AnasayfaBlogKimya Bölümü Nedir? İş İmkanları Nelerdir?
Bölümler

Kimya Bölümü Nedir? İş İmkanları Nelerdir?

26 Mayıs 2020
Bir adam parlak mavi bir sıvıyla dolu bir beher tutuyor. Yüzünde rahat bir ifade var ve kolunu kaldırarak beheri önünde tutuyor. Diğer kolu hafifçe bükülmüş ve yanında durmaktadır. Beher şeffaftır ve içindeki sıvının canlı mavi rengini görmemizi sağlar. Sıvı fokurduyor ve adam dikkatle inceliyor gibi görünüyor. Arka plan bulanıklaştırılmış, adam ve kabı görüntünün odağı haline getirilmiş.
Kimya Bölümü NedirKimya Bölümü İş İmkanlarıKimya Mezunları Ne İş Yapar
Doğada karşımıza çıkan her türlü maddenin incelemesi ve maddenin özellikleri üzerine eğitim veren 4 yıllık bir bölüm.Kimya bölümü mezunları, ilaç sanayii, boya sanayii, plastik sanayii gibi çok çeşitli sektörlerde iş imkanına sahiptirler.Kimya mezunları, gelişmiş laboratuvar tekniklerinin kullanıldığı birçok alanda çalışabilirler.
Kimya öğrencileri, eğitim yaşamları içinde çeşitli kurslara ve stajlara katılarak alanları ile ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olurlar.Kimya mezunları, aynı zamanda pedagojik formasyon sahibi ise eğitmen olarak da kariyerlerine devam edebilirler.Test yapma, kimyasal analiz yapma, bilimsel sonuç raporlama, araştırma projelerinde yer alma gibi görevler yerine getirebilirler.
Kimya bölümü, öğrencilere fizik, biyoloji, ekonomi, hammadde ve kimyasallar hakkında da geniş bilgi sahibi olmasını sağlar.Kimya mezunları, tahlil laboratuvarları, gıda analiz laboratuvarı, atık su analiz laboratuvarı gibi birçok alanda görev alabilirler.Kimya mezunları, kimyasal maddelerin ve laboratuvar malzemelerinin son kullanım tarihlerini takip etmek ve ekipmanların bakımını sağlamak gibi görevler de yerine getirirler.
Kimya bölümü, organik kimya ve inorganik kimya gibi maddenin birleşimini ve dönüşümünü inceleyen dalları içerir.Kimya bölümü mezunları, özel ve kamu sektöründe birçok farklı alanda görev alabilirler.Kimya mezunları, çeşitli araştırma projelerinde yer alabilir, ve teknikler geliştirerek kimyasalların analizini yapabilirler.
Kimya bölümü, öğrencilere maddelerin enerji alışverişi ve etkileşimlerini inceleme yeteneği kazandırır.Kimya mezunları, sektörlerin geniş yelpazesine sahip olup, kendilerini belirli bir alanda uzmanlaştırmak için fırsat bulurlar.Kimya mezunları, karmaşık teknolojik ekipmanlarla çalışma yeteneği kazanarak, çözeltiler ve bileşikler hazırlayabilir ve kimyasal özellikleri belirleyebilirler.

Doğada bulunan tüm maddeleri özellikle maddelerin yapı taşlarını inceleyen bilim dalına kimya adı verilir. Kimya bilimi kinematiktir. Elektronların hareketleri ve sonuçlarını inceler. Özellikle maddelerin yaşadığı değişimler ve değişim esnasında oluşan enerji alışverişini inceler.  Kimya bilim en genel anlamı ile iki büyük dala ayrılır. Bunlar; inorganik cisimler üzerinde yoğunlaşan inorganik kimya ve organik cisimler üzerinde yoğunlaşan organik kimyadır. Doğada yer alan veya yapay olarak ortaya çıkartılan her bir madde bazı temel maddelerin birleşiminden meydana gelir. Bu maddelerin ismi elementtir.

Bütün maddeler bu elementlerin belli oranda birleşmesiyle oluşur. Bu oluşumlara da bileşik adı verilir. Yaşamımız boyunca dokunduğumuz çoğu nesne kimyasal işlemler sonucunda ortaya çıkar. Pişirme, fermantasyon, metalürji tarihin çok eski zamanlarından itibaren yapılan kimyasal uygulamalara örnektir. 20.yüzyıldan itibaren kimya alanında çok büyük gelişmeler yaşandı. Teflon, yarı iletkenler, süper iletkenler kimyanın gelmiş olduğu noktayı dikkat çekici bir şekilde ortaya koyuyor.

Kimya Bölümü Nedir?

Kimya bilimi; maddelerin gelişimi, dönüşümü, birleşimi esnasındaki enerji alışverişini, alışveriş esnasından nasıl bir etkileşim içinde olduklarını inceler. Doğada karşımıza çıkan her nesne maddeden hatta kendi bedenlerimizden meydana gelir. Kimya evimizde mutfağımızdan, kullandığımız araç-gereçlere, beden temizliğimize kadar her şeyin içinde yer alır. Kimya varoluşumuzu tanımlamamıza ve dünyada olan biteni açıklamamıza yardımcı olan bilim dallarından biridir. Kimya bölümü üniversitelerin fen-edebiyat fakültesi içinde bulunan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümü başarı ile tamamlayan mezunlara kimyager adı verilir. Kimya bölümü, bu alana gönül verenler için güzel bir kariyerin başlangıcı olarak tanımlanabilir. Her yerde her alanda karşımıza çıkan kimya, talebi hiç azalmayan hatta her geçen gün artmaya devam eden meslek grupları içinde yer alır.

mekaniği kavramları hakkında da bilgi sahibi olursunuz. Kimya alanında çalışmalarınız geliştikçe, karşılaştığınız soruları çözebilmek için laboratuvarda farklı yöntem ve teknikler kullanarak deney yapma imkanına sahip olursunuz.

Kimya Bölümü İş İmkanları Nedir?

Kimya bölümünde eğitim alan öğrenciler, kimya, fizik, biyoloji, biyokimya gibi derslerden tam bilgi sahibi olarak aynı zamanda ekonomi, hammadde ve kimyasallar hakkında da yeterli bilgiye sahip olarak mezun olur. Tüm mezunlar sahip oldukları bu bilgiler ışığında iş arayışına girişir. Birçok alanda iş imkanına sahip olan mezunlar, pedagojik formasyon sahibi olmaları durumunda kamu kurumlarında ve özel sektörde eğitmen olarak kariyerlerine devam edebilirler.

Akademik kariyerin dışında; tahlil laboratuvarları, gıda analiz laboratuvarı, atık su analiz laboratuvarı, satış ve servis mühendisliği, petrokimya, metal sanayii, tekstil sanayii, plastik sanayii, ilaç sanayii, deri sanayii, gıda ve çimento sanayii, kozmetik sanayii, boya sanayii, ambalaj sanayii gibi pek çok alanda özel ve kamu sektörü olmak üzere iş imkanına sahiptirler. Kamuda görev alabilmek için yapılan başvurularda KPSS puanlarının yeterli olması gerekir.

Kimya Mezunları Ne İş Yapar?



Kimya teknik bilginin yanında çok pratik yapmayı gerektiren bir bölümdür. Kimya bölümünden mezun olanlar karmaşık tekniklerin kullanıldığı deneyler yapmış, tecrübe edinmiş kişiler olarak iş yaşamına başlarlar. Kimya öğrencileri eğitim yaşamları içinde çeşitli kurslara ve stajlara katılarak tecrübelerini arttırabilir. Edindikleri bu tecrübeler diğer mezunlar karşısında bir adım öne çıkmalarına sağlar. Kimya bölümü sektör açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle mezunların kendilerini bir alan belirleyerek uzmanlaşmaya çalışması kariyerleri açısından daha başarılı sonuçlar doğuracaktır.

Fen fakültesi içinde en çok tercih edilen bölümlerden biri kimya bölümüdür. Kimya içinde asit, baz, deney, araştırma gibi çok önemli unsurları barındırır. Bu bölümü tercih edecek adayların başarılı olabilmesi için öncelikle bu bölümünü gereklerini iyi anlaması ve sevmesi gerekir. Boya, ilaç, ambalaj gibi farklı sektörlerde görev alan kimyagerlerin uzmanlaştıkları alanlara göre farklı sorumlulukları bulunur. Bu sorumluluklar nelerdir, inceleyelim.

  • Test yapabilmek için çözeltiler, bileşikler hazırlamaları gerekir.

  • Fiziksel, kimyasal özellikleri, yapı taşlarını, aralarındaki ilişkileri belirlemek için inorganik ve organik bileşikleri incelemeleri gerekir.

  • Bilimsel sonuçları raporlamaları gerekir.

  • Kimyasalların analizinin yapılması için teknikler geliştirmeleri gerekir.

  • Araştırma projelerinin içinde yer almaları, test sonuçlarını yorumlamaları veya standart dışı testler oluşturabilmek için bilim insanları ile görüşmeler yapmak.

  • Ekipman veya bileşiklerin, aylık olarak kalite kontrol testleri yapmak.

  • Kimyasalların ve diğer laboratuvar malzemelerinin son kullanım tarihlerini yakından takip etmeleri gerekir.

  • Tüm teknolojik ekipmanının çalışmalarını sağlıklı yürütmesi için gerekli temizlik ve bakım işlemlerini takip etmek, onarım işleri ile ilgilenmek.


Kimya Dersleri Nelerdir?

Kimya bölümü öğrencileri aşağıda sıraladığımız derslerden sorumlu olduğu gibi bazı derslerinde uygulamalı olarak verilen laboratuvar derslerinden de sorumludurular.

  • Genel Fizik,

  • Genel Kimya,

  • Biyolojiye Giriş,

  • Yüksek Matematik,

  • Lineer Cebir,

  • Diferansiyel Denklemler,

  • Bilgisayar Kullanımı ve Programlama, Analitik Kimya,

  • Organik Kimya,

  • Fiziksel Kimya,

  • İnorganik Kimya,

  • Kuantum Kimyası,

  • Biyokimya,

  • İstatiksel Termodinamik,

  • Kuantum Kimyası Uygulamaları


Kimya Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2020 Kimya bölümü Taban Puanları ve Kimya bölümü Başarı Sıralamalarını aşağıdaki gibidir. Bu puanlar ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır. Sizler için ilk 5 eğitim kurumunu sıraladık.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ Kimya (İngilizce)(Burslu) Taban puan: 498,34463 Başarı sırası: 7456
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ Kimya (İngilizce) Taban puan: 446,90493 Başarı sırası: 32130
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ Kimya (İngilizce)(Burslu) Taban puan: 415,23601 Başarı sırası: 53245
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Kimya (İngilizce) Taban puan: 399,81792 Başarı sırası: 64844
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ Kimya (İngilizce)(%50 İndirimli) Taban puan:  391,29824 Başarı sırası: 71749

Kimya Bölümü Nedir?

Kimya bölümü üniversitelerin fen-edebiyat fakültesinde yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümü tamamlayan mezunlara kimyager denmektedir. Kimya eğitimi boyunca organik ve inorganik kimya arasındaki farkı, tüm maddelerin yaşadığı etkileşimleri ve elementlerin atomik yapısını öğrenirsiniz.

Kimya Bölümü İş İmkanları Nedir?

Kimya bölümünde eğitim alan öğrenciler, kimya, fizik, biyoloji, biyokimya gibi derslerden bilgili olarak aynı zamanda ekonomi, hammadde ve kimyasallar hakkında da gerekli bilgiye sahip olarak mezun olur. Metal sanayii, tekstil sanayii, plastik sanayii, ilaç sanayii, deri sanayii, gıda ve çimento sanayii, kozmetik sanayii, boya sanayii gibi sektörlerde iş imkânı bulunur.

Kimya Mezunları Ne İş Yapar?

Kimya bölümü mezunları; araştırma projelerinin içinde yer alır, test sonuçlarını yorumlar veya bilim insanları ile görüşmeler yapar. Tüm teknolojik ekipmanının çalışmalarını sağlıklı yürütmesi için gerekli temizlik ve bakım işlemlerini takip eder. Bakım, onarım işleri ile ilgilenmek, yap taşlarını, aralarındaki ilişkileri belirlemek için inorganik ve organik bileşikleri incelemek gibi görevleri üstlenirler.

Doğada karşımıza çıkan her türlü maddenin incelemesi ve maddenin özellikleri üzerine eğitim veren 4 yıllık bir bölüm, Kimya bölümü mezunları, ilaç sanayii, boya sanayii, plastik sanayii gibi çok çeşitli sektörlerde iş imkanına sahiptirler, Kimya mezunları, gelişmiş laboratuvar tekniklerinin kullanıldığı birçok alanda çalışabilirler, Kimya öğrencileri, eğitim yaşamları içinde çeşitli kurslara ve stajlara katılarak alanları ile ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olurlar, Kimya mezunları, aynı zamanda pedagojik formasyon sahibi ise eğitmen olarak da kariyerlerine devam edebilirler, Test yapma, kimyasal analiz yapma, bilimsel sonuç raporlama, araştırma projelerinde yer alma gibi görevler yerine getirebilirler, Kimya bölümü, öğrencilere fizik, biyoloji, ekonomi, hammadde ve kimyasallar hakkında da geniş bilgi sahibi olmasını sağlar, Kimya mezunları, tahlil laboratuvarları, gıda analiz laboratuvarı, atık su analiz laboratuvarı gibi birçok alanda görev alabilirler, Kimya mezunları, kimyasal maddelerin ve laboratuvar malzemelerinin son kullanım tarihlerini takip etmek ve ekipmanların bakımını sağlamak gibi görevler de yerine getirirler, Kimya bölümü, organik kimya ve inorganik kimya gibi maddenin birleşimini ve dönüşümünü inceleyen dalları içerir, Kimya bölümü mezunları, özel ve kamu sektöründe birçok farklı alanda görev alabilirler, Kimya mezunları, çeşitli araştırma projelerinde yer alabilir, ve teknikler geliştirerek kimyasalların analizini yapabilirler, Kimya bölümü, öğrencilere maddelerin enerji alışverişi ve etkileşimlerini inceleme yeteneği kazandırır, Kimya mezunları, sektörlerin geniş yelpazesine sahip olup, kendilerini belirli bir alanda uzmanlaştırmak için fırsat bulurlar, Kimya mezunları, karmaşık teknolojik ekipmanlarla çalışma yeteneği kazanarak, çözeltiler ve bileşikler hazırlayabilir ve kimyasal özellikleri belirleyebilirler
kimya kimyager inorganik kimya organik kimya madde
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir dizüstü bilgisayarda yazı yazan bir kişiyi tasvir etmektedir. Kişi bir masada oturmakta ve önündeki dizüstü bilgisayara bakmaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kişinin elleri klavyenin üzerinde, bir şeyler yazıyor. Kişinin yüzü bulanıktır ve görüntünün ana öznesi olmadığını düşündürmektedir. Klavyeye yakın çekim yapıldığında tuşların üzerinde bir el görülüyor. Arka planda bilgisayar ekranında bir grafik görüntüleniyor. Dizüstü bilgisayarın yan tarafında, dizüstü bilgisayarın iş için kullanıldığını düşündüren bir kağıt yığını var. Ayrıca, dizüstü bilgisayarın sağındaki bir kolun yakın çekimi de kişinin çoklu görev yaptığını düşündürüyor. Resmin genelinde, dizüstü bilgisayarında yazarak işine konsantre olan bir kişi görülüyor.
Performans Değerlendirme

Performans Yönetimi Ve Değerlendirme

22 Ağustos 2019
Beyaz önlük ve eldiven giymiş bir kadın elinde şeffaf bir test tüpü içinde mavi bir sıvı tutmaktadır. Gözlerini korumak için bir çift gözlük takıyor ve test tüpünü her iki elinde sıkıca tutuyor. Mavi sıvının tüpün içinde döndüğü ve yüzeyindeki ışığı yansıttığı görülüyor. Kadın, arka planda başka ekipmanların da görüldüğü bir laboratuvar ortamında ayakta durmaktadır. Elindeki işe konsantre olan kadının ifadesi odaklanmış ve niyetlidir. Odadaki aydınlatma parlaktır ve etrafındaki nesnelerin renklerini ve dokularını vurgular.
Bölümler

Kimya Mühendisliği Bölümü

17 Eylül 2020