal form. Herkes için odaklanmada aynı etkiyi yapmaz. Ney dinleyerek, klasik müzik dinleyerek odaklandığını söyleyenler çok fazla. Size iyi gelen müziği dinleyin, gelmiyorsa dinlemeyin. Sözlü müzikleri dinlememeniz gerekiyor. Anısı olan müzikleri, duygulandıran müzikleri dinlememenizi tavsiye ederim. 

Öğrencilere müziksiz çalışmalarını öneriyorum. Çünkü sınavda o müzik yok. Çok sessiz çalışanlar da var, en ufak seste dikkatleri dağılıyor.

Konsantrasyon eğitiminize kimler katılmalı, neden katılmalı, neler öğrenecekler?

Herkes katılabilir. Her yaş grubuna açık ir eğitim. Odaklama ile ilgili bilgi almak isteyen, odaklanma ile sorunu olan, fazla odaklanan kişiler gelmeli. Odaklanmanızı etkileyen etkenler konusunda bilgi edinmiş olursunuz, kendinizi fark edersiniz ve kendinizi geliştirmiş olursunuz duyduğunuz tekniklerle. 

Eğitimlerinize katılanlar bu sertifikayı aldıktan sonra hangi alanlarda kullanılabilir?

Her alanda kullanabilirler. İçerik editörlüğü sertifikası aldığınızda o işe yönelik alana gidip sertifikanızı gösterebilirsiniz. Kendinizi geliştirmeye yönelik sertifika aldığınızda, kişi kendini geliştirmek için eğitimler almış denilir. Kendini geliştirme ve başkalarına faydalı olma noktasını göstermiş olur. Sertifika önemli ancak en önemlisi yapabilmek. Alınan eğitimin altını doldurmak gerekiyor. 

Pandemi döneminde stresi kontrol altına alabilmek için neler önerirsiniz?

Anda kalmalarını öneririm. Gelecek endişesinden dolayı stres artıyor. Pandemiyi çok konuşmak da olumsuzluk çağrıştırıyor. Sosyal medyayı izlemesinler. Pandemi konuşan kişilerle bir araya gelmesinler. Neşeli şeyler konuşup, neşeli kişilerle iletişim kursunlar. Olumsuz haberleri seyretmeyin. Geçmişten ve gelecekten düşünmekten şu anda yaşadıklarımız konusunda sıkıntı yaşatıyor. Gelecek gelecekte, geçmiş gitti diyen kişi anı güzel yaşayacaktır. 

Dikkat, konstrasyon ve odak ne demek?

Dikkat Arapça kökenli ve özen gösterme demek. Konstrasyon Fransızca kökenli, merkezde toplanmak demek. Odak da Türkçe kökenli ve ışınların bir merkezden geçerek toplanması demek. Üçünün de ortak noktasına baktığımızda bir merkezde toplanma var.

Odaklanma problemlerinin sebepleri nelerdir?

Günlük hayatta süreçlere bağlı olarak yaşadığımız dikkat kopmaları. Çevresel etkenlerden kaynaklıdır. Bebeklikteki aile çevre yetişkinlikteki dikkat konularına etki ediyor. 

Odaklanmak için dinlememizi önereceğiniz müzikler var mı?

Müzik; inanılmaz bir sanatsal form. Herkes için odaklanmada aynı etkiyi yapmaz. Ney dinleyerek, klasik müzik dinleyerek odaklandığını söyleyenler çok fazla. Size iyi gelen müziği dinleyin, gelmiyorsa dinlemeyin.

Odaklanmada zaman zaman yaşanan sorunlar, Bu normal bir durumdur ancak süreklilik arz ediyorsa problem olabilir, Sürekli olmamalı ve heves eksikliği bu durumda önemli bir rol oynar, Yeni bir işe veya göreve odaklanma sorunu, Aşırı baskı veya kaygı bu durumu oluşturabilir, Doğru nefes alışverişi teknikleri kullanılabilir, Günlük hayatta yaşanan dikkat kopmaları, Çevresel etkenler bu durumu oluşturabilir, Günlük yaşamda dikkat gerektiren durumları belirleyerek bu alanda kendimizi geliştirmek önemlidir, Demir eksikliği yüzünden yaşanan dikkat bozukluğu, Dengeli bir beslenme programı olmayışı bu durumu oluşturabilir, Dengeli ve düzenli bir diyet programı uygulanmalıdır, Müzik dinlerken yaşanan dikkat dağılması, İlgili müziğin bireyi duygusal olarak etkilemesi bu durumu oluşturabilir, Duygusal olarak etkilenmediğimiz, rahatlatıcı ve sözsüz müzikler dinlenebilir, Pandemi sürecinde yaşanan stres ve odaklanma sorunları, Endişe, kaygı ve belirsizlik bu durumu oluşturabilir, Pandemi hakkında çok konuşmaktan kaçınmalı, sosyal medyayı sınırlı kullanmalı ve anda kalmalıdır
odaklanma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, doğrudan kameraya bakan kıvırcık saçlı küçük bir çocuğun yakın çekimidir. Çocuğun küçük bir burnu ve pembe yanakları olan yuvarlak bir yüzü vardır. Sağ gözünün köşesinde küçük bir ben var ve uzun, koyu kirpikleri var. Gözleri koyu mavi ve dudakları açık pembedir. Çocuğun kıvırcık saçları kahverengidir ve kısa kesilmiştir. Açık renk yakalı desenli bir gömlek giyiyor ve küpeleri sadece görünüyor. Çocuğun ifadesi meraklı ve ilgi çekici.
Popüler Yazılar

Dikkat Eksikliği Nedir?

22 Mart 2019
Bir kadın masada oturmuş, başını elinin üzerine yaslamış. Siyah altlı beyaz bir üst giymiş ve saçlarını arkaya toplamış. Bakışları yukarıya, gökyüzüne doğru yönelmiştir. Sağ kolunu masaya dayamış, sol kolunu ise göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Masanın üzerinde, önünde açılmış bir kitap var. Arka planda siyah bir kanepe ve hafifçe bulanıklaştırılmış bir pencere var. Oda parlak doğal ışıkla aydınlatılmıştır. Kadın derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, yüz ifadesi düşünceli ve dalgın.
Stres Yönetimi

Konsantrasyon Eksikliği ve Stres

18 Haziran 2019
Bu resimde bir merdivenden yukarı tırmanan ahşap bir adam figürü görülmektedir. Beyaz bir gömlek ve kahverengi bir pantolon giymektedir ve elleriyle merdiven korkuluklarını tutmaktadır. Merdivenin tepesinde ahşap bir ayı figürü var. Ön plandaki masanın üzerinde, etrafta yüzen birkaç tahta blok var. Arka planda, ahşap bir yüzeyin yakın çekimi var. Ayrıca, muhtemelen merdivenleri çıkan figüre ait bir tırnağın yakın çekimi de var. Son olarak, görüntüde elinde bir tahta parçası tutan bir kişi görülebiliyor. Bu görüntü bir bütün olarak, birden fazla unsur içeren benzersiz ve karmaşık bir sahneyi yakalamaktadır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Hakkında Merak Edilenler

28 Mayıs 2019